Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2013 Έχω ένα ETX-80 το οποίο έχει ενσωματομένο ένα διπλασιαστή barlow x2 και έχω διαβάσει σε διάφορα post πως οι ενσωματωμένοι barlow δεν ειναι και πολύ σόι...Οπότε άρχισα να σκέφτομαι για αγορά ενός αξιοπρεπούς barlow ο οποίος θα με συνοδεύσει ίσως σε κάποιο μελλοντικό τηλεσκόπιο. Και μπαίνει λοιπόν το ερώτημα : η διαφορά στη ποιότητα της εικόνας μεταξύ του ενσωματομένου barlow απο εναν ακριβό είναι θα είναι εμφανής???
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2013 Τι εννοείς ενσωματωμένο Barlow? Τα ETX δεν έχουν, αυτό αφορά νευτώνια 114mm όπως το DS. Εσένα πρέπει να είναι προσθαφαιρούμενος. Μπορείς να δείξεις μία φωτογραφία; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2013 Τι εννοείς ενσωματωμένο Barlow? Τα ETX δεν έχουν, αυτό αφορά νευτώνια 114mm όπως το DS. Εσένα πρέπει να είναι προσθαφαιρούμενος. Μπορείς να δείξεις μία φωτογραφία; ναι αυτό εννοώ,εχει ενα μοχλό που διαλέγεις είτε να έχεις τον barlow είτε όχι, απλα ειναι ενσωματωμενος στο τηλεσκόπιο όχι εξωτερικός και αναρωτιέμαι για την ποιότητά του...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2013 Δεν το ήξερα πως διαθέτει και Barlow το Control Box, έχω δει τα ETX 70 και 90, 105 & 125, αλλά όχι το 80 από κοντά. Μικρό το κακό. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ξεχωριστό Barlow παρακάμπτοντας αυτό. Δεν μπορώ να σχολιάσω την ποιότητα του ενσωματωμένου, αλλά με το 80ρι (στην ουσία είναι το πανταχού παρόν 80ST με GOTO και κόλπα από το Questar) τόσο ο Orion Shorty Plus Barlow όσο και ο Televue Powermate δούλευαν άψογα. Ο Celestron 2 στοιχείων (οι άλλοι είναι τριών) επέτεινε το χρωματικό σφάλμα. Ο Celestron Shorty Plus είναι ίδιος με τον Orion (=καλός). Ο Televue Barlow αναμένεται να είναι καλός. Οι Baader, Vixen, Explore Scientific αναφέρονται ως καλοί, δεν τους έχω δει όμως. Αλλά εσύ που το έχεις δοκιμάσει, δεν είσαι ικανοποιημένος; Επιδεινώνεται η εικόνα με τον Barlow? με τι φακούς το δουλεύεις; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2013 αλλά με το 80ρι (στην ουσία είναι το πανταχού παρόν 80ST με GOTO και κόλπα από το Questar) τόσο ο Orion Shorty Plus Barlow όσο και ο Televue Powermate δούλευαν άψογα. Ο Celestron 2 στοιχείων (οι άλλοι είναι τριών) επέτεινε το χρωματικό σφάλμα. σε πιο 80αρι αναφέρεσαι επειδή δεν κατάλαβα?? οταν λες 2 και 3ων στοιχείων τί εννοείς?..χρωματικό σφάλμα εστί??... Αλλά εσύ που το έχεις δοκιμάσει, δεν είσαι ικανοποιημένος; Επιδεινώνεται η εικόνα με τον Barlow? με τι φακούς το δουλεύεις; απλα με φακό Meade Series 4000 Super Plossl 6.4mm και barlow η ποιότητα της εικόνας χαλάει αρκετά. Ίσως είναι και λογικό απλα με έναν ακριβό barlow θα φτιάξει η εικόνα?? και αν ναι θα αξίζει τα λεφτά που θα δώσω?? συγγνώμη αν κάποιες ερωτήσεις είναι εντελώς προφανείς ή ότι να ΄ναι αλλά, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, είμαι εντελώς αρχαριος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2013 80ρι= τηλεσκόπιο με αντικειμενικό φακό διαμέτρου 80mm. Πολύ διαδεδομένο τηλεσκόπιο. Το ETX80 είναι "80ρι". Το ίδιο τηλεσκόπιο με διάφορες βάσεις πωλούν/ πωλούσαν οι Orion, Skywatcher, Celestron. Οι Barlow είναι 2 στοιχείων (έχουν 2 φακούς δηλαδή) οι μακριοί και 3 στοιχείων οι κοντοί. Δεν έχει τόση σημασία. Ο Powermate είναι μία διαφορετική υλοποίηση, ακριβός όμως. Σε ένα 80ρι ένας κοντός Barlow εξυπηρετεί από πρακτικής πλευράς. Τέτοιοι είναι ο Orion Shorty Plus και ο Celestron Ultima. Άλλοι προτιμούν τον Televue (μακρύς). Το τηλεσκόπιό σου είναι αχρωματικό. Έχει 2 φακούς. Τα ελάχιστα απαραίτητα χρώματα είναι 3 όπως ξέρουμε. Κάθε χρώμα όμως διαθλάται διαφορετικά από έναν φακό (έτσι παράγεται και το ουράνιο τόξο) Με δύο φακούς που κάμπτουν διαφορετικά το φως, τα δύο χρώματα εστιάζουν στο ίδιο σημείο, αλλά το τρίτο (μπλε-ιώδες) λίγο πιο έξω. Αποτέλεσμα, μία βιολέ άλως γύρω από φωτεινά αντικείμενα, όπως η σελήνη. Αλλιώς, χρωματικό σφάλμα. Μπακάλικη εξήγηση αλλά ελπίζω να αρκεί προς το παρόν. 6.3 με Barlow στο 80 f/5 αχρωματικό; Δεν νομίζω πως φταίει ο Barlow. Ξεπέρασες τα όριά του. Το τηλεσκόπιο αυτό προορίζεται για 20-60x, έστω 80x. Είναι τηλεσκόπιο πλούσιου πεδίου και όχι μεγέθυνσης (όπως είναι αντιθέτωσ τα ETX90 & 125). Θα βάλεις Barlow (αν είναι 2x) σε φακό 10mm, όχι παρακάτω.Αν βάλεις και παρακάτω (στα 120x ας πούμε με τον συνδυασμό σου) θα δεχτείς μία πιο σκοτεινή εικόνα, με "μυγάκια", αναβρασμό και χρωματικό σφάλμα. Νομίζω πως δεν χρειάζεσαι Barlow. Πάρε ένα φακό zoom ή ένα καλό 10mm και κάνε δουλειά με τον ενσωματωμένο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2013 ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!! Με γλύτωσες από αρκετά ίσως έξοδα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα