Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι υπέροχες Πλειάδες. :cheesy:

Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Τσακ Μάνγκες τράβηξε μια υπέροχη φωτογραφία των Πλειάδων. Οι Πλειάδες είναι μία «ανοικτή συστροφή» αστέρων, δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου. Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ. Εχουν εντοπιστεί περί τα 800 άστρα που ανήκουν στο σμήνος ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, ίσως και τριπλάσιος. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έλαβαν τα ονόματα των θυγατέρων του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη. Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 400 έτη φωτός και σύμφωνα με τους επιστήμονες το σμήνος δημιουργήθηκε πριν από περίπου 100 εκ. έτη. Τα άστρα του σμήνους περιβάλλονται από διάχυτη κοσμική ύλη που αποκαλείται «νεφέλωμα των Πλειάδων».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=581230

pleiadi_vedder_Elihu.jpg.990425f9951e369f2cd8cb7b3f393983.jpg

423750_3558041788884_2024751682_n.jpg.6235e516b826e22c44fa67e9a1d789d2.jpg

1830887991_1_1_1.JPG.f7927ae317dd6c6c87d86ad22ed2af01.JPG

90DBFB84915DA08F379FC19B47DCD86F.thumb.jpg.cde85e6bb91423a2c6aa47abbb839c40.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Το... μπαλέτο των Πλειάδων με τα «μάτια» του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ. :cheesy:

Σαν χορευτές σε κοσμικό μπαλέτο, τα άστρα του σμήνους των Πλειάδων κάνουν πιρουέτες. Αλλά αυτή η περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους γίνεται με διαφορετικές ταχύτητες για κάθε άστρο, τις οποίες για πρώτη φορά αποκάλυψαν οι παρατηρήσεις με τη βοήθεια του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ».

Το «Κέπλερ», αφότου (το 2013) έπαψε να είναι «κυνηγός» εξωπλανητών, έχει στραφεί πια σε άλλα ουράνια σώματα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της αποστολής του μετά το 2014, γνωστής ως Κ2. Βοήθησε, έτσι, να δημιουργηθεί ο πληρέστερος μέχρι σήμερα κατάλογος των περιόδων περιστροφής των άστρων των Πλειάδων.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), με επικεφαλής την Λουίζα Ρέμπουλ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), έκαναν τρεις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας «Astronomical Journal».

Το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, στον αστερισμό του Ταύρου, είναι ένα από τα κοντινότερα στη Γη (απέχει μόνο 445 έτη φωτός), γι' αυτό και είναι σχετικά εύκολο να παρατηρηθεί. Τα άστρα του έχουν μέση ηλικία 125 εκατομμυρίων ετών.

Το «Κέπλερ» παρατήρησε περίπου 1.000 άστρα του σμήνους επί 72 μέρες. Όπως προέκυψε, τα άστρα με τη μεγαλύτερη μάζα περιστρέφονται πιο αργά, ενώ τα μικρότερα πιο γρήγορα. Τα μεγάλα άστρα χρειάζονται μία έως 11 γήινες μέρες για μια πλήρη περιστροφή τους (η «μέρα» τους), ενώ τα μικρότερα λιγότερο από μια γήινη μέρα. Συγκριτικά, ο Ήλιος μας κάνει μια «πιρουέτα» κάθε 26 γήινες μέρες.

Η βασική αιτία γι' αυτές τις διαφορές στην ταχύτητα περιστροφής είναι η διαφορετική εσωτερική δομή των άστρων. Τα μεγαλύτερα άστρα των Πλειάδων έχουν έναν τεράστιο πυρήνα, τον οποίο δεν διαθέτουν εκείνα με μικρή μάζα. Τα άστρα με πιο αργή περιστροφή θεωρούνται από τους επιστήμονες πιθανότερο να διαθέτουν κατοικήσιμους εξωπλανήτες.

Τώρα, οι επιστήμονες άρχισαν να αναλύουν τα στοιχεία του «Κέπλερ» για το μεγαλύτερο σε ηλικία και πιο μακρινό αστρικό σμήνος της Κυψέλης στον αστερισμό του Καρκίνου.

http://www.pronews.gr/portal/20160813/genika/diastima/49/mpaleto-ton-pleiadon-me-ta-matia-toy-diastimikoy-tileskopioy-keplerfoto

nasa_444_355.jpg.100b202cf1ccadd593ad3b82e1db992a.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

Ψάχνοντας στην Πούλια … την χαμένη Πλειάδα :cheesy:

Οι Πλειάδες είναι ένα αστρικό σμήνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου. Η θέση του είναι σταθερή σε σχέση με τα γειτονικά άστρα. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον Αυγερινό (ή Αποσπερίτη) που είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, τον οποίο πολλοί μύθοι συνδέουν με την Πούλια.

Η Πούλια ή οι Πλειάδες (ή οι Επτά Αδελφές σύμφωνα με την μυθολογία και τις λαϊκές δοξασίες), είναι το αστρικό σμήνος Μ45 σε απόσταση 400 έτη φωτός από τη Γη που περιλαμβάνει πάνω από 2500 άστρα. Εμείς βλέπουμε με γυμνό μάτι έξι ή αν διαθέτουμε αετίσια όραση επτά.

Το ανοιχτό αστρικό σύστημα Μessier 45 ή Πλειάδες δημιουργήθηκε από το ίδιο νεφέλωμα αερίων και σκόνης πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια. Η Πούλια, επομένως δεν φαίνονταν την εποχή των δεινοσαύρων. Η θέση της στον ουρανό για πολλούς αιώνες καθοδηγούσε τους ναυτικούς και τις ασχολίες γεωργών και κτηνοτρόφων.

H χαμένη Πλειάδα

Είναι σχεδόν παγκόσμιος ο μύθος της χαμένης Πλειάδας. Ενώ η μυθολογία δεν μας λέει σαφώς ποια από τις Πλειάδες εξαφανίστηκε, στην αρχαιότητα ο Άρατος έγραψε:

Επτάποροι δη ταί γε μετ’ ανθρώπους υδέονται

Εξ οιαί περ’ εούσαι επόψιαι οφθαλμοίσιν

Mπορεί σύμφωνα με τον Άρατο να έχουν καταμετρηθεί επτά Πλειάδες, αλλά να φαίνονται μόνο έξι, όμως ο αστρονόμος Jermain G. Porter στο βιβλίο του «The stars in Song and Legends» που εκδόθηκε το 1902 αναφέρει τα εξής: Αν σκεφτούμε, ότι δια γυμνού οφθαλμού, με ευνοϊκές συνθήκες, διακρίνουμε έως δώδεκα (!) άστρα, αναγκαζόμαστε να παραδεχθούμε , ότι ο αριθμός των άστρων αυτών είναι απλά ζήτημα της ικανότητας που διαθέτει η όραση του παρατηρητή.

Σύμφωνα με έναν μύθο, η Ηλέκτρα είναι εκείνη που κάλυψε το πρόσωπό της για να μην δεί την καταστροφή της Τροίας. Σύμφωνα με έναν άλλο, είναι η Μερόπη, την οποία παντρεύτηκε ένας θνητός με δόλο, και εκείνη αισθάνθηκε τόση ταπείνωση, ώστε απομακρύνθηκε από τις υπόλοιπες αδελφές.

Το ζήτημα με τον μύθο των επτά αδελφών και την χαμένη Πλειάδα επανεξετάζουν οι Ray P. Norris και Barnaby R. M. Norris στην δημοσίευσή τους με τίτλο «Why are there Seven Sisters?».

Διερευνούν δύο γρίφους σχετικά με τις Πλειάδες ή τις Επτά Αδελφές:

1. Γιατί οι μυθολογικές ιστορίες που τις περιβάλλουν – συνήθως αναφέρονται σε επτά νέα κορίτσια που κυνηγήθηκαν από έναν άνδρα που σχετίζεται με τον αστερισμό του Ωρίωνα – είναι τόσο παρόμοιες για πολύ απομακρυσμένους πολιτισμούς, όπως π.χ. των αυτόχθονων Aυστραλών (Αβορίγινες) και των Αρχαίων Ελλήνων.

2. Γιατί οι περισσότεροι πολιτισμοί αναφέρονται σε «Επτά Αδελφές», αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με καλή όραση βλέπουν μόνο έξι άστρα;

Οι Norris και Norris ερμηνεύουν το πρώτο ερώτημα από το γεγονός ότι οι ιστορίες αυτές μάλλον δημιουργήθηκαν πολύ πριν την μετανάστευση των περισσότερων ανθρώπων από την Αφρική γύρω στο 100.000 π.Χ. προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι έντονες ομοιότητες του μύθου υποδηλώνουν μια κοινή προέλευση, η οποία φαίνεται να προηγείται της μετέπειτα ευρωπαϊκής επαφής των αυτόχθονων της Αυστραλίας (Αβορίγηνες) με τους Ευρωπαίους.

Στις ομοιότητες των μύθων περιλαμβάνεται και η εμμονή ότι υπάρχουν επτά αστέρια ενώ φαίνονται έξι. Στην εν λόγω εργασία θεωρείται ότι πριν από 100.000 χρόνια φαίνονταν ξεκάθαρα επτά άστρα, όταν ο Άτλας και η Πλειόνη είχαν αρκετή απόσταση μεταξύ τους, αλλά με την πάροδο του χρόνου πλησίασαν ώστε να μην μπορεί το κοινό ανθρώπινο μάτι να τα διαχωρίσει.

Όμως, μπορούμε και μόνοι μας , εδώ και τώρα, να επιβεβαιώσουμε πόσες τελικά Πλειάδες φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Επειδή σήμερα θα έχει σύννεφα, ενώ η πρόβλεψη για αύριο δείχνει μάλλον καθαρό έναστρο ουρανό, ας δοκιμάσουμε την όρασή μας αύριο το βράδυ κατά τις 10 μ.μ. στρέφοντας το βλέμμα μας δυτικά, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα:

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε μια χοντρική εκτίμηση για το πόσο μακριά από τη Γη βρίσκεται το αστρικό σμήνος των Πλειάδων, αρκεί να εφαρμόσουμε την απλούστατη συλλογιστική της Αστρονομίας Τάξης Μεγέθους που περιγράφεται στο βιβλίο του Στέφανου Τραχανά: ‘Το αμάρτημα της Εύας’.

Στις φωτογραφίες Το ανοιχτό αστρικό σύστημα Μessier 45 ή Πλειάδες ή Επτά Αδελφές με το «μάτι» του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Τα ονόματα των αδελφών Πλειάδων είναι: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη. Θεωρούνται κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης.

Ο αστερισμός του Ταύρου περιλαμβάνει δυο ονομαστές ομάδες αστέρων: τις Πλειάδες και τις Υάδες.

Η Πούλια (Πλειάδες) όπως θα φαίνεται στον νυχτερινό ουρανό, στις 27/1/2021, 10 μ.μ. Η εικόνα είναι από το https://stellarium-web.org/ και στο ένθετο (κάτω αριστερά) βλέπουμε μια μεγέθυνση των Πλειάδων. Συμπτωματικά ξεχωρίζουνι 6 άστρα …

https://physicsgg.me/2021/01/26/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b5/

pleiades-1.thumb.png.ed213121ae7e80493ad723bb2041d354.png

cea4ce91cea5cea1ce9fcea3.thumb.png.f97c836edff3d280e68495fd1c02d842.png

m45map.jpg.cc5311f81485cb8a7c668dd5ad796a8b.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης