Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα !

συγνωμη που τωρα τελευταια κανω πολλες ερωτησεις αλλα απο εδω που ειμαι δεν εχω την πολυτελεια καλου καιρου για να κανω τους πειραματισμους μου και δεν μπορω να περιμενω :lol:

Η στηριξη που εχω ειναι η Celestron Advance CG5 goto και ερχεται εργοστασιακα με ταχυτητες Ορθης Αναφορας και Αποκλισης στο 3.00arc/sec , μεσω χειριστιριου μπορω να τις μειωσω στο 1.00arc/sec ....

Θα ηθελα να μαθω εαν μειωνοντας αυτες τις ταχυτητες επηρεαζονται και οι ταχυτητες αυτοματης οδηγησης με καμερα...Υπαρχει καποια σχεση μεταξυ κοντινων/μακρινων αντικειμενων με τις ταχυτητες παρακολουθησης ; Δηλαδη πιο κοντινα αντικειμενα πιο αργη παρακολουθηση και αντιστοιχα , πιο μακρινα αντικειμενα πιο γρηγορη παρακολουθηση....(ή το αναποδο)....

Επισης η στηριξη ερχεται εργοστασιακα με Tracking Mode speed 50%, κατι αλλο που δεν ειμαι σιγουρος ποτε και αν πρεπει να το πειραξω.....(συγνωμη για τα Αγγλικα)

Γενικα προσπαθω να καταλαβω πως μπορουν οι ταχυτητες να με βοηθησουν ωστε να εχω μια πιο σωστη και ομαλη οδηγηση χωρις drift (ολισθηση ή διολησθηση;) ετσι ωστε να μπορεσω να ασχοληθω με βαθυ ουρανο και γαλαξιες.....Ας αφησουμε απεξω προς το παρον την Πολικη Ευθυγραμμιση γιατι το εχω ''πιασει'' το νοημα της...και το ποσο σημαντικη ειναι.....

Εως τωρα στην πλανητικη δεν εχω προβλημα σε θεμα οδηγησης , οι στοχοι μενουν στο κεντρο ικανοποιητικα...

Διαβασα οτι οταν κανεις οδηγηση με καμερα και κομπιουτερ (λογισμικο) ειναι καλυτερο να εχεις τις ταχυτητες της βασης στο ελαχιστο RA & DEC....στο 1.00arc/sec και Tracking mode Sidereal 50%.......

Εσεις εχετε πειραξει τις ταχυτητες της βασης σας ?Θα μπορουσατε να μου προτεινετε κατι ?

Το τηλεσκοπιο που χρησιμοποιω τωρα ειναι ενας αστρογραφος 200/800...σε περιπτωση που χρειαζεστε αυτην την πληροφορια....

Σας ευχαριστω πολυ και συγνωμη για το μεγαλο κειμενο...

Νικος.

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

Υπάρχουν στο θέμα σου δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία πρέπει να κατανοήσεις και να ξεχωρίσεις.

Το πρώτο είναι η παρακολούθηση. Tracking. Στα ακριβά συστήματα υπάρχουν τρεις ταχύτητες για το Tracking. Η αστρική ταχύτητα παρακολούθησης. Αυτή την ταχύτητα παρακολούθησης την έχουν ΟΛΑ τα μοτέρ φτηνά κι ακριβά. Διότι με αυτή την ταχύτητα μένουν κεντραρισμένα ΟΛΑ τα ουράνια αντικείμενα στο προσοφθάλμιο εκτός από δύο. Τον ήλιο και την σελήνη.

Γιατί γίνεται αυτό; Διότι τα αστέρια οι γαλαξίες τα νεφελώματα κλπ <<τρέχουν>> περισσότερο στον ουρανό από τον ήλιο και το φεγγάρι. Μέσα σε ένα χρόνο αφήνουν πίσω τον ήλιο κατά μία ημέρα, ή κατά 4 λεπτά κάθε μέρα. Όταν θέλουμε λοιπόν να δούμε ή να φωτογραφίσουμε τα πάντα εκτός από τον ήλιο και το φεγγάρι ρυθμίζουμε τον αστροστάτη μας στην αστρική ταχύτητα. Άν θέλουμε να δούμε ή να φωτογραφίσουμε τον ήλιο ή την σελήνη και το σύστημα που έχουμε είναι από τα <<καλά>> και έχει ηλιακή ταχύτητα( Solar rait) και σεληνιακή (luna rait), τότε επιλέγουμε αυτές.

Το δεύτερο είναι η ταχύτητες διόρθωσης που έχουν τα χειριστήρια. Τις χρησιμοποιούμε και στην απλή παρατήρηση και στην φωτογραφία.

Στην παρατήρηση για να κεντράρουμε καλύτερα ένα στόχο. Το αν θα βάλουμε μικρή ή μεγάλη παίζει ρόλο η μεγέθυνση με την οποία εκείνη την ώρα παρατηρούμε. Στις ψηλές μεγεθύνσεις βολεύουν οι αργές ταχύτητες. Διότι με τις πολύ γρήγορες ταχύτητες με το που πατάμε το κουμπί το τηλεσκόπιο κινείται πολύ και γρήγορα και φεύγει το άστρο από το οπτικό πεδίο.

Στην φωτογράφιση χρησιμοποιούμε τις κινήσεις διόρθωσης για να κρατάμε το αστέρι οδήγησης ακίνητο.

Στον μεν άξονα της ορθής αναφοράς, για να διορθώνουμε το περιοδικό σφάλμα της στήριξης και των μοτέρ, στον δε άξονα της απόκλισης το δικό μας σφάλμα της πολικής ευθυγράμμισης. Εδώ επιλέγουμε την μικρότερη δυνατή ταχύτητα ή εάν έχει το σύστημα μας ειδική ρύθμιση γι' αυτό το λόγο. (οδήγηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ).

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Γιαννη καλημερα,

ευχαριστω που ειχες την καλοσυνη να μου δωσεις την απαντηση σου....Ολα αυτα που μου γραφεις εγιναν κατανοητα...και καθε μικρη πληροφορια που μπορω και παιρνω, τοσο πιο κοντα ερχομαι στην κατανοηση του εξοπλισμου μου...

Ειναι πολυ σημαντικο να κατανοεις πως δουλευουν τα πραματα που εχεις στην διαθεση σου....

Το επομενο βημα που θα ψαξω να καταλαβω ειναι οι διορθωσεις κινησης που λες, οπως τα εχω διαβασει στα αγγλικα PEC και Backlash....αυτα ομως θα τα δω εμπειρικα αρχικα...

Σε ευχαριστω παρα πολυ !!!!

Νικος..

Νικος Π.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης