Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έβλεπα μία συνέντευξη του Δανέζη που έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ, οτι στην Ελλάδα κάνουμε δεύτερου και τρίτου επιπέδου δουλειά όσον αφορά τις επιστήμες κι οτι επί της ουσίας πλέον μοναχα μεγάλες χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κτλ μπορούν να κάνουν νέες ανακαλύψεις και να προχωρήσουν την φυσική γενικότερα. Αυτό φαίνεται απόλυτα κατανοητό όταν μιλάμε για εφαρμοσμένη φυσική και τεχνολογία αλλά κατά τη γνώμη μου λίγο ακατανόητο όταν πρόκειται για θεωρητική φυσική και λοιπές επιστήμες. Η θεωρητική φυσική απαιτεί μονάχα μια κιμωλία.

 

Σε συνέχεια λοιπόν αυτών των σκέψεων, καθώς έβλεπα και ένα βίντεο από τον ISS με έναν Ιταλό αστροναύτη, συνειδητοποίησα οτι πέρα από το κενό στις θεωρητικές επιστήμες, έχουμε ως χώρα και ένα τεράστιο κενό στο κομμάτι της διαστημικής. Και δεν μιλώ τώρα που δεν έχουμε ούτε φάρμακα για τα νοσοκομεία.. Είχαμε δώσει με χαρά 5 δις αέρα κοπανιστό για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και όμως δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα στο τομέα της διαστημικής. Δεν εκπαιδεύουμε σε διεθνή κέντρα αστροναύτες, δεν έχουμε εκτοξεύσει ούτε έναν ερασιτεχνικό πύραυλο... απόλυτο κενό...

 

Μοιραζόμενος αυτές τις ανησυχίες και προβληματισμούς μαζί σας θα ήθελα να συζητήσουμε αν πρόκειται για πολιτική της χώρας ή για αδιαφορία των Ελλήνων που μεταφράζετε σε πολιτική της χώρας. Δεν είναι θέμα χρημάτων, πολλές άχρηστες υποδομές θα μπορούσαν να είχαν δώσει τη θέση τους κατά προτεραιότητα, στη κατασκευή ενός διαστημικού κέντρου. Οι υποδομές δεν θα κόστιζαν παραπανω από 50.000.000 ευρώ - όσα έχει δώσει ο δήμος αμαρουσίου για να ξηλώνει κάθε 4 χρόνια τους πεζοδρόμους του. Αλλά εδώ μιλάμε οτι δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το τηλεσκόπιο των 2,3 μέτρων στν Αχαϊα, διάβασα οτι έχει εγκαταληφθεί λόγω έλλειψης πόρων. Τις πταίει; (πέρα φυσικά των κλεφτών που μας διοικούν, του καπιταλισμού που μας σκλαβώνει κτλ κτλ).

Δημοσιεύτηκε

Επειδή είχα θέσει παλιά τους ίδιους προβληματισμούς στον εαυτό μου, παρακολουθώντας πολιτικά και όχι μόνο δρώμενα, κατάλαβα το γιατί.

 

Η χώρα μας δεν θέλει να είναι ανταγωνιστική ούτε εξελίξιμη. Και αυτό διότι η έλλειψη παιδείας και ουσιαστικής μόρφωσης έχει ριζωθεί στην νοοτροπία της πλειοψηφίας σε αυτή την χώρα. Είναι στην νοοτροπία των Ελλήνων να κάθονται σε καρέκλα και να είναι όλα ευέλικτα.

 

Για να αναπτύξει η χώρα τέτοιους τομείς, εκτός από ανθρώπινο και μη, δυναμικό απαιτεί τεχνογνωσία που δεν υπάρχει καθώς και θέληση για εξέλιξη. Και αυτό ξεκινά από τα πανεπιστήμια. Θεωρώ πως έχουμε ένα από τα πιο απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών. Για παράδειγμα στο Φυσικό διδασκόμαστε Φυσική μέχρι τον 20ο αιώνα, όχι παραπέρα. Οπότε υπάρχει παντελής έλλειψη κατάρτισης και σε θεωρητικό και σε πρακτικό κομμάτι σε νέες θεωρίες και σε τεχνολογία.

Δημοσιεύτηκε

Τον Δανέζη έχω πάψει να τον παρακολουθώ για λόγους που δεν θα ήθελα να ανοίξω δημόσια συζήτηση.

Η θεωρητική φυσική μπορεί να απαιτεί μια κιμωλία αλλά ο μαυροπίνακας πρέπει να είναι σε πανεπιστήμια που υπάρχουν οικονομικοι πόροι και κατάλληλο προσωπικό να την κρατήσει και να γράψει σωστά. Για τον "Αρίσταρχο" στο Χελμό ποτέ δεν υπήρξαν οι πόροι για να δουλέψει σωστά ούτε πριν από την οικονομική κρίση.

Το όλο θέμα παιδειας φυσικής κλπ δεν έχει καμία σχέση με την αστρονομία ωστόσο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φίλοι.

O Vensius εβαλε ενα πολυ σοβαρό ερώτημα και ο bellatrix το πήγε παρακάτω.

Επειδή ασχολούμαι με την Διαστημική Εξερεύνηση απο πολυ παλιά και γραφω σχετικά απο τις 23/10/2007

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&postdays=0&postorder=asc&start=0

θα ηθελα να προσθέσω ορισμένους προβληματισμούς και πληροφορίες για το θέμα.

Ειναι σίγουρο οτι απο το 1974 με την μεταπολίτευση(Δεν μπορουμε να μιλήσουμε για 1967-1974 κατανοητο γιατι) οι κυρίαρχη δυστυχώς νοοτροπία στην Ελληνική κοινωνία ηταν το βόλεμα μας στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις μεγάλες Δημόσιες επιχειρήσεις(ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.).

Τα δε Πανεπιστήμια ηταν σημείο εντονης αντιπαράθεσης των πολιτικων κομμάτων και δυστυχώς μετα την εισοδό μας στην ΕΟΚ(τότε Ευρ.Ενωση τώρα) ολοι μπήκαν στο παιχνίδι των επιστημονικών προγραμμάτων να τα πάρουμε απο τους Κουτόφραγκους.Ετσι τα Πανεπιστήμια υπολειτουργούσαν και κάθε φοιτητική παραταξη κοιταγε να κρατήσει τα κεκτημενα και τα οφίκια.

Αν κάποιος εκείνη την εποχή μιλούσε για Διαστημική εξερεύνηση αμέσως του εμπαινε το ερώτημα αν είναι με τους Αμερικάνους ή με το Σιδηρούν παραπέτασμα.Η δε πραγματικότητα δεν ηταν διαφορετικη.Οι Ηνωμ.Πολιτειες ανταγωνίζονταν την Σοβ.Ενωση στην λογική του ψυχρου πολέμου.

Η Ελλάδα βεβαια ηταν παντελώς απούσα.

Ομως τα πραγματα αρχισαν να αλλάζουν απο το 1991 και μετα και είμαστε τώρα σε μια τελείως νεα εποχή κοινής Διεθνούς Διαστημικής Εποχής.Εχουμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δεκάδες κοινά προγράμματα απο Ρωσία,Ευρώπη.Ην.Πολιτείες,Ιαπωνία,Καναδάς,Νοτια Κορεα,Ινδία,Βραζιλία κ.λ.π. εκτός απο την Κίνα που ακολουθεί δική της ανεξάρτητη και μοναχική πορεία.

Που είναι τώρα η Ελλάδα;

Κατ'αρχην ειναι στην ESA!!! Αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Μετά εχουν αναπτυχθει τα τελευταία χρονια αρκετές(πάνω απο 20) εταιρειες υψηλής τεχνολογίας και διαστημικής δυναμικής.

Ετσι μπορείτε να διαβάσετε σχετικά

http://www.si-cluster.gr/el/

http://www.corallia.org/images/stories/clusters/SpaceInnoEco/Corallia-si-Cluster-GR.pdf

Επίσης μπορειτε να διαβάσετε για την (Επιτυχημένη η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής.12/2/2014)και

(Η αποστολή Euclid της ESA γεννά ευκαιρίες για την Ελληνική βιομηχανία-25/2/2014)

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&postdays=0&postorder=asc&start=1065

Επίσης υπαρχει πια εντονο ενδιαφέρον για την Διαστημική Εξερευνηση απο την νεολαία

160 Έλληνες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν το ESRIN την Ανοιχτή Ημέρα ESA/ESRIN-27/3/2014

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&postdays=0&postorder=asc&start=1095

Τελικά δηλαδή υπάρχει και το Astrovox με 7348 μέλη και 216518 αναρτημένα θέματα και ετσι μάλλον το ποτήρι είναι μισογεμάτο και το μέλλον δεν είναι ασχημο.

Πιστευω αυτα που είπε και ο Θ. Γιουρτσίχιν-28/4/2014

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&postdays=0&postorder=asc&start=1110

.jpg.2c6a86c867003801db4c9e5b8dbc65c1.jpg

ISS.jpg.d4ea4d8645fcc4602312a5034e3b0dfe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

@pit.q είμαι η Bellatrix και όχι ο bellatrix!

Η παραμονή της Ελλάδας στην ESA διακινδύνευσε τα τελευταία χρόνια, λόγω καθυστέρησης της συνδρομής.

 

@giorgosgr

Οφείλω να πω, λόγω του ότι γνωρίζω μερικά περιστατικά εκ των έσω, ότι το αστεροσκοπείο στον Χέλμο δεν λειτούργησε εξαιτίας μόνο οικονομικών πόρων. Αυτή είναι η μια πλευρά.

Τι θα πει, η Φυσική δεν έχει καμία σχέση με την Αστρονομία;Έχει απόλυτη σχέση. Είναι το πρώτο και κύριο βήμα για να προχωρήσει κάποιος φοιτητής στους κλάδους αυτούς.

 

Γενικότερα το πρόβλημα αυτό έχει πολλές οπτικές γωνίες. Από την νοοτροπία που επικρατεί ότι οι μόνες επαγγελματικές εξόδους είναι η Νομική και η Ιατρική (άσχετα αν έχουν υπερκορεστεί σαν επαγγέλματα), οι χρηματοδοτήσεις εστιάζονται μόνο στον Τουρισμό και στην Γεωργία (άσχετα αν προγράμματα που έχουν να κάνουν με ακαδημαικές έρευνες και πρακτική δεν υπάρχουν πλέον), μέχρι έλλειψη κατάρτισης, μπορεί να βγάλει κάνεις συμπέρασμα!

Δημοσιεύτηκε
Φυσικό ειναι να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα το θέμα δεν ειναι ότι πανε τα λεφτά εκεί αλλά ότι δεν αξιοποιούνται οι είδη υπάρχοντες υποδομές στο έπακρο αυτό έπρεπε να κάνει η Ελλάδα και μάλιστα άκουσα το καλοκαίρι ότι ετοιμάζουν εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στην Καλαμάτα (ξέρετε τίποτε σχετικό )
Δημοσιεύτηκε
η ελλαδα γενικα δεν προωθει την παιδεια εγω πιστευω οτι εκει βρισκεται η βαση των παντων, η εκπαιδευση ειναι χρησιμοθηρικη πολυ λιγοι μαθητες και νεοι ενδιαφερονται να αναπτυχθουν πνευματικα και η ολη αυτη κατασταση παραμενει και περναει σε ολες τις γεννιες εγω ας πουμε φετος παω Α λυκειου, το ολο συστημα ειναι με βαση τις εξετασεις στα @@ τους ολοι αμα ο μαθητης θελησει να προχωρησει παραπερα και να εμβαθυνει και θελουμε να ασχοληθουμε με τη διαστημικη? βρισκομαι σε μια ταξη που τα 20/26 παιδια οχι απλα βαριουνται αλλα ειανι ετοιμα να αυτοκτονησουν μεσα στην ταξη. Ας μεινει στον πρωτογεννη τομεα η ελλαδα και ας αναπτυξει λιγο την παιδεια και την υγεια και ας αφησει τις επιστημες σε Ελληνες του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ που πραγματικα ενδιαφερονται και γενικα ας δειξουν λιγο ενδιαφερον και για τα νεα παιδια που ενδιαφερονται να ακολουθησουν ενα δρομο δυσκολοτερο πανω στις θετικες επιστημες
"Στον Kόσμο τίποτα δεν χάνεται και τίποτα δεν δημιουργείται, τίποτα δεν γεννιέται από την ανυπαρξία ούτε και επιστρέφει στην ανυπαρξία." :-k

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης