Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδώ και αρκετό καιρό αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη στήριξη του nexstar 6/8se

με κιάλια πχ (skymaster 15x70).... για επίγεια ή και ακόμη για αστρονομική παρατήρηση.

Έχω δει ότι υπάρχουν ράβδοι Dovetail τύπου L σαν και αυτόν:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2154, αλλά αμφιβάλω ότι μπορούν να χωρέσουν κιάλια τέτοιου μεγέθους σ'αυτην.

Δεν ξέρω αν είναι πρακτικό κάτι τέτοιο η αν το έχει εφαρμόσει ποτέ κανείς; ή ακόμα και σε piggyback πάνω στο σωλήνα, με αυτό:http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2040

άν σηκώνει το βάρος...

ΥΓ έχω τον 8αρι σωλήνα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Γινεται προφανως, αλλα πρεπει να προσπεραστουν τεχνικα προβληματα....

Σε πρωτη φαση μου ερχονται οι εξης σκεψεις:

Πρεπει να πεσει η σχετικη πατεντα ωστε να στηριχθουν σωστα και σταθερα τα κιαλια στην υποδοχη της βασης.

Επισης θα βοηθουσε πολυ αν η βαση στηριζοταν αρκετα ψηλα (γυρω στο 1,40μ) και με κλιση σε σφηνα, ωστε να δημιουργειται χωρος για τον παρατηρητη, οταν τα κιαλια δειχνουν κοντα στο ζενιθ.

Λογω της αυξημενης αποστασης του κεντρου βαρους των κιαλιων απο τον (καθ' υψος) αξονα περιστροφης , θα απαιτηθει και το αντιστοιχο αντιβαρο ωστε να ταυτιστει το κεντρο βαρος του συστηματος "κιαλια/πατεντα στηριγμα/αντιβαρο" με το κεντρο περιστροφης.

Και ολα αυτα χωρις να υπερβουμε το οριο της βασης.

(τη λυση να μπουν τα κιαλια χαμηλα, και χωρις αντιβαρο, με τοποθετηση τους πολυ δεξιοτερα του βραχιονα ωστε να χωρουν, δεν την βλεπω και πολυ δόκιμη, διοτι θα καταπονηθουν πολυ τα εδρανα του βραχιονα, λογω των μεγαλων καθετων φορτισεων/ροπων που θα αναπτυσονται, ως αποτελεσμα της μεγαλης οριζοντιας αποστασης συστηματος - βραχιονα).

:-k :-k

Δημοσιεύτηκε

Εγώ σκεφτόμουν κάτι πιο απλό και γρήγορο, δεν τα πάω και πολύ καλά με τις πατέντες όπως αυτό που λες να τοποθετηθούν τα κιάλια χαμηλά δεξιότερα και χωρίς αντίβαρο, αλλά έχεις δίκιο μάλλον θα κάνει ζημία....

Σ'ευχαριστώ πάντως!

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Κιάλια ευθείας όρασης, με το πραγματικό πεδίο των 15x70, δεν έχουν πολύ νόημα σε μία υψαζιμουθιακή GOTO βάση. Το GOTO δεν είναι απαραίτητο αφενός, οι φακοί αφετέρου θα είναι δύσκολα προσβάσιμοι ακόμη και σε ανύψωση επάνω από τις 45 μοίρες ίσως (εκτός αν βρεθεί τρόπος να ψηλώσει η βάση) και καθόλου επάνω από τις 75 μοίρες.

Σε μεγαλύτερα κιάλια με φακούς υπό γωνία, τα πράγματα αλλάζουν.

orion_bt10_self_01.jpg

Για να μην μετακινηθεί δεξιά το κέντρο βάρους, μπορεί να αφαιρεθεί η άτρακτος του κινητήρα ανύψωσης.

orion_bt10_self_02.jpg

Κατόπιν προσαρμόζεις ένα Dovetail τύπου L (Skywatcher, Orion) ή ένα Vixen Porta Plate.

Εικόνες από το Astronomy Μαρτίου 2008

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ακριβώς αυτoύ το είδους το setup έψαχνα, σ'ευχαριστώ πολύ!!!

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Και εδω μπορει να εφαρμοστει η λυση του αντιβαρου (αριστεροτερα απο τον βραχιονα, με κατασκευη του βραχιονα σε σχημα "Ζ" αντι για "L".

Αρκει το βαρος να παραμενει εντος οριων....

(παντως ετσι οπως φαινεται στη φωτο, μαλλον δεν θα τα εβαζα..... :-k )

Δημοσιεύτηκε

Λόγω βάρους δεν θα τα έβαζες? Γιατί ο 8 σωλήνας είναι περίπου στα 5,6 κιλά και αν προσθέσουμε και διαγώνιο 2'' συν προσοφθάλμιο hyperion που χρησιμοποιώ, τα ξεπερνάει τα 6.....

ενώ πχ τα ΒΤ80-Α της Vixen είναι περίπου στα 5κ και προσθέσουμε και εκεί ενα ζευγάρι plossl σύν τον βραχίωνα L νομίζω ότι από άποψη βάρους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα...

Άν εννοείς ότι μετατοπίζεται το βάρους δεξιότερα και εκεί νομίζω οτι είναι στα ίδια επίπεδα με τον 8 ιντσών σωλήνα... εκτός και άν δεν σκέφτομαι κάτι σωστά; ή μου διαφεύγει κάτι....γιαυτό και άλλωστε ζητάω γνώμες.

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Σωστά.

Τελικά δεν αξίζει....υπάρχουν πιο απλές και καλύτερες λύσεις για κιάλια.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις και την υπομονή σας!!!

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε
Το 8" στη στήριξη και τα κιάλια στο χέρι. Χαιρετισμούς στα Ψαχνά (ΚΥ Ψαχνών, σειρά '93) και τη Δίρφυ, Στρόπωνες, Λάμαρη, Χιλιαδού, με καθάριους ουρανούς!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης