Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Βγήκα πριν λίγο στο μπαλκόνι να βγάλω καμιά φωτογραφία μιας και άνοιξε λίγο ο καιρός και ενώ έστηνα τη μηχανή στον τρίποδα παρατήρησα δύο πορτοκαλί φώτα να κινούνται παράλληλα από δύση προς νότο με 5 μοιρες απόσταση μεταξύ τους. Στην αρχή θεώρησα ότι είναι κάποιο αεροπλάνο, αλλά τα φώτα δεν αναβοσβηναν και ηταν σε μεγαλη απόσταση για να ανήκουν σε ένα αεροπλάνο. Μεχρι να μπω μέσα να πάρω τα κιάλια εξαφανίστηκαν από τον ουρανό. Το ένα πέρασε σχεδόν μπροστά από τη σελήνη και το άλλο πιο χαμηλά.

Περιοχή Ευζώνων/Κέντρο - Θεσσαλονίκη. Ώρα περιπου 01:04.

Το παρατήρησε κάποιος άλλος?

Τι μπορεί να ήταν?

Ένα τηλεσκόπιο....

....για να κοιτάς πλανήτες μακρινούς

κομήτες και αστέρια

και να ονειρεύεσαι κάτω από το φώς του φεγγαριού

κόσμους μαγικούς και αλλιώτικους!!!

Δημοσιεύτηκε
Το ιδιο φαινομενο το εχω παρατηρησει και εγω από τα γιανεννα το καλοκαιρι !!! Μπορει να ειναι καποιο αεροπλανο η καποιος δορυφόρος...

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Και εγω εχω δει στα Σερβια τετοια πορτοκαλι φωτα αλλα δεν ηταν δυο ή τρια ηταν ενα και προχωρουσαν πολυ γρηγορα... εχω δει μερικα και με τα κιαλια...δορυφοροι δεν ειναι;
BILLLOON
Δημοσιεύτηκε

Δορυφόροι

έχω δει τρεις ,σε σχηματισμό Γ,ίδια λαμπρότητα,ίδια ταχύτητα,ισόπλευρο,ίσως ισοσκελές τρίγωνο....και το καλύτερο..επαιζαν με την αντιληψη σου κάνω τας σε να νομίζεις ότι τα αλλα άστρα κινούταν σε σχέση με αυτους.εχω δει απιστευτα πράγματα .

Δημοσιεύτηκε

Το stellarium δεν έδειξε να περνάνε κάποιοι δορυφόροι εκείνη τη στιγμη κοντά στη σελήνη.

Αλλά παρατηρώντας περάσματα δορυφόρων μέσα από το πρόγραμμα, είδα οτι μερικές φορές εμφανίζονται δύο δορυφόροι ταυτόχρονα και παράλληλα.

Σε καμιά περίπτωση δεν υπέθεσα οτι είδα ufo, :shock: , απλά δεν είχα ξαναδει κάτι παρόμοιο και εντυπωσιαστηκα!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Ένα τηλεσκόπιο....

κομήτες και αστέρια

Δημοσιεύτηκε
Με την ευκαιρία,να αναφερω ότι κάποτε είχα δει έναν δορυφόρο που οπτικά συμπεριφερόταν σαν ταχύτατα περιστρεφόμενη ντίσκο μπολ με μικρούς αλλα κ τεράστιους καθρεπτες,καθώς η λαμπρότητα του ποίκιλλε εντονότατα κ ταχύτατα κ στις λαμπροτερες αναλαμπές του έλαμπε σαν λάμπα της δεη,παρατηρουμενη απο ίσως 3 τετράγωνα μακρυα.
Δημοσιεύτηκε

Ανάλογα παρατήρησα και εγώ στις 7/6/14 γύρω στις 22.30 από τα Σπάτα Αττικής, δορυφόρο (δεν μπορεί να ήταν κάτι άλλο) με μεταβαλλόμενη λαμπρότητα. Από mag 3 περίπου μέχρι να μη φαίνεται καθόλου. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι κάποιο iridium (αν και παρακολουθώ όλα τα iridium), αλλά το φαινόμενο επαναλαμβανόταν κάθε 3-4 δευτερόλεπτα στην τροχιά του. Είχε κατεύθυνση Ν - Β, και πέρασε ανάμεσα από Άρη (σε σύνοδο με την Σελήνη) και Αρκτούρο.

Η συννεφιά στις επόμενες νύχτες δεν μου επέτρεψε να το παρατηρήσω ξανά.

:-k

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
Ανάλογα παρατήρησα και εγώ στις 7/6/14 γύρω στις 22.30 από τα Σπάτα Αττικής, δορυφόρο (δεν μπορεί να ήταν κάτι άλλο) με μεταβαλλόμενη λαμπρότητα. Από mag 3 περίπου μέχρι να μη φαίνεται καθόλου. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι κάποιο iridium (αν και παρακολουθώ όλα τα iridium), αλλά το φαινόμενο επαναλαμβανόταν κάθε 3-4 δευτερόλεπτα στην τροχιά του. Είχε κατεύθυνση Ν - Β, και πέρασε ανάμεσα από Άρη (σε σύνοδο με την Σελήνη) και Αρκτούρο.

Η συννεφιά στις επόμενες νύχτες δεν μου επέτρεψε να το παρατηρήσω ξανά.

:-k

Και εγώ έχω δει και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Οι περισσότεροι από αυτούς συμπεριλαμβάνονται πλέων στο διαστημικά σκουπίδια, διότι από κάποιο ατύχημα ή κακοτεχνία άρχισαν να περιστρέφονται γύρο από τον εαυτόν τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία αντανακλαστική επιφάνεια να περιστρέφει και την ανακαλούμενη δέσμη. Σαν φάρος. Κι εμείς καθώς τον βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα νομίζουμε ότι ο φάρος αναβοσβήνει ενώ αυτός περιστρέφεται.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν, θα ήθελα και εγώ να αναφέρω μια εμπειρία που είχα στην Θεσ/νικη 1,5 χρόνο πριν. Τελειώνοντας το μάθημα από την σχολή, ήμουν με ένα φίλο μου στην Πλατεία του Χημικού και παρατηρούσαμε τα αστέρια (συζητούσαμε κάτι αντίστοιχο). Δεν είχε Σελήνη εκείνη την ημέρα και ο ουρανός ήταν ξάστερος. Ξαφνικά παρατήρησα στον ουρανό ένα αχνό καφέ νέφος, το οποίο μας πλησίαζε όλο και πιο πολύ..Σκέφτηκα ότι ήταν ένα σμήνος πουλιών αρχικά, ή κάποιο σύννεφο. Μόνο που κινούνταν άτακτα στον ουρανό, ώσπου εξαφανίστηκε τελείως..! Τι να σας πω, ακόμη απάντηση δεν βρήκα...Αλλά δεν ήταν οφθαλμαπάτη γιατί το είδε και ο φίλος μου..!Από τότε μείναμε με την απορία! :!:
Δημοσιεύτηκε

Ψαρόνια. Είναι συνηθισμένα το χειμώνα στην Θεσσαλονίκη. Και κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά σμήνη τα απογεύματα πριν κουρνιάσουν όπως αυτά στο παρακάτω λινκ.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2280006/Swarming-starlings-stunning-display-photographer-seaside-pier-sunset.html

Δημοσιεύτηκε

Ήταν πέρυσι τον Μάρτιο..Λογικά η εξαφάνιση έγινε λόγω του ότι το σμήνος διαλύθηκε! Ήταν βράδυ πάντως κατά τις 8 με 9..Δεν ήταν κατά την δύση του Ήλιου..Οπότε δυσκολεύτηκα να βγάλω ένα συμπέρασμα..Κρίμα που δεν ήταν πιο νωρίς να τα βγάλω φωτογραφία!

Ευχαριστώ πάντως!

Δημοσιεύτηκε

Πριν δεκα,δεκαπέντε χρόνια στην Θεσσαλονίκη σποραδικά ακουγόταν ένας εκοφαντικος ήχος στον ουρανό,καλοκαίρι,χωρίς να υπάρχει καμια εμφανής πηγή ήχου.Ο ήχος ήταν τόσο εκωφαντικος που μια φορά νόμισα ανατιναχτηκε αεροπλανο κάπου στη γειτονια(καμια σχέση,απολυτη ηρεμία έξω)

Το μυστήριο έγινε ακόμη πιο περίεργο όταν επιτέλους κατάφερα αυτο που ζητούσα,να έχω πλήρη θεά παντού την ώρα που συμβαίνει τοφαινομενο

Ήμουν λοιπόν στο ψηλότερο σημείο της Περαιας κατακαλόκαιρο,καταμεσήμερο κ με ουρανό χωρίς κανένα συννεφο.ξαφνικα ψηλά στον ουρανό ακουγεται ο εκωφαντικος κρότος,δονείται το έδαφος,αμεσως κοιτώ στην κατεύθυνση του κρότου,σκεφτομενος ότι επιτέλους τώρα που έχω άπλετη ανεμπόδιστη,ολική θεά ίσως δω αν κάτι εμφανές σχετίζεται με τον κροτο

.....τιποτα απολυτως όμως,απολυτως....λες κ ο ήχος προερχόταν απο αλλη διασταση,κάποιο παράλληλο συμπαν.Καποιος αλλος είχε εμπειρία αυτου του φαινομένου???

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να ήταν ήχοι από κάποιο δυναμίτη ή φουρνέλο από έργα οδοποιίας ή κάποιο λατομείο.

Το έχω παρατηρήσει και εγώ αρκετές φορές, αλλά στο Βολο. Αναλόγως τον καιρό και την μορφολογία του εδάφους το ωστικό κύμα μπορεί να διαδοθεί αρκετά.

Ένα τηλεσκόπιο....

κομήτες και αστέρια

Δημοσιεύτηκε
Ήταν ουράνιο,ατμοσφαιρικό φαινόμενο,όχι εδαφικό,χωρίς κανένα ίχνος κ ι ισχύς του ήταν ασύγκριτη με κοινά φαινόμενα ανθρωπογενη
Δημοσιεύτηκε
Πριν δεκα,δεκαπέντε χρόνια στην Θεσσαλονίκη σποραδικά ακουγόταν ένας εκοφαντικος ήχος στον ουρανό,καλοκαίρι,χωρίς να υπάρχει καμια εμφανής πηγή ήχου.Ο ήχος ήταν τόσο εκωφαντικος που μια φορά νόμισα ανατιναχτηκε αεροπλανο κάπου στη γειτονια(καμια σχέση,απολυτη ηρεμία έξω)

Το μυστήριο έγινε ακόμη πιο περίεργο όταν επιτέλους κατάφερα αυτο που ζητούσα,να έχω πλήρη θεά παντού την ώρα που συμβαίνει τοφαινομενο

Ήμουν λοιπόν στο ψηλότερο σημείο της Περαιας κατακαλόκαιρο,καταμεσήμερο κ με ουρανό χωρίς κανένα συννεφο.ξαφνικα ψηλά στον ουρανό ακουγεται ο εκωφαντικος κρότος,δονείται το έδαφος,αμεσως κοιτώ στην κατεύθυνση του κρότου,σκεφτομενος ότι επιτέλους τώρα που έχω άπλετη ανεμπόδιστη,ολική θεά ίσως δω αν κάτι εμφανές σχετίζεται με τον κροτο

.....τιποτα απολυτως όμως,απολυτως....λες κ ο ήχος προερχόταν απο αλλη διασταση,κάποιο παράλληλο συμπαν.Καποιος αλλος είχε εμπειρία αυτου του φαινομένου???

Έχω ένα βιβλίο με τίτλο το Σύμπαν. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1936!!! Ο συγγραφέας του είναι ο Α. Σ. Αναστασσιάδης. Μαθηματικός. Προλογίζει δε αυτό το τεράστιο βιβλίο ο Αιγινήτης. Εγώ το διάβασα στις αρχές της 10ετίας του 1990 όταν είχα πάθει πνευμονία και έμεινα ένα μήνα στο κρεβάτι. Μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ευθείς ανάρρωσα από την πνευμονία αλλά προσβλήθηκα από την ανίατη ασθένεια που λέγεται <<ερασιτεχνική παρατηρησιακή αστρονομία>>. Σε κάποιο σημείο ο συγγραφέας, με απόγνωση επισημαίνει το λυπηρό γεγονός, ότι ο άνθρωπός χρειάστηκε τον πόλεμο (αναφερόμενος στον ΠΡΩΤΟ παγκόσμιο πόλεμο), για να εξηγήσει τόσο πολλά επιστημονικά <<μυστήρια>>. Αναφέρω μερικά. Τη δημιουργία των σεληνιακών κρατήρων, την ανακάλυψη και την θεωρητική εξήγηση του αντήλιου φωτός, και αυτό που μας ενδιαφέρει, <<τις βροντές εν αιθρία.>>

Μία εμπειρία που έζησαν εκείνη την εποχή χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ήταν η εξής. Εάν συνέβαιναν παρόμοιες μάχες και στην Ελλάδα και έστω ότι βομβάρδιζαν την Λαμία, ο ήχος θα γινόταν αντιληπτός σε μία ακτίνα άγιο Κωνσταντίνο- Βόλο. Πίο μακρυά Λάρισα Κατερίνη δεν θα άκουγαν τίποτα και δεν θα παίρνανε είδηση. Οι δε κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, πανικόβλητοι θα τρέχανε στα καταφύγια γιατί θα νόμιζαν ότι αυτούς κανονιοβολούν και βομβαρδίζουν!!! Οι επιστήμονες της εποχής εκείνης εξήγησαν και επιστημονικά (με μετρήσεις) τεκμηρίωσαν το φαινόμενο. Όταν συμβαίνει μία έκρηξη ή ένας ισχυρός κρότος στο έδαφος δημιουργούνται ζώνες ήχου και ζώνες σιγής οι οποίες εναλλάξ διαδέχεται η μία την άλλη. Διότι το μεγαλύτερο μέρος της ηχητικής ενέργειας με μορφή κυμάτων ταξιδεύει προς τα ανώτερα στρώματα της Γήινης ατμόσφαιρας. Εκεί αντανακλάται και αναστρέφει το ταξίδι προς το έδαφος και ξανά πάλι από το έδαφος προς τον ουρανό κλπ. Έτσι λοιπόν δημιουργούνται οι ζώνες ήχου και οι ζώνες σιγής. Επισημαίνει μάλιστα, ότι στην πρωτογενή ζώνη η ηχητική ενέργια φθίνει σε ένταση αντιστρόφως ανάλογα από τον κύβο της απόστασης, πράγμα που άπτεται τις συνήθους ανθρώπινης εμπειρίας, όσο αφορά την εκτίμηση του πόσο κοντά ή μακριά συνέβη η έκρηξη. ΔΕΝ συμβαίνει όμως το ίδιο εάν κάποιος μετά την ζώνη σιγής βρεθεί στην δευτερογενή ζώνη ήχου. Κυριολεκτικά θα νομίσει ότι η οβίδα εξεράγει πάνω από το κεφάλι του, διότι λόγο της σφαιρικότητας της γης, σφαιρικό σχήμα έχει και η ατμόσφαιρα. Ο ήχος αντανακλάτε στο εσωτερικό της σφαίρας με αποτέλεσμα στο ταξίδι της η ηχητική ενέργια από επάνω προς το έδαφος αντί να απλώνει και να εξασθενεί, αυτή σαν συγκλίνουσα δέσμη φωτός να συμπυκνώνεται και εμβαδικά να γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή με αποτέλεσμα στην δεύτερη ζώνη ήχου ο κρότος να είναι τόσο δυνατός που είναι αδύνατον κάποιος να πιστέψει ότι αυτό συνέβη δεκάδες έως και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και συμπληρώνει: <<Εάν μάλιστα πρόκειται περί πολέμου, ακόμα και ο πιο εξοικειωμένος με τα θέματα αυτά επιστήμονας θα έτρεχε και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους στα καταφύγια δια να σωθεί>>

Δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν στην περιοχή καμένων βούρλων κι άγιο Κωνσταντίνο ανοιγόταν ο δρόμος στο Καλλίδρομο με όλες εκείνες τις σήραγγες. Σε αυτά τα έργα η κατανάλωση δυναμίτη μετριέται με τους τόνους. Τα γιγάντια εκείνα φουρνέλα είναι αμφίβολο αν θα ακούγονταν στην Λαμία και βέβαιο ότι δεν θα ακούγονταν στην Λάρισα. Οι περιοχές αυτές θα ήταν στο σκοτάδι της ζώνης σιγής. Όχι όμως η Θεσσαλονίκη. Αυτή θα ήταν στην δευτερογενή ζώνη ήχου. Με κύρια χαρακτηριστικά πολύ μεγάλη ένταση και ότι ο ήχος έρχεται από τον ουρανό. <<Βροντές εν αιθρία>> .

Δημοσιεύτηκε

Ισχύει το παραπάνω αν και δεν ξέρω αν είναι για τόσο μεγάλες αποστάσεις και βέβαια η ισχύς του ήχου εξαρτάται και απο τον αέρα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα, περι τα μέσα του '90 καλοκαίρια στην περιοχή ζούμπερι και στα πέριξ παραθαλάσσια ακούγονταν το μεσημέρι κανονιοβολισμοί που τρίζανε τα τζάμια. Ήταν απο πολεμικό πλοίο διότι αφενός ένα απογέυμα προς βραδάκι το είδα ανοιχτά έξω απο το Μαραθώνα να ρίχνει φωτοβολίδες προς τη θάλασσα και οι βολές ήταν κάποιες φορές και συνεχόμενες κατα ριπας όπως θα λέγαμε που κάνουν τα πυροβόλα των αντιτορπιλικών τότε ή των φρεγατών τώρα. Πιθανώς κάποιος εορτασμός στην Αγία Μαρίνα που είναι το θέρετρο του Π.Ν ή κάποια άσκηση, άν και απο οσο ξέρω ασκήσεις δεν γίνονται σε αυτή την περιοχή. Ήταν όμως σχετικά μακρυά για να τρίζουνε τζάμια και όμως. Φυσούσε ΒΑ μελτέμι όπως συνηθίζεται τον Ιούλιο και Αύγουστο και αυτό έφερνε τον ήχο πιό δυνατό προς τα νότια και ίσως και το φαινόμενο που περιγράφει ο Γιάννης. Απο την άλλη μεριά ο ήχος θα ακουγόταν πολύ πιο χαμηλός.

Έτσι πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα δύο φαινόμενα, άνεμο και ανάκλαση του ήχου αλλά και πάλι στην περίπτωση του άτμα μιλάμε για μία μεγάλη απόσταση άν ήταν τα φουρνέλα που περιγράφεις. Μπορεί όμως εφόσον το άκουγε συγκεκριμένες ώρες και για μέρες να ήταν φουρνέλλα απο κάπου πιό κοντά ή κάποιο νταμάρι και ο αέρας να μετέφερε τον ήχο έτσι όπως περιέγραψα πιό πάνω.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Στάθη επισημαίνεις.

<<Έτσι πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα δύο φαινόμενα, άνεμο και ανάκλαση του ήχου αλλά και πάλι στην περίπτωση του άτμα μιλάμε για μία μεγάλη απόσταση άν ήταν τα φουρνέλα που περιγράφεις. Μπορεί όμως εφόσον το άκουγε συγκεκριμένες ώρες και για μέρες να ήταν φουρνέλλα απο κάπου πιό κοντά ή κάποιο νταμάρι και ο αέρας να μετέφερε τον ήχο έτσι όπως περιέγραψα πιό πάνω>>

Το ξέρω ότι λόγο τεράστιας απόστασης είναι λήγω δύσκολο κάποιος αυτό να το αποδεχτεί. <<Εάν μάλιστα πρόκειται περί πολέμου, ακόμα και ο πιο εξοικειωμένος με τα θέματα αυτά επιστήμονας θα έτρεχε και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους στα καταφύγια δια να σωθεί>> Είναι αυτό που γράφει το βιβλίο. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτος η τρομερά μεγάλη απόσταση. <<Αδύνατον να ακούγεται τόσο πολύ>> Κι όμως ακούγεται τόσο πολύ διότι είναι εστιασμένος ήχος. Σαν αστρικό είδωλο, ή ακόμα καλύτερα δακτυλίδι εστιασμένου ήχου. Νομίζω ότι αν θα μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε το φαινόμενο

θα είχαμε ένα οικείο σχήμα. Τον δίσκο του Άιρη στα αστρικά είδωλα. Έτσι θα είναι οι ζώνες κρότου ζώνες σιγής. Όσο για την πολύ μεγάλη απόσταση έχω δει τα εξής σχήματα. Από μία εστία κρότου φέρνουν γραμμή με 45 μοίρες κλίση. Το <<σημείο>> αντανάκλασης ποικίλει. Το πιο χαμηλό ξεκινά από τα ανώτατα στρώματα της Στρατόσφαιρας. Η σημαντικότερη όμως αντανάκλαση συμβαίνει στην ιονόσφαιρα!!!! Δηλαδή εκεί που ανακαλούνται και τα ραδιοφωνικά κύματα!!! Σήμερα μάλιστα πιστεύουν οι επιστήμονες, ότι εκείνο το μέρος της εξώτατης ατμόσφαιρας που έχει θερμοκρασία 800 βαθμούς!!! την έχει γιατί διαρκώς ταλαντώνεται επειδή πάλετε από τα ηχητικά κύματα τα οποία ανεβαίνουν από το έδαφος. Το μεγαλύτερο μέρος της ηχητικής ενέργειας το αντανακλούν πίσω και το υπόλοιπο με μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (800 βαθμοί) το ξεποστέλλουν στο διάστημα. Τόσο Ψηλά. Αν από εκείνο το σημείο ξανά στραβώσεις την μολυβιά στο σχήμα σου προς το έδαφος τότε θα μείνεις άναυδος με τις αποστάσεις.

Τέλος για το συγγεκριμένο φαινόμενο, είχαν πει ότι ήταν ιδιαίτερα έντονο, διότι το Καλλίδρομο λειτούργησε ως γιγάντιος ανακλαστήρας. (ήχου) όπως πολύ σωστά επισήμανες. Ευνόησε και το ενίσχυσε το φαινόμενο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης