Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

 

Απέκτησα πριν μερικούς μήνες το C9.25 XLT με την παλιά πλάτη και θα ηθελα τις γενικότερες συμβουλές σας για τα προσοφθάλμια και τα παρελκόμενα που θα βοηθήσουν στην πλανητική όσο και στην deep sky παρατήρηση. Οι αγορές θα γίνουν σε βάθος χρόνου καθώς προηγείται η βάση, ωστόσο θα ήθελα να ξέρω τι με περιμενει κ σε ποια προσοφθαλμια θα επρεπε να προσανατολιστώ και να κυνηγάω στα μεταχειρισμένα. Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιείται και απο τον πατερα μου 65 χρόνων οπότε το eye relief πρέπει να ληθεί υπόψην καθως τον βλέπω οτι δυσκολεύεται και με το δικιο του με το etx και τους plossl. Απο τα παρελκόμενα διαθετω ηδη ενα 2"διαγώνιο, εναν reducer και το κλασικο κάλυμμα δρόσου της celestron. Τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο αξεσουαρ για τον σωλήνα;

 

Ευχαριστω.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε

Ωραίο τηλεσκόπιο!

 

Μην αμελείς να το βγάζεις να κρυώνει πριν την παρατήρηση για μισή ώρα το λιγότερο.

Απαραίτητο κάλυμμα δρόσου γιατί την υγρασία.

Πόσα χρήματα διαθέτεις συνολικά για φακούς? Δε θα χρειαστείς πολλά μιας και έχει αρκετά μεγάλη εστιακή απόσταση το τηλεσκόπιο και δεν απαιτεί πάρα πολύ ποιοτικούς φακούς.

Γενικά θα χρειαστείς 3 προσοφθάλμια. Ένα 30-35 σαν ερευνητικό και για μεγάλα αντικείμενα όπως Πλειάδες , Διπλό σμήνος περσέα κ.α Κατόπιν ένα 16-20αρι το οποίο θα είναι το πιο συχνόχρηστό σου και ένα 8-10αρι για αμυδρά αντικείμενα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θεωρητικά μέχρι 5 mm για πλανητική .

 

Πόσα χρηματα διαθέτεις να προτείνουμε και τους ανάλογους φακούς. Υπολόγισε βέβαια και ένα φίλτρο UHC για πλανητικά νεφελώματα.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και καλορίζικο το τηλεσκόπιο!

 

Επειδή τυχαίνει να έχω κι εγώ το ίδιο θα σου προτείνω τα εξής προσοφθάλμια.

 

1. Για μεγάλες μεγενθύνσεις θεωρώ πως τα 10mm είναι το κατώτατο όριο. Ενδεχομένως 9 και 8 να είναι οκ, αλλά ΜΟΝΟ σε πάρα πολύ καλές βραδιές. Οι Hyperions είναι μια χαρά για το τηλεσκόπιό μας και δε ξεφεύγουν σε τιμή.

2. Για μεσαίες μεγενθύνσεις θεωρώ πως θα πρέπει να πάρεις κάτι καλό, γιατί θα είναι ο προσοφθάλμιος που θα χρησιμοποιείς περισσότερο. Εδώ θα πρέπει να πας σε προσοφθάλμιο ~24mm. Εγώ έχω το ES24mm82° http://www.optcorp.com/explore-scientific-24mm-82-degree-waterproof-eyepiece.html από τον οποίο έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Εναλλακτικα θα μπορούσες να πας και στον ES20mm100° http://www.optcorp.com/explore-scientific-20mm-100-degree-eyepiece.html για τον οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Με το 24-82 έχεις ~97 μεγενθύνσεις με πεδίο 0°50'15", ενώ με το 20-100 έχεις ~117 μεγενθύνσεις και πεδίο 0°51'4".

3. Τέλος θα πρέπει να πάρεις έναν προσοφθάλμιο για ευρύ πεδίο. Εδώ θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα τον Vixen 42mm Lanthanum Wide LVW http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1181 ο οποίος δίνει το μεγαλύτερο πεδίο (1°17'13") που μπορούμε να παρουμε με το 9,25 ΟΤΑ. Κατά το πλανητάριο αλλά και πολλούς από αμερικάνικα forum είναι καλύτερος και από τον Panoptic 41 (για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο). Εμένα πάντως με έχει ενθουσιάσει! Μια πιό οικονομική και καλή λύση είναι ο Hyperion Aspheric 36mm-72° http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1488.

 

Για όλα τα προσοφθάλμια (εκτός του 3ου κατά τη γνώμη μου) μπορείς να δείς και σε Tele-Vue αλλά το κόστος ανεβαίνει. Για πιο Low cost budget, μπορείς να πας σε Hyperion 10, 24, 36 Aspheric. Τέλος, το κάλυμμα δρόσου δε θα σου λύσει το πρόβλημα της υγρασίας, καθώς από τις 45 μοίρες και πάνω η υγρασία θα πέφτει στην πλάκα. Αυτό που θες, είναι το dew heater, το οποίο σου λύνει 100% το πρόβλημα (αν θες μπορώ να σου πω από που μπορείς να προμηθευτείς πολύ καλή και οικονομική λύση).

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

Kαλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

 

Νομίζω οτι στα περισσότερα προσοφθάλμια θα κινηθώ προς τους υπερίωνες και θα προσπαθήσω κ για τον vixen ή τους ES που μου πρότεινε ο Μοntana μήπως καποια στιγμή ζήσω κ γω αυτό που λέμε spacewalk :P . Γενικά έχω διαβάσει πολύ καλα λόγια για τους ES αλλά δεν γνωριζα αν συνεργαζονται καλά με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Πιστευω οτι με υπομονή και οικονομία να καταφέρω να πάρω ενα,δυο πολύ καλα προσοφθαλμια. Μια ακόμη ερωτηση είναι αν εχουν νόημα οι 2" barlow ή powermate για να καλύψουν τις υπόλοιπες μεγενθύσεις. Εχω ακούσει οτι σε εξαιρετικές νύχτες ενας 3x ή 5x δινουν φανταστικές πλανητικές εικόνες αλλά δεν γνωρίζω κατα πόσο κατι τέτοιο ισχύει στην πραγματικότητα. Κατι αλλο που με προβληματιζει ειναι ο ερευνητης νομιζω οτι ειναι ο 6x30 μηπως ενας telrad θα διευκόλυνε τα πράγματα; Επίσης για την συνδεση του 2" διαγώνιου με το τηλεσκόπιο τι θα χρειαστώ;;

 

φιλε montana ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές υποδείξεις σου. Θα με ενδιεφερε το dew heater αλλα θελω να καταλάβω αν αυτο το χρησιμοποιώ για να "κρυωσει" ποιο γρηγορα το τηλεσκόπιο ή κατα την διαρκεια της παρατηρησης;;; ή και για τα δυο; Και μια τελευταια ερωτηση κ ελπιζω να μην γινομαι κουραστικός. Στο σπίτι στην αθηνα και στο πήλιο υπάρχει ρευμα. Αλλα σκοπευω να κινηθώ τουλάχιστον στο πήλιο εκτος κατοικημένης περιοχής. Με τι θα τροφοδοτησω μια eq6 ή az-eq6; τα power tank της celestron κανουν δουλεια;

 

ευχαριστω!

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Μάνο,

 

Πρώτα απ'όλα ο Telrad είναι σχεδόν απαραίτητος, αλλιώς ένα καλό red dot.

Νομίζω ότι ο μαμίσιος ερευνητής θα σε κουράσει, αλλά αυτό θα το διαπιστώσεις μόνος σου.

 

Για να συνδέσεις το 2'' διαγώνιο πρέπει να κοιτάξεις για visual back.

Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμα για SCT τα Baader Click Lock που κάνουν τη ζωή σου πραγματικά εύκολη.

 

Επίσης το dew heater είναι αποκλειστικά για να προστατεύει τον corrector από την υγρασία.

Σε πολύωρη παρατήρηση/υγρή βραδιά θα είναι απαραίτητο.

 

Για να "κρυώσει" το τηλεσκόπιο, απλώς του ανοίγουμε το καπάκι 1 ώρα περίπου πριν παρατηρήσουμε.

Αν θέλεις να γίνει αυτό πιο γρήγορα, υπάρχουν SCT coolers (πουλάει η Opt) που είναι ανεμιστηράκια 12V που μπαίνουν στο visual back και φέρνουν πιο γρήγορα τη ζητούμενη θερμική ισορροπία.

 

Για ενεργειακή αυτονομία (προσωπικά δεν δοκίμασα ποτέ τα Celestron powertanks, αλλά όλο και κάποιος θα γνωρίζει) προσωπικά χρησιμοποίησα μπαταρία αυτοκινήτου που με έβγαζε άνετα 2-3 βραδιές.

Υπάρχει κάπου ένα thread στο Astrovox "Ενεργειακή αυτονομία στο ύπαιθρο-η λύσις" όπου θα βρεις πολλές πληροφορίες.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Άγγελε καλησπέρα! Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Ηθελα επίσης να ρωτήσω για φίλτρα. Τι θα χρειαστώ για τα περισσότερα νεφελώματα σε σκοτεινό ουρανό και ποιο φίλτρο για φωτορυπασμένο; Tα πλανητικα χρειάζονται ειδικο φίλτρο;

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

  • 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το τηλεσκόπιο μου έχει visual back 1,25" αλλα θέλω να τοποθετήσω ενα 2" διαγώνιο, γίνεται να αφαιρέσω το visual back 1.25" και στην θεση του να βαλω ενα 2" clicklock και ποιο ακριβως; Θέλω δηλαδη το train να είναι τηλεσκόπιο>clicklock>2" διαγώνιο. Μπήκα στην σελίδα του πλανητάριου αλλα μπερδευτηκα.

 

Αν όμως θέλω να χρησιμοποιησω και τον reducer/flattener θα είναι δυνατον;

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε
Το τηλεσκόπιο μου έχει visual back 1,25" αλλα θέλω να τοποθετήσω ενα 2" διαγώνιο, γίνεται να αφαιρέσω το visual back 1.25" και στην θεση του να βαλω ενα 2" clicklock και ποιο ακριβως; Θέλω δηλαδη το train να είναι τηλεσκόπιο>clicklock>2" διαγώνιο. Μπήκα στην σελίδα του πλανητάριου αλλα μπερδευτηκα.

 

Αν όμως θέλω να χρησιμοποιησω και τον reducer/flattener θα είναι δυνατον;

 

Να βάλεις click-lock όπου πάνω του θα βάλεις το 2" διαγώνιο; Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα. Το click-lock σε βοηθάει στο βγάλε-βάλε των προσοφθαλμίων. Υπάρχουν διαγώνια που βιδώνουν απευθείας στο visual back, η πάνω στον reducer, που αν θυμάμαι καλα, μπαίνει υποχρεωτικά πρώτος. Κατα συνέπεια το train θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι:

Reducer>Διαγώνιο κλπ

Έτσι νομίζω βέβαια, ας επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος.

 

φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Ποιο διαγώνιο έχεις;

Το visual back baader clicklock που σου προτείνει ο φίλος είναι και εξαιρετικό και απαραίτητο εκτός και αν το διαγώνιο που έχεις , έχει sct thread και κουμπώνει απευθείας στο τηλεσκόπιο σου.

Με αυτό το visual back θα μπορείς και να περιστρέφεις το διαγώνιο για καλύτερη θέση παρατήρησης.

Celestron Lcm 114

 

Baader Hypperion 8 mm

Baader Hypperion 31 mm As

Plosl 25mm -9 mm

Televue Barlow x 2

Δημοσιεύτηκε
Nαι μπορεις να βαλεις το click lock πριν το διαγωνιο μονο με μετατροπες σε τορνο!Δεν εχει νοημα ομως ουτε θα σου παρεχει καποιο συν γιατι δεν θα αλλαζεις τα διαγωνια απο 1 1/4 σε 2 ιντσες!Ασε που για να βαλεις και το reducer θελει και αλλη μετατροπη...Βασικα το καλητερο ειναι να παρεις 2 ιντσο διαγωνιο,visual back 2'' και μετα click lock για να βαζεις οτι θελεις και σε οποια ιντσα... το διαγωνιο 1 1/4 μετα θα σου ειναι περιτο!Η σειρα παει ...reducer-visual back 2''-diagonial-click lock (...προσοφθαλμιο-ματι-σαγoνια κατω και οoohh my god! :mrgreen: )

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Το συγκεκριμένο clicklock δε χρειάζεται μετατροπή. Στο δικό μου 9.25 έτσι το χρησιμοποιώ , όπως το περιγράφεις (τηλεσκόπιο, clicklock, διαγώνιο) και με έχει βολέψει αρκετά στην περιστροφή του διαγωνίου κατά τη θέαση. Για την περίπτωση του reducer δεν γνωρίζω αν θέλει κάποια μετατροπή για να βιδώσει.
# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

 

Δημήτρη τα click lock απ όσα έχω διαβάσει δεν είναι μόνο για τα προσοφθάλμια αλλά για όλα τα αξεσουαρ, π.χ εχω δει click lock>τροχό φίλτρων>click lock>κτλ.. Το δικό μου διαγώνιο σίγουρα δεν βιδώνει πάνω στον reducer.

 

bstavlas δυστυχώς δεν γνωρίζω την μάρκα δεν γραφει τιποτα η διαγωνιος, ήταν δώρο με την αγορά του τηλεσκοπίου. Βάζω φώτο.

 

Κωσταντίνε θα παίξω μόνο με 2" στις χαμηλές μεγενθύσεις και με έναν baader zoom για τις υπόλοιπες όποτε δεν εχω σκοπό να χρησιμοποιήσω καθόλου προσοφθάλμια 1 1/4. Απ όσα κατάλαβα και διορθώστε με αν κάνω λάθος μπορώ:

 

  • 1.τηλεσκόπιο>reducer>visual back που πρότεινε ο Ανδρέας>διαγωνιο>προσοφθάλμια
     
    2.τηλεσκόπιο>reducer>click lock που πρότεινε ο φίλος santono>διαγωνιο>προσοφθάλμια

 

σωστά;

 

Θα σας ζαλίσω λίγο τον έρωτα μιας απο δω και μπρος με αυτό θα γίνονται οι περισσότερες παρατηρήσεις μου.

 

Ευχαριστώ!

 

DSC_2667.thumb.jpg.adaa6790a9a757d3ad72ffdecc05a2e1.jpg

reducer>διαγωνιο

 

DSC_2664.thumb.jpg.43fc46ddc3a5bc71d21f1fd59045a07d.jpg

διαγώνιο

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω πως η δεύτερη περίπτωση με το visual back είναι η ποιο σίγουρη , δεν ξέρω αν τα diagonal με sct threads (me απόληξη για απευθείας ένωση με sct μπορούν να μπουν απευθείας πάνω στον reducer ...ας μας πει κάποιος φίλος με μεγαλύτερη εμπειρία).

Το setup αυτό το θες για παρατήρηση ή για φωτογράφιση παρεμπιπτόντως ;

Καθώς και εγώ ενδιαφέρομαι για ένα παρόμοιο στήσιμο , μέχρι στιγμής αυτό που έχω διαβάσει είναι οτι γενικώς για διαμέτρους μέχρι 10'' δεν προτείνεται να βάζεις τόσο back focus στο τηλεσκόπιο, δλδ reducer και visual back και 2'' διαγώνιο .

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσθέτοντας τόση μεγάλη απόσταση μέχρι το προσοφθάλμιο , μεγαλώνεις την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου (για κάθε 10mm που προσθέτεις την αυξάνεις κατά 30mm) οπότε αυξάνεις την μεγέθυνση κ ουσιαστικά μειώνεις το πεδίο.

Μπορείς να σκεφτείς την αγορά ενός :

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2434_Baader-2--ClickLock-star-diagonal---99----1-10-Lambda.html

Aν δεν θέλεις να αλλάξεις διαγώνιο το click lock visual back που σου προτείνει ο φίλος santono είναι ότι καλύτερο νομίζω ...

Celestron Lcm 114

 

Baader Hypperion 8 mm

Baader Hypperion 31 mm As

Plosl 25mm -9 mm

Televue Barlow x 2

Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες δεν γνώριζα οτι αυξάνεται η εστιακή αν και ειναι απόλυτα λογικό. Νομίζω οτι και εγώ αυτον τον δρόμο θα διαβώ καθώς έρχεται πολύ φθηνότερα από την αγορά νέου διαγώνιου. Επίσης το clicklock μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού οπότε είναι στα συν η αγορά του. Αργότερα θα πάρω κάτι καλύτερο σε διαγώνιο. Το setup θα είναι κυρίως για παρατήρηση και για καμιά φώτο σελήνης. Ούτε που θα το σκεφτόμουν να φωτογραφίσω σε τέτοια εστιακή. Δεν αποκλείω βέβαια την βιντεοκάμερα καθώς μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά για την ώρα (περιμένω ενα χρόνο τώρα) θέλω να ταϊσω τα μάτια μου απευθείας φωτόνια. :mrgreen: Η φωτογραφία με ενδιαφέρει σε πολύ μικρές εστιακές και με πολύ portable setup αφενός για την ψυχική μου υγεία και αφετέρου για την ξεπαραδιασμένη τσέπη μου.:lol: Εσύ για φωτογράφιση ή για παρατήρηση το θες; Όπως και να χει καλή επιτυχία και σε ευχαριστώ πολύ.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε
Δε χρειάζεσαι τον focal reducer αν ήδη έχεις προσοφθάλμιους φακούς με μεγάλο εστιακό μήκος και 2-ιντσα αξεσουάρ. Επί της ουσίας, μπορείς να έχεις τα ίδια πεδία και με λιγότερο γυαλί. Το νόημα του focal reducer στην οπτική παρατήρηση είναι, όπως το έχω καταλάβει, να χρησιμοποιήσεις φθηνότερα προσοφθάλμια και διαγώνιο 1.25". Αλλιώς, το μέγιστο πεδίο που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι συγκεκριμένο και δεν αυξάνεται από τον reducer.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω σε αυτό :D

 

Και εκεί ακριβώς έγκειται και ο προβληματισμός μου, αν δηλαδή θα παραμείνω με το standar διαγώνιο της celestron και απλά θα πάρω έναν reducer ή αν θα πάω στην ακριβή λύση του baader clicklock διαγωνίου με 2'' προσοφθάλμια για να πετύχω αυτή την πολυπόθητη 1 "και κάτι" μοίρα.

Το buffle size του C9,25 είναι 24mm οπότε από'τι διαβάζω προτείνεται για χρήση με 2'', ίσως είναι ακριβή αυτή τη στιγμή πάντως.

 

Υ.Σ Η χρήση είναι καθαρά για παρατήρηση και όχι φωτογραφία...

 

Βασίλης

Celestron Lcm 114

 

Baader Hypperion 8 mm

Baader Hypperion 31 mm As

Plosl 25mm -9 mm

Televue Barlow x 2

Δημοσιεύτηκε
Ένας διηλεκτρικός διαγώνιος 2" σε SCT (William Optics, Telescope Service, Optcorp κλπ) και ένας φακός 68 μοιρών 36-40mm (Televue Panoptic, Baader, Explore Scientific, Paragon) είναι οι απλούστερες λύσεις. Με αυτά και τον Baader Zoom είσαι καλυμμένος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Βρήκα πριν λίγο καιρό πάνω στον πρωτεύον καθρέπτη διάφορα καφετί στίγματα και υποθέτω πως πρέπει να ήταν κάποιου είδους γράσο, πιθανότατα γιατί άφηνα το τηλεσκόπιο πάνω στην βάση υπό γωνία ή στο ζενίθ για να εξοικονομώ χώρο. Αφού διάβασα και ξαναδιάβασα για την μέθοδο του καθαρισμού και του σωστού ανοίγματος του sct το επιχείρησα με πολύ μεγάλη επιτυχία και η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία μου έμαθε διάφορα πράγματα για το τηλεσκόπιο μου. Το τηλεσκόπιο καθαρίστηκε από την σκόνη χρόνων που είχε μαζέψει, όλες οι βίδες περάστηκαν αντισκωριακό, και λιπάνθηκε ελαφρά ο "σωλήνας" που πάνω του στέκεται το πρωτεύων καθώς και ο εστιαστής. Ο καθρέπτης καθώς και ο διορθωτικός φακός έλαμψαν και όλα μπήκαν στην θέση τους. Θα ήθελα όμως την βοήθεια σας για ένα πολύ καλό collimation το οποίο δεν το επιχείρησα ποτέ πριν, αν και χρειαζόταν και πριν ανοιχτεί το τηλεσκόπιο καθώς τα άστρα "ψιλοαράχνιαζαν" προς τα αριστερά. Έχω διαβάσει ότι το collimation για να γίνει χρειάζεται μια πολύ καλή βραδιά seeing κάτι που δεν είναι κ τόσο συχνό :cheesy:

Μια άλλη μέθοδος που είναι ξακουστή για τα πολύ καλά αποτελέσματα της και γίνεται με cam και κάποιο software δεν είναι της παρούσης καθώς δεν διαθέτω cam :lol: Διάβασα όμως και για μια τρίτη μέθοδο "τεχνητού" αστέρα μέσα στο σπίτι και ήθελα να μάθω αν κανείς την έχει δοκιμάσει. Εσείς τι προτείνετε; Το τηλεσκόπιο διαθέτει Bob knobs.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε

Μόνο τεχνητό αστέρι κάνω ποιά (2-3 φορές σε 5 χρόνια). Χρειάζεται όμως μεγάλη απόσταση, έχω την τύχη να έχει το σπίτι έναν πολύ μακρύ διάδρομο.

Αυτό χρησιμοποιώ http://agenaastro.com/hubble-optics-5-star-artificial-star-testing-collimating-telescopes.html

Το βράδυ αν κρυώσει μπορεί να χρειαστεί μια λεπτή ρύθμιση σε πραγματικό αστέρι αλλά την χοντρή δουλειά την έχεις κάνει με άνεση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
k.kkokkolis ευχαριστώ! Για τα 2350mm θα χρειαστώ ένα πολύ μακρύ διαδρομο αλλά υποθέτω οτι μπορεί να γίνει και νύχτα σε ταράτσα σωστά; το collimation το κάνετε με την διαγώνιο πάνω ή χωρίς;

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Δημοσιεύτηκε
Το έκανα χωρίς διαγώνιο και όταν τον έβαζα το αστέρι ήταν απευθυγραμμισμένο. Οπότε το κάνω με τον διαγώνιο που ούτως ή άλλως διευκολύνει την ευθυγράμιση (κοίτα - γύρνα - ξανακοίτα - ξαναγύρνα - ξανακοίτα - ξαναγύρνα και ούτω καθ' εξής).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ο άγραφος κανόνας λέει πως προσπαθούμε ευθυγραμμίζουμε με τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε το τηλεσκόπιο. Αν παρατηρούμε με διαγώνιο, έτσι θα ευθυγραμμίσουμε, αν φωτογραφίσουμε, ευθυγραμμίζουμε με την κάμερα κ.ο.κ.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης