Jump to content

Bresser Special Astro 20X80


ebe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας.

 

Πάντοτε μου άρεσε η ιδέα της παρατήρησης του ουρανού αλλά ουδέποτε ασχολήθηκα στο παρελθόν.

Τελευταία όμως η ιδέα μου έγινε εμμονή και είπα να κάνω την αρχή αγοράζοντας ενα ζευγάρι κιάλια (καθότι άσχετος με το θέμα, έτσι απλά για να αρχίσω να παρατηρώ Σελήνη και διάφορους αστερισμούς με ταυτόχρονο διάβασμα γύρω από τα θέματα αυτά, για να μπαίνω στο νόημα με όρους, ονόματα κ.λ.π.).

 

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι διέθεσα ενα ποσό γύρω στα 150 ευρώ με σκοπό να πάρω όσο το δυνατόν θεωρητικά κάτι καλό για τα λεφτά αυτά. Ψάχνοντας άρχισα να κατανοώ τους τεχνικούς όρους για τα κιάλια, τις διάφορες ποιότητες στα οπτικά κ.α. και τι περίπου θα ήταν κατάλληλο για μένα. Οι πληροφορίες των μελών του φόρουμ ήταν πολύτιμες και καθοριστικές στο πως θα κινηθώ για την αγορά αυτή και τους ευχαριστώ εκ βάθος καρδίας.

Έψαξα πολύ και στην αρχή είπα να αγοράσω τα γνωστά Celestron Skymaster 15X70 (εφόσον δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες προτάσεις σε αυτό το μέγεθος εδώ στην Ελλάς), όμως επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στις γνωστές ιστοσελίδες κατέληξα στα Bresser Special Astro 20X80 με ταυτόχρονη αγορά και ενός πάμφθηνου τριπόδου (που κάνει μια χαρά τη δουλειά του για την ώρα).

Πραγματικά ακόμη δε ξέρω αν η αγορά μου ήταν καλή, όμως βασίστηκα στο γεγονός οτι είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα (αν και αμφιβάλλω για τα λεφτά αυτά) και στο οτι εχουν μεγάλη διάμετρο φακών, άρα καθαρή και φωτεινη εικόνα τα βράδια.

 

Για να μη σας κουράζω άλλο παραθέτω εδώ τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά:

 

Τύπος: Porro

Μεγέθυνση: 20.

Διάμετρος μπροστινού φακού: 80

Έξοδος Κόρης: 4.0

Ανακούφηση Ματιών: 17.0

Επίστρωση: πλήρως πολυεπιστρωμένα (FMC)

Πεδίο Όρασης στα 1,000m: 56

Όριο Κοντινής Εστίασης: 30.0

Παράγοντας Αμυδρού Φωτός: 37.0

Ένταση Φωτός: 16.0

Πραγματικό Πεδίο Όρασης: 3.2

Προσαρμογείς Ματιών: αναδιπλούμενοι

Βάρος: 1960g.

 

Θα επανέλθω με εντυπώσεις και προβληματισμούς από τη χρήση τους.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

DSC_0280.thumb.JPG.3c4e59a3ccf629664c4e8d5cf7256fdd.JPG

DSC_0279.thumb.JPG.195de035246efb31fedde60020fe2f3e.JPG

DSC_0281.thumb.JPG.a9697a9d63607430c9ce134a1d82644c.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να 'μαι λοιπόν ξανά, καλησπέρα Hypercube, καλησπέρα σε όλους.

Μέχρι στιγμής έχω ενθουσιαστεί με τα κιάλια και μπορώ να πώ τα εξής:

 

- η ροδέλα εστίασης ανάμεσα στους σωλήνες έχει αρκετή σκληρότητα κατά την περιστροφή της δεξιά-αριστερά χωρίς να χαλαρώνει έτσι η εστίαση

 

- η προσαρμογή των σωλήνων για την διακορική απόσταση των ματιών γίνεται σχετικά δύσκολα (αρκετά σκληρή έκπτυξη-σύμπτυξη)

 

- ο φακός ρύθμισης εστίασης στο δεξιό προσοφθάλμιο δεν χάνει το βήμα του αν ακουμπήσεις το κεφάλι επάνω στο αναδιπλούμενο λάστιχο

 

- δεν μπορώ να καταλάβω λόγω απειρίας αν οι φακοί είναι πλήρως πολυεπιστρωμένοι (μήπως ο κατασκευαστής τους ονομάζει έτσι ενώ είναι απλά πολυεπιστρωμένοι;;)

 

- πρέπει να κάνω ευθυγράμμιση (η αριστερή κόρη εξόδου ίσα που φαίνεται να έχει οβάλ σχήμα)

 

Τέλος οι εικόνες το βράδυ κατ' εμέ είναι αρκετά φωτεινές, με καλό κοντράστ και καλή οξύτητα στα άκρα των επίγειων αντικειμένων. Το ίδιο ισχύει και για τη Σελήνη τουλάχιστον (φαίνεται πεντακάθαρα και λεπτομερώς). Παρατηρώντας το Δία φαίνεται σαν μια μεγάλη λευκή μπαλίτσα με τους δορυφόρους του να ξεχωρίζουν εύκολα. Σε μια γρήγορη σάρωση είδα πολλά αστέρια μαζεμένα σε ενα σημείο και γύρω τους κενό (αστρικό σμήνος;)

Μένω στην Αθήνα (Ηλιούπολη) και σίγουρα δε μπορώ να δώ πολλά πράγματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

- ο φακός ρύθμισης εστίασης στο δεξιό προσοφθάλμιο δεν χάνει το βήμα του αν ακουμπήσεις το κεφάλι επάνω στο αναδιπλούμενο λάστιχο

 

Μόνο μια μικρή διόρθωση. Η διόπτρα του φακού γενικότερα, δεν χάνει την ρύθμιση της (το βήμα που αναφέρεις) αν ακουμπήσουμε το κεφάλι επάνω στον προσοφθάλμιο.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τη διόρθωση Κωνσταντίνε,

ήθελα να πώ οτι η γέφυρα που είναι ενσωματωμένοι οι προσοφθάλμιοι (και που επάνω της βρίσκεται ο κεντρικός τροχός εστίασης) φαίνεται να είναι σταθερή διότι αν πιέσω με τα φρύδια τα λάστιχα η εστίαση δεν χάνεται είται αριστερά είται δεξιά. Καταλαβαίνω οτι οι προσοφθάλμιοι έχουν συμμετρική κίνηση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλές φορές απλώς η πίεση του προσοφθαλμίου δεν αρκεί για να μας δείξει το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται κάποιες φορές. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, προκειμένου να ανακαλύψουμε αν υπάρχει το πρόβλημα, χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία με συγκεκριμένους στόχους.

 

Τεχνικά, αυτό που συμβαίνει σε κάποια κιάλια, είναι να οπισθοχωρεί ο ένας φακός όταν τον πιέσουμε. Αυτό γίνεται διότι η γέφυρα που ενώνει τους προσοφθαλμίους υποχωρεί προς την μία πλευρά, καθότι δεν είναι γερής κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η εστίαση.

 

Δοκίμασε μόνος σου κάνοντας το παρακάτω απλό τεστ :

Στήριξε τα σε τρίποδο σταθερά και σε φως της ημέρας εστίασε καλά σε ένα στόχο με πολλές λεπτομέρειες στην κοντινότερη απόσταση που εστιάζουν. Καλό παράδειγμα είναι ένα χαρτονόμισμα, διότι έχει γραμμές, γράμματα, αριθμούς. Πιέζοντας τον ένα προσοφθάλμιο,

 

Α) Χάνεται η εστίαση από τον προσοφθάλμιο αυτόν; Οι λεπτομέρειες στο χαρτονόμισμα γίνονται δυσδιάκριτες; Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό λόγω των προβλημάτων που επιφέρει στην παρατήρηση. Στις σωστές κατασκευές κιαλιών η εστίαση δεν χάνεται.

 

Β) Όταν σταματήσουμε την πίεση, μένει έτσι η εικόνα αφεστιασμένη ή ελαφρώς αφεστιασμένη, και κάποιες λεπτομέρειες στο χαρτονόμισμα δεν διακρίνονται πλέον;

 

Τώρα αν συμβαίνουν τα παραπάνω, σημαίνει ότι θα συμβαίνουν και κατά την ώρα της παρατήρησης. Αυτό που χρειάζεται είναι η προσοχή, ώστε το κεφάλι να μην πιέζει τους προσοφθάλμιους φακούς. Δεν θα βλέπεις όλο το πεδίο, αλλά τουλάχιστον είναι προτιμότερο από το να χάνεις την πολύτιμη σωστή εστίαση.

 

- πρέπει να κάνω ευθυγράμμιση (η αριστερή κόρη εξόδου ίσα που φαίνεται να έχει οβάλ σχήμα)

 

Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα πρότεινα να κάνεις ευθυγράμμιση, αλλά ούτε φυσικά να τα αφήσεις έτσι αν έχουν πρόβλημα. Δοκίμασε την μέθοδο αφεστιασμένου αστεριού* για να διαπιστώσεις αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Εάν είναι απευθυγραμμισμένα, καλύτερα να τα επιστρέψεις αφού είναι καινούργια. Ευθυγράμμιση κάνουμε, μόνο όταν δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Ευθυγραμμίζοντάς τα, ίσως χάσεις την εγγύηση και περνάς από Πραγματική Ευθυγράμμιση σε Conditional Alignment. Δηλαδή τα κιάλια θα πρέπει να είναι άψογα σε όλες τις IPD ώστε όποιος και να παρατηρήσει με αυτά να είναι ευθυγραμμισμένα. Αυτό σημαίνει Πραγματική Ευθυγράμμιση. Με το να τα ευθυγραμμίσουμε μόνοι μας έχει σαν αποτέλεσμα να τα ευθυγραμμίσουμε μόνο για την δικιά μας IPD. Γι αυτό θα έλεγα να το ξανασκεφτείς και ότι είναι καλύτερα να τα επιστρέψεις.

 

*Πρακτικός Οδηγός: Η ευθυγράμμιση στα κιάλια – Πως διαπιστώνουμε το πρόβλημα 2.α.1

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης