Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μόλις αγόρασα ένα Nexstar 8SE και σκέφτομαι να αγοράσω 2 προσοφθάλμια για να συνοδέψω το 25mm που έρχεται με το τηλεσκόπιο.

 

Προς το παρόν έχω μάλλον καταλήξει στους

 

1. Skywatcher Super Plossl 32mm ή Baader Plossl 32 mm

2. Baader Hyperion 17mm

 

Έχω ήδη στη διαθεση μου ένα Televue barlow 2x. Η λογική είναι να πάρω κάτι που να με καλύψει για όσο το δυνατό μεγαλύτερη γκάμα μεγεθύνσεων χωρίς όμως να ξεφύγουμε πολύ στην τιμή.

 

Πως σας φαίνονται οι παραπάνω επιλογές; Έχετε μήπως κάτι άλλο να προτείνετε;

Δημοσιεύτηκε

Έχω το SCT 9.25 και έχω τα παρακάτω προσοφθάλμια

 

Baader Hyperion 10mm

Baader Hyperion 17mm

ES24mm82°

Vixen 42mm Lanthanum Wide LVW

 

Οι Baader για τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο σε value/ money. Θα σε καλύψουν σίγουρα.

Ο φακός που με έχει εντυπωσιάσει όμως και κατά πολλούς κατόχους SCT τηλεσκοπίων είναι ο κορυφαίος ευρέως πεδίου φακός για SCT, είναι ο Vixen 42mm Lanthanum Wide LVW ( http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1181 ). Είναι σίγουρα ακριβός, αλλά αρκετά πιο φθηνός από τον Panoptic 41mm o οποίος θεωρείται gold standard για όλα τα είδη τηλεσκοπίων. Είναι το ακριβότερο αξεσουάρ που έχω πάρει και δε το έχω μετανιώσει ούτε για μια στιγμή. Εναλλακτικά θα μπορούσες να δείς τον Baader 36mm Hyperion Aspheric Eyepiece ( http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1488 ), τον Explore Scientific 68° Series 34mm ( http://www.optcorp.com/es-epwp6834-00-34mm-68-series-waterproof-eyepiece-2inch.html ) και τον SUPER WIDE ANGLE PANAVIEW 38mm ( http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1557 ), με τη συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας. Ξέρω πως αυτά που σου προτείνω είναι πολύ ακριβότερα αυτού που σκέφτεσαι, αλλά θεωρώ πως μια επένδυση σε φακό για ευρύ πεδίο δε πάει ποτέ χαμένη. Επίσης κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να παίρνεις κάθε φορά ένα και καλό αξεσουάρ, παρά όλα μαζί κάνοντας συμβιβασμούς στην ποιότητα. Τέλος προτασή μου επίσης είναι για ό,τι φακούς πάρεις να είναι 2".

 

Καταλήγοντας και απαντώντας στο ερώτημά σου, θα σου έλεγα ναι στον Hyperion και για ό,τι πάρεις από κει και πέρα να είναι 2". Άρα θα πρότεινα αγορά του Hyperion και μια 2"διαγώνιο.

 

Θα σου απαντήσουν και άλλοι πολύ πιο έμπειροι από εμένα.

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε
Skywatcher Super Plossl 32mm ή Baader Plossl 32 mm

 

Σε αυτή την τάξη μεγεθύνσεων θα θες να ευχαριστηθείς ωραία χορταστικά πεδία με άνετη παρατήρηση. Ο συγκεκριμένο φακός δε θα στα δώσει, κατά τη γνώμη μου ψάξε καλύτερα για έναν από τους φακούς με μεγάλο φαινόμενο πεδίο, αναφέρθηκαν ήδη καλές προτάσεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Είχα ήδη αμφιβολίες για τον 32mm και μου τις ενισχύσατε. Οπότε προς το παρόν θα πάω για τον Baader 17mm και βλέπουμε στη συνέχεια
Δημοσιεύτηκε

Αν πας για υπεριωνα θα προτεινα να σκεφτεις τον 21mm.Θα σου δωσει 96χ περιπου αλλα με τα fine tune rings 14mm 28mm και τα 2 η και ενα μονο απο τα 2 μπορεις να τον κανεις και σαν 17.5 και 14.5 περιπου αν θυμαμε καλα.Το μεγαλο γινεται μικρο το μικρο ομως δεν γινεται μεγαλο!Και ο 24αρης ειναι καλη περιπτωση αλλα δεν λειτουργει με τα δακτυλιδια ειναι αλλη η σχεδιαση του.

Για τις 2 ιντσες συμφωνω και εγω απολυτα,παιζεις σε αλλο επιπεδο εκει...

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Στα fine tune rings αυτό που με προβληματίζει είναι το βίδωνε ξεβίδωνε. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι βολικό κατά την παρατήρηση.

 

Καμιά καλή πρόταση για 2" διαγώνιο;

Δημοσιεύτηκε

Ειναι αβολο να βιδωνεις και να ξεβιδωνεις.Οταν βρεις που σε βολευει μετα θα το εχεις σταθερο,οταν αλλαξεις γνωμη μπορεις να το τροποποιησεις παλη, σου δινεται αυτη η δυνατοτητα με αυτο τον τροπο!

Το πεδιο ειναι 68 μοιρες και ισως πανω απο τα 120χ να μην ευχαριστιεσαι το πεδιο.Γυρο στα 90χ-100χ ειναι κατα τη γνωμη μου πιο βολικη η παρατηριση με την εστιακη σου.Αν πιγενες για Nagler 17-16 με 82 μοιρες η π.χ Ethos 17 με 100 μοιρες, θα ηταν καλητερα ετσι.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Με των 1.25" διαγώνιο, το 8SE γίνεται περίπου f/11 και με των 2" σχεδόν f/12. Ο σκοπός σου είναι να έχεις κόρη εξόδου περί τα 2mm για Deep Sky και 1mm και για πλανήτες/ διπλούς. Δεχόμενοι πως οι Hyperions είναι μια αποδοτικότατη λύση για τα SCTs, η καλύτερη επιλογή είναι ο 24mm (εναλλακτικά ο 21mm, ο νεότερος αν είναι δυνατόν, όχι ο παλαιός που είναι υψηλός) και ο 13mm (εναλλακτικά ο 10mm).

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως ο ES68 24 και ES82 11 (οικονομικά) ή Nagler 22 και Nagler 12 που τους προτιμώ αλλά κοστίζουν. Ακόμη οικονομικότερη λύση είναι οι Dual ED (Starguider/ Paradigm) στα 25 και 12mm. Από Agena Astro θα πάρεις δύο στην τιμή 1 Hyperion.

Για μεγαλύτερες κόρες εξόδου και πεδία χρειάζεται 2" διαγώνιος. Καλοί είναι οι Dielectric, δες εδώ. Δεν έχω αντιληφθεί διαφορές ανάμεσα σε έναν William Optics και έναν GSO. Τότε μπορείς να προσθέσεις έναν Hyperion Aspheric 36mm.

Αλλά, μετά από αρκετές δοκιμές, έχοντας μάλιστα GOTO που λύνει το πρόβλημα της εύρεσης, προτιμώ να χρησιμοποιώ έναν καλό ερευνητή ορθής γωνίας (Stellarvue F50, αλλά υπάρχει και ο φθηνότερος Antares) παρά πολύπλοκες λύσεις. Αυτό επειδή, ακόμη και με τον 41 Panoptic θα έχεις πεδίο μόλις πάνω από 1 μοίρα, ενώ με τον ερευνητή 5.5 μοίρες (και με τον Hyperion 24 7.5 μοίρες!). Έτσι θα καταλάβεις τι είναι οι Πλειάδες και θα δεις και άλλους αστερισμούς (διπλό σμήνος, κρεμάστρα) αλλά και την Ανδρομέδα, που δεν χωρούν στο 8SE. Φθάνει να είναι καλός ο ερευνητής φυσικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Με των 1.25" διαγώνιο, το 8SE γίνεται περίπου f/11 και με των 2" σχεδόν f/12.

 

αυτό δεν το είχα υπόψη μου. Έχει να υποθέσω σημασία και αν ο διαγώνιος μπαίνει σε visual back ή εφαρμόζει απευθείας στο σωλήνα;

Δημοσιεύτηκε

Έλαβα μηνύματα που δείχνουν πως αυτή η πληροφορία έκανε αίσθηση. Τα καταδιοπτρικά στην οπτική έξοδο διαθέτουν το μήκος που δίνει ο κατασκευαστής. Προσθέτοντας μήκος εκεί αλλάζει η εστιακή απόσταση και ο εστιακός λόγος. Όσο περισσότερο μήκος προσθέτουμε, τόσο μεγαλύτερη η εστιακή απόσταση. Σε περίπτωση που προσθέσετε Crayford, η αλλαγή φθάνει το 25%.

Το έχω διαπιστώσει (αφού πρώτα διάβασα γιαυτό) με τη γνωστή μέθοδο της μεζούρας. Η προσθήκη του Τ2 extension στο C4 μείωνε την κόρη εξόδου τόσο που σκοτείνιαζε αισθητά η εικόνα και με ενοχλούσαν τα floaters με τον Hyperion 13.

 

Αλλά υπάρχουν και τύποι που βοηθούν στον υπολογισμό και θα τους βρείτε στον σύνδεσμο.

http://www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/BOOKS/EFLMAKCASS.pdf

 

Αν δεν είστε νευρωτικοί με την ακρίβεια, υπολογίστε 5-10% για διαγώνιο 1.25", 10-20% για push to 2.00" (εκτός αν είναι βραχύς SCT), 25% για Crayford και συνεχίσετε τη διασκέδασή σας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

OK χρήσιμο να το ξέρει κανείς.

 

Αν τελικά προχωρήσω στην αγορά ενός 24mm τότε μάλλον φαίνεται προτιμότερη η αγορά του 17mm καθώς με τον barlow 2x θα έχω 90x, 130x, 185x, 260x (θεωρώντας f/11) ενώ με τον 13mm θα έχω 90x, 170x, 185x, 340x. Αργότερα θα μπορούσα ίσως να προσθέσω και τον 10mm

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης