Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Παιδια εχθες αγορασα το καινουριο μου τηλεσκοπιο Meade Lx-90 8".Εχω ακουσει απο πολλους και ο πωλητης επισης μου ειπε πως ειναι απο τα καλυτερα.Το χρησιμοποιησα για επιγεια παρατηρηση.Αποδοση μετρια το πρωι γιατι ειχε ζεστη και αλλοιωνοταν η εικονα.Το βραδυ ομως που βγηκα εξω για να δω κανεναν γαλαξια με το Autostar ναι μεν ελεγε οτι τον στοχευσε αλλα δεν εβλεπα τιποτα παρα μονο αστερια.Θελω να ρωτησω εαν ειναι ευκολοδιακριτοι οι γαλαξιες,τα νεφελωματα,οι μεγαλοι πλανητες κλπ.ή θα πρεπει να εχω καποια εμπειρια.Σημειωνω πως ειμαι 15 και ειναι η πρωτη μου επαφη με τηλεσκοπιο.Επισης θελω να ρωτησω ποια μεγεθυνση ειναι καλη για εντοπισμο και καλη παρατηρηση γαλαξιων και νεφελωματων.Ελπιζω να μην πληρωσα 3.400 ευρω(γιατι πηρα και ενα σετ προσοφθαλμια 5000 Plossl)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Φίλε μου το αν τελικά πλήρωσες 3400 ευρώ τζάμπα θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Τώρα, το γιατί δεν έβλεπες γαλαξία:1) Το τηλεσκόπιο έλεγε ότι τον είχε βρεί, αλλα στόχευε αλλού γι αλλού, ή κοντά αλλα όχι πάνω του. Γενικά θα ξέρεις ότι τα go-to δεν είναι όσο ακριβή διαφημίζουν ότι είναι οπότε και θα πρέπει να ψάξεις λίγο στην περιοχή για να βρείς αυτό που ψάχνεις.2) Οι γαλαξίες είναι απο τα ασθενέστερα σώματα κυρίως λόγω απόστασης (ο κοντινότερος είναι κοντα στα 2.500.000 έτη φωτός μακρυά) αλλα και λόγω θέσης.3) Κατα συνέπεια, θέλουν σκοτεινό / πολύ σκοτεινό ουρανό για να δείς την φωτεινή θολούρα που στο 99% των περιπτώσεων θα είναι ο γαλαξίας που θα ψάχνεις. Μην περιμένεις σπείρες και νέφη και χρώματα, αυτά γίνονται μόνο φωτογραφικά, οπτικά.......Θολούρα. Όμορφη, αλλα θολούρα και μάλιστα ασπρόμαυρη και τα υπόλοια θα τα βάλει η φαντασία σου.4) Αν παρατηρείς απο πόλη, μην περιμένεις ούτε αυτό, καθώς τα πάντα θα πνίγονται απο την φωτάυγεια των δρόμων και των πινακίδων και...και....ΑΛΛΑ....Μην απογοητεύεσαι. Όλα έχουν μία αρχή, και το χόμπυ που διάλεξες θέλει διάβασμα, υπομονή, αφοσίωση και πάλι υπομονή. Πάρε το Noghtwatch ή το Backyard Astronomer, θα σου λύσουν πολές απο τις απορίες σου, και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι η αστρονομία δεν είναι πάιρνω ένα τηλεσκόπιο το γυρίζω κατα όπου μου γουστάρει και γιατί δεν βλέπω ρε παιδιά; Καλή αρχή Δημήτρης Δημήτρης
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Ευχαριστω πολυ Δημητρη.Εχουμε πολυ σκοτεινο ουρανο εδω οποτε πιστευω να φανει καποιος γαλαξιας.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Το τηλεσκοπιο που πηρες ειναι πολυ καλο, απλως πρεπει να μαθεις ορισμενα πραγματα (εστω και αναδρομικα, εφ οσον εχεις ηδη αγορασει τηλεσκοπιο).1.Δεν αγοραζουμε τιποτα (κυριολεκτικα) αν δεν ρωτησουμε πρωτα τους αλλους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.Πολλα απο τα πραγματα που οι μεταπωλητες πασαρουν ως "καταπληκτικα" ειναι αχρηστα ή υπερτιμημενα.(αν θυμασαι αυτον τον κανονα, θα παρατηρεις σωστοτερα και φθηνοτερα).2.Πρεπει να ξερεις τις δυνατοτητες της περιοχης σου (τομεας, φωτορυπανση)3.Πρεπει να ξεκαθαρισεις τις δικες σου απαιτησεις (ειδικα οταν δαπανας μεγαλα ποσα) οσο αφορα τη χρηση, πχ ενασχοληση με αστροφωτογραφηση, μετακινησεις, συνθηκες προετοιμασιας/αποκαταστασης παρατηρησης κλπ.4.Πρεπει να γνωριζεις τι θα υποστεις εφ οσον χρειαστεις τεχνικη υποστηριξη Αυτο το συστημα που πηρες ειναι αρκετα ακριβες και καλοφτιαγμενο.Αν εκανες σωστα τη διαδικασια προετοιμασιας, λογικα θα ειναι μεσα στο πεδιο ενος (μετριας-μεγαλης εστιακης αποστασης) προσοφθαλμιου.Κανε χρηση της λειτουργιας "high precision" ωστε να εχεις την απολυτη ακριβεια. Πολλες φορες (μεσα απο πολεις) πρεπει να εμπιστευτουμε το συστημα, ωστε επιμενοντας σε μια -φαινομενικα κενη- περιοχη, τελικα εντοπιζουμε τον αμυδροτατο στοχο.Αντιθετα, σε σκοτεινο ουρανο, με την πρωτη ματια ο στοχος ειναι ευδιακριτος.Καλη συνεχεια, και στη διαθεση σου.
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Κωστα ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου!Πριν αγορασω το τηλεσκοπιο ηθελα να ανεβασω παλι σε αυτο το site ενα ποστ αλλα δεν μπορουσα να γινω μελος Βεβαια τουλαχιστον δυο μηνες πριν την αγορα ενημερωθηκα για πολλα πραγματα περι τηλεσκοπιων και καταλαβα πως ειναι αρκετα καλο.Ειμαι αρχαριος και γι'αυτο το βραδυ που δεν μπορουσα να δω τιποτα παρα αστερια δεν απογοητευτικα πολυ γιατι γνωριζω πως θελει προσπαθεια.εχω περιοριστει στην επιγεια παρατηρηση αυτες τις δυο μερες ωστε να μπορω να κεντραρω καλα τους στοχους αλλα σημερα το βραδυ θα παιξω και με τον ουρανιο θολο.Ελπιζω να πετυχω τον γαλαξια της Ανδρομεδας για τον οποιο εχω διαβασει πως ειναι ευκολα αναγνωριμος απο τηλεσκοπιο(εστω και μικρο).Τελος θελω να σου κανω μια ερωτηση(ελπιζω να επιτρεπεται ο ενικος).Νεφελωματα και γαλαξιες φαινονται ενδιαφεροντα εαν τα πετυχεις και αν ναι με ποια μεγεθυνση;Εχω διαβασει πως μεγαλες μεγεθυνσεις οπως 600Χ μικραινουν το οπτικο πεδιο και αλλοιωνουν την εικονα.Θα ηταν χαρα μου να απαντουσες την ερωτηση μου.
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Να σημειωσω επισης πως το Autostar ελεγε πως ειχε εντοπισει τον Μ31 αλλα εβλεπα μονο 5 αστερια και κανεναν γαλαξια(ακομη και με σκοτεινο ουρανο αφου μενω στην Ακτη Νηρεως Ευβοιας και δεν εχουμε φωτορυπανση)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 3, 2013 Βεβαιώσου πρώτα πως η ευθυγράμμιση είναι σωστή με κάποιο εύκολο αντικείμενο, Κρόνο, M13, M22, M8, Albireo κλπ. Δες αν τα βρίσκει και εάν είναι στο (περίπου) κέντρο ή λίγο εκτός πεδίου. Αν όλα είναι καλά έως εδώ, φρόντισε να προσαρμοστούν τα μάτια σου στο σκοτάδι και χρησιμοποίησε την πλάγια όραση. Εννοείται πως ψάχνεις με φακό Plössl 32 ή 25mm, έτσι; Αφού βρεις το αντικείμενο και το κεντράρεις θα βάλεις μικρότερο φακό.Γενικά θα παρατηρείς γύρω στα 100x, έως και 200x. Τα 600x άστα για το Hubble.Καλό είναι να έχεις και ένα χάρτη μαζί σου. Τα 5 άστρα που έβλεπες θα τα ταύτιζες στο χάρτη (ανεστραμμένα ΔΕ-ΑΡ) και θα ήσουν βέβαιος αν είσαι στο σωστό πεδίο. Την Ανδρομέδα δεν θα την δεις με το τηλεσκόπιο αυτό. Είναι πολύ μεγαλύτερη από το πεδίο σου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Το τηλεσκοπιο το εχω ευθυγραμμισει αρκετα καλα.Εννοειται πως ψαχνω με Plossl αλλα 26mm.δεν μπορω να παρατηρησω δηλαδη τον γαλαξια της ανδρομεδας με ενα 100Χ?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 100x με Plossl έχει πεδίο μισής μοίρας. Οι φαινομενικές διαστάσεις του φωτεινού τμήματος είναι 3x1 μοίρες. Είτε θα βρεθείς μέσα της (άρα δεν θα καταλαβαίνεις τι βλέπεις) είτε στα σημεία που "σβήνει" με χαμηλή αντίθεση ως προς τον ουρανό.Μπορείς να την δεις όμως στον οπτικό ερευνητή.Σε σκοτεινό ουρανό με ένα μικρό τηλεσκόπιο (66-80) ή κιάλια είναι πανέμορφη. Και ο ερευνητής μπορεί να κάνει παρόμοια δουλειά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Πιστευω να υπαρχουν γαλαξιες και νεφελωματα που να φαινονται με τον Plossl 26mm που εχω :Ρ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Τα περισσότερα φαίνονται. Μόνο η Ανδρομέδα, το Veil, τα σμήνη Μ44, Μ45 και το διπλό του Περσέα δεν χωρούν, από τα περισσότερο δημοφιλή αντικείμενα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Τα περισσότερα φαίνονται. Μόνο η Ανδρομέδα, το Veil, τα σμήνη Μ44, Μ45 και το διπλό του Περσέα δεν χωρούν, από τα περισσότερο δημοφιλή αντικείμενα. Η Ανδρομεδα ποσες μοιρες μεγεθος εχει στον ουρανιο θολο;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 3x1 (περί τα 180'-60'). Αναφέρεται έως και 4 μοίρες. Αλλά σε πεδίο 3.5 μοιρών (WO66ED με Vixen LVW 22mm) χωρά ολόκληρη, με τους συνοδούς. Με το setup αυτό μόλις χωράει το φεγγάρι, 6 φορές μικρότερο από τον γαλαξία της Ανδρομέδας Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Papous Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2013 Γεια σας φιλοι μου!Επεστρεψε επειτα απο 3 ωρες παρατηρησης στον ουρανιο θολο και εχω να πω πως ηταν φανταστικα!!Καμια σχεση με την απογοητευση της πρωτης βραδιας που δεν μπορουσα να διακρινω τιποτα.Ειδα τον Κρονο.Πανεμορφος με τα δαχτυλιδια του ευτυχως ειχαμε καθαρο καιρο και οχι φωτα και φαινοταν πραγματικα high definition!Χιλες φορες καλυτερος απο τις φωτογραφιες.Επειτα ο γαλαξιας της Ανδρομεδας με 77Χ και αυτος υπεροχος!Μια θολουρα μαγευτικη!Και τελος το Μ57 και αυτο πολυ ομορφο!Επιτελους το τηλεσκοπιο εδωσε ρεστα!ελπιζω τωρα να δω τον Δια ο οποιος πιστευω θα φαινεται ωραιος!Τα λεμε παιδια! Υ.Γ:Εριξα για 2 δευτερολεπτα λειζερ στον φακο του τηλεσκοπιου :Ρ Ελπιζω να μην επαθε τιποτα :Ρ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα