Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα παιδιά!!!!!!θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας σχετικά με τον καθαρισμό του πρωτεύον κατόπτρου !Ακολούθησα την παρακάτω διαδικασία όπως ακριβώς την βρήκα στο φόρουμ αλλά ....... δεν έμεινα ικανοποιημένος !!!!!Πιο κάτω παραθέτω φωτογραφία!!!!!!Έβγαλα προσεκτικά το κάτοπτρο, το έβαλα σε μια λεκάνη, το άφησα 3 λεπτά κάτω από την βρύση , έκανα ένα αραιό μίγμα με υγρό πιάτων , καθάρισα με βαμβάκι, ξέβγαλα με αποσταγμένο και το στέγνωσα προσεκτικά με χαρτομάντηλα και ακουμπώντας βαμβάκι!!!!!Ξέρω ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή θα μου πείτε!!!!!!!!

20140404_154040.thumb.jpg.ee97d82bf4cdcf02a6598563767fa201.jpg

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο αν ακολούθησες αυτή την διαδικασία που παραθέτω εδώ

http://astronomia.org.gr/pdf/milonas-katoptra.pdf

δεν θα έπρεπε να είναι σε τέτοιο χάλι το κάτοπτρο... :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Σημαντική ερώτηση: Αυτές οι βρομιές που βλέπουμε υπήρχαν από πριν και δε βγήκαν ή εμφανίστηκαν μετά τον καθαρισμό;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Αυτά τα σημάδια να υποθέσω είναι απομεινάρια από χαρτομάντηλο . Στο τέλος μην απλώνεις χαρτομάντηλα πάνω και μην τα πατάς με το βαμβάκι. Άστο όρθιο να στραγγίξει και αν μείνουν κάποιες σταγόνες νερού πάνω στο κάτοπτρο με την γωνία από ένα χαρτομάντηλο θα τις απορροφήσεις ακουμπώντας τες απαλά. Θα σου πρότεινα να μην το ξαναπλύνεις γιατί φθείρονται οι επιστρώσεις. Αστο όπως είναι.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Τάσο αυτήν την διαδικασία ακολούθησα και μάλιστα δυο φορές γιατί αυτήν την εικόνα την είδα από την πρώτη φορά που το έκανα!!!!Στην αρχή δεν φάνηκαν να υπάρχουν !!!!!Τι μπορεί να είναι?
Δημοσιεύτηκε
Έχω την υπόνοια ότι πρέπει να είναι από τα χαρτομάντηλα που τα έβαλα για να στεγνώσουν ακουμπώντας απαλά πάνω τους το βαμβάκι όπως περιγράφει η διαδικασία!!!!Να το ξαναπλύνω αφήνοντας το να στεγνώσει από μόνο του ή δεν θα επηρεάσει την παρατήρηση μου?
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο , έτσι όπως το ξαναδα είναι αρκετά βρώμικο. Ξαναπλύντο πάλι ξέπλυνέ το με Water for injection που το βρίσκεις στα φαρμακεία και όχι με απλό απεσταγμένο. Άστο όρθιο σε μία πετσέτα να στεγνώσει και ότι σταγονίτσα μείνει με ένα χαρτομάντηλο απομάκρυνέ την. Μην το πλένεις συχνά. Ας φαίνεται βρώμικο ειδικά όταν το φωτίζουμε το βράδυ με φακό. Ανέβασε φωτογραφία με καθαρό κάτοπτρο να ηρεμήσουμε :D :D :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

:-k Σαν επικαθίσεις αλάτων μου φαινονται ρε παιδιά.....ή σαν επικαθίσεις απο κατι που ειχε διαλυθεί στο νερο, και παρεμεινε μετα την εξάτμιση.

Για να σιγουρευτεις οτι το κατοπτρο σου δεν εχει γίνει.....αλυκή, δοκιμασε να καθαρισεις ενα τμήμα του με αραιό διαλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης, και σπουπισε με ένα καθαρό πανι (ενα φανελάκι ειναι Οκ....δεν χαθηκε ο κόσμος αν μείνει και κανα χνούδι....).

Ολη η διαδικασία πρεπει να γινεται με πολυ απαλές κινήσεις, διοτι αυτες οι επικαθίσεις, μπορει να λειτουργήσουν σαν γυαλόχαρτο....Κατα τα άλλα, τα κατοπτρα/επιστρώσεις είναι μεν ευαίσθητα, αλλα με σχετική προσοχή δεν χαμπαριάζουν...

:wink:

Δημοσιεύτηκε

Εγω παντως δεν θα το εβαζα σε νερο βρυσης. Ετρεξε νερο στο μπανιο απο τη βρυση του πλυντηριου και εμεινε 2 μερες. Μετα απο 30 λεπτα τριψιμο και viakal τα αλατα δεν εφυγαν. Δεν θελω καν τη σκεψη αυτο το νερο να ακουμπησει το κατοπτρο μου.

Μενω Σουρωτη , μπορει το εμφιαλωμενο της να εχει καλη φημη, αλλα της βρυσης , αστο...

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο και λοιποί φίλοι,

η διαδικασία του Άρη Μυλωνά, όπως ακριβώς περιγράφεται, είναι ΑΨΟΓΗ!

Από αρχές 2009 που έχω το τηλεσκόπιο το έχω πλύνει 2 φορές το κάτοπτρο, μιας και έκανα αρκετές παρατηρήσεις και ορισμένες φορές με συνθήκες υγρασίας που προκάλεσαν καθίζηση στρώματος κόκκινης σκόνης στην επιφάνεια. Δηλαδή πλύθηκε μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο. Μόνο και μόνο τότε είναι απαραίτητο το πλύσιμο Γιώργο, όχι πιο συχνά.

Το πρόβλημα έγκειται πιστεύω στο ότι χρησιμοποίησες μάλλον απλό απεσταγμένο νερό (απιονισμένο για ηλεκτρικό σίδερο) και όχι το water for injection (WFI) που βρίσκεται μόνο στο φαρμακείο.

Θανάση, τα χαρτομάντηλα δεν προκαλούν τέτοιο κατάλοιπο, δεν τρίβονται, ούτε τα σέρνουμε στην επιφάνεια. Απλώς απλώνονται και από πάνω κατόπιν, ταμποναριστά, πιέζουμε ελαφρότατα με το φαρμακευτικό βαμβάκι απορροφώντας κάθε σταγονίδιο. Δεν είναι σωστό να μην βάλουμε τα χαρτομάντηλα, ο Άρης το λέει καθαρά. Από την άλλη το να σηκώσει το κάτοπτρο όρθιο εμπεριέχει και άλλους κινδύνους, ειδικά αν είναι 12" ή ακόμη και 10", μπορεί να γλιστρήσει και να του πέσει με τα αντίστοιχα τραγικά αποτελέσματα (ράγισμα) #-o .

Την έχω ακολουθήσει ευλαβικά την διαδικασία και έχει τέλειο αποτέλεσμα, και στο βαρύ 12" κάτοπτρο αλλά και στο 5.1" του heritage (που πλύθηκε μια μόνο φορά ως τώρα).

Γιώργο, στο προκάλεσε το νερό, δεν ήταν το σωστό. Πάρε 2 φιάλες WFI (κόστος 1-2 ευρώ έκαστη) και θα δεις...

Δημήτρη, το στάδιο που το κάτοπτρο μπαίνει σε νερό βρύσης, είναι απλά για να φύγουν τα "χοντρά" και δεν το αφήνεις να στεγνώσει έτσι μετά. Μετά το πλύσιμο στην λεκάνη με το αραιωμένο υγρό πιάτων και το πέρασμα με βαμβάκι μέσω κυκλικών και περιστροφικών κινήσεων, εντός νερού, υποβρυχίως, ξεπλένεις με βρύσης και ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ χωρίς καθυστέρηση ρίχνεις 1-2 λίτρα νερού WFI που καθαρίζει όλα τα άλατα του νερού βρύσης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λοιπόν ούτε σε αυτό.

Μιλάω εκ πείρας, την διαδικασία την έχω πιστοποιήσει και δοκιμάσει και προσωπικά. Ό,τι προτείνει είναι απολύτως σωστό και το αποτέλεσμα θαυμαστό.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα Τάσο!!!!!!!Η διαδικασία που λες είναι άψογη με δυο υποσημειώσεις αν μου επιτρέπεις!!1)ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ και 2)ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ . Το ξαναέπλυνα για 3η φορά χρησιμοποιώντας και τις 3 φορές water for injection από το φαρμακείο!!!Τώρα το έχω να στεγνώνει στην πιατοθήκη και μπορώ να πω ότι καθάρισε!!!Θα έχω σύντομα φώτο για να ηρεμήσουμε κιόλας!!!!!!!Εκανα μια δοκιμή σε μια μικρη σταγόνα με την άκρη της Kleenex χαρτοπετσέτας και εκει εμφανίστηκε η θολούρα αυτή!!
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο διαφωνώ κάθετα, γιατί το έχω δοκιμάσει όπως λέει ακριβώς ο Άρης και επαναλαμβάνω πως είχα τέλειο αποτέλεσμα όλες τις φορές.

Τώρα μάλιστα θυμήθηκα ότι το έχω κάνει και σε ένα 8" κάτοπρο του φίλου μου Μάνου (supernovus).

Τώρα που είπες Kleenex, μήπως έχεις κατά λάθος πάρει αυτά που είναι ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΑ με λεμόνι, μέντα ή κάτι τέτοιο;;; Αν ναι, τότε να που είναι η αιτία...θέλει τα κλασσικά που δεν έχουν τίποτα μέσα.

Εγώ είχα πάρει και Zewa που είναι εξίσου καλά, χωρίς καμία όμως πρόσμειξη. Και αυτά κάνουν.

Για το νερό βρύσης, τουλάχιστον σε Αθήνα και Πειραιά που έχω δοκιμάσει δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ούτε στον Βόλο ή Σουρωτή πιστεύω θα έχετε πρόβλημα ρε παιδιά, φτάνει να το ξεβγάλετε αμέσως το κάτοπτρο με WFI και να μην το αφήσετε με της βρύσης!! Εκτός αν έχει χαλίκια το νερό βρύσης εκεί...τι να πω... ](*,) :D δεν νομίζω όμως... :roll:

Δημοσιεύτηκε
Τι να πω και εγω!!!!!!!!Τα απλά kleenex πήρα!!!!!!Δεν ξερω είναι καλη λυση για το στέγνωμα το σεσουάρ ? Σας ευχαριστώ πάντως όλους!
Δημοσιεύτηκε
Εκτός αν έχει χαλίκια το νερό βρύσης εκεί...τι να πω... ](*,) :D δεν νομίζω όμως... :roll:
στη Κοζανη παντως που ειχα γεμισει ενα μπουκαλι νερο και το εβαλα στο ψυγειο, την αλλη μερα στον πατο ειχε 1 χιλοστο λασπη :roll: Προτιμω να παρω καμια 10αρια λιτρα απιονισμενο για το πρωτο ξεβγαλμα. Κακο δεν θα του κανω σε σχεση με της βρυσης.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης