Jump to content

ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ Polar Finder EQ-6


KOSTAKIS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προσφατως αγορασα μια μεταχειρισμενη βαση EQ6 PRO και αντιμετωπισα το "προβλημα" της υπερβολικης φωτεινότητας (λογω ελλειψης ρυθμισης της εντασης στις παλαιοτερες εκδοσεις ) του κόκκινου LED μεσω χειριστηρίου, που εχει ως αποτελεσμα την αδυναμία σκόπευσης του πολικου, με ταυτοχρονη ταυτιση των σχηματων/αστερισμών που απεικονιζονται στο προσοφθαλμιο του σκοπέυτρου.

Η "θεραπεια" ειναι απλη και απαιτει στοιχειωδεις τεχνικες γνωσεις (γι αυτο δεν παραθετω φωτογραφίες).

ΕΡΓΑΛΕΙΑ:

-κολλητηρι με τα σχετικα (κολληση κλπ)

-σταυροκατσαβιδο μικρο

-ισιο κατσαβίδι μικρο

-κοφτης καλωδιων

-θερμοσυστελλομενο "μακαρονι"

-ποτενσιομετρο "πλακετας" 2ΜΩ

-αντισταση 100Ω

ΧΡΟΝΟΣ/ΚΟΣΤΟΣ:

20 λεπτα, ενα ατομο/30λεπτα(δαπανη για ποτενσιομετρο).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Ανοιγουμε το καπακι της βασης (αυτο με τις υποδοχες βισματων, αφαιρωντας τις 4 σταυροβιδες).

2.Παρατηρουμε το led, και εντοπιζουμε το βισματακι τροφοδοσιας του πανω στην πλακετα (εντοπιζεται ευκολα) , και το αφαιρουμε με προσεκτικο τραβηγμα, ωστε να αποσυνδεθει απο την πλακετα.

3.Κοβουμε το κοκκινο καλωδιο ( μην προβληματιζεστε ...ενα κοκκινο και ενα μαυρο εχει μονο), και γδερνουμε τις ακρες 3-4 χιλιοστα.

4. Κολλαμε την μια κοκκινη ακρη πανω στο μεσαιο ποδαρακι του ποτενσιομετρου και το μονωνουμε με το θερμοσυστελλομενο.Αμεσως μετα, κολλαμε την αντισταση πανω στο αλλο κοκκινο ακρο του κομμενου κοκκινου καλωδιου, και στο τελος κολλαμε το ελευθερο ακρο της αντιστασης σε ενα απο τα ακριανα ποδαρακια του ποτενσιομετρου (δηλαδη το ενα ακριανο ποδαρακι του ποτενσιομετρου σε σειρα με την αντισταση).

5.Μονωνουμε καλα τα παντα, με το θερμοσυστελλομενο και επανασυνδεουμε το βισματακι.

6.Αφου βραδιασει, στρεφουμε την βαση στον πολικο, και κατα την παρατηρηση των αστρων μεσω της πολικης διοπτρας, ρυθμιζουμε την φωτεινοτητα του led ετσι ωστε τα σχηματα των αστερισμων να ειναι ευκρινεστατα, χωρις να "κρυβουν" τα αστρα λογω υπερβολικης φωτεινοτητας.

7.Επιθεωρουμε γενικως την κατάσταση , και κλεινουμε το καπακι.

ΣΧΟΛΙΑ:

-Δυσκολευτηκα να βρω τη σωστη αντισταση.Στην αρχη χρησιμοποιησα αντισταση 2ΚΩ χωρις κανενα αποτελεσμα.Ανεβασα την τιμη σε 470KΩ, και παρατηρησα μειωση φωτεινοτητας μεν, αλλα οχι οσο ηθελα. Με τη χρηση των 2ΜΩ ολα ηταν ιδανικα, με αρκετα καλη ευαισθησια σε μικρορυθμιση.

-Θεωρησα κακη επιλογη την χρηση εξωτερικου κομβίου ρυθμισης φωτεινοτητας, διοτι η ρυθμιση ρυθμιζεται μια φορα, και ισχυει για παντα.Μια διαταξη εξωτερικης ρυθμισης προυποθετει τρυπημα στο καπακι της πλακετας, μεγαλυτερο ποτενσιομετρο (ογκος), προεξεχοντα εξαρτηματα κλπ.

-Αναλογα ποιο ακριανο ποδαρακι επιλεξουμε στο ποτενσιομετρο, επιτυγχανουμε "δεξιοστροφη" ή "αριστερόστροφη" μειωση (λεπτομέρια χωρις καμια σημασια, μια που μετα το τελος της διαδικασιας, ολη η διαταξη θα "εξαφανιστει" για πάντα μεσα στη βαση, και αν μετα απο καιρο κρινουμε οτι μια διαφορετικη ενταση ισως ειναι καλυτερη, ανοιγουμε το καπακι, ρυθμιζουμε επι τοπου, και ξανακλεινουμε.)

Καλη δουλεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία Κώστα! Το "κουσούρι" αυτό της βάσης δείχνει για μια ακόμα φορά πόσες παιδικές ασθένειες έχουν συχνά τα αστρονομικά προϊόντα. Εν προκειμένω, έχεις μια πολική διόπτρα η οποία στην ουσία δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο που υποτίθεται πως μπορεί (κεντράρισμα του πολικού με ταυτόχρονη ρύθμιση της θέσης των αστερισμών). Ευτυχώς η λύση είναι εύκολη για όσους πιάνουν τα χέρια τους αλλά αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν τη σχετική εμπειρία με τις κολλήσεις.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ναι...δυστυχως στην περίπτωση αυτή, δεν αξιοποιείται ο πολικος ερευνητης και ειναι σχεδον διακοσμητικος.

Εγω στις πρώτες χρήσεις, χρησιμοποιουσα ενα φακο κόκκινου led μπροστα απο τον πολικο ερευνητή, εκανα ευθυγραμμιση , και μετά ενεργοποιουσα τη βαση.....

Τωρα ομως....

\:D/ \:D/ \:D/

Περεμπιπτοντως στα πλαισια του "στησιματος" εφτιαξα και ενα καλωδιο συνδεσης του χειριστηριου (SYNSCAN) με τη βαση μηκους 3 μετρων, χρησιμοποιωντας απλα υλικα απο καταστημα ηλεκτρονικων.(Για να μην μπερδευω καποιον που ενδιαφερεται, ας παρει απλως το γνησιο καλωδιο, και να πει στον υπαλληλο "θελω να φτιαξω ενα ιδιο αλλα μεγαλυτερο", ωστε να του δωσει καλωδιο, βισμα με 9 pins κλπ)....

Κοστος για 3μετρα ετοιμο καλωδιο, βισμα με 9 pins, αντιπαρασιτικη προστασια (υπερβολή) περιπου 4,5 ευρω.

Εργασια περιπου 30 λεπτα (μια που την περισσοτερη ωρα την διεθεσα ωστε να μετρω "ωμικα" και να καταγράφω την συνδεσμολογια του "τηλεφωνικου" βισματος του χειριστηριου, με το 9πινο την βασης).

Η διαδικασια ειναι απλη:

Κοβουμε το ενα βισμα απο το ετοιμο καλώδιο, γδερνουμε τις 8 ακρες των καλωδιων (τα 6 απο αυτα απαιτούνται τελικα ), και τις κολλαμε πανω στο 9πινο, συμφωνα με την καταγραφη που εχουμε κανει.

Αν παλι καποιος φοβαται τα κολλητηρια κλπ, μπορει να αγορασει το ετοιμο καλωδιο με κλιπακια, (καλωδιο ενσυρματου ιντερνετ στην ουσια) και με τη χρηση ενος ανταπτορα συνδεσης (θυληκο με θυληκο) , να τα ενωσει και να μεγαλωσει το καλωδιο του στο καταλληλο μηκος.Το εκανα και το δοκιμασα κι εγω στην αρχη και δουλευει αψογα χωρις μπερδεματα και απωλειες (αλλα προτιμησα την κατασκευή ενός καινουργιου/μονοκοματου 3μετρου).....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης