Explorer79 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Αν εχεις GoTo ομως, και σε ενα ΣΚ μεσα μπορεις να δεις και τα 100+ αντικειμενα Messier. Αν έχεις αποκτήσει αρκετή εμπειρία (και αν είναι κατάλληλη εποχή) μπορείς να δεις όλα τα αντικείμενα του Messier σε 1 βράδυ χωρίς Go-to Ναι αλλα ποτε δεν θα δεις 42.900 αντικειμενα, οσο εμπειρος και αν εισαι, οσους χαρτες του ουρανου και να εχεις..... χωρις GoTo! [/quote] Εδώ κάνεις κάποιο λάθος! Ποτέ μην υποτιμάς το μεράκι και την αφοσίωση που έχουν επιδείξει κάποιοι παρατηρητές του ουρανού.Θα εκπλαγείς αν σου τύχει να βρεθείς στο βουνό με έναν από αυτούς. Θα μείνεις άναυδος και με το στόμα ανοιχτό. Άλλωστε τα goto δεν είναι τα μόνα συστήματα που μπορεί κάποιος να βρει ουράνιους στόχος με συντεταγμένες. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπεις μια ταπεινή EQ5 που είναι εφοδιασμένη με έναν δίσκο θέσης ο οποίος βλέπει το 1 δέκατο της μοίρας. Κάθε μία από αυτές τις γραμμούλες προχωρά το τηλεσκόπιο 1 δέκατο της μοίρας! Ξέρεις τι σημαίνει αυτό;Αυτό σημαίνει ότι τα goto έρχονται δεύτερα και καταϊδρωμένα και σε ταχύτητα με την οποία κάποιος μπορεί να βρει ένα αντικείμενο του βαθέως ουρανού και σε ακρίβεια στόχευσης. 1/10 της μοιρας σημαινει 6 λεπτα της μοιρας... Εχω την εντυπωση πως καποια ρομποτικα συστηματα εχουν πολυ μεγαλυτερη ακριβεια αλλα δεν παιρνω και ορκο. Και παλι ομως πως θα ξεπερασεις την ταχυτητα αναζητησης οταν πρεπει μια να βλεπεις τον χαρτη και μια να κινεις τον οπτικο σωληνα. Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε πως τα χειροκινητα τηλεσκοπια ειναι αποκλειστικα ερασιτεχνικα ενω ολα τα επαγγελματικα/επιστημονικα τηλεσκοπια ειναι ρομποτικα. Ακομα και τα πανεπιστημια εχουν παψει εδω και πολλα χρονια να αγοραζουν μη ρομποτικα τηλεσκοπια.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Φίλε explorer και βέβαια τα επαγγελματικά τηλεσκόπια είναι ρομποτικά. Αυτό έλειπε! Όμως εγώ δεν γράφω για επαγγελματίες, αλλά για εμάς τους τυχερούς ερασιτέχνες που έχουμε την τύχη να μπορούμε ακόμα να κάνουμε παρατήρηση σκυμμένοι πάνω στο προσοφθάλμιο και όχι μέσα από την οθόνη που κάνουν εκείνοι. Η παρατήρηση όμως στο προσοφθάλμιο είναι τέχνη μοναχική και ο καθένας την μαθαίνει μόνος του.Όσο για την ακρίβια στόχευσης αυτό εξαρτάτε πρωτίστως από την στήριξη αυτή καθεαυτή, και όχι από τα goto προγράμματα, ή τους κύκλους θέσεις. Η συγκεκριμένη έχει <<τζογο +ή- 1 δέκατο της μοίρας. Είναι μάταιο λοιπόν να φτιάξεις ένα κύκλο θέσης που να μετρά μικρότερα διαστήματα από αυτό που στην πράξη μπορεί να μετρήσει η στήριξη. Το ίδιο και με τα goto. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Οι παλαιότεροι (ειδικά εκείνοι που έκαναν αστροπαρατήρηση τις δεκαετίες του 70, 80, ακόμη και του 90) λένε πως, εξαιρουμένης της φωτορρύπανσης, ουδέποτε υπήρξε καλύτερη εποχή για την ερασιτεχνική αστρονομία. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του GOTO και των GPS. Έχουμε καλύτερο και περισσότερο εξοπλισμό σε αναλογικά μικρότερες τιμές, βιβλία, περιοδικά, δωρεάν χάρτες, προγράμματα στον υπολογιστή και τα smartphone, πλήθος πληροφοριών στο διαδίκτυο σε κάθε μορφή (συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων αστροφωτογραφιών από τον ερασιτέχνη της γειτονιάς έως και από τηλεσκόπια σε τροχιά), forum και blogs. Μεταξύ αυτών έχουμε και καλύτερες βάσεις σε πολλές κατηγορίες τιμής, ισημερινές και υψαζιμουθιακές, με και χωρίς GOTO ή autotracking, αλλά και φακούς που βοηθούν στην παρακολούθηση με το χέρι, καθώς έχουν μεγάλο πεδίο ή/και μεγάλο eye relief.Με την αφθονία αυτή δεν έχει νόημα να λειτουργούμε διαζευκτικά. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε όλα και κρατάμε ότι μας κάνει και ακόμη να τα συνδυάσουμε όλα.Φυσικά υπάρχουν και παγίδες, όπως τα ασθενή τηλεσκόπια με πλήρως αυτοματοποιημένο GOTO τα οποία κοστίζουν μια περιουσία την οποία ξοδεύεις ενώ δεν την χρειάζονται, καθώς έχουν τόσο μεγάλο πεδίο που η εύρεση και η παρακολούθηση είναι πανεύκολη, ενώ είναι και αρκετά αδύναμα ώστε να δείξουν χιλιάδες από τα αντικείμενα που έχουν αποθηκευμένα στις βάσεις τους.Έτσι το θέμα δεν είναι "υπέρ ή εναντίον του GOTO (ή Push to)" αλλά να απαντηθούν τα ερωτήματα: "το θέλω; το αντέχω; το χρειάζομαι;" Εμένα μου αρέσει και έτσι και αλλιώς. Με ένα όργανο f/10-f/15 το GOTO βοηθά φυσικά, όπως και σε ημιαστικούς ουρανούς (το γιατί να παρατηρείς από τέτοιους είναι ένα άλλο ερώτημα στο οποίο ή μόνη απάντηση είναι "γιατί έτσι μου αρέσει" ή το αντίθετο), αλλά και σε αστροφωτογράφηση, επίσης όταν χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο για να δείξεις αντικείμενα σε παιδιά που θα βαρεθούν μέχρι να βρεις το στόχο (ανεξαρτήτως βοηθά και η αυτόματη παρακολούθηση εκεί). Σε όργανα με πεδίο 2 μοιρών από την άλλη μπορεί να είναι και μεγάλο χάσιμο χρόνου, αφού σημαδεύεις μέσω Telrad/ Rigel με λίγα αστροάλματα και το αντικείμενο θα βρίσκεται εκεί. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Greekdestiny Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Ναι αλλα ποτε δεν θα δεις 42.900 αντικειμενα, οσο εμπειρος και αν εισαι, οσους χαρτες του ουρανου και να εχεις..... χωρις GoTo! Εδώ διαφωνούμε. Υπάρχουν κατάλογοι οι οποίοι περιλαμβάνουν αντικείμενα που δεν έχει η βάση δεδομένων του goto (Abell, UGC, Hickson, Palomar κτλ). Οπότε το goto σε περιορίζει. Αλλά και έτσι να είναι το Go-to κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που δεν σε κάνει να δουλεύεις με το τηλεσκόπιο και δε σε βοηθάει να μάθεις τον ουρανό. Εξαρτάσαι από ηλεκτρονικά τα οποία τροφοδοτούνται από μια πηγή ηλεκτρισμού. Αν τελειώσει η μπαταρία μετά τι κάνεις; Η χαρά της παρατήρησης δεν είναι μόνο να δεις το αντικείμενο αλλά να το εντοπίσεις. Να κάνεις αστροάλματα, να βλέπεις το χάρτη σου, να δοκιμάζεις προσοφθάλμια και φίλτρα μέχρι να βρεις το στόχο σου. Να συνεργάζεσαι με τον εξοπλισμό σου για να κατακτήσεις το μεγαλείο του ουρανού. Το θεμα ειναι πως ειμαι πρακτικος τυπος. Εαν εχω μια νυχτα ολοκληρη, δηλαδη κατα μεσο ορο 10-11 ωρες σκοτους, δεν θα ηθελα να ξοδεψω το μισο χρονο ψαχνοντας. Με το GoTo θα κερδηθουν πολλες ωρες αναζητησης και θα δω πολλα περισσοτερα. Τωρα εαν καποιος μενει μονιμα σε ενα κορφοβουνι και εχει καθε νυχτα, ολη νυχτα δικια του, τοτε ναι. Υπαρχει πολυς χρονος για αναζητηση. Οι περισσοτεροι ομως βρισκονται σε πολυ σκοτεινους ουρανους μια φορα στο τοσο και θελουν να δουν οσο το δυνατον περισσοτερα αντικειμενα σε πολυ περιορισμενο χρονο. Αυτο που λες εξαρταται απο τον καθε ανθρωπο και το πως θελει να παρατηρει.Καποιος ναι μπορει να θελει να δει πολλα οταν θα βρισκεται σε εναν σκοτεινο ουρανο για πολλες ωρες απλα για να δει πως ειναι και να μαγευτει απλα απο την εικονα.Καποιος αλλος ομως μπορει να ξοδεψει τις μισες ωρες στο ψαξιμο και να βρει τα μισα αλλα και παλι να το ευχαριστηθει γιατι τα βρηκε μονος του.Ειναι αυτο που λεμε η μιση μαγεια ειναι στο ψαξιμο.Αναλογα με τον τυπο του καθενος. Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:https://www.instagram.com/specca_observatory Η Σελίδα μου στο Facebook.https://www.facebook.com/dailyastronomy1/ Specca Observatory,IoanninaΛέκκας Γεώργιος.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα γιατί δεν το κατάλαβα... Ποσο καλο ειναι ενα τηλεσκοπιο 8"? Τι πάει να πει το πόσο καλό; Ένα τηλεσκόπιο 8" μπορει να ειναι άριστο, καλό, μέτριο και χάλια... Σαν να λέμε πόσο καλό ειναι ένα αυτοκίνητο 1300 κυβικά; ποιο αυτοκίνητο αναφερόμαστε;Δεύτερον υποψιάζομαι το τι μπορεί να δείξει ένα τηλεσκόπιο 8 ιντσών πως ειναι το πνεύμα της ερώτησής σου...Πράγματα που δεν φτάνει ίσως μια ζωή να τα δείς όλα... σε ένα έμπειρο μάτι πολύ περισσότερα από ότι σε έναν αρχάριο και όχι δεν θα σε βοηθήσει το goto να τα δεις αν δεν εισαι έμπειρος. Μάλλον θα σου κάνει και κακό γιατί και προβλήματα ακρίβειας μπορεί να αντιμετωπίσεις, και μην ξέροντας τι είναι αυτό που περιμένεις να δεις να είναι καταμεσίς στο πεδίο σου και απλά να μην το βλέπεις γιατί δεν εχεις την πείρα και τις τεχνικές (έχω τοποθετήσει πράγματα στο κέντρο του πεδίου και έχω πει σε άπειρους παρατηρητές να τα δουν άλλοι δεν τα είδαν καθόλου ενώ άλλοι με δυσκολία αφού τους έδωσα σαφείς οδηγίες τι ειναι αυτο που θα δουν και πως θα κοιτάξουν).Ένα τηλεσκόπιο 6-8 ιντσών ειναι πολύ καλό και κατ εμέ το ελάχιστο ξεκίνημα, αν μιλάμε για κατοπτρικό, για κάποιον. Επίσης το ότι τα επαγγελματικά τηλεσκόπια είναι όλα ρομποτικά δεν έχει σχέση με την ερασιτεχνική αστρονομία. Κατ αρχήν τα περισσότερα "επαγγελματικά" τηλεσκόπια δεν παίρνουν καν προσοφθάλμιο πλέον... τι πάει να πει πως δεν χρειαζόμαστε προσοφθάλμιους; Επίσης σε ένα τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 15 μέτρα και 50mm προσοφθάλμιο να βάλεις πως θα στοχεύσεις με 300χ μεγέθυνση; Συγκίνεις πράγματα ανόμοια...ΥΓ1 110 Μεσσιέ σε ένα ΣΚ με goto καλά αυτό τι ειναι τώρα κατόρθωμα; η κάτι το σπουδαίο; Μπορώ να βρω παραπάνω από τα μισά σε ένα βράδυ χωρίς χάρτες καν μόνο από μνήμης. Με χάρτες οπως ειπε ο Μανούσος και τα 110 σε ένα βράδυ αν ειναι κατάλληλη εποχή. Έχω δει 109 σε μαραθώνιο Μεσσιέ χανοντας μονο το Μ30. Προσέχτε τι γράφετε για κατορθώματα με goto ΥΓ2 και δεν με νοιάζει αν ανοίξω τους ασκούς του Αιόλου κατ εμέ όποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χάρτη και ερευνητή για να βρει αντικείμενα στον ουρανό αλλά το κατορθώνει μονο με goto δεν ειναι ερασιτέχνης αστρονόμος αλλά αστροζάπερ τελεία και παύλα και δεν το συζητώ παραπέρα. Απλά για να μην υπάρξει παρεξήγηση όχι οποιος χρησιμοποιεί goto που κι εγώ μια και το έχω το χρησιμοποιώ κατα καιρούς αλλά που δεν μπορεί να βρει τίποτα χωρίς goto και αν μείνει απο μπαταρία απλά πακετάρει και γυρνάει σπίτι...ΥΓ3 Επειδή υποψιάζομαι πως το γνωστό τρολλάκι θα πεταχτεί δεν πρόκειται να του απαντήσω ας βράζει στο ζουμί του Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Αν καποιος δε μπορει να βρει τιποτα χωρις goto, δε νομιζω καν να μπει στη διαδικασια να αγορασει τηλεσκοπιο... Θα κανει αστροπαρατηρηση μονο μεσω....youtube telescope videos Απο εκει και περα, το go to ειναι πολυ καλο εργαλειο για τους περισσοτερους ερασιτεχνες που μπορουν και βρισκουν τους βασικους αστερισμους, ξερουν που βρισκονται οι πλανητες ανα πασα στιγμη κτλ.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Μην το λες δες τη διαφήμιση της Celestron become a sky prodigy in 30 seconds κλπ αηδίες.Το goto δεν ειναι για να βρίσκεις τους αστερισμούς ούτε τους πλανήτες που ειναι εύκολα αναγνωρίσιμοι με εξαίρεση Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα (ναι τον θεωρώ πλανήτη). Τους μεν Ουρανό και Ποσειδώνα ενδεχομένως να χρειαστείς και χάρτη γιατί δεν διακρίνονται εύκολα οι δίσκοι τους αν και το φως τους στο έμπειρο μάτι έχει διαφορετική ποιότητα από των γειτονικών άστρων και δεν έχει στίλβη (δεν τραιμοπαίζει να το πω απλά) ενώ για τον Πλούτωνα και να σε πάει το goto στο σωστό πεδίο παλι θα χρειαστείς χάρτη για να τον αναγνωρίσεις.Το goto στην πράξη ειναι κάτι το ανάμικτο... Για αντικείμενα σχετικά λαμπρά ειναι καλό γιατί στο βάζει στο πεδίο ενός προσοφθαλμιου 20-25mm από ότι έχω παρατηρήσει στην πράξη. Για αντικείμενα πραγματικά αμυδρά που δεν ξέρεις αν ειναι στο πεδίο η που ακριβώς ειναι στο πεδίο πάλι θα χρειαστείς χάρτες και αστροάλματα για να είσαι σίγουρος πως εντόπισες ακριβώς την σωστή τους θέση και να τα δεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
takis63 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2013 Παρακαλώ η συζήτηση να παραμείνει στο αρχικό ερώτημα του πόσο καλό είναι ένα τηλεσκόπιο 8". Αν κάποιος χρήστης θέλει να εξετάσει την χρησιμότητα των συστημάτων goto ας ανοίξει νέο νήμα, σε διαφορετική περίπτωση τα μηνύματα θα διαγραφούν. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα