Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2014 Χαίρετε, σκάβοντας στο forum να ξεθάψω κάποιο ξεχασμένο post σχετικά με τις στήριξης, όπου να εξηγείτε γιατί κάποιο μοντέλο είναι καλύτερο από το άλλο με επιχειρήματα δεν βρήκα. Όποτε με την ευκαιρία σκέφτηκα να ξεκινήσω αυτό το thread ώστε να λυθούν οι απορίες μου, άλλα και σε όσους δεν έχουν ξεκάθαρα τα πράγματα με τις στήριξης τρίποδα, κεφάλες κτλ. Να ξεκαθαρίσω ότι ναι έχω καταλάβει την κύριος εικόνα σχετικά με τις κεφάλες και τα τρίποδα. Για αυτό το λόγο θα χωρίσω τις κεφάλες σε κατηγορίες, καθώς και τις ερώτησης μου σχετικά με αυτές. Θα τις χωρίσω σε τιμολογιακές κατηγορίες, εάν έχω παράληψη κάποιο τύπο ενημερώστε με ώστε να το προσθέσω δεν είμαι γκουρού του θέματος άλλα θέλω να μάθω. Κεφάλες μέχρι 200 ευρώ. Κεφάλες μέχρι 500 ευρώ. Κεφάλες μέχρι 1000 ευρώ. Κεφάλες 1000+ευρο. Το απόλυτος λογικό πιστεύω, καθώς όσο και να θέλουμε κάποια κεφάλι για 3.000 ευρώπουλα δεν μπορούμε όλοι να την αγοράσουμε. Ερώτησης και σκέψεις πάνω σε κεφάλες και τρίποδα (Ποιο κάτω θα ρωτήσω ξεχωριστά για αυτά). Μέχρι 200 ευρώ κεφάλες, συνήθως αυτά τα βρίσκω και με τρίποδα μαζί και στις προδιαγραφές λέει μέχρι 5 κιλά ή κάπου εκεί συνήθως . Στο forum διαβάζω παντού «πετά το καλύτερα», «μην ασχολιέσαι» «δώσε παραπάνω λεφτά και πάρε την τάδε 400 ευρώπουλα». Γιατί τόσο μίσος προς τα οικονομικά; Οι κεφάλες τύπου EQ1 και EQ2 είναι τόσο χάλια που δεν μπορούν να δεχτούν λίγο μεγαλύτερα τηλεσκόπια (ας πούμε 6"); Υπάρχουν άλλα μοντέλα που είναι άλλου τύπου και δεν είναι τόσο γνωστά; Δεν μπορούν να κάνουν την δουλεία για κάποιον που είναι με περιορισμένο ποσό να ξόδεψη; Μέχρι τι μέγεθος και βάρους τηλεσκόπιο συνιστάτε με αυτά; Εάν έχει κάποιος καλύτερο τρίποδο από αυτό που πάει συνήθως με αυτές δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση; Μέχρι 500 ευρώ. Εδω πιστεύω είναι το ζουμί! Εδω βρίσκουμε τα EQ3, EQ4 (υπαρχή τέτοιο μοντέλο ή είναι το EQ3; )και EQ5 τύπου κύριος, έχω πέσει και σε άλλο είδος στήριξης αλλά δεν έχω ιδέα για αυτές. Ας πάρουμε τα EQ3 και EQ5, σχεδόν όλοι λένε δώσε παραπάνω λεφτά και πήγαινε στην μεγαλύτερη. Η EQ3 είναι τόσο μα τόσο χάλια; Εάν βάλω σε αυτήν 8“ τηλεσκόπιο θα έχω πόλους κραδασμούς λόγο της κεφαλης; Εάν είναι πάνω σε ποιοτικό τρίποδο βελτιώνετε; Αν όχι μέχρι τι μέγεθος και βάρους μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το τύπο χωρίς να έχει κραδασμούς; Αν το τηλεσκόπιο έχει βάρος 2 κιλά τότε και πάλη πάμε για την μεγαλύτερα ποιο ακριβά μοντέλα; Μέχρι 1000 ευρώ.Εδω πάμε σε ρομποτικές κεφαλιές Go-To κτλ. Δεν έχω ψάξει το θέμα καθώς ξεφεύγει κατά πολύ από τις τωρινές μου οικονομικές δυνατότητες αλλά. Για τι μέγεθος τηλεσκόπια είναι, μόνο μεγάλα 10 κιλά και πάνω ή και 2-3 κιλά τηλεσκόπιο πάνω σε αυτά έχει λογική; 1000+ευρω.Δεν ξέρω πιστεύω ότι εδω δεν θα χρειαζόταν κάποια συμβουλή αυτός που θα τις αγόραζε αλλά...όντος κατά ποσό είναι καλύτερες αυτές η κεφάλες από τις κοινές θνητές με 3 μηδενικά; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια αγορά; Μεγάλο μέγεθος τηλεσκόπιο; Καλύτερο σύστημα παρακολουθήσεις; Φτιάχνει και καφέ; Αστροφωτογράφηση.Εδω έχω την εξής απορία. Σε μικρές και ελαφρές σωλήνες κάτω των 5κιλον, τι θεωρείτε ελάχιστο; Αναγκαστικά πάμε για τα ακριβά μοντέλα; Μπορούμε να αγοράσουμε κάτι και να το συναρμολογήσουμε μονοί μας ή καλύτερα όχι; Μια παρένθεση με την αστροφωτογράφιση (άλλα και φωτογράφιση long exposure ακα το κλείστρο να είναι ανοιχτό πολύ ώρα) αλλάζουν τα πράγματα, χιάζετε μεγαλύτερη σταθερότητα εκτός από την κεφάλι και το τρίποδο να είναι ποιο σταθερό επειδή με τις μεγάλες εκθέσεις και την μεγέθυνση ακόμα και τον μικρότερο κραδασμό θα έχει σαν αποτέλεσμα κάτι ωραίες μουτζούρες. Εδω πιστεύω μεγαλύτερη σημασία έχει το τρίποδο από την κεφάλι! Αν κάνω λάθος διορθώστε με αλλά ένα καλό τρίποδο στην φωτογράφηση τουλάχιστο εξαλείφει τους κραδασμούς από τον αέρα ή το βάρους του εξοπλισμού. Τρίποδα.Έχουμε την κεφάλι και τώρα; Ένα ξύλινο, φωτογραφικό (όχι μικρό κινέζικο προς θεού), μεταλλικό; Αν έχουμε τρίποδο που είναι για φωτογραφική αλλά αντέχει μέχρι 10-15 κιλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί να στήριξη την κεφάλι μας με το τηλεσκόπιο; Βλέπω η πλειοψηφία των τριπόδων είναι ξύλινα υπαρχή λόγος; Αν ναι θα δω διάφορα από μάρκα σε μάρκα και τιμή εννοείτε; Είμαι ο κύριος στάμπας και περνώ τρίποδο κάτω από 100 ευρώ...είναι καλύτερο από αυτά που πάνε πακέτο με τις κεφάλες ή δεν θα ύπαρξη διάφορα; Μέχρι τα 200 ευρώ υπαρχή κάτι αξιόλογο που θα δόση ζωή στην παλιό κεφάλι που έχω ή δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση; Παλιά και μεταχειρισμένα μοντέλα. Ο παλιός είναι αλλιώς, σχετικά με τα παλιά μοντέλα κεφαλιών και τρίποδα. Βρίσκω κάποιο παλιό μοντέλο 10-20 χρονών για παράδειγμα, είναι ακόμα καλό ή έχουν κάνει βελτιώσεις που δικαιολογεί το κόστος να πάμε σε καινούρια κεφάλι/τρίποδο; Αν έχουμε κάποιο καλό μοντέλο κεφάλι αλλά έχει χαλάσει γρανάζι ή χρειάζεται αλλαγή κάτι, συμφέρει η επισκευή ή πάμε σε αγορά καινούριας; Αυτές τις λίγες ερωτήσεις για τώρα από έμενα. Υ.Γ. Θα ήθελα να βάλω και spoilers για να μην φαίνετε τόσο όγδοες αλλά για κάποιο λόγο δεν μπαίνουν. Θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσω και φωτογραφίες για τις κεφάλες και τρίποδα; Ελπίζω να μην σκότωσα πολύ την γραμματική.
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Ανάλογα με το κόστος της κεφαλής και για το που προρίζεται η κάθε κεφαλή και τρίποδο υπάρχει και το αντίστοιχο μοντέλο - εύρος τιμών. Η κεφαλές τύπου eq1-eq2 είναι εισαγωγικού τύπου και η πιο πολύ μαζικής φθηνής παραγωγής. Κατά την άποψη μου αυτές οι κεφαλές προορίζονται πιο πολύ όταν τα οικονομικά είναι παρα πολύ περιορισμένα, για πολύ μικρά τηλεσκόπια και για πάρουν στο μικρό που γκρινιάζει ένα τηλεσκόπιο για να του φύγει ο καημός Την eq1 την έχω και και εγώ με το πρώτο τηλεσκόπιο που ξεκίνησα και συμφέρει να την έχεις μόνο για ταξίδια όπου χρειάζεσαι και χώρο στο αμάξι. Από βάρος μην ελίπζεις πολλά μιας και ο σωλήνας 2 κιλών περίπου μαζί με εναν telrad έχει σοβαρό πρόβλημα να λειτουργήσει και με την παραμικρή δόνηση το τρέμουλο είναι τόσο μεγάλο που η πρατήρηση είναι ενοχλητική. Για αστροφωτογραφία ξέχασε το, ούτε στα όνειρα σου. Από τη eq3 και μετά αλλάζουν τα πράγματα. Εδώ μιλάμε για σοβαρή εισαγωγή στην ερασιτεχνική αστρονομία. Οι βάσεις αυτές μπορούν να σηκώσουν μέχρι 8 ίντσες και είναι πιο σταθερές με λιγότερες ή και καθόλου δονήσεις (ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχεις φορτώσει) και προσφέρονται κυρίως για παρατήρηση αλλά και για εισαγωγική αστροφωτογραφία, με την eq5 κυρίως. Αλλά και πάλι έχουν περιορισμούς σε μεγάλα βάρη ειδικά για την αστροφωτογραφία. επίσης τα γρανάζια τους δεν έχουν την ποιότητα που έχουν high end κεφαλές για καλής ποιότητας φωτογραφίες. Από την heq5 και μετά τα πράγματα σοβαρεύουν. Εδώ θα δώσεις λεφτά κυρίως για αστροφωτογραφία καθώς οι βάσεις αυτές λόγω της ποιότητας κατασκευής τους στα γρανάζια - ηλεκτρονικά προσφέρονται γι'αυτή την λειτουργία αλλά και το βάρος που μπορούν να σηκώσουν. Βέβαια και αυτές οι κεφαλές έχουν κάποια θεματάκια και με το ανάλογο service, modαρισμα μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτές οι βάσεις είναι οι πιο οικονομικά προσβάσιμες. Με μία βόλτα στις αστροφωτογραφίες θα δεις πολλές φωτογραφίες με αυτές τις βάσεις. Από τα 2000 ευρώ και πάνω τα πράγματα στις κεφαλές περνάνε σε άλλη κατάσταση. Εδώ μιλάμε καθαρά για στροφωτογραφία όπου η ποιότητα κατασκευής της κεφαλής είναι τέτοια που σου επιτρέπει να κάνεις οδήγηση ή καθόλου οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι φωτογραφίες να είναι λες και βγήκαν από το Hubble, όχι ότι και με τις βάσεις από την προηγούμενη κατηγορία δεν θα σου δώσουν παρόμοια αποτελέσματα αλλά μπορεί να σε παιδέψουν αλλά θα πρέπει και να παλέψεις αρκετά την επεξεργασία της φωτογραφίας για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσον αφορά το τρίποδο. Όπως έγραψες υπάρχουν τρίποδα για κάθε τσέπη και χρήση. Θες ένα στιβαρό τρίποδο για να μην έχεις δονήσεις αλλά και να μπορεί να σηκώσει το βάρος του εξοπλισμού. Τα ξύλινα τρίποδα έχουν καλύτερη απόσβεση κραδασμών σε σχέση με τα μεταλλικά. Μην φανταστείς όμως ότι και τα μεταλλικά κάνουν σαν καμπάνα από κραδάμους μετο παραμικρό, ανάλογα με το τι θα τους φορτώσεις θα έχεις και την ανίστοιχη συμεριφορά. Για τα παλιά - μεταχειρισμένα γενικά στην αστρονομία η τεχνολογία δεν αλλάζει και τόσο δραματικά όσο στους υπολογιστές όποτε και η αξία μεταπώλησεις δεν πέφτει. Δες εδώ για μια μεγάλη γκάμα από κεφαλές - τρίποδαhttp://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c20_Mounts-----Equatorial.htmlhttp://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c80_Mount-Acc----Tripods-and-Piers.html Ψάξε εδώ για φωτογραφίες με τις κεφαλές που θεςwww.astrobin.com Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
ikoms Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Κατά τη γνώμη μου η κατηγοριοποίηση με βάση την τιμή δεν είναι αυτό που θα σε βοηθήσει. Πρώτα από όλα θα πρέπει να κατασταλάξεις ή να κατηγοριοποιήσεις τι θέλεις να κάνεις. Μετά θα βρείς τον κατάληλο εξοπλισμό για αυτό που θέλεις να κάνεις. Και εκεί στο τέλος βλέπεις και το κόστος. Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Κατά τη γνώμη μου η κατηγοριοποίηση με βάση την τιμή δεν είναι αυτό που θα σε βοηθήσει. Πρώτα από όλα θα πρέπει να κατασταλάξεις ή να κατηγοριοποιήσεις τι θέλεις να κάνεις. Μετά θα βρείς τον κατάληλο εξοπλισμό για αυτό που θέλεις να κάνεις. Και εκεί στο τέλος βλέπεις και το κόστος. Θα διαφωνήσω και θα πω πως η τιμή είναι ο κύριος παράγοντας το τι θα πάρει κάποιος. Εγώ για παράδειγμα έχω κατάληξη ότι θέλω εξοπλισμό που στοιχίζει γύρο στα 3000 ευρώ αλλά το μέγιστο που μπορώ (και το όριο που έχω βάλει στο εαυτό μου) να διαθέσω είναι 400 ευρώ ! Όποτε από τον περιορισμό των χρημάτων δεν μπορώ να πάρω ότι θέλω αλλά κάτι με βάση τα λεφτά που έχω. Ο κύριος σκοπός μου του thread είναι να δω, τι είναι το καλύτερο με διαφορετικό χρηματικό ποσό και ΑΝ αξίζει η επένδυση σε κάτι ποιο ακριβό, πως να την δικαιολογήσεις αυτήν την αγορά και αν αξίζει να ζήσει κάνεις με φωτοσύνθεση για κάνα δίμηνο για να το πάρει.
ikoms Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Ίσως να μην κατάλαβα καλά... Έχεις αποφασίσει τι θέλεις να κάνεις και απλά ψάχνεις να βρεις το φθηνότερο κόστος; Τι ακριβώς έχεις σκεφτεί ότι θέλεις να κάνεις; Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
scott Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Κατά τη γνώμη μου η κατηγοριοποίηση με βάση την τιμή δεν είναι αυτό που θα σε βοηθήσει. Πρώτα από όλα θα πρέπει να κατασταλάξεις ή να κατηγοριοποιήσεις τι θέλεις να κάνεις. Μετά θα βρείς τον κατάληλο εξοπλισμό για αυτό που θέλεις να κάνεις. Και εκεί στο τέλος βλέπεις και το κόστος. Θα διαφωνήσω και θα πω πως η τιμή είναι ο κύριος παράγοντας το τι θα πάρει κάποιος. Εγώ για παράδειγμα έχω κατάληξη ότι θέλω εξοπλισμό που στοιχίζει γύρο στα 3000 ευρώ αλλά το μέγιστο που μπορώ (και το όριο που έχω βάλει στο εαυτό μου) να διαθέσω είναι 400 ευρώ ! Όποτε από τον περιορισμό των χρημάτων δεν μπορώ να πάρω ότι θέλω αλλά κάτι με βάση τα λεφτά που έχω. Ο κύριος σκοπός μου του thread είναι να δω, τι είναι το καλύτερο με διαφορετικό χρηματικό ποσό και ΑΝ αξίζει η επένδυση σε κάτι ποιο ακριβό, πως να την δικαιολογήσεις αυτήν την αγορά και αν αξίζει να ζήσει κάνεις με φωτοσύνθεση για κάνα δίμηνο για να το πάρει. Υπαρχουν ''σκαλοπατια'' για να καταληξεις σε μια βαση και το ποσό ερχεται δευτερο εναντι του πρωτου που ειναι για πιο λογο την χρειαζεσαι!Μπορεις να παρεις βαση των 1000 ευρω π.χ αλλα να μην ειναι αυτο που χρειαζεσαι πραγματικα.Σιγουρα ειναι καλη και καλητερη απο μια φθηνη... και οσα δινεις ακομα καλητερη... αλλα τη να την κανεις αν δεν σου προσφερει αυτο που επιθυμεις.Οποτε αφου ενημερωσες το ποσό που μπορεις να διαθεσεις θα μπορεσουν οι φιλοι μας εδω μεσα να σε βοηθισουν δηνοντας τον σκοπο σου και το set up που θελεις να κανεις.Εχεις καποιο εξοπλισμο?Η αστροφωτογραφιση αν σ'ενδιαφερει εχει σκαλια και αυτη,πχ μπορεις να ξεκινισεις φωτογραφιση σε ευρη πεδιο η ευκολους στοχους μικρης σχετικα διαρκιας με λιγοτερες απετισεις και χρηματα... Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Ίσως επειδή έκανα πολλές ερωτήσεις κάπου δεν διευκρίνισα. Αυτήν την στιγμή έχω στην κατοχή μου ένα μικρό τηλεσκόπιο 70/700 άγνωστης ποιήτριας και προσωπικά θέλω να ασχοληθώ με την αστροφωτογραφηση καθώς έχω dSLR, για αρχή σκέπτομαι πλανήτες και άλλα "εύκολα" για φωτογράφηση. Όμως το τοπίο με όλα αυτά τα μοντέλα κεφαλιών και τρίποδων έχω χάση λίγο την μπάλα για το τι είναι καλύτερο με βάση απόδοση κόστος. Τι εναλλακτικές υπάρχουν και τι υποχωρήσεις μπορείς να κάνεις με της κεφαλιές.
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Υπαρχουν καποιες κεφαλες ομως που ενδεικνυνται και καποιες οχι, οπως και στα τηλεσκοπια που σαν το δικο σου απλα δεν ενδεικνυται.Σου ειπαν πιο πανω πως οι ακριβες κεφαλες εχουν αλλα μεταλα γενικα ειναι πιο ποιοτικες και πραγματικα τα αξιζουν τα λεφτα τους. παραδειγμα: πες οτι παιρνεις μια EQ5 (κοντα στα 350 ευρω νομιζω) και βαζεις και goto επανω για αστροφωτογραφιση με οδηγηση( στα 380 το ειχα παρει ). εχεις δωσει 700+ ευρω οταν η Heq5 κανει 1000. αυτα τα 300 ευρω, πιστεψε με και θα σου πουν οσοι την εχουν, ειναι νυχτα με τη μερα οι διαφορες τους.Ειναι απολυτα φυσιολογικο να ψαχνεις το φθηνο ολοι το εχουμε επιδιωξει, απλα αυτο που θα παρεις να σε καλυπτει.
Michael X. Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Καλημερα Odesos, Κατα τη γνωμη μου, αφου θελεις να κανεις αστροφωτογραφηση,η στηριξη (Κεφαλή) ειναι το σημαντικοτερο πραγμα του εξοπλισμου που θα φτιαξεις. Οσο πιο σταθερη και ακριβειας, τοσο πιο καλο αποτελεσμα θα εχεις.Τα οπτικα μεσα ερχονται σε δευτερη θεση στη συγκεκριμενη περιπτωση. Για να φτιαξεις ενα συστημα αστροφωτογραφησης καλο ειναι να εχεις ενα σχεδιο στο μυαλο σου για το τι θελεις να φωτογραφησεις ωστε να βελτιστοποιησεις τον εξοπλισμο σου και να ξοδεψεις και καλυτερα τα λεφτα σου. Αλλα τηλεσκοπια και καμερες χρειαζεται η Πλανητικη φωτογραφηση και αλλα η Deep Space.(Πχ για πλανητες, η DSLR δεν ειναι και η καλυτερη λυση.Μια webcam κανει καλυτερη δουλεια και με λιγοτερο κοστος).Το μονο κοινο που εχουν ειναι η βαση (κεφαλη) που πρεπει να ειναι οσο το δυνατο πιο σταθερη. Οποτε...ενας τροπος ειναι να ξεκαθαρισεις σε τι εστιακο μηκος και αναλυση θα δουλεψεις πχ. Απο εκει μπορεις να καταλαβεις τι Τηλεσκοπιο σου χρειαζεται...και μεσω αυτου μπορεις να υπολογισεις ποσα κιλα πανω κατω θα ειναι το τελικο βαρος που θα πρεπει να σηκωσει η στηριξη,υπολογιζοντας: Τηλεσκοπιο,καμερα,καμερα οδηγησης,συστημα οδηγησης και διαφορα εξαρτηματα που θα βαλεις επανω). Υπολογιζοντας το τελικο βαρος..μπορεις να παρεις μια ιδεα για το τι στηριξη σου χρειαζεται. Για τις πιο οικονομικες βασεις, (πχ, Celestron, Skywatcher etc) συνηθως υπολογιζουμε το ωφελιμο φορτιο για φωτογραφιση ισα με το μισο ή τα 2/3 που δηλωνουν. Πχ , Μια ΝΕQ6 που δηλωνει ικανη για 20 Kg...συνηθως τη φορτωνουμε το πολυ 10-15 kg. για φωτογραφηση. Οποτε ενας τροπος για να κατηγοριοποιησουμε τις κεφαλές, ειναι το ωφελιμο φορτιο τους πχ. Αφου ξεκινας τωρα με την αστροφωτογραφια, θα σου προτεινα να ξεκινησεις απο ελαχιστο εστιακο μηκος,πχ ισα ισα με το 55mm φακο που εχει η φωτογραφικη σου μηχανη,επενδυοντας σε μια καλη φτηνη βαση ωστε να αρχισεις να περνεις εμπειρια διασκεδαζοντας και χωρις να τρελαινεσαι...αλλα συγχρονως να εχεις και ενα καλο "θεμελιο" για μετά. Προσιτες κεφαλες γι'αυτο το σκοπο ειναι συνηθως οι ΕQ5, HEQ5 και η CG5-GT. Μεταχειρησμενες τις βρισκεις σε τιμες κοντα στο budget σου.(απο τις 3 προτεινω την ΗΕQ5) Καλη συνεχεια Μιχαλης. My Site
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Άρα να υπολογίζω γύρο στο 1 κιλό επιπλέον στο βάρους του σωλήνα για φωτογραφικό εξοπλισμό και μετά ψάχνω κεφάλι που μπορεί να σήκωση τουλάχιστο το διπλάσιο βάρος; Κάπου είχα δει ένα γράφημα ότι με την αλλαγή του τύπου τηλεσκόπιο πάνω στην στήριξη συμπεριφερόταν διαφορετικά και με τηλεσκόπιο τύπου Maksutov να είναι το ποιο σταθερό σε σχέση με το βάρος του.
ikoms Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Σε περίπτωση που δεν το έχεις διαβάσει ρίξε μια ματιά εδώ http://www.astrovox.gr/avat/ και ίσως σου λυθούν αρκετές απορίες.. Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Michael X. Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Άρα να υπολογίζω γύρο στο 1 κιλό επιπλέον στο βάρους του σωλήνα για φωτογραφικό εξοπλισμό και μετά ψάχνω κεφάλι που μπορεί να σήκωση τουλάχιστο το διπλάσιο βάρος; Κάπου είχα δει ένα γράφημα ότι με την αλλαγή του τύπου τηλεσκόπιο πάνω στην στήριξη συμπεριφερόταν διαφορετικά και με τηλεσκόπιο τύπου Maksutov να είναι το ποιο σταθερό σε σχέση με το βάρος του. Εξαρτάται απο το τι θα βάλεις και πως. My Site
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 οι κοντοί σωλήνες όπως σε ενα διοπτρικό ή καταδιοπτρικό θα είναι πιο σταθεροι σε σχέση με ενα νευτώνιο το οποίο έχει μεγαλό μήκος και μπορούν να ενισχυθούν οι ταλαντώσεις λόγω του μήκους του. Εδώ όμως υπάρχει και ο περιορισμός της εστιακής απόστασης και διαμέτρου που θα μπορείς να βάλεις σε μια βάση. Για παράδειγμα ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο 6'' σε μια heq5 pro θα είναι αρκετα σταθερό ενώ ενα 8'' θα παίζει οριακά. επίσης ένα τηλέσκόπιο f/5 θα έχει πιο καλή εικόνα λόγω μεγάλου εύρους πεδίου σε σχέση με ένα f/9 που θα σου δίνει στενο πεδίο ενός στόχου. Όπως αναφέρθηκε και πριν θα πρέπει πρώτα να καταστάλξεις τι είδους αστροφωτογραφία θες να κάνεις ώστε να αρχίσεις να κοιτάς και αντίστοιχα τηλεσκόπια/κάμερες (αν και ήδη έχεις dslr όποτε είσαι καλυμένος σε αυτό το θέμα). Αν κοιτάξεις στις μικρές αγγελίες θα βρείς heq5 pro/eq6 σε πολύ χαμηλές τιμές Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Σαν μέγεθος έχω αποφασίσει ότι κάτι μέχρι 6" επιθυμώ να κουβαλάω. Είναι ωραία η σκέψη να έχεις μεγάλο τηλεσκόπιο αλλά πιστεύω μέχρι αυτό το μέγεθος βολεύει ποιο πολύ όταν ταξιδεύεις για το χωριό ή κάπου άλλου ώστε να έχεις χώρο και για αλλά πράγματα μέσα. Προσωπικά τείνω προς τα τηλεσκόπια Cassegrain / Maksutov μάλλον. Τώρα για αυτό το μέγεθος 3-5 κιλά, μονόδρομος EQ5 ή HEQ5;
Michael X. Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2014 Μια ΕQ5 / CG5 ειναι μια χαρα για ενα 6ρακι. η ΗΕQ5 σηκωνει πανω κατω τα ιδια κιλα αλλα ειναι λιγο πιο καλη κατα τη γνωμη μου. Το Μακ ειναι καλο για πλανητες μονο βεβαια. My Site
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2014 Λοιπόν λίγο μηχανική εδω... έχω κάνει γρήγορο σχέδιο με 2 τηλεσκόπια (έστω ότι είναι αυτό το ορθογώνιο). Το βάρος που έχει να στήριξη η κεφάλι είναι το ίδιο αλλά η κατανομή του αλλάζει, στην περίπτωση του τηλεσκοπίου Μ ( από Maksutov τύπου) το βάρος συγκεντρώνετε ποιο κεντρικά λόγο του μικρότερου μήκος που έχει σαν αποτέλεσμα να ασκούνται μικρότερες δύναμης στα άκρα. Στο τηλεσκόπιο Ν ( από νευτώνειο) το βάρος απέχει πολύ από το κέντρο του σαν αποτέλεσμα η δυνάμεις που ασκούνται στα άκρα να είναι μεγαλύτερες... Το ερώτημα είναι εφόσον η κεφάλι θα είναι ποιο σταθερή στην περίπτωση του τηλεσκόπιο Μ , εδω το ερώτημα είναι θα μπορούσε μια EQ5 να κάνει την δουλια ή HEQ5 πάμε επειδή ακόμα και τότε δεν είναι αρκετά σταθερή για 2-5 λεπτών εκθέσεων η πρώτη; Η διάφορα στην τιμή τους είναι αρκετά μεγάλη (σχεδόν 500 ευρώ για την μι GoTo και με αυτό στα 200-300 πάλι που σου μπαίνουν σκέψεις να δόσης άλλα 100 κ να πάρεις την EQ6) για μεταχειρισμένες δεν ξέρω δεν το έχω ψάξει. Υ.Γ. Δεν ξέρω πως να κάνω μικρότερες τις εικόνες αλλιώς δεν θα ήταν τόσο.
Michael X. Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 22, 2014 Ειναι φυσιολογικο ενα κοντοτερο τηλεσκοπιο να ειναι πιο σταθερο απο ενα κακρυτερο.Οχι μονο λογω του μεγαλυτερου μοχλου που δημιουργει το μακρυτερο αλλα και εξαιτιας του μεγαλυτερου ογκου που ειναι εκτεθειμενος στον ανεμο. Οσον αφορά τις βασεις τωρα, το προβλημα δεν ειναι τοσο η εκθεση οσο το εστιακο μηκος που θα δουλευεις.Οσο μεγαλυτερο το εστιακο μηκος τοσο πιο δυσκολα γινονται τα πραγματα.Μεγαλυτερο το εστιακο μηκος λοιπον ,μικροτερο περιθωριο για λαθη στο tracking , μεγαλυτερη αναγκη για μια καλη πολικη ευθυγραμμιση,με λιγα λογια τοσο μεγαλυτερη αναγκη εχεις για μια καλυτερη βαση. Απο προσωπικη εμπειρια με τη CG5 (EQ5) μπορω να σου πω οτι κατα τη γνωμη μου με πολλη προσοχη μπορει να δουλεψει ικανοποιητικα μεχρι φορτιο 10 Kg και με κοντα τηλεσκοπια (max 50-60cm). Oσο πιο μικρο φορτιο τοσο το καλυτερο βεβαια. Πιστευω οτι το ιδανικο ειναι κοντα στα 7/8 kg. Μεταξυ ΗΕQ5 και NEQ6 ναι συμφερει η 6. Μεταξυ ΗΕQ5 και EQ5/CG5 υπαρχει μικρη ποιοτικη διαφορα κατα τη γνωμη μου, τα φορτια παραμενουν παρομοια. ΥΓ: Απο που εισαι? My Site
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 23, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 23, 2014 Ανάμεσα σε μια eq5 και heq5 pro είναι προτιμότερο να πάρεις την δεύτερη μιας και πιθανή αναβάθμιση σε τηλεσκόπιο - φωτογραφικό εξοπλισμό θα την κουμαντάρει καλύτερα η heq5 pro, αυτό ισχύει γενικά στην αστροφωτογραφία, πάρε μια καλή βάση ώστε πιθανή αναβάθμιση να την αντέξει η βάση σου και να μην πετάς τζαμπα λεφτά. Όπως γράφει ο Μιχάλης, με πολύ προσοχή θα έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα με την eq5, αυτό κατά την άποψη μου σημαίνει πολλές ώρες χαμένες και με πολλά νεύρα ώστε να ρυθμίσεις την βάση και τον εξοπλισμο για να δουλεύει οριακά και να έχεις αποδεκτά αποτελέσματα, ενώ με λίγα περισσότερα χρήματα θα έχεις πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα. Το αναφέρω αυτό γιατί και τον δικό μου εξοπλισμό τον δουλεύω στα όρια του και αν κάτι δεν το ρυθμίσω σωστά όταν στήνω τον εξοπλισμό αυτό θα μεταφραστεί σε χαμένες ώρες και φωτογραφίες, όμως για τον φτάσω στο σημείο που τον έφτασα έχασα πάρα πολλές ώρες με άχρηστα καρέ και με πολλά νεύρα. Και επανέρχομαι στην αγορά μεταχειρισμένης βάσης, εφόσον τίθεται το θέμα χρημάτων σε συμφέρει να αγοράσεις μια μεταχειρισμένη eq6 την οποία μπορεί να την δεις γύρω στα 600 - 700 ευρώ παρά να αγοράσεις μια νεα στα διπλασια λεφτά. Άσε που αν ο προηγούμενος χρήστης είναι και μάστοράς θα την έχει ρυθμίσει σωστά και θα έχεις πάρα πολύ καλή απόδοση. Όσον αφορά την ποιότητα, από δικές μου εμπειρίες ο εξοπλισμός είναι κατα 99% σαν καινούργιος, υπάρχουν καμιά φορά μερικά γδαρσίματα στην εξωτερική μπογιά λόγω χρήσης αλλά είναι 100% λειτουργικά. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2014 Μάλλον για EQ5(NEQ5 ???) ή HEQ5 θα πάω. Τώρα το ερώτημα είναι... ποιο μοντέλο; Έχω δει αρκετές παραλλαγές αυτού του τύπου!!! Μερικά από αυτά που έχω δει είναι Seben EQ EM10, Skywatcher Mount HEQ-5 SynTrek , Omegon EQ-500, Skywatcher Mount NEQ-5, Bresser EXOS-2, Vixen GP2, Celestron CG-5 και ίσως να ξεχναω μερικές! Ποιες θεωρούνται αξιόπιστες από αυτές και ποιο μοντέλο θα προτείνατε, και γιατί;
Michael X. Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2014 Λοιπον κοιτα, μεταξυ EQ5 goto e CG5-GT η διαφορα ειναι τα μοτερ , το software και το τριποδο. To τριποδο της δευτερης ειναι ανωτερο, ειναι το ιδιο με της NEQ6 (2 ιντσες απο αλουμινιο).Σαν βασεις ομως ειναι ιδιες. (Φτηνα αντιγραφα της Vixen GP). Η ΗΕQ5 ειναι πιο ραφιναρρισμενη σαν βαση. (και αυτη φτηνη αντιγραφη της Takahashi EM10 ειναι) με τριποδο 1.75 ιντσες. Κατα τη γνωμη μου εχει πιο καλη αποδοση στην οδηγηση απο τις αλλες 2. Οσον αφορα το βαρος δεν κερδιζεις τιποτα ουσιαστικα. Με 10 κιλα' ειναι οριακα και οι τρεις κατα τη γνωμη μου. Ασε τη Seben.... Για τις Εxos den εχω ιδεα. Μοιαζουν με τις παλιες LXD 75 , oποτε πιστευω ειναι στα επιπεδα μιας EQ5. Τωρα οσον αφορα τη αξιοπιστια..τι να σου πω. εξαρταται απο το τι θες να κανεις.Εαν θες να κανεις παρατηρηση και κανενα πλανητη με webcam ολες καλες ειναι... Εαν θες να κανεις αστροφωτογραφια βαθεως ουρανου τα πραγματα αλλαζουν.Δεν ειναι τοσο απλα.Εξαρτωνται ολα απο το τι θες να κανεις οπως σου ειπαμε πριν. Εστιακο μηκος, βαρος και αναλυση που θες να δουλεψεις. Μπορεις να κανεις deep kai me fisheye και χωρις βαση που λει ο λογος. Προσωπικα σου προτεινω να μη βιαστεις σε αγορα.Προσπαθησε να καταλαβεις πως ειναι τα πραγματα πρωτα, δες τι θες να κανεις ακριβως και μετα προχωρα. Συμφωνω με οσα ειπα το φιλος Κωστας οσον αφορα τις βασεις και ειδικα απο 2ο χερι αφου υπαρχει θεμα budget. Δινω το λογο στα παιδια Καλη συνεχεια. My Site
Odesos Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2014 Ευχαριστώ για την απαντήση! Για να είμαι ειλικρινείς η αγορά θα γυνή μάλλον μετά το καλοκαίρι όταν και θα έχω τα λεφτά. Όποτε για τώρα είναι ερευνά αγοράς και ψάξιμο το τι είναι καλύτερο μέσα σε ένα οικονομικό όριο. Βρήκα κάτι ενδιαφέρον αν και στα γαλλικά (ας είναι καλά το google translate) με μετρήσεις για τις βάσεις που ίσως να φάνουν ενδιαφέρον και σε άλλους http://demeautis.christophe.free.fr/ep/pe.htm .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα