Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Είμαι εντελώς καινούργιος στην ερασιτεχνική αστρονομια αλλά πολύ ενθουσιασμένος. Επιτέλους πριν απο 2 ημέρες αγόρασα ένα skywatcher dobsonian 8 ".θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Έχω ευθυγραμμίςει τον ερευνητή με το τηλεσκοπιο, όμως ενώ το είδωλο του ερευνητή ειναι ανεστραμμένο κατα 180 μοίρες σε σχέση με το γυμνό μάτι (όπως έπρεπε εξάλλου ), το είδωλο απο τον εστιάστη ειναι ανεςτραμμενο υπό διαφορετική γωνια. Επίσης το σταυρόνημα του ερευνητή δεν ειναι εντελώς κάθετο αν αυτό παίζει ρόλο. Αυτό που βλέπουμε στον ερευνητή δεν θα έπρεπε να ειναι στην ίδια γωνια με το είδωλο μέσα απο το τηλεσκοπιο;Με δυσκολεύει ιδιαίτερα στον προσανατολισμο.

Συγγνώμη για το αφελές της ερώτησης και δεν ξέρω αν είμαι εντελώς σαφής, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι στο internet.

Ευχαριστώ.

Ηρακλής Οικονόμου
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα. Είμαι εντελώς καινούργιος στην ερασιτεχνική αστρονομια αλλά πολύ ενθουσιασμένος. Επιτέλους πριν απο 2 ημέρες αγόρασα ένα skywatcher dobsonian 8 ".θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Έχω ευθυγραμμίςει τον ερευνητή με το τηλεσκοπιο, όμως ενώ το είδωλο του ερευνητή ειναι ανεστραμμένο κατα 180 μοίρες σε σχέση με το γυμνό μάτι (όπως έπρεπε εξάλλου ), το είδωλο απο τον εστιάστη ειναι ανεςτραμμενο υπό διαφορετική γωνια. Επίσης το σταυρόνημα του ερευνητή δεν ειναι εντελώς κάθετο αν αυτό παίζει ρόλο. Αυτό που βλέπουμε στον ερευνητή δεν θα έπρεπε να ειναι στην ίδια γωνια με το είδωλο μέσα απο το τηλεσκοπιο;Με δυσκολεύει ιδιαίτερα στον προσανατολισμο.

Συγγνώμη για το αφελές της ερώτησης και δεν ξέρω αν είμαι εντελώς σαφής, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι στο internet.

Ευχαριστώ.

Παρακαλώ πολύ βοηθήστε. Ειναι πρόβλημα του τηεσκοπιου ; Πρέπει να επικοινωνήσω με το μαγαζί που το αγόρασα;

Ευχαριστώ πολύ.

Ηρακλής Οικονόμου
Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει κανένα πρὀβλημα με το τηλεσκόπιο. Αυτό συμβαίνει επειδή στο τηλεσκόπιό οι ακτίνες πρώτα πέφτουν επάνω στο δευτερεύον κάτοπτρο ( το καθεφτράκι) και μετά στο προσοφθάλμιο ενώ στον ερευνητή πέφτουν κατευθείαν στον προσοφθάλμιο.

Όσο για το σταυρόνημα θέλει ρύθμισα από εσένα. Σημάδεψε ένα αστέρι και μετά κινήσου μόνο κατά αζιμούθιο. Το αστέρι θα πρέπει να κινήτε πάνω σε μία από τα δύο σταυρονήματα. Στο << οριζόντιο>>. Για να το πετύχεις αυτό γύρισε τον ερευνιτή με το χέρι.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Υπαρχουν ερευνητες που δειχνουν ανεστραμενο τελειως το ειδωλο, το πανω κατω και το αριστερα δεξια. Υπαρχουν και ερευνητες που δειχνουν σωστα το ειδωλο. Οποιον και να εχεις αν ειναι ευθυγραμμισμενος σωστα θα βρεις τον στοχο σου και απο το τηλεσκοπιο. Απλως αν δεν μπορεις να συνηθισεις για την αναζητηση τα ανεστραμμενα ειδωλα, μπορεις να παρεις εναν right angle correct image ,RACI σε συντομια και θα εισαι ενταξει. Ή την λυση του telrad που στην ουσια δεν εχει μεγεθυνση αλλα εναν συνδιασμο φωτεινων κυκλων σε ενα τζαμι. Υπαρχουν και χαρτες με βοηθημα για χρηση αναζητησης με telrad. Το τηλεσκοπιο δεν εχει κανενα προβλημα. Κανε απλα μια καλη ευθυγραμμιση αυριο τη μερα με εναν επιγειο μακρινό στοχο και θα εισαι ενταξει. Αν φερεις στο κεντρο του ερευνητη το αντικειμενο, θα το δεις και απο το τηλεσκοπιο.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ παρά πολύ για τις απαντήσεις σας. Ειναι πλήρως κατανοητές. Θα το κάνω σημερα. Πράγματι συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά του astrovox.Χαιρομαι που υπάρχουν άνθρωποι να βοηθήσουν τους αρχάριους, ώστε να μην απογοητεύονται και να συνεχίζουν να ρωτάνε.
Ηρακλής Οικονόμου
Δημοσιεύτηκε

Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του σε ερευνητή, αλλά γενικά ποτέ δεν περιμένεις αυτό που βλέπεις στον ερευνητή να αντιστοιχεί σε αυτό που βλέπεις στον προσοφθάλμιο.

Εμένα π.χ. μου αρέσουν τα red dot/telrad που απλά βλέπεις τον ουρανό όπως είναι, αλλά και ένας straight-through ερευνητής φαντάζομαι σαν αυτόν που έχεις δε με χαλάει γιατί υπάρχει τρόπος να τον χρησιμοποιήσεις περίπου με τον ίδιο τρόπο: Βάζεις το δεξί μάτι στον προσοφθάλμιο του ερευνητή, ανοίγεις το αριστερό μάτι και ουσιαστικά βλέπεις το σταυρόνημα (που είναισ το δεξί μάτι) στον ουρανό (που είναι στο αριστερό μάτι), και κουνάς το τηλεσκόπιο μέχρι να πέσει το σταυρόνημα περίπου στο στόχο, μετα κλείνεις το αριστερό μάτι και βλέπεις ότι όντως ο στόχος είναι στο οπτικό πεδίο του ερευνητή και ολοκληρώνεις τη στόχευση.

Πρώτα απ' όλα βέβαια πρέπει να ευθυγραμμίσεις τον ερευνητή με τον οπτικό σωλήνα αν δεν το έχεις κάνει, και αυτό γίνεται καλύτερα τη μέρα (κεντράρεις κάτι στον προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου και προσπαθείς μετά να το βάλεις στο κέντρο του σταυρονήματος χρησιμοποιώντας τις βίδες ρύθμισης του ερευνητή).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως δεν μπορώ να σημαδέψω τίποτα χωρίς κάποιον ερευνιτή 1Χ. Γι' αυτό κατασκευάζω τους δικούς μου μόνος μου. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να πάρεις μια ιδέα. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

1.thumb.jpg.08a49f09002551514d8a3a49d6594d23.jpg

1056722377_IMG_7997.thumb.jpg.92790fead969d33f812c56793a8201ec.jpg

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ κ πάλι για την βοήθεια. Το θέμα της ευθυγράμμισης του ερευνητή το έλυσα. Επειδή όπως είπα όμως στο τηλεσκοπιο τα είδωλα δεν τα βλέπεις μόνο ανεστραμμένο αλλά και υπό γωνια ( φαντάζομαι τη γωνια του δευτερευοντος κατόπτρου όπως καταλαβαίνω ) , δυσκολεύομαι να μεταπήδησω απο αστέρα σε αστέρα με το τηλεσκοπιο ( όχι με τον ερευνητή ) γιατί εκτός απο αζιμουθειο και ύψος, με δυσκολεύει κ η γωνια του δευτερευοντος κατόπτρου. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητος. Υπάρχει κάτι για αυτό η απλά χρειάζεται εξάσκηση;μήπως δεν κανείς ποτε μεταπήδηση με το τηλεσκοπιο αλλα μόνο με τον ερευνητή;
Ηρακλής Οικονόμου
Δημοσιεύτηκε
Είναι θέμα εξάσκησης. Κατά κανόνα η σειρά είναι η εξής. Σημαδεύουμε ένα άστρο με τον 1Χ ερευνητή. Μετά τον σημαδεύουμε με τον κανονικό ερευνιτή και τον βάζουμε στο κέντρο του σταυρού. Αν έχουμε ευθυγραμμίσει σωστά τον ερευνιτή ο στόχος θα είναι μέσα στο οπτικό πεδίο του προσοφθάλμιου του τηλεσκοπίου. Για να μένει ο ουράνιος στόχος στο οπτικό πεδίο πρέπει να κάνουμε διαρκώς μικροκινήσεις. Αυτό από μόνο του είναι η καλύτερη εξάσκηση. Συμπέρασμα: Βγες και απόλαυσε το τηλεσκόπιο σου. Τα άλλα θα έρθουν σιγά-σιγά από μόνα τους.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω παρα πολυ για ολες τις απαντησεις.Τερμα τα λογια επομενως.Εξασκηση!!

Και παλι ευχαριστω πολυ...

Ηρακλής Οικονόμου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης