Jump to content

Συμβουλές για αγορά εξοπλισμού?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

 

Είμαι ένα νέος μέλος του Astrovox και θα ήθελα να σας συστηθώ αλλά και να κάνω την κλασσική ερώτηση ‘τι εξοπλισμό να αγοράσω’! Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για το μέγεθος αυτού του μυνήματος!

 

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην αστρονομία εδώ και 20 χρόνια. Είχα την ευκαιρία να ‘δω’ μέσα από τηλεσκόπια φίλων και από αστεροσκοπεία αλλά ποτέ δεν είχα δικό μου τηλεσκόπιο, αλλά σκοπεύω να αγοράσω ένα άμεσα. Έχω μελετήσει βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, παρακολουθώ το astrovox εδώ και μήνες, έχω κάνει μια πρώτη ανάγνωση το Nightwatch και Backyard astronomer’s guide… Με βάση αυτά που κατάλαβα έχω καταλήξει στον εξοπλισμό που θα ήθελα να αγοράσω και θα ήθελα την γνώμη σας αν κινούμαι στην σωστή κατεύθυνση.

 

Τι θέλω να κάνω: Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την φωτογραφία εδώ και 25 χρόνια και θα ήθελα να προσπαθήσω την αστροφωτογραφία (ναι, έχω διαβάσει το τελευταίο από τα βασικά βήματα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15860)! Θα με ενδιέφερε η φωτογράφηση βαθέως ουρανού, αλλά καλό θα ήταν αν θα μπορούσε να γίνει με τον εξοπλισμό και (μια έστω στοιχειώδη) σεληνιακή - πλανητική παρατήρηση. Η βάση μου βρίσκεται κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, μια περιοχή με λίγη φωτορύπανση αλλά πολύ υγρασία, και ο εξοπλισμός δεν θα κινείται πολύ. Αν και έχω μηχανές Nikon θα ήθελα να πειραματιστώ με CCDs.

 

Σε πρώτη φάση, θα ήθελα να αγοράσω ένα αξιόπιστο τηλεσκόπιο χαμηλού κόστους και μια ‘καλή’ ισημερινή στήριξη. Δεν έχω σκοπό να βγάλω φωτογραφίες με αυτό τον εξοπλισμό αλλά να περιοριστώ στην παρατήρηση και να δοκιμάσω αν τα καταφέρνω με τον εξοπλισμό και μου αρέσει σαν χόμπυ (δεν αμφιβάλλω όμως). Το οδηγητικό τηλεσκόπιο και κάμερα και το CCD θα αγοραστεί σε δεύτερη φάση. Ο προϋπολογισμός μου για τηλεσκόπιο-στήριξη είναι ±1700 ευρώ και μπορώ να αγοράσω από παντού στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι ανάγκη να … ξοδέψω όλο το ποσό!

 

Έχω καταλήξει στα ακόλουθα:

Τηλεσκόπιο: Sky Watcher BK 80ED OTAW – το οποίο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σαν οδηγητικό αν προχωρήσω σε αναβάθμιση εξοπλισμού στο απώτερο μέλλον.

Στήριξη: Skywatcher NEQ6 PRO Synscan – Εδώ δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν και έχω διαβάσει το σχετικό υφιστάμενο thread για τρίποδα και κεφαλές. Έχω δει πως πολλοί φίλοι χρησιμοποιούν την ΗEQ5 Pro. Διάλεξα όμως την 6άρα γιατί κατάλαβα πως ‘σηκώνει’ περισσότερο και είναι πιο σταθερή. Θα ήθελα μια στήριξη που θα με καλύπτει για πολλά χρόνια σαν χομπύστα και θα αντέξει πιθανές αναβαθμίσεις τηλεσκοπίου.

 

Όποιος φίλος έχει οποιεσδήποτε θετικές ή αρνητικές παρατηρήσεις θα τον παρακαλούσα να τις μοιραστεί μαζί μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

με βαση τον εξοπλισμο που εχεις υπ'οψη στο φεγγάρι για παρατηρηση δεν θα εχεις προβλημα, για πλανήτες όμως θα εχεις μικρη μεγεθυνση, για βαθυ ουρανό μπορείς να δεις μεγάλα και φωτεινα νεφελώματα, το μ31 καθώς και αρκετα σφαιρωτά σμηνη, για μικρότερους και αμυδρώτερους στόχους θα ζοριστείς κάπως.

 

για την αστροφωτογραφία μιας και έχεις ήδη dslr είσαι κατα το 1/3 έτοιμος. η neq6 - ed80 είναι πολύ καλός συνδιασμός για αρχάριο το οποίο θα σου δώσει και μεγάλα πεδία και τυχόν μικρά λάθη στην οδήγηση μπορουν να συγχωρεθούν/διορθωθούν στην επεξεργασία και το μόνο που θες είναι ένα σύστημα οδηγησης.

 

Οι επιλογές σου εδω είναι τρεις.

1) δεύτερο οδηγητικό τηλεσκόπιο σε ξεχωριστα δαχτυλίδια και τοποθέτηση piggyback ή side by side, δεν είναι το καλύτερο μιας και θα έχεις πρόβλημα flexure και θα πρέπει να ξοδεψεις αρκετα λεφτα για σταθερό σύστημα οδηγησης

 

2) με την χρηση ερευνητη 9χ50 (υπάρχει σχετικό θέμα στο μαστροβοξ), είναι ο πιο φθηνός τρόπος να κάνεις οδήγηση και αρκετά αξιόπιστος σε αρκετούς συνδιασμούς αλλά σε συνδιασμό με μεγάλες εστιακές απόστασεις και στενά πεδία μπορεί να έχεις μικροπροβλήματα στην οδήγηση λόγω της μεγάλης διαφοράς των εστιακών αποστάσεων μεταξύ οδηγητικού - φωτογραφικού τηλεσκοπίου, επίσης θα πρέπει να μπει piggyback αλλιώς θα έχεις πρόβλημα στο ζύγισμα/οδηγηση.

 

3) με την χρήση off axis guider, κατα την άποψη μου είναι ο πιο αξιοπιστος τροπος οδήγησης μιας και εξαλείφεις το θέμα flexure αναμεσα σε οδηγητικο - φωτογραφικό τηλεσκόπιο (εφοσον ο Off axis guider ειναι καλός) και δεν έχεις βάρος από οδηγητικό τηλεσκόπιο. στα μειονεκτήματα είναι ότι για μεγάλες εστιακές αποστάσεις θες μια καλή και ευαίσθητη οδηγητική κάμερα, η sx lodestar είναι η καλύτερη, ώστε να διακρίνει τα άστρα και θα δυσκολευτείς λίγο στην αρχή να ρυθμίσεις τον oag (αλλά η εστιάση του θα είναι μόνιμη και θα εστιάζεις μια κάμερα). όμως τα αποτελέσματα είναι πάρα πολυ καλά και δε θα χρειάζεται να φτιάχνεις διαφορετικούς συνδιασμούς οδηγητικού - φωτογραφικου τηλεσκοπιου μιας και οι δυο κάμερες θα είναι συνδεδεμένες μαζί, αυτό σε περίπτωση αναβάθμισης σημαίνει ότι μπορείς να έχεις δυο τηλεσκόπια ενα για ευρύ πεδίο και ένα για στενό πεδίο.

 

εφόσον έχεις και θέμα υγρασίας θα πρέπει να επενδύσεις/φτιάξεις και σε ένα σύστημα αντιμετώπισης δρόσου ειδικά αν πάρεις διοπτρικό τηλεσκόπιο

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ορισες στην παρεα μας :)

 

Έχω καταλήξει στα ακόλουθα:

Τηλεσκόπιο: Sky Watcher BK 80ED OTAW –

Στήριξη: Skywatcher NEQ6 PRO Synscan –

 

πολυ σωστος το'χεις πιασει το νοημα, το 80αρι ειναι ενα τηλεσκοπιο που θα το αγαπησεις σαν μεγεθος -φορητοτητα και εχει στοχους που θα σε απασχολουν για χρονια μεχρι να το ξεζουμισεις οποτε στη θεση σου δεν το σκεφτομουνα σαν οδηγητικο.

τωρα για το μπατζετ θα σε βαλω σε σκεψεις να ξερεις οτι θα χρειαστεις κανα 500αρικο (και παραπανω) για διαφορα αξεσουαρ που θα χρειαστεις, οπως οδηγητικο τηλεσκοπιο+καμερα, λαπτοπ που ισως εχεις, πηγη ενεργειας (μπαταρια φορτιστη για το βουνο) εκτος αν φωτογραφιζεις απο το σπιτι σου, dew heaters οπως ειπε και ο Κωστας για την υγρασια, flatener απαραιτητα για χρηση με dslr και αλλα που ισως μου διαφευγουν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2) με την χρηση ερευνητη 9χ50 (υπάρχει σχετικό θέμα στο μαστροβοξ), είναι ο πιο φθηνός τρόπος να κάνεις οδήγηση και αρκετά αξιόπιστος σε αρκετούς συνδιασμούς αλλά σε συνδιασμό με μεγάλες εστιακές απόστασεις και στενά πεδία μπορεί να έχεις μικροπροβλήματα στην οδήγηση λόγω της μεγάλης διαφοράς των εστιακών αποστάσεων μεταξύ οδηγητικού - φωτογραφικού τηλεσκοπίου, επίσης θα πρέπει να μπει piggyback αλλιώς θα έχεις πρόβλημα στο ζύγισμα/οδηγηση.

 

Στην ενοτητα 2 να παραθεσω την εμπειρια μου, σαν αρχαριος (ακομα ειμαι) και εγω δυσκολευτηκα να καταλαβω γιατι δεν μπορουσα να οδηγησω το 127/1500 που εχω και τελικα καταλαβα οτι το οδηγητικο (9χ50) δεν ειναι ικανο να το οδηγησει...και ας λενε εως 1500mm δεν εχει προβλημα.......ισως αλλα πολυ δυσκολο.....Εχασα μια νυχτα προσπαθωντας με διαφορες ρυθμισεις...χαμενος χρονος.....

Τωρα σκεφτομαι για αγορα focal reducer & OAG.....εεε ειναι ακριβο το σπορ

 

Τωρα θελω να παω σε κατι πιο κατω απο τα 1000mm για βαθυ ουρανο και ενω εχω εναν αστρογραφο 200/800 ειναι πολυ ογκωδεις για μεταφορες και για στησιμο και ευθυγραμμιση κλπ.....και ετσι παμε για το 3ο τηλεσκοπιο....η γυναικα θα με σκοτωσει.......

 

SkyWatcher BD 80/600 ED περιπου τα 400 ευρω....ποιοτικο αποτελεσμα(μου αρεσει) οχι για οδηγηση..ειναι κριμα τα λεφτα......

Skywatcher 120/600 refraktor περιπου 300 ευρω αλλα πιο γρηγορο.....,μεσαιο αποτελεσμα

SkyWatcher 102/500 refraktor περιπου 200 ευρω....αρχαριος για να μαθεις και αργοτερα ισως για οδηγηση ;;;; αλλα και παλι ειναι κριμα τα λεφτα.....ισως να βρεις καποιο μεταχειρισμενο για οδηγηση παρα να παρεις καινουριο......

 

Αυτα !!!

Νικος.

Νικος Π.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που απάντησαν στις ερωτήσεις μου. Το S/W ED90 κλείδωσε στο μυαλό μου και σχεδόν αποφάσισα για την NEQ-6.

 

Βέβαια οι απαντήσεις, ιδίως του koukou_gr, μού δημιούργησαν επιπλέον ερωτήσεις που ψάχνω να απαντήσω αλλά θα ήθελα να τις συνοψίσω εδώ μήπως κάποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει.

 

Ο koukou_gr αναφέρει πως με αυτό το τηλεσκόπιο θα έχω περιορισμένες δυνατότητες πλανητικής παρατήρησης. Είναι κάτι που μπορώ να βελτιώσω με ένα στοχευμένο συνδιασμο Barlow και προσοφθαλμιου, γνωρίζοντας πως οι μεγενθυσεις που μπορώ να επιτύχω ειναι περιορισμένες?

 

Για το off axis guider έχω διαβάσει ποικίλες απόψεις. Στο “backyard’s astronomer guide” o Dickinson «θαβει» την ιδέα λόγω της δυσκολίας εντοπισμού αστέρα οδήγησης. Το πρόβλημα flexure που αναφέρει ο koukou_gr σχετίζεται με τον συνδιασμο τηλεσκοπιου-στήριξης που πρότεινα ή ειναι μια «γενική» δυσκολία?

 

Τέλος, για το σύστημα δροσου διάβασα ένα σχετικό thread στο astrovox «Dew Heater ή Dew Shield για παρατήρηση;» από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Υπάρχει άλλη σχετική πληροφορία στο astrovox για να ενημερωθώ?

 

Θα ευχαριστήσω επίσης τον Στέλιο και τον Νίκο για τις συμβουλές. Το έξτρα 500αρικο+ είναι δεδομένο, ευτυχώς με υποστηρίζει η κόρη μου που περιμένει με αγωνία να δει μέσα από το τηλεσκόπιο αυτό το καλοκαίρι.

 

Για αλλαγή μια φορά ένα ευχαριστώ στους φίλους που βρήκαν τον χρόνο να απαντήσουν.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γενικά με εναν barlow μπορείς να βελτιώσεις την μεγέθυνση αλλά γι'αυτην την απορία σου καλύτερα να σου απαντήσει ενας που κάνει παρατήρηση. Για την φωτογράφηση τους όμως οι φακοί barlow 2x,3x,5x είναι απαραίτητοι (αναλογα και με το seeing)

 

Για τον oag η δυσκολία εύρεσης οδηγιτικού αστέρα είναι υπαρκτή αλλά εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες.

 

1) η σωστή ρύθμιση του πρίσματος και η εστίαση του oag σε σχέση με την κύρια κάμερα αλλά απαξ και γινει σωστά τότε δεν χρειάζεται να το ξαναρυθμίσεις.

 

2) και το πιο σημαντικό η ευιασθησία της οδηγιτικής κάμερας σε συνδιασμό με την εστιακή απόσταση, και κατα συνέπεια το οπτικό πεδίο που θα σου δώσουν πχ. η qhy5/orion starshoot μαζί με το ed80 θα σου δώσουν ενα ικανοποιητικό πεδίο για ευρεση οδηγιτικού αστέρα και θα έχεις κατα πασα πιθανότητα αρκετές επιλογές αστέρων να διαλέξεις. όμως σε δυνδιασμό μια lodestar θα έχεις σχεδόν το ιδιο πεδίο αλλά περισσότερα αστέρια λογω καλύτερης ευαισθησίας της συγκεκριμένης κάμερας. εδώ θα πρέπει να εχεις υποψη και την φωτορύπανση της περιοχής σου. αν έχεις πολύ φωτορύπασνη θα ζοριστείς να βρεις οδηγιτικό αστέρι μέσω oag όποια κάμερα και να έχεις (αν και σε δοκιμές μου στην αθηνα με την Lodestar και με το rc8 το οποίο έχει και στενό πεδίο δεν έιχα πρόβλημα να βρω αστέρια). θα πρέπει να εχεις υποψη ότι για οδηγηση με oag ο εστιαστής του τηλεσκοπίου θα πρέπει να έχει την δυαντότητα να αντέξει το βάρος των καμερών (αν και με την εμπειρία μου με τον εργοστασιακό εστιαστή του ed80 μέχρι τώρα δεν είχα το παραμικρό προβλημα) και να μην έχει flexure. επίσης υπάρχουν και oag οι οποίοι μπορούν να στρέψουν το πρίσμα γύρω από τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου και να βρίσκεις οδηγιτικό αστέρι. τέλος ενα μειονέκτημα είναι και ότι θα έχεις και κάπως παραμορφωμένα αστερια αλλα δεν ειχα κάποιο πρόβλημα στην οδηγηση μεχρι τωρα.

 

διάβασε το παρακάτω άρθρο για σύγριση οδηγιτικών καμερών

http://www.stark-labs.com/craig/resources/Articles-&-Reviews/Guider_Roundup_API.pdf

 

και εδω γενικά για την αστροφωτογραφία, οδηγηση αλλα και με με oag

http://www.stark-labs.com/movies/NEAIC08_Guiding.html

http://www.stark-labs.com/craig/resources/Articles-&-Reviews/AutoGuiding-Craig-Stark.pdf

http://www.saratogaskies.com/articles/gs-vs-oag/

 

 

Για τις απορίες σου σχετικά με την αντιμετώπιση δρόσου υπάρχουν δυο συστήματα: το παθητικό, με την χρήση ασπίδων δρόσου τα οποία είναι και σχετικά θφηνά και το ενεργό το οποίο χρησιμοποιεί αντιστάσεις για το ζέσταμα του φακού/κατόπτρου το οποίο μπορεί να είναι πιο ακριβό αλλά σου δίνει και έλεγχο στην αντιμετώπιση της υγρασίας, όμως ο συνδιασμός και των δυο είναι η καλύτερη λύση, ειδικά σε καταδιοπτρικά και σε καταστάσεις πολύ μεγάλου πσοσοτού υγρασίας. ψάξε και τα ξένα φορουμ, stargazerslounge, cloudynights για περισσότερες πληροφορίες.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

 

είναι ενα field of view calculator τοσο για οπτική παρατηρηση όσο και για φωτογραφία, βάλε τον εξοπλισμό που σε ενδιαφέρει και διάλεξε εναν στοχο για να δεις πανω κατω τι θα βλέπεις

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλά ευχαριστώ Κώστα. Έχω τώρα αρκετό υλικό να μελετήσω το Σαββατοκύριακο. Και ο εξομοιωτής του τηλεσκοπιου ήδη με βοήθησε να καταλάβω τι μπορώ να δώ.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης