Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2014 Έχω στη κατοχή μου ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο (ΕΤΧ 80) και μου έχουν δημιουργηθεί αρκετές απορίες.!!! Κατ'αρχας, θα ήθελα να ασχοληθώ με την αστροφωογραφία, και επομένως απο ότι μου παν τα παιδια στο φορουμ αμα δεν εχω ισημερινή βάση να το ξεχάσω.!! Έτσι λοιπον έφτιαξα μια ισημερινή σφήνα και πήγα στη Χιο προσπαθώντας καταρχας να ευθυγραμμίσω και κατα δεύτερον να δω πως πάει το τηλεσκόπιο. Με τα πολλά ζόρια πέτυχα μια σχετικά ικανοποιητική ευθυγράμμιση, αλλα μετά απο την δεύτερη φορα που το χρησιμοποίησα στη σφήνα μου παρουσίασε ένα πρόβλημα στην περιστροφική κίνηση (μετά απο ένα σημείο κόλαγε και συνέχιζε να κινείται συνέχεια...) και θεώρησα πιθανό να είναι λόγω του τρόπου που το τηλεσκόπιο είναι πάνω στη σφήνα και της παραπάνω δύναμης που ασκούνταν στο μοτερ κατα την περιστροφική κίνηση. Περιτό να πω ότι δεν το ξαναχρησιμοποίησα μέχρι που ήρθα πειραια και το πήγα στον κ.νομικό και άκουσα το εξής παράλογο...πως ενω η meade σε όλα τα άλλα ΕΤΧ (90 125 ακομα και το μικρότερο 70) υποστηρίζει ισημερινή ευθυγράμμιση, στο δικό μου ETX 80 δεν υποστηρίζει (άρα λόγω ισημερινής σφήνας παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην κίνηση???..??-όπως και να χει δεν το ξαναδιακινδυνεύω...). Αρχικά λοιπόν, ήθελα να ρωτήσω αν έχει κανείς στην κατοχή του αντίστοιχο τηλεσκόπιο και αν είχε τέτοιο πρόβλημα, κατα δεύτερον αν είναι εφικτή αστροφωτογράφιση με ρομποτικό τηλεσκόπιο αλλα χωρίς ισημερινή, και τρίτων ποιόν εξοπλισμό θεωρείται κατάλληλο και για τις ανάγκες μου αλλα και για τις δυνατότητες της ατμόσφαιρας του Πειραια (μάλλον σπάνια θα βρίσκομαι σε σκοτεινό ουρανο...). Δεν αναφέρομαι σε φωτογραφικές μηχανές κλπ αλλά σε οδηγητικό και κύριο τηλεσκόπιο καθώς και βάση. Επίσης, κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί οι περισσότεροι αστροφωτογράφοι (απο όσο έχω δει) προτιμούν ένα μικρό αποχρωματικο παρά ένα μεγάλο κατοπτρικό?? Υ.Γ. συγγνώμη για τη μακρηγορία!!
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Καλως ηρθες στο φορουμ. Οι περισσοτερες απορειες σου ειναι απαντημενες ηδη : http://www.astrovox.gr/avat/ καθως και το search μεσα σε παλιοτερα μυνηματα. Εν συντομια: το τηλεσκοπιο ειναι παντα συμβιβασμος. Οτι δινεις περνεις. Αρα το ερωτημα ειναι, τι δινω, τι θελω να παρω, και απο που. Το δικο σου δεν ενδικνυεται για σοβαρη αστροφωτογραφιση, τουλαχιστον κατι περα απο πλανητικη. Σφηνα-ξεσφηνα, εχει γραναζια απο πλαστικο και γενικα υλικα κατωτερης ποιοτητας. Η αστροφωτογραφιση (η σοβαρη) θελει 1) ΣΤΙΒΑΡΗ βαση 2) καταληλες συνθηκες (ο Πειραιας ειναι χμ.......προβλημα για οτιδηποτε περα απο πλανητικη και με το ζορυ τα αλλα) 3) χρονο, κοπο, διαβασμα. Γιατι μικρο διοπτρικο; γιατι προτιμαμε τον ελαχιστο χρονο που εχουμε να τον καταναλωνουμε τραβοντας καρε και οχι πολεμοντας τις ατελειες του εξοπλισμου. (υποψην, αστροφωτογραφιση κανεις και με τηλεφακο, ε ; ) Πηγαινε απο τα αρθρα της Avat και θα τα βρεις ολα ποιο αναλυτικα.
cnpapado Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 (υποψην, αστροφωτογραφιση κανεις και με τηλεφακο, ε ; ) Σωστά, όμως το κόστος ενός τηλεφακού είναι (ορισμένες φορες ) υπερπολλαπλάσιο απο αυτό ενός τηλεσκοπίου (εφόσον θα έχει μικρό f , ώστε να είναι κατάληλλος για αστροφωτογραφία) Άρα μονόδρομος ?
Alexandros Mpenetatos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Καλως ηρθες στο φορουμ. Οι περισσοτερες απορειες σου ειναι απαντημενες ηδη : http://www.astrovox.gr/avat/ καθως και το search μεσα σε παλιοτερα μυνηματα. Εν συντομια: το τηλεσκοπιο ειναι παντα συμβιβασμος. Οτι δινεις περνεις. Αρα το ερωτημα ειναι, τι δινω, τι θελω να παρω, και απο που. Το δικο σου δεν ενδικνυεται για σοβαρη αστροφωτογραφιση, τουλαχιστον κατι περα απο πλανητικη. Σφηνα-ξεσφηνα, εχει γραναζια απο πλαστικο και γενικα υλικα κατωτερης ποιοτητας. Η αστροφωτογραφιση (η σοβαρη) θελει 1) ΣΤΙΒΑΡΗ βαση 2) καταληλες συνθηκες (ο Πειραιας ειναι χμ.......προβλημα για οτιδηποτε περα απο πλανητικη και με το ζορυ τα αλλα) 3) χρονο, κοπο, διαβασμα. Γιατι μικρο διοπτρικο; γιατι προτιμαμε τον ελαχιστο χρονο που εχουμε να τον καταναλωνουμε τραβοντας καρε και οχι πολεμοντας τις ατελειες του εξοπλισμου. (υποψην, αστροφωτογραφιση κανεις και με τηλεφακο, ε ; ) Πηγαινε απο τα αρθρα της Avat και θα τα βρεις ολα ποιο αναλυτικα. Εννοείς πως με ένα κατοπτρικό έχεις ατέλειες στις φωτογραφία ??? Αν πάρω δηλ. ένα dob αρχικά για παρατήρηση και μετά το βάλω σε ισημερινή δεν θα έχω καλά αποτελέσματα σε φωτογράφιση??? Όσο αφορά τον τηλεφακό το έχω υπ' όψην μου.
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 (υποψην, αστροφωτογραφιση κανεις και με τηλεφακο, ε ; ) Σωστά, όμως το κόστος ενός τηλεφακού είναι (ορισμένες φορες ) υπερπολλαπλάσιο απο αυτό ενός τηλεσκοπίου (εφόσον θα έχει μικρό f , ώστε να είναι κατάληλλος για αστροφωτογραφία) Άρα μονόδρομος ? http://www.astrovox.gr/forum/album_user_public_pics.php?userid=1310. , ο Χρηστος είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτό δεν ισχύει Εννοείς πως με ένα κατοπτρικό έχεις ατέλειες στις φωτογραφία ??? Αν πάρω δηλ. ένα dob αρχικά για παρατήρηση και μετά το βάλω σε ισημερινή δεν θα έχω καλά αποτελέσματα σε φωτογράφιση??? Όσο αφορά τον τηλεφακό το έχω υπ' όψην μου. Δεν υπάρχει ένα ναι ή ένα όχι σε αυτήν την ερώτηση. Πήγαινε στα άρθρα της avat να πάρεις μερικές βασικές γνώσεις και τα λέμε. Και δες τι χρησιμοποιεί ο καθένας εδώ μέσα στις αστροφωτογραφιες
cnpapado Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2014 Δεν παϊζει ρόλο το γεγονός οτι φωτογραφίζει με CCD? Δεν έχει διαφορά στην απόδοση απο μια DSLR, άσχετα με το κόστος του τηλεφακού?
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Σιγουρα παιζει ρολο, η ψυχωμενη CCD, ιδιως η ασπρομαυρη, σου δινει ποιο πολλες δυνατοτητες σε σχεση απο μια DSLR, ιδιως αν δεν ειναι ψυχωμενη. Αλλα φυσικα και με DSLR μπορει να κανει κανεις θαυματα, μερακι χρονο και ορεξη να εχει (για δες τι κανει ο Βασιλης εδω : http://www.astrovox.gr/forum/album_user_public_pics.php?userid=685 . Δειτε τα σχολια για να δειτε τι χρησιμοποιει ο καθενας. Και φυσικα αυτο δεν επιρεαζει το αν χρειαζεσαι ακριβο φακο για αστροφωτογραφιση ή οχι. Η παραδοχη σου οτι χρειαζεται γρηγορος (αρα ακριβος) φακος δεν ισχυει, παρα σε ελαχιστες περιπτωσεις, και παλι κατα περιπτωση (πχ One shot milky way wide filed). Βοηθαει το να ειναι γρηγορος και ακριβος και σουπερ ντουπερ, αλαλ δεν ειναι κρισιμο. Απλα με ποιο αργο θελεις περισσοτερο χρονο εκθεσης, κατι που στην αστροφωτογραφιση το κανουμε ουτως ή αλλως. Και με ποιο φτηνο -πιθανων- να εχεις περισσοτερα θεματα να λυσεις (οσο αφορα πχ χρωματικη εκτροπη κλπ), αλλα και παλι με 1-2 stop-down τα περισσοτερα βολευονται. Τα αρθρα του Jerry Lodriguss http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TOC_AP.HTM μπορουν να σας λυσουν πολλες αποριες πανω στο θεμα αυτο. Αλλα γενικα υπαρχουν πολλες αλλες πηγες στο ιντερνετ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα