asteras Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Γεια σας.Σκεφτομαι να αλλαξω το 10αρι προσοφθαλμιο μου με καποιο καλυτερο αφου τελικα αυτο ειναι που χρησιμοποιω περισσοτερο.Λεω για hyperion 10mm,τι λετε οι εμπειροτεροι ειναι καλη επιλογη;Αλλιως τι προτεινετε σαν φακο γενικης χρησεως;Το τηλεσκοπιο ειναι skywatcher 200\1000 black diamond.Ευχαριστω
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2015 Πόσα διαθέτεις;Αν μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω προτείνω τον Baader Hyperion Zoom. Μεταξύ 12-8 είναι καλύτερος από τους σταθερούς και με παρόμοιο πεδίο. Κοστίζει λιγότερο από το διπλάσιο και καλύπτει τις εστιακές 6 σταθερών Hyperions. Μπορείς να τους αναζητήσεις μεταχειρισμένους και τους 2 τύπους πάντως. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Εμένα πάλι τα Hyperion 8 και 13mm στο 200PDS μου δε μου φάνηκαν καλά για το κόστος τους. Το 1/3ο του πεδίου είχε έντονο coma, κάτι που δεν είναι μακριά από πολύ φθηνότερα Erfle (π.χ. από Agena), ενώ ένα πάμφθηνο TMB για παράδειγμα αν και έχει μικρότερο πεδίο νομίζω έχει περισσότερο πεδίο χωρίς coma... Όσο για το ζουμ, καταλαβαίνω την ευκολία, αλλά μου φαίνεται χρήσιμο μόνο σε μικρές εστιακές αποστάσεις γιατί προς τα 24mm το πεδίο γίνεται 50˚, που είναι μικρότερο ακόμα και από plossl. Γούστα είναι αυτά, αλλά για f/5 νομίζω δεν αξίζουν τα χρήματα και υποπτεύομαι οι περισσότεροι fan να έχουν τουλάχιστον f/6, ή αν έχουν γρήγορα τηλεσκόπια να μην τα έχουν συγκρίνει με άλλα φθηνότερα... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Ο Baader Zoom είναι αρκετά καλός στο f/5 και ειδικά στα 12-8 που συμπεριλαμβάνουν τα 10. Βέβαια στο τι σημαίνει αρκετά δεν συμφωνούμε όλοι. Ρώτησα για τι ποσό διατίθεται για να διαμορφωθούν οι άλλες επιλογές. Υπάρχουν οι ES82 11 & 8 αλλά και ο ES100 9 που είναι εξαιρετικός. Υπάρχουν και οι Nagler 9, Delos 10, Ethos 10, Pentax XW 10, όλοι κορυφαίοι αλλά τσουχτεροί. Στους φθηνότερους φακούς είναι δύσκολο να συνδυάσεις άνεση με καλή απόδοση και πεδίο. Ο Skywatcher 9mm UWA είναι κάποιος που προτείνω αλλά ο Zoom νομίζω είναι προτιμότερος. Plossl και Ortho 10mm έχουν πτωχό eye relief και κουράζουν. Η εστιακή των 10 απουσιάζει σε άλλες σειρές, όπως οι Vixen LVW, Paradigm κλπ. Εγώ κατέληξα στα ES100 9mm και TV Delos 10mm και προτείνω τον πρώτο για γενική χρήση (λόγω πεδίου) αλλά θεωρώ πως και ο Zoom καλύπτει και έχει πλεονεκτήματα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Ο Baader Zoom είναι αρκετά καλός στο f/5 και ειδικά στα 12-8 που συμπεριλαμβάνουν τα 10. Βέβαια στο τι σημαίνει αρκετά δεν συμφωνούμε όλοι. Εγώ το ορίζω αρκετά συγκεκριμένα. Είναι καλύτερος από φθηνότερα προσοφθάλμια; Προσωπικά στο f/5 μου δε μου φάνηκε καλύτερος ούτε από Agena EWA & SWA, ούτε από TMB/BST (οκ, αυτή είναι λίγο πιο δύσκολη σύγκριση γιατί είναι λιγότερο ευρυγώνια). Όλα αυτά έχουν κάτω από $50 έκαστο αν τα παραγγείλουμε από την Αμερική (+μεταφορικά, οπότε καλύτερα να μην ψωνίζουμε ένα-ένα), οπότε τα θεωρώ "καλύτερα" για το συγκεκριμένο σωλήνα.Αλλά επειδή ο καθένας έχει άλλα γούστα και παίζουν πάρα πολλά θέματα σε έναν προσοφθάλμιο (μέχρι πόσο εύκολο είναι να μένεις στο σημείο όπου βλέπεις όλο το οπτικό πεδίο) δε μπορώ να είμαι απόλυτος και καλό θα είναι κάποιος πριν αγοράσει κάτι ακριβό για το τηλεσκόπιό του, να προσπαθήσει να βρει τρόπο να το δοκιμάσει... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Μόνο για τον Agena SWA μπορώ να πω πως από τον 20 είναι αρκετά καλύτερος ως προς απο τον αστιγματισμό στα 20mm, στα f/4-6. Ο SWA των 10mm έχει πολύ κακό eye relief και δεν κατάφερα να τον αξιοποιήσω όταν τον είχα. Και οι επιστρώσεις του Zoom είναι καλύτερες. Για τους άλλους δεν γνωρίζω και φυσικά η αντιληπτική αυτή εμπειρία είναι πάντοτε υποκειμενική οπότε συμφωνώ πως καλό είναι να μη βιαστεί κανείς και να δοκιμάσει ευκαιρίας δοθείσης. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giannis60 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Έχω το ίδιο τηλεσκόπιό με εσένα! Και μετά από 12 χρόνια χρήσης κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι καλύτεροι φακοί βαθέως ουρανού είναι αυτοί που έχουν μικρό οπτικό πεδίο!!!! Βέβαια τόσα χρόνια πλήρωνα ακριβούς φακούς μεγάλου οπτικού πεδίου επειδή αυτό ήταν το αποδεχτό, Τώρα ψάχνω κι εγώ έναν 10άρη και έχω καταλήξει αν αυτός δεν είναι ο PLOSSL της VIXEN να είναι ένας φακός ορθοσκοπικός. Τόσο μικρο οπτικό πεδίο. Τώρα το γιατί; Διότι μετά από τόσα χρόνια αστροπαρατήρησης αυτά που βλέπω και κυνηγώ είναι γαλαξίες του καταλόγου NGC. Η συντριπτική λοιπόν πλειοψηφία αυτών των γαλαξιών, φαίνονται φωτεινότεροι με μεγάλη μεγένθινση και με όσο το δυνατόν μικρότερο οπτικό πεδίο! Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία κάτω από τον νυχτερινό έναστρο ουρανό και αυτή σου καταθέτω. Τώρα αν θέλεις να βλέπεις αστρικά σμήνη καλύτεροι είναι αυτοί που έχουν μεγάλο οπτικό πεδίο. Ο φακός που έχεις έχει μικρό οπτικό πεδίο άρα σε καλύπτει σε θεάσεις γαλαξιών. Σίγουρα θα ηπάρχει καλύτερος. ( Εγώ τον ψάχνω) Πάρε λοιπόν έναν ευρυγώνιο ως πρώτον και αργότερα βλέπεις. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Μόνο για τον Agena SWA μπορώ να πω πως από τον 20 είναι αρκετά καλύτερος ως προς απο τον αστιγματισμό στα 20mm, στα f/4-6. Ο SWA των 10mm έχει πολύ κακό eye relief και δεν κατάφερα να τον αξιοποιήσω όταν τον είχα. Και οι επιστρώσεις του Zoom είναι καλύτερες. Για τους άλλους δεν γνωρίζω και φυσικά η αντιληπτική αυτή εμπειρία είναι πάντοτε υποκειμενική οπότε συμφωνώ πως καλό είναι να μη βιαστεί κανείς και να δοκιμάσει ευκαιρίας δοθείσης. Τον SWA των 10mm δεν τον έχω, έχω τους 15mm και 20mm που και οι δύο δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με eye relief. Έχω όμως τον EWA 9mm που έχει άνετο eye relief και μου δίνει αρκετά καλό πεδίο 66˚. Αφού ο SWA σου φάνηκε καλύτερος σε αστιγματισμό, που θεωρείς πως έχανε για να μην τον προτείνεις έναντι ενός Hyperion; Ή σου αρέσει συγκεκριμένα το Zoom και αλλιώς για σταθερά προσοφθάλμια δε θα έδινες παραπάνω χρήματα για Hyperion έναντι SWA για γρήγορα τηλεσκόπια; Τώρα ψάχνω κι εγώ έναν 10άρη και έχω καταλήξει αν αυτός δεν είναι ο PLOSSL της VIXEN να είναι ένας φακός ορθοσκοπικός. Να σημειώσουμε πως για να ευχαριστηθεί αυτές τις επιλογές κάποιος πρέπει υποχρεωτικά να παρατηρεί χωρίς γυαλιά. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Ο Hyperion ήταν καλύτερος. Μάλιστα το διαπίστωσα σε σκοτεινό ουρανό στο 8" μου που είναι f/6. Έβλεπα πολλά αστέρια αλλά εμφανίζονταν ως time wrap. Και οι απλοί Hyperions ήταν καλύτεροι. Τον Agena 20SWA τον αγαπούσα όσο τον χρησιμοποιούσα στα C4-C6, δεν έχω τίποτε προσωπικό μαζί του. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
asteras Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Κυριοι και παλι γεια σας και ευχαριστω για τις απαντησεις αλλα και για τον χρονο σας.Κοιταξτε εδω που τα λεμε ο συνδιασμος ψευτοπλοσλ-ψευτοκελνερ(γιατην ακριβεια ουτε ο ιδιος δεν ξερει τι ειναι) που σου ερχεται πακετο με το τηλεσκοπιο δεν ειναι και τελειως για πεταμα την κανει τη δουλιτσα του αλλα θα ηθελα και κατι με καλυτερο πεδιο και πιο ποιοτικο(και απο θεμα οπτικης αλλα και αισθητικης πλευρας- να το βλεπεις και να σου αρεσει -).Μεχρι 150€ μπορω να δωσω οχι παραπανω.Δηλαδη που καταληγουμε οχι hyperion τελικα;Τον skywatcher 9mm με τις 66 μοιρες τον ειχα σκεφτει και εγω αξιζει λετε;Αυτος http://www.planitario.gr/plossl-9mm-wa-o-31-8mm.html λεει τιποτα;Εχω τον 4αρη αυτης της σειρας για πλανητικη και ειναι καλος(γνωμη μου).Αλλιως τι αλλο τιποτα απο vixen;
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Τον skywatcher 9mm με τις 66 μοιρες τον ειχα σκεφτει και εγω αξιζει λετε;Αυτος http://www.planitario.gr/plossl-9mm-wa-o-31-8mm.html λεει τιποτα;Εχω τον 4αρη αυτης της σειρας για πλανητικη και ειναι καλος(γνωμη μου). Αυτός που έχει το πλανητάριο είναι η πιο καινούργια σειρά skywatcher 58˚ την οποία δεν την έχω, αλλά θεωρείται απ' ότι διαβάζω αντίστοιχη των TMB planetary και BST explorer, που παίζουν αρκετά καλά με το σωλήνα μας και είναι και πάμφθηνα (αν δεν τα πάρεις από την Ελλάδα φυσικά), οπότε αν αρκούν οι 58˚ και είσαι ήδη ευχαριστημένος με το 4άρι γιατί να μην το σκεφτείς (αλλά φρόντισε να δώσεις λιγότερα από τα 80 που ζητάει το πλανητάριο). Έχω και το προηγούμενο skywatcher 66˚, που το βρίσκεις και ως Agena EWA, TS UWA το οποίο φυσικά ως πιο wide angle και πολύ φθηνό έχει αστιγματισμό στο επιπλέον πεδίο που σου προσφέρει, στα μάτια μου κάπως παρόμοιο με το Hyperion, οπότε για το κόστος μου φαίνεται εμένα πολύ καλή αγορά. Εκτός από το Agena έχω και ένα 6mm από κινέζο πωλητή με 15 ευρώ στο ebay το οποίο πήρα φυσικά επειδή είχε τόσο χαμηλό ρίσκο και αν και δεν έχω ακριβώς το ίδιο από Skywatcher/Agena/TS, νομίζω δεν είναι χαμηλότερης ποιότητας και είναι το στάνταρ πλανητικό που παίρνω μαζί μου όταν έχει κόσμο, καθώς είναι και αρκετά άνετο στη θέαση και δεν πειράζει να πάθει κάτι... Edit: Συγνώμη για τις τεράστιες προτάσεις. Διαβάζω δεύτερο σε σειρά βιβλίο Saramago και μάλλον έχω επηρρεαστεί... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Τελικά ο 10 mm Hyperion που σκέφτεσε από την αρχή για αυτό που θέλεις, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2015 Ίσως. Στα 150 ευρώ υπάρχουν και αυτές οι επιλογές:http://www.astroshop.eu/explore-scientific-11mm-wide-angle-eyepiece/p,22785http://www.astroshop.eu/explore-scientific-8-8mm-wide-angle-eyepiece/p,22597 Έχουν πεδίο 82 μοιρών, με καλύτερη διόρθωση από τους απλούς Hyperions, αλλά μικρότερο eye relief. Είναι εντυπωσιακοί φακοί, έχω τους 6.7 και 4.7 και είχα τον 14. Δεν έχω δοκιμάσει αυτούς τους δύο αλλά θεωρούνται ισάξιοι των υπολοίπων. Ο 11 είναι περίπου 11.5 στην πραγματικότητα, οπότε θα αγόραζα τον 8.8, εκτός αν χρησιμοποιείται σε χειροκίνητη εύρεση οπότε βολεύει ο μεγαλύτερος. Πωλούνται και μεταχειρισμένοι στα 100-110 και η διατήρηση της αξίας μεταπώλησης (για καιρό πωλούνταν στα 120 ευρώ, τώρα ακρίβυναν) δείχνει και την εκτίμηση που απολαμβάνουν.Οι Hyperions υπερτερούν σε άνεση φυσικά. Ο 10 είναι νεότερος και από τους καλύτερους, ήταν ο αγαπημένος μου μαζί με τον 24 και τον 31 (που είναι άλλες σχεδιάσεις).Ο UWA που λέμε είναι αυτός http://www.planitario.gr/ultrawide-9mm-o31-8mm.html Ο Hyperion του πτωχού.Φακοί ποιότητας στην τιμή σου, από Ελλάδα, αλλά με μικρότερο πεδίο: Vixen!http://www.planitario.gr/nlv-lanthanum-9mm-o31-8mm.htmlhttp://www.planitario.gr/slv-9mm-o31-8mm.htmlΟ δεύτερος είναι καινούριος, δεν τον έχω δει. Αν τον έχει κάποιος δοκιμάσει ας πει. Πεδίο Plossl αλλά άνεση Erfle. Τους Televue Radian μου τους αγόρασα 100-120 ευρώ μεταχειρισμένους. Αν βρεις τον 10 σε αυτά τα χρήματα πάρε τον. Πεδίο 60 μοιρών και ποιότητα Televue. Οι νέοι Delite που τους αντικαθιστούν κοστίζουν 250. Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν και λύσεις από TMB, Celestron και Meade, όπως και οι Dual ED (Paradigm/ Starguider). Όλοι με καλές συστάσεις και κάτω από 100, αλλά δεν έχω προσωπική αντίληψη. Δεν έχουν όμως 10, συνήθως 8-9 και μετά 12. Από όλα αυτά θα αγόραζα τον 8.8 που νομίζω πως συνδυάζει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων. Έχει ελαφρά υψηλότερη μεγέθυνση και ταυτόχρονα ελαφρά μεγαλύτερο πεδίο από τον Hyperion 10mm. Είναι σαν να έχεις ένα φθηνότερο TV Nagler T6. Μόνο αν παρατηρείς με γυαλιά αντενδείκνυται. Ο μόνος λόγος να μην τον προτιμήσεις στα 150 ευρώ είναι να πηδήξεις στα 250 και να πάρεις τον ES100 9mm ή τον Baader Hyperion Zoom. Κατά την προσωπική μου άποψη πάντοτε. Εξάντλησα ό,τι μπορούσα να πω, ας μιλήσει και κάποιος άλλος. [/code] Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
asteras Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Κυριοι ευχαριστω πολυ με καλυψατε πληρως.Συμπερασμα: θα δω για τιποτα μεταχειρισμενο αλλιως παω για το 9αρι με τις 66,αφου θα εχω θεματακια στο f/5 ετσι κι αλλιως μη μου κοστισει και ο κουκος αηδονι.Να'στε καλα ευχαριστω και παλι
asteras Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Επειδη δεν την πολυεψαξα την αγορα απ'εξω γιατι για εναν φακο συν μεταφορικα σου ερχεται η μια η αλλη και πανω που βγαλαμε μια ακρη ειδα αυτο http://www.astroshop.eu/explore-scientific-10mm-wide-angle-eyepiece/p,22590.Δεν ξερω αν ειναι καινουριο η αν τωρα το ειδα εγω.Καλο φαινεται.πως το βλεπετε εσεις λεει τιποτα η θα φαμε παλτο!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2015 Αυτό είναι το Agena SWA 10mm για το οποίο έγραψα παραπάνω, ντυμένο με άλλο... παλτό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα