Jump to content

Κιάλια (παλιά)


dio.kouts

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, είμαι νέα στο χώρο δεν έχω ξεκινήσει τις παρατηρήσεις καθώς μελετώ τα βασικά ακόμα. Παρ'όλα αυτά ανακάλυψα στο σπίτι ένα ζευγάρι κιάλια CARL ZEISS JENA, DEKARIS 10x50. Μιας κ δεν έχω ιδέα περί εξοπλισμού ακόμα γνωρίζει κανείς κάποια πληροφορία για τα συγκεκριμένα; Ευχαριστώ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωρίς αστεία τώρα.

Αν είναι 1929-1945 πρόκειται για μουσειακό είδος με σημαντική πιθανώς αξία. Αν για 1946-1978, τότε έχουν καλές επιστρώσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αν 1979-1991 τότε είναι κιάλια με πολυεπιστρώσεις υψηλής ποιότητας (αν και παρωχημένες σήμερα). Μετά το 1991 κυκλοφόρησαν ως Docter. Αφού τα έχεις θα τα χρησιμοποιήσεις.

Έχεις serial number ή ημερομηνία; Τι χρώμα έχουν οι επιστρώσεις; Πρέπει να έχουν ξεχωριστή εστίαση σε κάθε φακό (με κεντρική εστίαση λέγονταν Decarem).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι χρώμα έχουν οι επιστρώσεις; Κυανό, πορτοκαλί ή άλλο;

 

Δεν βάζεις και λίγες φωτογραφίες να δούμε;

 

Έχω μια πληροφορία πως το 1700000 ξεκινά το 1936 και από το 1940 ξεκινά το 1980000. ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ. Αν συμβαίνει αυτό και πράγματι τα κιάλια είναι πριν το 1936 δεν θα πρέπει να έχουν τις μπλε (Τ) ή ελαφρώς πορτοκαλί (Τ3Μ) επιστρώσεις. Μπορεί όμως η VEB Carl Zeiss Jena (το ανατολικογερμανικό εργοστάσιο, μετά το 1945) να άλλαξε την αρίθμηση.

 

Πως τα βρήκες; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτά; Σε ποιόν ανήκαν;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι πορτοκαλί ή μπλε. Προσπαθώ να βγάλω άκρη από αυτό http://home.europa.com/~telscope/zeissbn2.txt κάτω αν δείτε που γράφει serial numbers. Αύριο θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες γιατί δεν έχω τώρα τα μέσα. Ήταν του νονού της μητέρας μου, δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω. Μπορεί να είναι και fake διάβασα ότι κυκλοφόρησαν κάτι τέτοια.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με αυτό πρέπει να χρονολογούνται στα 1928-1929. Η απουσία επιστρώσεων Τ και το Jena στο logo συμφωνούν (και τα δύο σημαίνουν προ του 1945).

Μάλλον δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις. Πρόκειται για κειμήλιο που καλό είναι να το διαφυλάξεις. Είχε άραγε προμηθευτεί Zeiss Jena ο ΕΣ ή τα χρησιμοποιούσε κάποιος στο κυνήγι (κλασσική χρήση των Decaris/ Decarem);

Φωτογραφίες μην ξεχάσεις.

 

ΥΓ: Τα Decaris άρχισαν να παράγονται το 1929, άρα το 1928 αποκλείεται. Σύμφωνα με αυτά, πρόκειται για δείγμα από την πρώτη παρτίδα του 1929, πριν κυκλοφορήσουν τα Decarem (1931) και πριν τους Ναζί. Αυτό μειώνει τη χρηστική τους αξία (αφού τα οπτικά είναι ξεπερασμένα και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής) και ανεβάζει την ιστορική και συλλεκτική.

 

ΥΓ2: Dekaris για Γερμανούς, Decaris για Αμερικανούς (που είναι και λατινικόμορφο), δημιουργείται κάποια σύγχυση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης