Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μιας και ο καιρός δεν επιτρέπει την παρατήρηση, βλέπω σαν υποκατάστατο το upgrade του εξοπλισμού μου. Σκέφτομαι λοιπόν να βάλω έναν σοβαρό ερευνητή μέσω του οποίου θα μπορώ να βλέπω και κάποιους στόχους μεγάλου πεδίου που δεν μπορώ να δώ από το τηλεσκόπιό μου.

Τα υποψήφια είναι τα εξής:

1. http://www.optcorp.com/sv-f50m2-f50m2-9-x-50-deluxe-finder-with-reticle-eyepiece-matte-black.html

2. http://www.optcorp.com/sv-f60m2-f60m2-10-x-60-deluxe-finderscope-matte-black.html

3. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1822 ο οποίος τζούζει στη τιμή οπότε θα πρέπει να υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να πάω εκεί.

Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας :-k

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

Έχω το πρώτο (σε λευκό) και το προτείνω! Έχω αλλάξει 3 finder 50άρια και ήταν με διαφορά το καλύτερο. Η τιμή του μοιάζει "τσιμπημένη" σε πρώτη επαφή. και γι'αυτό άργησα να πάω προς τα εκεί, αλλά τελικά άξιζε. Καλοφτιαγμένο, χωρίς να είναι άχρηστο στα άκρα του πεδίου όπως πολλά φτηνότερα finder, με καλό εστιαστή και δέχεται και άλλους προσοφθαλμίους.

Το ορθό είδωλο το επέλεξα διότι μου έκανε τη ζωή με τους χάρτες και το dob πολύ πιο εύκολη. Εσύ που παρατηρείς με go-to έχεις, θεωρητικά, λιγότερο ανάγκη το ορθό είδωλο που θεωρητικά με το πρίσμα υποβιβάζει κάπως την εικόνα.

Το 60άρι, αν και το σκέφτηκα, είπα να μη φορτώσω το dob και με άλλα βάρη που θα αλλάξουν τα σημεία ισορροπίας και τις τριβές. Εσύ μάλλον δεν έχεις τέτοιο θέμα.

Το baader τσούζει, ακριβώς όπως το είπες. Προσωπικά δε θα το σκεφτόμουν με τέτοια τιμή εκτός αν είχα σκοπό να αξιοποιήσω όλες τους τις λειτουργίες πλήρως. Αν το θες για παρατήρηση, με 300 ευρώ πωλούνται αποχρωματικά 80άρια στις αγγελίες.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Ανδρέα!

Σκέφτομαι για το Stellarview το 60αρι-black. Από το site της stellarview το στέλνουν; Δε μου βγάζει επιλογή για shipping to Greece.

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη, άργησα να ανταποκριθώ λόγω υποχρεώσεων.

Ο Stellarvue είναι υπέροχος ερευνητής. Προτείνω τον F50 τον οποίο έχω και εγώ, όπως ο Ανδρέας και ο Τάσος. Με έναν φακό SWA 24mm εξυπηρετεί και σαν διόπτρα ημερήσιας παρατήρησης (αν πάρεις το εξάρτημα/ δακτύλιο με φωτογραφικό σπείρωμα). Είναι f/4 άρα χρειάζεται καλός φακός. Οι Panoptic 24, ES68 24 και Vixen LVW ανταποκρίνονται άψογα, ο Hyperion 24 όχι καλά (απαιτεί >f/6). Και ο 23mm με το σταυρόνημα είναι καλός πάντως. Στα 20x με Delos 10 είναι αριστούργημα. Θεωρώ πως με τον Stellarvue στα 50mm και το WO ED στα 66, με έναν Televue, έχω δει τι σημαίνει αξιόλογα οπτικά για την τιμή τους (δεν υποστηρίζω πως πρόκειται για Takahashi ή TV 60, αλλά χρειάζεσαι τέτοια; ).

Ο 60ρης, εκτός από βαρύτερος είναι και f/3.8, πολύ σκληρός ακόμη και για Televue.

Τον Baader τον έχει ο Κυριάκος. Δεν έχω γνώμη, αλλά αναφέρεται σαν καλός και είναι ο πλέον ευέλικτος, ειδικά για αστροφωτογράφους. Γονίδια Baader είναι αυτά.

Σχετικά με τη στήριξη που ρώτησες. Επιλογές 3

Α) Χρησιμοποιείς τη στήριξη της Stellarvue, διαλέγοντας από την ιστοσελίδα το κατάλληλο shoe. Δεν μου αρέσουν οι βίδες μπρος-πίσω και δεν την επέλεξα.

Β) Χρησιμοποιείς το πανταχού παρόν σύστημα κόλουρου κώνου της Skywatcher. Φθηνό αλλά θέλει φάγωμα με ράσπα ή Dremmel για να μπεί (είναι στενότερο από όσο πρέπει)

Γ) Χρησιμοποιείς το Celestron Quick Release Finderscope Kit. Έρχεται με βάση και βίδες για SCTs της Celestron. Πλεονεκτεί με μόνο 2 βίδες (+ μία κόντρα) και χαμηλό προφίλ που βοηθά με RACI. Έχω δύο βάσεις σε δύο σωλήνες (θέλω άλλη μία) και μετακινώ τον ερευνητή πανεύκολα. Θέλει κόλπο για να μπει και θα στο πω αν το προτιμήσεις, αλλά δεν απαιτεί λιμάρισμα ή τροποποιήσεις. Αυτή προτείνω, καθώς Α και Β κάθονται ψηλά, κάτι χρήσιμο σε ευθείς ερευνητές αλλά ενοχλητικό σε RACI.

Ο Antares που δοκίμασα πρόσφατα είναι μία εναλλακτική αλλά καμμία σχέση με τον Stellarvue.

Δες εδώ το kit: http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=11843

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Thx Κώστα!

Όντως το 3ο σενάριο βλέπω να είναι το επικρατέστερο. Έχεις πάρει και το Crosshair Illuminator;

Δημοσιεύτηκε

Όχι το illuminator. Συνήθως δεν μου χρειάζεται, δυστυχώς. Αλλά πήρα από Agena ένα κόκκινο LED που το έχω στα κλειδιά και το βάζω στην οπή όταν χρειαστεί. Μόνο σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό απαιτείται.

Οι Baader με Smythe group τα βγάζουν πέρα. Μόνο ο 24 τα βρίσκει σκούρα. Σε ημερήσια παρατήρηση δύσκολα θα σε ενοχλήσει. Τα αστέρια όμως είναι πιο απαιτητικά.

Οι Plössl με το στενότερο πεδίο δεν έχουν πρόβλημα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Κοίτα, την ερευνητική δουλειά θα την κάνει ο 23 με το σταυρόνημα. Όταν θέλεις να δεις τις Πλειάδες ή κάτι που δεν χωρά στο πεδίο του SCT θα σε καλύψουν οι Hyperions. Το ίδιο και για να δεις καραβάκια στη θάλασσα. Extra χρήση είναι αυτή. Με Hyperions το χρησιμοποίησα περισσότερο και το σημαντικό είναι πως εστιάζουν άνετα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Έχεις πάρει και το Crosshair Illuminator;

Εγώ είχα από σύμπτωση ήδη illuminator που είχε ερθει μαζί με το meade astrometric eyepiece:

http://www.optcorp.com/meade-12mm-ma-astrometric-eyepiece-wireless-1-25.html

Φαίνεται ότι όλοι οι illuminator είναι κλώνοι ο ένας του άλλου και συνεπώς συμβατοί. Σε Πάρνωνα και λοιπά σκοτεινά μέρη είναι πάρα πολύ χρήσιμο και συντομεύει πολύ το χρόνο στόχευσης γιατί διαφορετικά θέλει λίγη συγκέντρωση να φανεί το μαύρο σταυρόνημα. Βέβαια, είναι άλλο ένα αξεσουάρ που έχει μικρότερη χρησιμότητα για όποιον το βάλει σε ρομποτική βάση.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Thx Κώστα!

Όντως το 3ο σενάριο βλέπω να είναι το επικρατέστερο. Έχεις πάρει και το Crosshair Illuminator;

Στράτο, το illuminator το έχω πάρει με τον Stellarvue F50. Μάλιστα δεν το πήρα από την αρχή, κάποιο καιρό μετά. Είναι πολύ λεπτό και αχνό στο σκοτάδι το σταυρόνημα του 23mm ερευνητικού φακού που δίνει μαζί και όντως χρειάζεται φωτισμό. Όμως δεν μπορώ να πω τελικώς πως το χρησιμοποίησα και πάρα πολύ.

Ο λόγος απλός. Μόλις είδα πως αποδίδει ο Panoptic 24mm στον ερευνητή αυτόν, δεν ξαναέβαλα ποτέ το μαμίσιο 23mm! Επίσης δεν μου έλειψε καθόλου το σταυρόνημα, έχω μεγαλύτερο φαινόμενο πεδίο με τον Panoptic και καλύτερα, πιο ευκρινή αστρικά πεδία.

Αν μείνεις με το μαμίσιο ερευνητικό όμως (που δεν είναι κακό), καλό είναι να τον έχεις τον illuminator. Kοστίζει μόλις 19 δολλάρια. Εγώ όλα (ερευνητή, βάση, illuminator) τα πήρα από την Stellarvue την ίδια.

EI2_s.jpg

Έστειλε κανονικότατα Ελλάδα όμως τότε είχα μιλήσει ο ίδιος τηλεφωνικά, δεν είχα κάνει online παραγγελία. Τώρα το site όντως δεν στέλνει αλλά μπορείς να στείλεις όπως λένε, στο email τους και να πάρεις τιμή μεταφορικών και να πληρώσεις με paypal, δεν δέχονται ξένες πιστωτικές γράφουν.

Καλύτερα να τα πάρεις από εκείνους γιατί οι ηλίθιοι της OPT βάζουν "καπελάκια" στα μεταφορικά, μεγάλα λαμόγια! Τα έχω πάρει χοντρά με δαύτους... [-( :frown:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Αυτός ο William Optics μοιάζει να είναι ίδιος με τον Stellarvue (με κάθε επιφύλαξη, απ' έξω είναι ίδιος, οι φακοί ποιός να το ξέρει; ) και τα μεταφορικά της Agena είναι ασύγκριτα, αλλά δεν διαθέτει προσοφθάλμιο. 128$ + 37$ για αυτό ή 60$ για αυτό. Τον φακό της Antares χωρίς το LED τον έχω αλλά πάει πακέτο με τον ερευνητή που τον έχω υποσχεθεί. Κάνει δουλειά αλλά το σταυρόνημα είναι σύρμα και όχι εντυπωμένο όπως της Stellarvue.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πάντως ένας χρήστης στις κριτικές της Agena αναφέρει "almost as good as my Sellarvue 9X50". Τώρα, από αυτό μπορούμε να βγάλουμε διάφορα συμπεράσματα #-o

Προσωπικά μου αρέσει το σταυρόνημα στον ερευνητή. Όταν ψάχνεις κάτι δύσκολο η ευθυγράμμιση ακρίβειας του ερευνητή και συνεπώς η στόχευση ακριβείας με το σταυρόνημα είναι σημαντικά ζητήματα.

Δημοσιεύτηκε
Φυσικά. Αρκεί να είναι ανθεκτικό, όπως στον Stellarvue ή τον Vixen που έχω δει και όχι ευαίσθητα σύρματα. Το πρόβλημα είναι πως δεν κυκλοφορούν καλοί φακοί μεγάλου πεδίου με σταυρόνημα, αφαιρούμενο ενδεχομένως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μάλλον καταλήγω σε Stellarvue F50 με Illuminator και βάση Celestron Quick Release Finderscope Kit.

Το θέμα είναι πως το Illuminator δε το βρίσκω στο OPT (out of stock) και η Stellarvue μάλλον δε στέλνει Ελλάδα. :-k :-k ...αλλά οκ χειμώνας είναι, δε χάθηκε και ο κόσμος να περιμένω και λίγο παραπάνω!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης