Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο!

Έκανε μια διαδρομή 50 μοίρες περίπου από τον Αλμπιρέο του Κύκνου μέχρι, τον Νότιο Ιχθύς, κινήθηκε σε ύψος περίπου 10 μοίρες

από τον ορίζοντα και παράλληλα με αυτόν. Στο τέλος έσκασε σε 3-4 κομμάτια και ο ήχος του ήταν ένα συριγμός.

Τον είδα από την ταράτσα μου στην Ελευσίνα.

Είναι λογικό να ήταν χαμηλά αν παρατηρήθηκε από Δυτικά πιο ψηλά. Πόσο σίγουρος είναι για τον ήχο ? Δεδομένου και του βουητού που θα έχει φαντάζομαι και η Ελευσίνα σαν υπόβαθρο.

Υπαρχει κανενας οργανισμος , κανενα cite που να εχει στραμενη καμερα 24 ωρες το 24ωρο στον αττικο ουρανο?? Τοσα μετεωρα που εχω δει , ειναι η πρωτη φορα που φοβηθηκα να μην πεσει μεχρι κατω.... ..........θα ηθελα πολυ να το ξαναβλεπα!

Υπάρχουν πολλά δίκτυα συστηματικών καταγραφών με κάμερες - δες πχ εδώ το χάρτη με τις κάμερες και τα δίκτυα που είναι διαθέσιμα: http://www.fireball.sk/edmond_map.html

Όπως βλέπεις όμως δεν υπάρχει τίποτα για Ελλάδα - τίποτα ?? όχι ακριβώς! Υπάρχει μια κάμερα στη Κρήτη αλλά δεν φάινεται εδώ γιατί τα δεδομένα που έχουν περαστεί στη βάση του EDMOND μέχρι στιγμής είναι προηγούμενων ετών όπου δεν υπήρχε η κάμερα. Την εγκατέστησα το 2011, οπότε θα εμφανιστεί αργότερα υποθέτω!

Πάντως για την Αττική δεν υπάρχει καμία κάμερα μέχρι στιγμής (ενδιαφέρεται κανείς ???).

Επίσης 24 ώρες το 24άωρο δεν θα είναι εύκολο. Θέλεις να έχεις ευαίσθητη κάμερα για τη νύχτα αλλά αν την τρέξεις την μέρα με τον Ήλιο θα χάσει την ευαισθησία της σύντομα. Άρα θα πρέπει να έχεις άλλη κάμερα για τη μέρα. Επιπλέον ανάλογα με το πεδίο της κάθε κάμερας πιάνεις ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος του ουρανού.

Δεν είναι εύκολη η πλήρη κάλυψη του ουρανού και μέρα και νυχτα!

Επιβεβαιώνω το -6mag και 50 μοίρες.

Καλωσόρισες! Πώς το μέτρησες το -6mag ?

Αν είναι τόσο στον ορίζοντα τότε αν το ανάγουμε στο ζενίθ προκύπτει κάπου στο -11. Θα μπορούσε να δώσει και μετεωρίτη αυτό.

Για πτώση μετεωρίτη λένε στο Ιόνιο...

http://directnews.gr/greece/38078-ptosh-meteorith-anastatose-zakuntho-kai-kefalonia.html

(αυτά που γράφω δεν έχουν να κάνουν με σένα santono αλλά με το άρθρο !)

Μετεωρίτης είναι αν πέσει πρώτα! Όσο είναι στον αέρα λέγεται μετέωρο ή διάττοντας (και πριν από αυτό μετεωροειδές).

Και συνεχίζει το άρθρο:

"Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα παρόλο που οι μαρτυρίες ανέφεραν πως η λάμψη φώτισε τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλλονιάς. "

Οκ δεν έχουμε μάθε μέρα γεγονότα σαν την Tungusta και το Chelyabinsk...

"Συνομιλήσαμε με τον Δρ. Φυσικής Γιάννη Κοπανά, ο οποίος με κάθε επιφύλαξη μας ενημέρωσε ότι ενδεχομένως να είναι τμήματα ενός κομήτη που βρίσκεται σε κίνηση. Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον Καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα διαπιστώσαμε σύμπτωση επιστημονικών απόψεων.

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιας και τέτοια φαινόμενα είναι συνήθη, όταν κομήτης διαγράφει τροχιά εισόδου στην ατμόσφαιρα. Όπως μας δήλωσε «δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος πτώσεων αφού αυτές γίνονται κατα το πέρασμα κομητών». "

Εδώ νομίζω ότι πρέπει κάπου να χάθηκαν ή να μεταφέρθηκαν διαφορετικά τα λόγια. Τα μετέωρα προκύπτουν από τα μετεωροειδή, που προκύπτουν από τους κομήτες και τους αστεροειδείς. Προφανώς το μετεωροειδές εισέρχεται στην ατμόσφαιρα γιατί αν έμπαινε ο κομήτης...δεν θα το συζητούσαμε. Το πέρασμα των κομητών ενισχύει τους αριθμούς των μετεωροειδών τους αλλά ο "κίνδυνος" για μεγάλα σώματα δεν νομίζω ότι ταυτίζεται με το πέρασμα καθεαυτό.

Το "πολύ αργό" υποθέτω πως σχετίζεται με το μέγεθος, δηλαδή αντιμετώπισε μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση λόγω μεγάλης επιφάνειας, έτσι;

Όχι δεν έχει να κάνει. Βέβαια είναι λίγο σχετικό τι εννοεί κανείς "αργό". Αργοί διάττοντες είναι αυτοί που έχουν ταχύτητα εισόδου περίπου 30χλμ/δλ. Το καλύπτει και ο Ανδρέας αυτό. Γενικά οι ταχύτητες εισόδου είναι περίπου 10-70 χλμ/δλ (αν δηλαδή το προλαβαίνει η Γη από πίσω, αν κινούνται μαζί ή το χτυπάμει μετωπικά - με την ταχύτητα της Γης περίπου στα 30χλμ/δλ ).

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα φιλε RaQua.Πρωτος εγω αναφερθεικα στα -6 mag με το σκεπτικο οτι φαινομενικα ηταν αρκετα ποιο λαμπρo απο την αφροδιτη που κυμαίνεται στο -4 mag
Δημοσιεύτηκε
ετρωγα στην αυλη του σπιτιου μου(Λεπτοκαρυα Πιεριας) σχεδον σε πληρη σκοταδι και ξαφνικα η νυχτα εγινε μερα.επειδη κοιτουσα προς ανατολη νιωθω ενα πολυ δυνατο φως (μαζι με συριγμο)σαν φωτα μεγαλης σκαλας αυτοκινητου απο πισω μου.καταλαβα οτι ηταν κατι το διαφορετικο γιατι εβλεπα τη σκια μου πολυ μικρη(προερχοταν απο ψηλα δηλαδη).γυριζοντας βλεπω το μετεωριτη? να ερχεται περιπου απο τις 225 μοιρες (αζιμουθιο) και οντως πηγαινε αργα(περιπου 7 δευτερολεπτα διαρκεια).εχω δει παρα πολλους διαττοντες στη ζωη μου γιατι ζω στην υπαιθρο.τετοιο πραγμα δε ξαναδα.επισης να σας εξομολογηθω οτι σκεφτηκα να πεσω και στο εδαφος να καλυφθω(ματαια βεβαια) φοβουμενος συγκρουση αλλα εκατσα " παγωμενος" και το απολαυσα.
Δημοσιεύτηκε

Το μετέωρο-βολίδα ήταν ορατό και στη Μαγνησία και πολύ εντυπωσιακό!!! Διήρκεσε λίγα δευτερόλεπτα, είχε κατεύθυνση από Δύση προς Νότο, η λάμψη ήταν διάχυτη, σαν αστραπή μέσα στη νύχτα, με ένα πρασινογάλαζο φως. Μάλιστα πρώτα φωτίστηκε ο χώρος γύρω μου κι έπειτα σήκωσα το κεφάλι μου και το είδα. Ευνόησε το απόλυτο σκοτάδι ( στην ύπαιθρο, λίγα χλμ μακριά από το Βόλο). Έχω την εντύπωση ότι άκουσα κάτι σαν υπόκωφο θόρυβο ταυτόχρονα.

Υ.Γ.: Χαρακτηριστικό της έντασης της ξαφνικής φωταγώγησης, είναι ότι το είδε και το σκυλί μου, που γρύλλισε απειλητικά, ενάντια σε αυτόν τον απροσδιόριστο "κίνδυνο"....Πιάστηκε εξαπίνης....

Δημοσιεύτηκε

Αν είναι τόσο στον ορίζοντα τότε αν το ανάγουμε στο ζενίθ προκύπτει κάπου στο -11. Θα μπορούσε να δώσει και μετεωρίτη αυτό.

Όπως θα γνωρίζεις ήδη, ή λέξη magnitude αναφέρεται στη φαινόμενη λαμπρότητα, δηλαδή είναι υποκειμενικό για τον κάθε παρατηρητή. Όπως είπε και ο φίλος Zeg ήτανε αρκετά πιο λαμπρό από την Αφροδίτη... Επίσης το -6 το είπα συντηρητικά, πιο λαμπρό μου φάνηκε. Επίσης μου φαίνεται παράξενο που στάθηκες στο -6 και όχι στις 50 μοίρες, σίγουρα δεν είχα εξάντα ή μοιρογνωμόνιο! Αλλά μάλλον εκεί σε μπέρδεψε γιατί εγώ το είδα ψηλά και όχι στον ορίζοντα. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

Δημοσιεύτηκε
Το φαινόμενο μέγεθος λέγεται φαινόμενο όχι γιατί είναι υποκειμενικό αλλά σε αντιδιαστολή με το απόλυτο μέγεθος επειδή παρατηρώντας μακρινά αντικείμενα στο διάστημα το πόσο φωτεινά φαίνονται εξαρτάται από το πόσο μακριά είναι. Εν πάση περιπτώσει, για τους επίγειους παρατηρητές το φαινόμενο μέγεθος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη φωτεινότητα και το πόσο είναι δεν εξαρτάται από τα μάτια του παρατηρητή. Η εκτίμηση, όμως, του φαινόμενου μεγέθους δεν είναι τόσο εύκολη και θέλει μια σχετική εμπειρία, ιδιαίτερα σε εμφάνιση απρόσμενων και κινούμενων αντικειμένων. Ο Γρηγόρης ενδιαφέρεται για το φαινόμενο μέγεθος καθώς γνωρίζουμε πως αντικείμενα αμυδρότερα του -10 δε δίνουν μετεωρίτη ενώ για φωτεινότερα αυτό είναι υπαρκτή πιθανότητα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

@01:49 "υπάρχει κίνηση από το κομήτη οπότε είναι λογικό να ρίχνει μετεωρίτες" ... Δηλαδή προέρχεται από τον ISON? Πως βγαίνει αυτό το συμπέρασμα δεν μπορώ να το καταλάβω. Θα πρέπει να βρεθεί ποια είναι η πορεία στην ατμόσφαιρα και μετά να υπολογιστέι η τροχιά στο διάστημα. Και αν αυτό ταυτίζεται με τον κομήτη ISON ίσως να έχει σχέση.

@02:10 "αφού πέρασαν οι μετεωρίτες δεν θα επαναληφθούν". Ναι τώρα θα σταματήσουν οι μετεωρίτες, του χρόνου πάλι. Ωστόσο, κάθε μέρα έχουμε περίπου 10-50 πτώσεις μετεωριτών: τα μισά πέφτουν στη θάλασσα, το ένα τέταρτο σε ακατοίκητες περιοχές και μόνο από το τελευταίο τέταρτο μπορεί να τύχει να δούμε κάτι (αν είναι νύχτα και το παρατηρεί κανείς).

@08:20 πλάνα αρχέιου από το Chelyabinsk (http://en.wikipedia.org/wiki/Chelyabinsk_meteor) αλλά δεν έχουν σχέση (όπως σωστά αναφέρουν...αλλά ας τα δείξουμε όμως!)

@10:05 "καμπύλη γραμμή οδηγεί σε πτώση μετεωρίτη ενώ ευθεία σε κομήτη" οκ, εδω τώρα ξεφεύγουμε...δεν έχουν καμπύλες γραμμές οι διάττοντες (ωστόσο λόγω της προοπτικής στον ουράνιο θόλο και αν είναι μεγάλο το μονοπάτι που διανύει τότε μπορεί να φανεί καμπύλο) που οδηγούν σε μετεωρίτες - απλά δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο. Για το δε κομήτη το αφήνω ασχολίαστο. Κανένας κομήτες δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα, για να φανεί η διαφορά του σε μερικά δευτερόλεπτα (καλά το ενδεχόμενο να μπει στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι απλά δεν θα είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε!).

@10:50 "αναφέρθηκαν αντίστοιχα περιστατικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας" δεν πρόκειται για διαφορετικά περιστατικά αλλά για το ίδιο.

Ελπίζω να μην ακούγομαι αρνητικός, απλά προσπαθώ να τοποθετήσω τις πληροφορίες σε κάποια πιο λογική βάση.

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε
...επισης να σας εξομολογηθω οτι σκεφτηκα να πεσω και στο εδαφος να καλυφθω(ματαια βεβαια) φοβουμενος συγκρουση αλλα εκατσα " παγωμενος" και το απολαυσα.

Καυ αυτό ήταν το καλύτερο! Δεν τα βλέπεις συχνά αυτά!

Γ

Δημοσιεύτηκε

Όπως θα γνωρίζεις ήδη, ή λέξη magnitude αναφέρεται στη φαινόμενη λαμπρότητα, δηλαδή είναι υποκειμενικό για τον κάθε παρατηρητή. Όπως είπε και ο φίλος Zeg ήτανε αρκετά πιο λαμπρό από την Αφροδίτη... Επίσης το -6 το είπα συντηρητικά, πιο λαμπρό μου φάνηκε. Επίσης μου φαίνεται παράξενο που στάθηκες στο -6 και όχι στις 50 μοίρες, σίγουρα δεν είχα εξάντα ή μοιρογνωμόνιο! Αλλά μάλλον εκεί σε μπέρδεψε γιατί εγώ το είδα ψηλά και όχι στον ορίζοντα. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

Όπως ακριβώς απαντάει και ο Αντρέας δεν είναι υποκειμενικό το πως ορίζεται (http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude) ωστόσο είναι υποκειμενικό το "πόσο λαμπρό σου φαίνεται". Αυτό δυστυχώς για τα πολύ λαμπρά δεν είναι εύκολο να το κρίνεις καθώς θα πρέπει να σκεφτείς πόσο πιο λαμπρό είναι από το πιο φωτεινό αντικείμενο θυμάσαι (και το οποίο δεν το έχεις εκείνη τη στιγμή μπροστά σου). Άρα εύκολα πέφτεις και μερικά mag έξω.

Το 50 μοίρες το αντιλαμβάνομαι και αυτό ως ενδεικτικό, δεν είναι εύκολο να το υπολογίζεις και με το μάτι! Ωστόσο, όπως σωστά παρατηρεί ο Αντρέας το μέγεθος θα μας δώσει τη δυναμική για μια πιθανή πτώση μετεωρίτη.

Γ

Δημοσιεύτηκε

Όπως ακριβώς απαντάει και ο Αντρέας δεν είναι υποκειμενικό το πως ορίζεται (http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude) ωστόσο είναι υποκειμενικό το "πόσο λαμπρό σου φαίνεται". Αυτό δυστυχώς για τα πολύ λαμπρά δεν είναι εύκολο να το κρίνεις καθώς θα πρέπει να σκεφτείς πόσο πιο λαμπρό είναι από το πιο φωτεινό αντικείμενο θυμάσαι (και το οποίο δεν το έχεις εκείνη τη στιγμή μπροστά σου). Άρα εύκολα πέφτεις και μερικά mag έξω.

Το 50 μοίρες το αντιλαμβάνομαι και αυτό ως ενδεικτικό, δεν είναι εύκολο να το υπολογίζεις και με το μάτι! Ωστόσο, όπως σωστά παρατηρεί ο Αντρέας το μέγεθος θα μας δώσει τη δυναμική για μια πιθανή πτώση μετεωρίτη.

Γ

Δε λέμε κάτι διαφορετικό. Αυθαίρετα βάζω το -6. Έτσι μου φάνηκε. Και όργανο μέτρησης να υπήρχε και να το κράταγα δε θα προλάβαινα να το μετρήσω...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης