Jump to content

Terraforming: Αφροδιτη ή Αρης;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εκανα καποιες σκεψεις στο θεμα της γεωπλασιας αλλων πλανητων του ηλιακου μας συστηματος. Οι δυο κοντινοτεροι πλανητες ειναι και οι πιο καταλληλοι, θεωρητικα.

 

Γενικα οι επιστημονες θεωρουν τον Αρη πιο καταλληλο απο την Αφροδιτη για να φιλοξενησει ανθρωπους επειτα απο καταλληλη τροποποιηση-διαμορφωση της ατμοσφαιρας.

 

Ομως η Αφροδιτη εχει 4 σημαντικα πλεονεκτηματα εναντι του Αρη.

 

1) Ειναι πιο κοντα και αρα το ταξιδι διαρκει λιγοτερο, για συχνα δρομολογια.

2) Εχει σχεδον το ιδιο μεγεθος με τη Γη, αρα και παρομοια βαρυτητα που ειναι σημαντικο για εμας τους ανθρωπους.

3) Εχει μεγαλη επιφανεια στην οποια μπορουν να ιδρυθουν πολεις, να φυτευτουν δαση κτλ.

4) Μπορει να διατηρησει μια ατμοσφαιρα χωρις προβλημα ενω στον Αρη μπορει ισως να διαφευγει σιγα σιγα και να χρειαζεται συνεχεια ....συντηρηση (συνεχης δημιουργια γηινης ατμοσφαιρας).

 

 

Το βασικο μειονεκτημα της ειναι οτι διαθετει ηδη θανατηφορα ατμοσφαιρα και μαλιστα με σχεδον 100 φορες μεγαλυτερη πιεση συγκριτικα με τη γη...

 

Προφανως ειναι πιο ευκολο (αν και ακομα αδυνατον) να δημιουργησουμε γηινη ατμοσφαιρα στον Αρη παρα να μετατρεψουμε την κολαση της Αφροδιτης σε γηινο κλιμα.

 

Απο την αλλη ειναι αδυνατον να αυξησουμε την βαρυτητα στον Αρη ωστε να περπαταμε και να κινουμαστε οπως στη Γη.

 

Μετα ειναι και το θεμα της διατηρησιμοτητας της ατμοσφαιρας και του κλιματος. Η Αφροδιτη ειναι πιο κοντα στον ηλιο.

 

 

 

Εαν ειχαν γηινη ατμοσφαιρα οι δυο πλανητες, τι θερμοκρασιες θα ειχαν; Η εξισωση ειναι δαιδαλωδης. Πρεπει να λαβουμε υποψιν, 1) αποσταση απο τον ηλιο 2) ανακλαστικοτητα εδαφους και απορροφηση ηλιακης ακτινοβολιας 3) επιδραση ατμοσφαιρας 4) εξατμιση υδρατμων κτλ κτλ.

 

 

#-o #-o

 

 

Μετα ειναι και το θεμα της διαρκειας της ημερας.... αλλο 24,6 ωρες και αλλο 4 μηνες. Ποσο θα πεφτει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια της νυχτας στην Αφροδιτη ΕΑΝ εχει γηινο κλιμα; -50? -100?

Μπορει να υπαρξει γεωργια με τετοιες συνθηκες; Ειναι ο Αρης μονοδρομος;

 

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ατμοσφαιρική πίεση στην αφροδιτιανή επιφάνεια που αναφέρεις αντιστοιχεί σε θαλάσσιο βάθος 1,000 m. Και μόνο αν λάβουμε υπόψιν αυτήν την πίεση, νομίζω πως δεν έχει νόημα να συζητάμε για γεωπλασία στην Αφροδίτη. Δεν πρόκειται να μπορέσουν άνθρωποι να επιβιώσουν.

Επίσης, δεν νομίζω να υπάρχει κανένας πρακτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να αναγκάσει την Αφροδίτη να... χάσει μέρος της ατμόσφαιράς της για να πέσει η πίεση! :D

 

Υπάρχουν αρκετές διασκεδαστικές ιδέες εδώ βέβαια:

http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Venus

 

Ίσως αυτό το σενάριο (σαν πρώτο βήμα; ) είναι λίγο πιο ρεαλιστικό (με τα προβλήματά του πάλι):

http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming#Paraterraforming

 

Σχετικά με το αν θα μπορούσε να υπάρχει γεωργία στην Αφροδίτη (ας αγνοήσουμε την πίεση).

-) Αν η Αφροδίτη διατηρούσε το albedo της (που είναι πάρα πολύ μεγάλο, ~0.75) και αγνοούσαμε την επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα είχε μια μέση θερμοκρασία γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου. Αν βέβαια είχε γήινη ατμόσφαιρα (φαντάζομαι αυτό σημαίνει και ίδια ατμοσφαιρική πίεση), το albedo θα έπεφτε. Για albedo ίσο με της Γης (~0.35), και πάλι θα είχαμε θερμοκρασίες κοντά στους 400 βαθμούς.

-) Αν μείνουμε στο σενάριο των 50 βαθμών Κελσίου στη φωτεινή μεριά και π.χ. -100 στη σκοτεινή, επειδή από ανατολή του Ήλιου σε ανατολή μεσολαβούν 4 μήνες όπως ανέφερες, θα είχαν αρκετό χρόνο πολλές καλλιέργειες να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και θα ήμασταν στα όρια της αντοχής αρκετών φυτών. Όταν θα έφτανε νύχτα σε κάποιες εκτάσεις, όλοι οι έποικοι θα είχαν προχωρήσει κατά την ίδια φορά και θα καλλιεργούσαν νέα μέρη. Κυνηγητό με τη σκιά δηλαδή. :P

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι έβαλες μόνος σου κάποιες παραμέτρους που δίνουν το πλεονέκτημα στον Άρη. Συνεχίζοντας λίγο τις θεωρητικές σκέψεις θα έλεγα:

Για να γεωποιήσει κανείς έναν πλανήτη, δεν θα πρέπει να εγκαταστήσει πρώτα κάποιες υποδομές εκεί, ώστε να μπορεί με διάφορες παρεμβάσεις να επιτύχει σταδιακά την αναμόρφωση του πλανήτη; (π.χ. δημιουργία ατμόσφαιρας μέσω της δημιουργίας μιας κατάλληλης χλωρίδας ή κάτι σχετικό) Ίσως αυτό σε έναν πλανήτη με τις συνθήκες της Αφροδίτης (Φοβερή πίεση, εχθρικές θερμοκρασίες, έντονη γεωλογική δραστηριότητα) να μην είναι τόσο εύκολο, όσο π.χ. στον "ειρηνικότερο" Άρη.

 

Από την άλλη αναρωτιέμαι γενικά, πως θα αντιμετόπιζε κανείς τον διαστημικό καιρό σε έναν πλανήτη χωρίς το γήινο μαγνητικό πεδίο να εκτρέπει τον ηλιακό άνεμο, όπως είναι ο Άρης. Ρωτάω με βάση τη θεωρία, ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο οφείλεται στην κίνηση των μετάλλων στον πυρήνα της Γης.

 

Επίσης μήπως κριτήριο επιλογής αποτελεί το πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει ένας πλανήτης με βάση την τρέχουσα κατάστασή του στα γήινα δεδομένα (ή έστω πλησιάσει σ' αυτά σε ανεκτό βαθμό).

 

Ουσιάστικά λοιπόν αυτό δεν αποτελεί απάντηση στο ερώτημά σου, αλλά μάλλον περαιτέρω ερωτήματα στη συζήτηση. :mrgreen:

 

*** Α, Ορφέα, γράφαμε ταυτόχρονα ε;

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Αρης ομως μπορει να διατηρησει ατμοσφαιρα ή θα διαφευγει στο διαστημα;

Αν κρινουμε απο τη σημερινη του κατασταση, μαλλον οχι.

Και τι θα κανουμε με τη βαρυτητα; Ο Αρης ειναι ουτε ο μισος απο τη Γη...

#-o

 

 

Στην Αφροδιτη θεωρητικα θα μπορουσαμε να στειλουμε διαστημοπολοια που δεν θα προσγειωθουν αλλα θα μεταμορφωνουν την ατμοσφαιρα της με καποιον "ψεκασμο" :mrgreen: μεχρι να γινει η ατμοσφαιρα γηινη.

 

Μπορει ομως το διοξειδιο του ανθρακα και το θειικο οξυ να εξαφανιστει; Και πως θα πεσει η πιεση εδαφους απο τις 93 ατμοσφαιρες, στη 1; #-o

 

Και φυσικα το σημαντικοτερο. Ωκεανους θα μπορεσουμε να δημιουργησουμε ή θα εξατμιζονται και θα εχει μονιμη νεφοκαλυψη ο πλανητης; Κατι τετοιο θα δημιουργει εντονο φαινομενο θερμοκηπιου και η θερμοκρασια του πλανητη θα εκτιναχτει παλι σε μη βιωσιμα επιπεδα για τον ανθρωπο....

 

 

Οσο για τον Ερμη, ειναι τοσο μικρος (λιγο μεγαλυτερος απο τη Σεληνη) και τοσο κοντα στον ηλιο που δεν το συζηταμε καν για γεωπλασια. Ειναι αχρηστος πλανητης, πραγματικα δεν κανει για τιποτα :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Paraterraforming... Εδω μιλαμε ουσιαστικα να μενεις σε ενα τεραστιο κλουβι οπως μενουν στην Ανταρκτικη οι επιστημονες, επειδη εξω εχει θερμοκρασιες εως -80 Κελσιου. Και παλι υπαρχει το προβλημα της βαρυτητας που μονο στην Αφροδιτη υπαρχει αρκετη βαρυτητα, σχεδον οση στη Γη.

 

[-(

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Άρης μπορεί να διατηρήσει ατμόσφαιρα. Η ταχύτητα διαφυγής του είναι η μισή της αντίστοιχης γήινης, αλλά παραμένει υψηλή (~10km/s). Τα "βαριά" αέρια που μας ενδιαφέρουν δεν μπορούν να ξεπεράσουν για τις θερμοκρασίες που συζητάμε αυτές τις ταχύτητες (αέρια όπως το υδρογόνο και το ήλιο θα διαφεύγουν βέβαια, το ίδιο συμβαίνει όμως και στη Γη). Μια απλή ανάλυση υπάρχει εδώ:

http://www.teachastronomy.com/astropedia/article/Velocity-of-Gas-Particles

 

Αν λοιπόν υπάρξουν μηχανισμοί που μπορούν να "πυκνώσουν" την ατμόσφαιρα του Άρη, δεν είναι αδύνατο να τη διατηρήσει, παρά τη χαμηλή βαρύτητα. Βέβαια, η έλλειψη μαγνητικού πεδίου μας τα χαλάει, λόγω του ηλιακού ανέμου, οπότε μπορεί όντως να υπάρχει ένα μικρό θέμα. Δεν είναι όμως τόσο μεγάλος ο κίνδυνος ώστε να αποκλείουμε τον Άρη!

 

Σχετικά τώρα με το πρόβλημα που θα έχουν άνθρωποι επειδή το βάρος τους εκεί θα είναι λιγότερο από το μισό, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν η βαρύτητα αυτή είναι αρκετά χαμηλή ώστε να προκληθούν τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αστροναύτες που ζουν υπό έλλειψη βαρύτητας για πολύ καιρό.

 

Τα προβλήματα αυτά αναφέρονται εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Mars#Challenges_and_limitations

 

 

Στο link που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο, αναφέρονται αυτοί οι "ψεκασμοί" για τους οποίους μιλάς και η "εξαφάνιση" του διοξειδίου του άνθρακα. Θα δεις αν το διαβάσεις πως συζητάμε για τεράστιες ποσότητες που απαιτούνται από μεριάς μας: http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Venus

 

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ωκεανούς; :D Ένας απλός κύκλος νερού στον Άρη (που έχει και εποχές) μας κάνει νομίζω.

 

Σχετικά με το paraterraforming, το ανέφερα για την Αφροδίτη κυρίως ως πιο ρεαλιστικό σενάριο από "ψεκασμούς".

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρα καποια στιγμη στο μελλον δεν θα μεινει καθολου υδρογονο στη γη; Θα εχει χαθει ολο στο διαστημα; Θα μεινει μονο το υδρογονο που βρισκεται σε μορφη μοριων νερου; :?:

 

Ποια ειναι ακριβως η ταχυτητα διαφυγης του Αρη; Ειναι το 38% των 11,2 χλμ. ανα δευτερολεπτο [γηινη ταχυτητα διαφυγης];

 

Ο Αρης εχει το 38% του μεγεθους (διαμετρου) της Γης, εχει ομως και το 38% της μαζας και της βαρυτητας;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνεχώς διαφεύγει αέριο Υδρογόνο από τη Γη, αλλά υπάρχουν μηχανισμοί που το αναπληρώνουν.

 

Σχετικά:

"Under ordinary conditions on Earth, elemental hydrogen exists as the diatomic gas, H2 (for data see table[ambiguous]). However, hydrogen gas is very rare in the Earth's atmosphere (1 ppm by volume) because of its light weight, which enables it to escape from Earth's gravity more easily than heavier gases. However, hydrogen is the third most abundant element on the Earth's surface,[69] mostly in the form of chemical compounds such as hydrocarbons and water.[38] Hydrogen gas is produced by some bacteria and algae and is a natural component of flatus, as is methane, itself a hydrogen source of increasing importance.[70]" (από: http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen)

 

 

Για τον Άρη:

 

Επιτάχυνση Βαρύτητας: 3.7 m/s² (~0.37g)

Ακτίνα: 3,400 km (~0.54 ακτίνες Γης)

Μάζα: 6.4*10^23 kg (~0.1 Μάζες Γης)

Ταχύτητα Διαφυγής: 5km/s (~0.46 της γήινης)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτάχυνση Βαρύτητας: 3.7 m/s² (~0.37g)

Ακτίνα: 3,400 km (~0.54 ακτίνες Γης)

Μάζα: 6.4*10^23 kg (~0.1 Μάζες Γης)

Ταχύτητα Διαφυγής: 5km/s (~0.46 της γήινης)

 

 

 

 

Δηλαδη το οξυγονο, οι υδρατμοι και το αζωτο δεν ξεπερνουν ποτε τα 5 χλμ. ανα δευτερολεπτο;

 

Μετα ειναι και το αλλο, με μαζα μολις 10% αυτη της Γης, η αρειανη βαρυτητα δεν θα ειναι το 1/10 της γηινης; Δηλαδη ενας ανθρωπος με βαρος 80 κιλα, στον Αρη θα ζυγιζει μολις 8, σωστα; Αρα δεν θα περπαταει, θα πηδαει ψηλα οπως εκαναν οι αστροναυτες στη Σεληνη, με τη διαφορα οτι στον Αρη το αλμα δεν ειναι τοσο μεγαλο και θα προσεδαφιζεται πιο γρηγορα ο αστροναυτης - επισκεπτης. Οπως και να 'χει δε μπορω να φανταστω μια ζωη οπου δεν θα μπορουμε να περπατησουμε σαν... ανθρωποι.

 

Μηπως να το ξανα σκεφτουμε το θεμα; Στην Αφροδιτη θα περπαταμε σαν... ανθρωποι τουλαχιστον! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετα ειναι και το αλλο, με μαζα μολις 10% αυτη της Γης, η αρειανη βαρυτητα δεν θα ειναι το 1/10 της γηινης; Δηλαδη ενας ανθρωπος με βαρος 80 κιλα, στον Αρη θα ζυγιζει μολις 8, σωστα;

 

ΛΑΘΟΣ! w=mg το g στον Άρη είναι 3,7m/s^2 ενώ στην Γη g=9,81m/s^2 Δεν έχεις κατανοήσει το πράγμα...

Τα περι terraforming είναι ανάξια σχολιασμού... Το διάστημα δεν είναι Hollywood.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετα ειναι και το αλλο, με μαζα μολις 10% αυτη της Γης, η αρειανη βαρυτητα δεν θα ειναι το 1/10 της γηινης; Δηλαδη ενας ανθρωπος με βαρος 80 κιλα, στον Αρη θα ζυγιζει μολις 8, σωστα;

 

ΛΑΘΟΣ! w=mg το g στον Άρη είναι 3,7m/s^2 ενώ στην Γη g=9,81m/s^2 Δεν έχεις κατανοήσει το πράγμα...

Τα περι terraforming είναι ανάξια σχολιασμού... Το διάστημα δεν είναι Hollywood.

 

Μα εδω η NASA και ο Καρλ Σεηγκαν μιλουσαν για terraforming... Αυτοι τι ειναι; Χολιγουντ; :roll:

 

 

Δηλαδη θελεις να πεις οτι στον Αρη ενας ανθρωπος 100 κιλων θα ζυγιζει... 38;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδη θελεις να πεις οτι στον Αρη ενας ανθρωπος 100 κιλων θα ζυγιζει... 38;

Δες εδώ http://www.exploratorium.edu/ronh/weight/

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Δηλαδη θελεις να πεις οτι στον Αρη ενας ανθρωπος 100 κιλων θα ζυγιζει... 38;"

 

Ναι. Το αντίστοιχό του βάρος στη Σελήνη για να συγκρίνεις, μιας και την ανέφερες, θα ήταν 16 κιλά (ή μάλλον... 160 Newton που αντιστοιχούν σε μάζα 16 κιλών στη Γη :P ).

 

@giorgosgr: Δεν θεωρώ πως τα περί γεωπλασίας είναι ανάξια σχολιασμού, αν και πάλι... έκανες σχόλιο! :D Μπορεί για τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη συζήτηση (Άρης, Αφροδίτη, Ερμής) να μην λειτουργήσουν ποτέ τέτοιες ιδέες, αλλά ίσως κάποτε να εμφανιστεί ένα περιβάλλον που θα επιδέχεται τέτοιες υλοποιήσιμες αλλαγές. Οπότε η έρευνα γύρω από τέτοιες τεχνικές δεν μπορεί να θεωρηθεί άχρηστη, ειδικά αν σκεφτούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί, αν όχι για ολόκληρους πλανήτες, έστω για μικροκλίματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TERRAFORMING MARS Πλανητική Μηχανική

Γεωπλασια Άρη - Διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του Άρη. :cheesy:

http://www.huforc.gr/Racent%20ufo%20news%202013/terraforming_mars%20%2014%208%202011.htm

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Δηλαδη θελεις να πεις οτι στον Αρη ενας ανθρωπος 100 κιλων θα ζυγιζει... 38;"

 

Ναι. Το αντίστοιχό του βάρος στη Σελήνη για να συγκρίνεις, μιας και την ανέφερες, θα ήταν 16 κιλά (ή μάλλον... 160 Newton που αντιστοιχούν σε μάζα 16 κιλών στη Γη :P ).

 

@giorgosgr: Δεν θεωρώ πως τα περί γεωπλασίας είναι ανάξια σχολιασμού, αν και πάλι... έκανες σχόλιο! :D Μπορεί για τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη συζήτηση (Άρης, Αφροδίτη, Ερμής) να μην λειτουργήσουν ποτέ τέτοιες ιδέες, αλλά ίσως κάποτε να εμφανιστεί ένα περιβάλλον που θα επιδέχεται τέτοιες υλοποιήσιμες αλλαγές. Οπότε η έρευνα γύρω από τέτοιες τεχνικές δεν μπορεί να θεωρηθεί άχρηστη, ειδικά αν σκεφτούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί, αν όχι για ολόκληρους πλανήτες, έστω για μικροκλίματα.

 

Αρα, ακομη και εαν μπορουσαμε να μετατρεψουμε τον Αρη σε... Γη, θα ειχαμε ενα σημαντικο προβλημα.

Εγω π.χ. ζυγιζω 73 κιλα. Στη Σεληνη θα ειχα βαρος μολις 12 κιλα ενω στον Αρη 27,5!

Πρακτικα λοιπον, το περπατημα στον Αρη θα ηταν εκνευριστικα αργο. Ναι μεν θα ηταν δυο φορες πιο γρηγορο απο οτι στη Σεληνη, σε οτι αφορα τα "πηδηχτα" βηματα που πρεπει να κανεις, αλλα και παλι δεν θα μπορουσαμε να περπατησουμε (και τα δυο ποδια μενουν στο εδαφος για ορισμενα κλασματα του δευτερολεπτου οταν περπαταμε) αλλα αναγκαστικα θα "τρεχαμε" (στο τρεξιμο κανενα ποδι δεν παταει στο εδαφος για μερικα κλασματα του δευτερολεπτου).

 

Υπαρχει εξομοιωτης ανθρωπινων κινησεων για τους πλανητες; Για τη Σεληνη ξερουμε, διοτι εχουμε δει τα βιντεο οπου οι αστροναυτες περπατουν. Πως θα ηταν ομως το περπατημα στον Αρη; :?:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TERRAFORMING MARS Πλανητική Μηχανική

Γεωπλασια Άρη - Διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του Άρη. :cheesy:

http://www.huforc.gr/Racent%20ufo%20news%202013/terraforming_mars%20%2014%208%202011.htm

 

Ωραια ολα αυτα αλλα γιατι σωνει και καλα να μην επιβιωσουν γηινα μικροβια στον Αρη; :?:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό λέω κι εγώ, γιατί να πάμε και να πηδ@@με και άλλον πλανήτη??? Ας περάσουμε πρώτα τη ζώνη van allen και βλέπουμε για μετακόμιση. Σε κάθε περίπτωση ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει κάτι τέτοιο προς το παρον
"Ιf Ι was in ww2 they ''d call me spitfire..."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Προσγειωθείτε"

 

Δεν είναι δυνατό ο Άνθρωπος, ένα ανώτερο είδος σε αυτόν τον πλανήτη που κουβαλάει στο DNA του δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής στις συνθήκες της Γης, να μπορέσει να φιλοξενηθεί-προσαρμοστεί σε νέα διαφορετικά πλανητικά περιβάλλοντα. Ούτε μπορεί να "κουβαλάει" το γήινο περιβάλλον του όπου και αν πάει...

 

Η Ζωή μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά με την πιο απλή μορφή της (και άμεσα μεταλλασσόμενη και εξελισσόμενη) έχοντας, μάλιστα, και χρόνο δισεκατομμυρίων ετών μπροστά της να "οικοδομήσει" νέους ανώτερους οργανισμούς. Η ηλικία της Ζωής συμβαδίζει με την ηλικία του σύμπαντος και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιό μας.

 

Γιατί να μετακομίσουμε σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος; Μήπως δεν θα τους εξατμίσει και εκείνους η διόγκωση του ήλιου; Η Αφροδίτη θα το πάθει πριν τη Γη.

Η έξοδος του Ήλιου από το στάδιο της κύριας ακολουθίας είναι ο μόνος λόγος καταστροφής της Γης.

 

Πιστεύουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας με την δραστηριότητά μας;

Όχι!

Τον "εαυτό" μας καταστρέφουμε με το να μεταβάλλουμε ραγδαία τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Η Ζωή στην Γη θα προσαρμόζεται πάντα στις νέες συνθήκες και πάντα θα εξελίσσεται μέχρι να την "βρει" ο ήλιος.

Εμείς δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που δημιουργούμε και κινδυνεύουμε.

Αλλά αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το δικό μας περιβάλλον (που είμαστε εδώ), σιγά μην αλλάξουμε τους άλλους πλανήτες. Αρά τα περί Terraforming, Γεωπλασία και πλανητική μηχανική είναι μόνο "κουβεντα να γίνεται"...

 

Τέλος, αν θέλουμε πραγματικό εποικισμό άλλων κόσμων, δεν έχουμε πάρα να στείλουμε την Ζωή (σε απλές μορφές, κυανοβακτήρια κλπ) σε άλλους νέους πλανήτες και εκείνη θα βρει το δρόμο της. Έχει άπλετο χρόνο μπροστά της...

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Προσγειωθείτε"

 

Δεν είναι δυνατό ο Άνθρωπος, ένα ανώτερο είδος σε αυτόν τον πλανήτη που κουβαλάει στο DNA του δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής στις συνθήκες της Γης, να μπορέσει να φιλοξενηθεί-προσαρμοστεί σε νέα διαφορετικά πλανητικά περιβάλλοντα. Ούτε μπορεί να "κουβαλάει" το γήινο περιβάλλον του όπου και αν πάει...

 

Πράγματι, είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Ο άνθρωπος είναι αφενός ευπροσάρμοστο ον (από τα ελάχιστα που έζησαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης με παλαιολιθική τεχνολογία) και μπορεί να δημιουργεί τοπικό μικροπεριβάλλον (σκάφανδρα, υποβρύχια, αεροσκάφη, διαστημικά σκάφη, θερμοκήπια, ουρανοξύστες) αλλά και μεσοπεριβάλλον (γήπεδα γκόλφ στην έρημο, κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, οι Κάτω Χώρες, η λίμνη Πλαστήρα, μεταξύ άλλων). Η κατασκευή μακροπεριβάλλοντος είναι θέμα κλίμακας, πόρων και τεχνολογίας.

 

Το αν θα πρέπει να μολύνουμε και άλλο πλανήτη είναι άλλη συζήτηση. Μάλλον όχι θα έλεγα εγώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Προσγειωθείτε"

 

Δεν είναι δυνατό ο Άνθρωπος, ένα ανώτερο είδος σε αυτόν τον πλανήτη που κουβαλάει στο DNA του δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής στις συνθήκες της Γης, να μπορέσει να φιλοξενηθεί-προσαρμοστεί σε νέα διαφορετικά πλανητικά περιβάλλοντα. Ούτε μπορεί να "κουβαλάει" το γήινο περιβάλλον του όπου και αν πάει...

 

Η Ζωή μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά με την πιο απλή μορφή της (και άμεσα μεταλλασσόμενη και εξελισσόμενη) έχοντας, μάλιστα, και χρόνο δισεκατομμυρίων ετών μπροστά της να "οικοδομήσει" νέους ανώτερους οργανισμούς. Η ηλικία της Ζωής συμβαδίζει με την ηλικία του σύμπαντος και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιό μας.

 

Γιατί να μετακομίσουμε σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος; Μήπως δεν θα τους εξατμίσει και εκείνους η διόγκωση του ήλιου; Η Αφροδίτη θα το πάθει πριν τη Γη.

Η έξοδος του Ήλιου από το στάδιο της κύριας ακολουθίας είναι ο μόνος λόγος καταστροφής της Γης.

 

Πιστεύουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας με την δραστηριότητά μας;

Όχι!

Τον "εαυτό" μας καταστρέφουμε με το να μεταβάλλουμε ραγδαία τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Η Ζωή στην Γη θα προσαρμόζεται πάντα στις νέες συνθήκες και πάντα θα εξελίσσεται μέχρι να την "βρει" ο ήλιος.

Εμείς δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που δημιουργούμε και κινδυνεύουμε.

Αλλά αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το δικό μας περιβάλλον (που είμαστε εδώ), σιγά μην αλλάξουμε τους άλλους πλανήτες. Αρά τα περί Terraforming, Γεωπλασία και πλανητική μηχανική είναι μόνο "κουβεντα να γίνεται"...

 

Τέλος, αν θέλουμε πραγματικό εποικισμό άλλων κόσμων, δεν έχουμε πάρα να στείλουμε την Ζωή (σε απλές μορφές, κυανοβακτήρια κλπ) σε άλλους νέους πλανήτες και εκείνη θα βρει το δρόμο της. Έχει άπλετο χρόνο μπροστά της...

 

Διαφωνω... Ο ιδιος ο Καρλ Σαγκαν δεν θα τα ελεγε ποτε αυτα. Ηταν υπερμαχος της μετοικησης σε αλλους πλανητες.

 

Μετα σκεψου οτι εξης. Εαν σε 500.000 χρονια συγκρουστει ενας μεγαλος αστεροειδης με τη Γη μπορει να μας αφανισει. Θα πρεπει λοιπον να στειλουμε κοσμο και σε αλλους πλανητες για την περιπτωση αυτη... Ο Αρης ειναι η καλυτερη λυση.

 

Μετα, μεχρι να μας ..... καταπιει ο ηλιος εχουμε πολυ καιρο μπροστα μας. Ισως να εχουμε μεχρι τοτε την τεχνολογια να κατασκευασουμε διαστημοπλοια που θα προσεγγιζουν την ταχυτητα του φωτος, ωστε να φυγουμε προς αλλα αστρα-ηλιακα συστηματα του γαλαξια μας.

 

Ο στοχος ειναι να "γεωπλασουμε" τον Αρη και την Αφροδιτη μεσα στα επομενα χιλιαδες ή εκατομμυρια χρονια ωστε οταν οι ωκεανοι της Γης θα αρχισουν να βραζουν, μετα απο ενα δισεκατομμυριο χρονια, να εχουμε ηδη αποικους στον Αρη. Βεβαια και ο Αρης μετα απο δις. χρονια δεν θα ειναι κατοικησιμος αφου ο Κοκκινος Γιγαντας - πρωην ηλιος θα εχει καταπιει τη Γη και θα εχει ηδη κανει καυτη την επιφανεια του Αρη. Επομενως μεχρι τοτε θα πρεπει να εχουμε μετακομισει καπου αλλου, ισως στην Ευρωπη και στον Γανυμηδη.

 

Τωρα θα μου πεις, ακομη κι ετσι, οταν ο Ηλιος ανατιναχτει και γινει ενας λευκος νανος, δεν θα εκπεμπει αρκετη θερμοτητα και το ηλιακο μας συστημα θα ειναι νεκρο, αλλα μεχρι τοτε (5-6 δις. χρονια) εαν υπαρχει ανθρωπινο ειδος θα εχει την τεχνολογια να ταξιδεψει σε αλλα ηλιακα συστηματα και ισως και σε αλλους γαλαξιες.

 

Πρεπει τα βηματα να τα κανουμε ενα ενα. Πρωτα να γεωπλασουμε τους γειτονικους πλανητες, μετα τους δορυφορους του Δια και στο τελος να φυγουμε για.... αλλα ηλιακα συστηματα!

 

Προφανως η γεωπλασια του Αρη θα χρειαστει χιλιαδες χρονια και δεν θα ξεκινησει αυτον τον αιωνα επομενως η συζητηση ειναι καθαρα ακαδημαικου ενδιαφεροντος.

 

Μετα ειναι και το αλλο. Σε λιγα εκατομμυρια χρονια η Ανδρομεδα θα συγκρουστει με τον γαλαξια μας. Υπαρχει μια μικρη πιθανοτητα ο ηλιος μας να συγκρουστει με καποιο αστρο εκεινου του γαλαξια και να χρειαστει να μετακομισουμε σε αλλα αστρα πολυ νωριτερα απο οτι ανεφερα πριν (2 εκατομμυρια χρονια αντι για 5 δισεκατομμυρια χρονια). Πρεπει λοιπον να ειμαστε ετοιμοι για παν ενδεχομενο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Προσγειωθείτε"

 

Δεν είναι δυνατό ο Άνθρωπος, ένα ανώτερο είδος σε αυτόν τον πλανήτη που κουβαλάει στο DNA του δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής στις συνθήκες της Γης, να μπορέσει να φιλοξενηθεί-προσαρμοστεί σε νέα διαφορετικά πλανητικά περιβάλλοντα. Ούτε μπορεί να "κουβαλάει" το γήινο περιβάλλον του όπου και αν πάει...

 

Πράγματι, είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Ο άνθρωπος είναι αφενός ευπροσάρμοστο ον (από τα ελάχιστα που έζησαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης με παλαιολιθική τεχνολογία) και μπορεί να δημιουργεί τοπικό μικροπεριβάλλον (σκάφανδρα, υποβρύχια, αεροσκάφη, διαστημικά σκάφη, θερμοκήπια, ουρανοξύστες) αλλά και μεσοπεριβάλλον (γήπεδα γκόλφ στην έρημο, κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, οι Κάτω Χώρες, η λίμνη Πλαστήρα, μεταξύ άλλων). Η κατασκευή μακροπεριβάλλοντος είναι θέμα κλίμακας, πόρων και τεχνολογίας.

 

Το αν θα πρέπει να μολύνουμε και άλλο πλανήτη είναι άλλη συζήτηση. Μάλλον όχι θα έλεγα εγώ.

 

 

Εδω κατασκευαστηκε μεχρι και χιονοδρομικο κεντρο στην ερημο των Ηνωμενων Αραβικων Εμιρατων.

Ξεκινησε επισης η κατασκευη ακομα ψηλοτερου ουρανοξυστη στη Σαουδικη Αραβια που θα ξεπερναει το ενα χιλιομετρο υψος!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετα ειναι και το αλλο. Σε λιγα εκατομμυρια χρονια η Ανδρομεδα θα συγκρουστει με τον γαλαξια μας. Υπαρχει μια μικρη πιθανοτητα ο ηλιος μας να συγκρουστει με καποιο αστρο εκεινου του γαλαξια και να χρειαστει να μετακομισουμε σε αλλα αστρα πολυ νωριτερα απο οτι ανεφερα πριν (2 εκατομμυρια χρονια αντι για 5 δισεκατομμυρια χρονια). Πρεπει λοιπον να ειμαστε ετοιμοι για παν ενδεχομενο.

Με την ταχύτητα του φωτος μας πλησιάζει ο γαλαξίας της Ανδρομέδας;

 

Εδώ ακούστηκε ό,τι νάναι... Άλλο να φτιάχνεις θερμοκήπια κι άλλο να αλλάζεις ολόκληρους πλανήτες. Κουβέντα για την κουβέντα αλά πολιτικές συζητήσεις καφενείου... Ξεπεράσαμε το "αν γινομουν για 24 ώρες πρωθυπουργός" και φτάσαμε να "αναπτύσσουμε" κι αλλους πλανήτες... ](*,)

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετα ειναι και το αλλο. Σε λιγα εκατομμυρια χρονια η Ανδρομεδα θα συγκρουστει με τον γαλαξια μας. Υπαρχει μια μικρη πιθανοτητα ο ηλιος μας να συγκρουστει με καποιο αστρο εκεινου του γαλαξια και να χρειαστει να μετακομισουμε σε αλλα αστρα πολυ νωριτερα απο οτι ανεφερα πριν (2 εκατομμυρια χρονια αντι για 5 δισεκατομμυρια χρονια). Πρεπει λοιπον να ειμαστε ετοιμοι για παν ενδεχομενο.

Με την ταχύτητα του φωτος μας πλησιάζει ο γαλαξίας της Ανδρομέδας;

 

Εδώ ακούστηκε ό,τι νάναι... Άλλο να φτιάχνεις θερμοκήπια κι άλλο να αλλάζεις ολόκληρους πλανήτες. Κουβέντα για την κουβέντα αλά πολιτικές συζητήσεις καφενείου... Ξεπεράσαμε το αν γινομουν για 24 ώρες πρωθυπουργός και φτάσαμε να "αναπτύσσουμε" κι αλλους πλανήτες... ](*,)

 

Γραψε λαθος.... Η συγκρουση των δυο γαλαξιων μπορει να γινει σε πολλα εκατομμυρια χρονια, παντως θα γινει πριν ο ηλιος μας πεθανει.

 

Οσο για τις κουβεντες καφενειου, αυτα τα λεει η ιδια η NASA επισημως περι προσπαθειας γεωπλασιας. Εκτος εαν εσυ εισαι ανωτερος απο τη NASA και την ESA. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ό,τι δηλώνει καθένας που ειναι στην NASA εσύ το θεωρείς πως είναι και γεγονός... Αν ήταν να μπορούσε να γίνει σαν την Γη ο Άρης θα ήταν ήδη. Κι αν μπορούσε να συντηρήσει ζωή θα είχει επίσης ήδη.

Άρχισε το terraforming από την αυλή σου λέγεται θερμοκήπιο για λαχανικά...

Πέρα από όλα αυτά το μόνο ενδιαφέρον να σχολιάσει κανείς είναι το να σώσουμε το ανθρώπινο είδος μετά από κάποια δις χρόνια. Το ερώτημα ειναι κυρίως φιλοσοφικό; γιατί ντε και καλά πρέπει να το σώσουμε; Θα πάει με το πλοίο όταν έρθει εκείνη η ώρα. Προσωπικά πιστεύω πως θα έχει καταστραφεί απο ενδογενείς και όχι κοσμικούς παράγοντες πολύ πιο πριν.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ό,τι δηλώνει καθένας που ειναι στην NASA εσύ το θεωρείς πως είναι και γεγονός... Αν ήταν να μπορούσε να γίνει σαν την Γη ο Άρης θα ήταν ήδη. Κι αν μπορούσε να συντηρήσει ζωή θα είχει επίσης ήδη.

Άρχισε το terraforming από την αυλή σου λέγεται θερμοκήπιο για λαχανικά...

Πέρα από όλα αυτά το μόνο ενδιαφέρον να σχολιάσει κανείς είναι το να σώσουμε το ανθρώπινο είδος μετά από κάποια δις χρόνια. Το ερώτημα ειναι κυρίως φιλοσοφικό; γιατί ντε και καλά πρέπει να το σώσουμε; Θα πάει με το πλοίο όταν έρθει εκείνη η ώρα. Προσωπικά πιστεύω πως θα έχει καταστραφεί απο ενδογενείς και όχι κοσμικούς παράγοντες πολύ πιο πριν.

 

Οταν το επισημο site της NASA αναφερει οτι γινονται μελετες για μελλοντικη γεωπλασια του Αρη ή/και της Αφροδιτης, τοτε σημαινει οτι δεν κανουν πλακα..... Μαλλον το εχουν παρει στα σοβαρα.

Η τεχνολογια για γεωπλασια δεν υπαρχει ακομη αλλα ισως στο μελλον να υπαρξει. Μηπως το 1900 περιμενε κανεις οτι θα εχουμε στειλει διαστημοπλοια στην ακρη του ηλιακου συστηματος, 100 χρονια μετα; Ακομα ουτε αεροπλανα δεν πετουσαν, ποσο μαλλον διαστημοπλοια.

 

Οσο για λαχανοκηπο, εχω ηδη πληρη λαχανοκηπο στο χωριο.... \:D/

 

Οσο για το τελευταιο, υπαρχει το ενστικτο της αυτοσυντηρησης σε ολους τους υγειεις νοητικα ανθρωπους. Κανεις δε θελει να πεθανει σαν ατομο, ποσο μαλλον σαν ειδος.

 

Εξαλλου υπαρχει και κατι αλλο που λεγεται προκληση, στοχος, ονειρο. :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης