Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια και χαρά!. Έχω ενα τηλεσκόπιο bresser skyloux 70/700 το οποίο το είχα αγοράσει απο τα lidl συνοδευομενο απο μια ισημερινή βάση τύπου astro 3.Στην πορεία την εξόπλισα με ενα μοτέρ ορθής αναφοράς.

Για οποίον θυμάται την συγκεκριμένη στήριξη η για όποιον ξέρει.

Κάνει αυτή η στήριξη για αστροφωτογραφια? Το υπάρχον τηλεσκόπιο αρκεί η μπορω να προμηθευτω ενα καλύτερο εφόσον το σηκώνει η στήριξη και αν ναι ποιο προτείνεται?

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

PHOTO_20150510_075614.thumb.jpg.bc9256fe1e615fa3e9630d9b2457f6cd.jpg

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε
Δοκίμασε το εξής. Βγάλε το τηλεσκόπιο και βάλε μόνο την φωτογραφική μηχανή με το μοτέρ να δουλεύει. Δοκίμασε σε σκοτεινό ουρανό λήψεις 3 4 λεπτά. Λογικά θα πρέπει το πράγμα να δουλέψει. Πρόσεξε. Η φωτογραφική μηχανή επειδή είναι πιο ελαφριά από το τηλεσκόπιο το βαρίδι μπορεί να πέφτει βαρύ και να μην ζυγίζει ο άξονας της ορθής αναφοράς. Εκεί πάλεψε το λόγο με καμιά πατέντα. Μπορεί και μόνο το βάρος από το μπαστούνι να είναι αρκετό.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Κατάλαβα. Όντος η βαση ακολουθεί καλά εφόσον έχει γίνει καλη πολική ευθυγράμμιση. Το θέμα είναι αν μπορώ να κάνω φωτογράφιση με τηλεσκόπιο. Να φανταστεις της είχα βάλει πάνω ενα 8αρι skywatcher με αντίβαρο 8 κιλά και με καλό ζύγισμα το γύριζε. Βέβαια έτρεμε με το παραμικρό αλλά άντεχε.Θα μου άρεσε αν εβαζα ενα καλό σωλήνα και τραβουσα εικόνες πλανητικές η με νεφελώματα. Μήπως γράφω σε λάθος topic?

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε
Κατάλαβα. Όντος η βαση ακολουθεί καλά εφόσον έχει γίνει καλη πολική ευθυγράμμιση. Το θέμα είναι αν μπορώ να κάνω φωτογράφιση με τηλεσκόπιο. Να φανταστεις της είχα βάλει πάνω ενα 8αρι skywatcher με αντίβαρο 8 κιλά και με καλό ζύγισμα το γύριζε. Βέβαια έτρεμε με το παραμικρό αλλά άντεχε.Θα μου άρεσε αν εβαζα ενα καλό σωλήνα και τραβουσα εικόνες πλανητικές η με νεφελώματα. Μήπως γράφω σε λάθος topic?

Έχεις και ένα DOB 8ιντσο. Αν ανέβασες αυτό (?!) στην στηριξούλα αυτή μην το ξανακάνεις γιατί θα την χαλάσεις!!! Απειροελάχιστα να σου στραβώσει κάποιος άξονας θα πάψει να παρακολουθεί και γενικά δεν θα λειτουργεί σωστά. Τέλος είναι ακατάλληλη γι' αυτό που σκέφτεσαι. Όμως είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βγάλεις κάποιες φωτογραφίες σαν την παρά κάτω.

..thumb.jpg.8144d568aaa5d0e76d1bcea761e2e7d6.jpg

Δημοσιεύτηκε
Πολυ καλη εικονα.Θα ακολουθησω τη συμβουλη σου.Ακόμα ακολουθεί καλά ευτυχώς. Είναι γερή κατασκευή χα χα...Το dob επ ευκερια το έχω σε synskan upgrate kit go to για dobsonians..Εκεί δεν έχω βγάλει ακόμα φώτο. Ξέρω οτι επειδή υπάρχει περιστροφή πεδίου δεν είναι για μεγάλες εκθέσεις, υπάρχει όμως κάποιος τρόπος να το διορθωσω? Και θα βγάζω όπως σε μία ισημερινή?

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε

Με το synskan upgrate kit go to για dobsonians μπορείς να βγάλεις την Σελήνη. (Δοκίμασε και με το διαθλαστικό στην μικρή στήριξη να δεις τι κάνει, διότι αφού άντεξε τόσο βάρος και δεν χάλασε το λίγο παραπάνω βάρος της φωτογραφικής μηχανής δεν νομίζω να δημιουργήσει πρόβλημα.)

Κατά τα άλλα ασχολήσου φωτογραφίζοντας με ότι έχεις χωρίς να δώσεις ευρώ παρά πάνω, και αν θέλεις να μπεις στα βαθιά κράτα την όρεξη σου μάζευε εμπειρία (και λεφτά) για να αγοράσεις τον απαραίτητο κατάλληλο εξοπλισμό με πρώτη και καλύτερη μία ισημερινή στήριξη. Η βάση από το Dob δεν κάνει κι ας έχει goto. (Το νευτώνιο κάνει)

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να κάνει αστροφωτογραφία η βάση σου, δεν έχεις παρά να τη δοκιμάσεις. Αν κάνεις σωστό polar alignment (π.χ. με drift alignment), μία βάση με απλό μοτέρ ορθής αναφοράς συνήθως κάνει 2λεπτες εκθέσεις χωρίς πρόβλημα με μικρά refractors (και μεγαλύτερες με πολύ μικρά ή με τηλεφακούς). Για τέτοια βάση πιθανότατα ο καλύτερος σχετικά οικονομικός σωλήνας για φωτογραφίες είναι ο Skywatcher 80ED. Αλλά ακόμα και με πάφθηνους σωλήνες κάτι μπορεί να γίνει. Π.χ. υπήρχε μια συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει ένα φθηνότατο Travel Scope 70 (καινούργιο με backpack, τρίποδο, diagonals, προσοφθάλμια έχει 70 ευρώ - μεταχειρισμένο το βρήκα 30) ως κυρίως τηλεσκόπιο (αντί για οδηγητικό όπως αρκετοί όπως εγώ το έχουν) και βγήκα αμέσως έξω και τράβηξα 25 καρέ 1.5 λεπτού του Μ51 χωρίς οδήγηση. Επισυνάπτω το παράδειγμα (βγήκε μέσα σε πόλη μην περιμένετε θαύματα). Απλά το δικό σου είναι λίγο αργό (f/10) και θα ήσουν καλύτερα είτε με το 80ED που είναι και αποχρωματικό, είτε με ένα φθηνό StarTravel 80/102. Το Travel Star 70 ήταν extreme παράδειγμα :) Και με τηλεφακό κάνεις δουλειά, κανέναν παλιό και καλό στυλ Jupiter, Tair κλπ...

Γενικά στα 90s είχα ένα απλό Σοβιετικό Tal-1 χωρίς μοτέρ και έβαζα τη φωτογραφική μηχανή πάνω μαζί με το τηλεσκόπιο (συγκεκριμένα στον άξονα με το αντίβαρο) και είχα τραβήξει έως 10 λεπτά έκθεση με τηλεσκοπιάκι/τηλεφακό 400mm χρησιμοποιώντας το χειροκίνητο slow motion control (ακολουθούσα αστέρι με το κυρίως τηλεσκόπιο). Οπότε αν με τέτοιο εξοπλισμό γίνεται, με μοτέρ μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα. Το Dobsonian βεβαίως μπορεί να κάνει πλανητική φωτογράφηση με webcam.

M51-Final-TS70-PS.thumb.jpg.91834826fda6414a0884868214033fbb.jpg

M51 - 25x1.5min, Celestron Travel Scope 70, Canon 450D

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Πολύ καλη φωτογραφία. Μπράβο. Με web camera τι αποτελεσματα μπορω να έχω? Ποια θα μου πρωτεινες?Ασχολούμαι χρόνια με την αστρονομία αλλά μονο θεωρητικά. Με την παρατήρηση δεν το είχα αλλά τελευταία αναβάθμισα το dob σε go to και αποφάσισα να στραφω πλέον εκεί. Η φωτογραφία θα έρθει αφού εξοικειωθω καλά με τον ουρανό. Το καλό είναι οτι τώρα μένω επαρχία γιατί στην Αθήνα που ήμουν τα πράγματα δεν είναι και τα καλυτερα.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε

Για ecuador:

Αυτή η πατἐντα με το να αναρτήσει κανείς φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό στο μπαστούνι των αντιβάρων είναι πολύ καλή. Όμως δεν ξέρουμε αν έχει φωτογραφική μηχανή για να τον συμβουλέψουμε για μικρά τηλεσκοπία ή τηλεφακούς. Για να βγάλεις την παραπάνω φωτογραφία την 10ετία του 90 φαντάζομαι ότι θα χρησιμοποίησες φιλμ. Όμως τότε τα συνήθη φιλμ ήταν 36Χ22 mm. Τώρα οι συνήθεις αισθητήρες είναι 22X15 mm πράγμα που σημαίνει ότι άν έβαζες το ίδιο τηλεσκοπιάκι/τηλεφακό 400mm θα είχες 1,6Χ μεγένθινση. Δηλαδή σαν τότε να είχες χρησιμοποιήσει 400*1,6=640 mm. Χωρίς τέλεια πολική ευθυγράμμιση το βλέπω το πράγμα λήγω χλομό. Όσο για το 80ED στις συνήθεις DSLR δίνει εστιακή απόσταση εφάμιλλη με αυτή αυτή που θα είχε τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1 μέτρου στις μηχανές με 36άρι φιλμ. Ε δεν γίνεται να υποστηρίξει η στήριξη του τέτοια επίπεδα πολικής ευθυγράμμισης για να μπορέσει να το πετύχει. Όμως με την πατέντα που λές και κάνοντας την οδήγηση με ένα προσοφθάλμιο με φωτεινό σταυρόνημα με το ήδη υπάρχον τηλεσκόπιο και την φωτογραφική μηχανή στο μπαστούνι των αντιβάρων με ένα τηλεφακό 200mm και εγώ νομίζω ότι θα μπορέσει να έχει κάτι παρά πάνω από αποδεκτά αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε
Για ecuador:

Αυτή η πατἐντα με το να αναρτήσει κανείς φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό στο μπαστούνι των αντιβάρων είναι πολύ καλή.

Δυστυχώς στις περισσότερες σύγχρονες βάσεις το μπαστούνι δεν περιστρέφεται στην απόκλιση όπως στα παλιά TAL, οπότε δε μπορείς να έχεις dual axis οδήγηση όπως με το Σοβιετικό γαϊδουράκι! Αλλά με καλή πολική ευθυγράμμιση, έναν άξονα θες. Και φυσικά αν είσαι σε όριο βάρους, βάζοντας τη μηχανή στη μεριά με τα βάρη θες λιγότερα αντίβαρα!

Για ecuador:

Τώρα οι συνήθεις αισθητήρες είναι 22X15 mm πράγμα που σημαίνει ότι άν έβαζες το ίδιο τηλεσκοπιάκι/τηλεφακό 400mm θα είχες 1,6Χ μεγένθινση. Δηλαδή σαν τότε να είχες χρησιμοποιήσει 400*1,6=640 mm. Χωρίς τέλεια πολική ευθυγράμμιση το βλέπω το πράγμα λήγω χλομό. Όσο για το 80ED στις συνήθεις DSLR δίνει εστιακή απόσταση εφάμιλλη με αυτή αυτή που θα είχε τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1 μέτρου στις μηχανές με 36άρι φιλμ. Ε δεν γίνεται να υποστηρίξει η στήριξη του τέτοια επίπεδα πολικής ευθυγράμμισης για να μπορέσει να το πετύχει.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το λες αυτό, εκτός αν γνωρίζεις ότι η βάση στην οποία αναφέρεται έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ποιότητας. Με το 80ED και μια συνήθη DSLR δεν είναι δύσκολα τα 2 λεπτά είτε με καλό polar scope, είτε με drift alignment (για όσες βάσεις δεν έχουν καλό polar scope). Το πόσο καλή πολική ευθυγράμμιση μπορεί να γίνει δεν είναι τόσο θέμα στήριξης αφού μπορείς να κάνεις τουλάχιστον drift alignment. Τώρα αν το μοτέρ είναι κακής ποιότητας ή έχει κάποιο άλλο τέτοιο σοβαρό θέμα και δε μπορεί να κάνει καλό tracking ακόμα και με καλή πολική ευθυγράμμιση, αυτό είναι άλλο θέμα...

Δημοσιεύτηκε

Για ecuador:

Για το μπαστούνι στις SW περιστρέφεται. Στην δική του δεν ξέρω.

Για το αν το μοτέρ- στήριξη έχει περιοδικό σφάλμα εφόσον παρακολουθεί με το προσοφθάλμιο κάποιο άστρο το διορθώνει.

Για την πολική ευθυγράμμιση αυτή η βάση δεν έχει τρύπα απ΄ότι βλέπω στον άξονα τις ορθής αναφοράς. Είναι σαν την EQ2 της SW που και αυτήν την έχω. (Φτοὐ ούτε σε αυτή περιστρέφεται το μπαστούνι των αντιβάρων) Επομένως δεν μπαίνει πολική διόπτρα. Και επιμένω ότι αν θέλεις να κάνεις αστροφωτογράφιση κάνοντας διόρθωση μόνο στον άξονα της ΟΑ πρέπει η πολική ευθυγράμμιση να είναι επιπέδου αστεροσκοπείου. Αυτή τη πικρή αλήθεια την ξέρω καλά. Πολύ καλά, διότι η στήριξη που έχω, η EQ5, έχει χαλάσει κάτι στον άξονα της απόκλισης, και δεν μου επιτρέπει μικρο κινήσεις της τάξης του 1 δευτερολέπτου της μοίρας με αποτέλεσμα να βγάζω εδώ και τρία χρόνια φωτογραφίες κάνοντας διόρθωση μόνο στον άξονα της ΟΑ. Όπως λέμε να κάνει ο φίλος μας. Ἐχω πετύχει 10λεπτες εκθέσεις με το ED80 600mm και 5λεπτες με το 8ιντσο Νευτώνιο με 1000mm εστιακή απόσταση. Βεβαίως την οδήγηση την κάνω με φωτεινό σταυρόνημα στο χέρι.

Δημοσιεύτηκε
Για ecuador:

Για την πολική ευθυγράμμιση αυτή η βάση δεν έχει τρύπα απ΄ότι βλέπω στον άξονα τις ορθής αναφοράς. Είναι σαν την EQ2 της SW που και αυτήν την έχω. (Φτοὐ ούτε σε αυτή περιστρέφεται το μπαστούνι των αντιβάρων) Επομένως δεν μπαίνει πολική διόπτρα. Και επιμένω ότι αν θέλεις να κάνεις αστροφωτογράφιση κάνοντας διόρθωση μόνο στον άξονα της ΟΑ πρέπει η πολική ευθυγράμμιση να είναι επιπέδου αστεροσκοπείου.

Και πάλι δεν καταλαβαίνω. Εντάξει η πολική διόπτρα επιταχύνει αρκετά το drift alignment. Αλλά και αν δεν έχεις πολική διόπτρα (αλλά έχεις υπομονή) και πάλι μπορείς να κάνεις drift alignment για αστροφωτογραφία. Ειδικά αν μου λες ότι θες τέλεια ευθυγράμμιση, και πολική διόπτρα να έχεις κανονικά πάλι drift alignment θα κάνεις.

Δημοσιεύτηκε
Μου γράφεις το drift alignment. Τι είναι αυτό; Μήπως εννοείς την τεχνική διολίσθησης;

Δημοσιεύτηκε
Μου γράφεις το drift alignment. Τι είναι αυτό; Μήπως εννοείς την τεχνική διολίσθησης;

Πιθανώς να λέγεται έτσι στα Ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση όταν θέλουμε εξαιρετική ευθυγράμμιση για φωτογραφία χωρίς οδήγηση, μία είναι η μέθοδος και η πολική διόπτρα βοηθάει αλλά δεν είναι απαραίτητη και γι' αυτό δεν καταλαβαίνω ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη βάση.

Αν δεν έχεις υπόψη σου το drift alignment, μπορώ να καταλάβω γιατί μπορείς εσφαλμένα να θεωρείς ότι μια βάση χωρίς πολική διόπτρα δε μπορεί να κάνει αστροφωτογράφηση.

Το Tal δεν έχει πολική διόπτρα (και μάλιστα ούτε azimuth χειρισμό), αλλά του είχα κάνει drift alignment για εξάσκηση (δεν τη πολυχρειάζεσαι αν δεν έχεις μοτερ!)

Δημοσιεύτηκε
Πολύ καλη φωτογραφία. Μπράβο. Με web camera τι αποτελεσματα μπορω να έχω? Ποια θα μου πρωτεινες?Ασχολούμαι χρόνια με την αστρονομία αλλά μονο θεωρητικά. Με την παρατήρηση δεν το είχα αλλά τελευταία αναβάθμισα το dob σε go to και αποφάσισα να στραφω πλέον εκεί. Η φωτογραφία θα έρθει αφού εξοικειωθω καλά με τον ουρανό. Το καλό είναι οτι τώρα μένω επαρχία γιατί στην Αθήνα που ήμουν τα πράγματα δεν είναι και τα καλυτερα.

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα, από Web Cams προτείνεται συνήθως η παλαιότερη Philips SPC900, αλλά επειδή μάλλον "παραπροτείνεται", θα τη βρεις τσιμπημένη. Logitech Quickam 4000 και 5000 (όχι όλες όμως - άλλαξε σένσορα σε κάποια φάση) είναι άλλες παλιές καλές. Μια πιο οικονομική λύση από τις παλιότερες είναι η κάμερα του Xbox. Μετά άλλοι προτείνουν τις Microsoft Lifecams (π.χ. HD 3000), οπότε και για αυτές όπως και τις προηγούμενες υπάρχουν οδηγίες στο internet για να λυθούν. Αλλά γενικά στις περισσότερες σύγχρονες καμερούλες εύκολα ή δύσκολα αφαιρείται ο φακός και μπαίνει στη θέση του αντάπτορας και δίνουν σχετικά καλά αποτελέσματα. Έχω δοκιμάσει μέχρι και μια κινέζικη των 5 Ευρώ χωρίς μάλιστα αντάπτορα (κύλινδρος από κουτάκι φιλμ κολλημένο με ταινία) και δεν ήταν καθόλου απογοητευτική. Οι ζώνες του Δία θα φαίνονται με το τηλεσκόπιό σου, τα δαχτυλίδια του κρόνου, οι φάσεις της Αφροδίτης... Γενικά θα μπορείς να βγάλεις και καλύτερη λεπτομέρεια από αυτό που βλέπεις με το μάτι...

Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα με αυτή τη βάση είναι ότι είναι πολύ μικρή και ελαφριά κατασκευή για να κάνεις αστροφοτογραφία βαθέως ουρανού με τηλεσκόπια. Πάρε την EQ2 και κάνε. Δεν μπορείς. Μπορείς όμως να κάνεις αστροφωτογράφηση με την φωτογραφικοί μηχανή από 15 χιλιοστά εστιακή και από 100 μέχρι 200 με παρακολούθηση.

Όσο για την πολική ευθυγράμμιση φυσικά και η πολική διόπτρα δεν είναι ο μόνος τρόπος. Είναι όμως ο πιο γρήγορος και αν ξέρεις στα αλήθεια να την χρησιμοποίησης τότε σε 10 μόνο λεπτά πετυχαίνεις τέτοια ποιότητα στην πολική ευθυγράμμιση που ως κατασκευές οι συνήθεις ισημερινές στηρίξεις ( EQ3 έως EQ6) δεν μπορούν να υποστηρίξουν. Η παραμικρή προσθαφαίρεση βαρών θα την αλλοιώσουν.

Τέλος άσχετα με το τι λες εσύ, και το τι είμαι αναγκασμένος εγώ να κάνω λόγο βλάβης του άξονα της απόκλισης, η αστροφωτογράφιση βαθέως ουρανού με τηλεσκόπια γίνετε με ταυτόχρονη διόρθωση και στον άξονα της ΟΑ και στον άξονα της απόκλισης και αυτό η στήριξη του φίλου μας δεν μπορεί να το κάνει.

Και όπως έγραψα παρά πάνω η γνώμη μου είναι ο φίλος μας ο Θοδωρής, να μη βιαστεί να δώσει χρήματα σε φωτογραφικό εξοπλισμό αν πρώτα δεν μαζέψει μία στοιχειώδη εμπειρία με αυτά που ήδη έχει και παράλληλα να διαβάσει τα άρθρα που επί τόσα χρόνια έχουν γράψει οι φίλοι μας στο Astrovox. Καθώς επίσης και το οτιδίποτε άλλο του πέφτει στα χέρα ή στην οθόνη.

Δημοσιεύτηκε
Πάρε την EQ2 και κάνε. Δεν μπορείς.

Φίλε, αν και είσαι μάλλον μεγαλύτερος, θα μου επιτρέψεις να σε συμβουλεύσω. Μην είσαι απόλυτος. Επειδή απλά νομίζεις ότι κάτι δε γίνεται, μην επιμένεις, άσε τους άλλους να προσπαθήσουν και μπορεί να σε εκπλήξουν. Π.χ. http://www.astrobin.com/77468/

Δημοσιεύτηκε

Μακαρι να ηταν ετσι ωστε να φωτογραφιζαμε με φθηνες βασεις να κρατουσαμε τα λεφτα μας. ΟΜΩΣ δυστυχως δεν ειναι ετσι.

Η βαση που εχεις και μπορεις φυσικα να κανεις τις δοκιμες σου, ΔΕΝ κανει για αστροφωγραφια εκτος βεβαια σαν το λινκ του equdor που ειναι εκθεσεις των 10" (τοσο φωτεινα αντικειμενα ειναι το Μ42 αντε και το Μ31).

Συμφωνω σε ολα οσα σου ειπε ο Γιαννης, σου ξαναλεω δοκιμασε με τα εργαλεια που ηδη εχεις πρωτα για να δεις εαν οντως σου αρεσει η αστροφωτογραφια (γιατι υπαρχουν και πολλοι που πηραν ολον τον εξοπλισμο μα δεν εχουν και πολυ ορεξη...) και μετα σιγα σιγα φτιαχνεις το setup σου :wink:

Δημοσιεύτηκε
εκτος βεβαια σαν το λινκ του equdor που ειναι εκθεσεις των 10" (τοσο φωτεινα αντικειμενα ειναι το Μ42 αντε και το Μ31).

Καλά σόρρυ που έβαλα την πρώτη που είδα. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα με μεγαλύτερες εκθέσεις με διοπτρικά και τηλεφακούς (και μάλιστα μερικές με την EQ2 της Tasco που είναι χειρότερη από τη SW) που βγάζει μια γρήγορη αναζήτηση στο astrobin:

http://www.astrobin.com/27738/

http://www.astrobin.com/22405/

http://www.astrobin.com/85143/B/

http://www.astrobin.com/76860/

http://www.astrobin.com/22410/

Προσωπικά το βρίσκω πολύ χρήσιμο να φτάνεις τον εξοπλισμό σου στα όριά του. Μια απλή στυλ EQ2 με έναν τηλεφακό ή μικρό διοπτρικό μπορεί να δώσει αποτελέσματα που στην εποχή του φιλμ χρειαζόσουν αστεροσκοπείο να τα φτάσεις... Μετά αν αναβαθμιστείς αξιοποιείς πολύ καλύτερα και το νέο εξοπλισμό έχοντας μάθει όλα τα κόλπα. Π.χ. κι εγώ ακόμα λέω απέφυγε μια βάση τύπου Celestron SLT για αστροφωτογραφία, αλλά έχω δει απίστευτες αστροφωτογραφίες και με αυτή τη βάση. οπότε δεν είμαι απόλυτος και αν κάποιος την έχει ήδη θα του πω να το δοκιμάσει...

Δημοσιεύτηκε

Τελικά ecuador έχεις δίκιο. Λόγο ηλικίας αποτελώ μουσειακό είδος. Όταν ξεκίνησα υπήρχε το φίλμ. Με ένα ποιοτικό 400άρι χρειαζόσουν 5 με 10 λεπτά στα F5 τηλεσκόπια για να έχεις τέτοιο αποτέλεσμα στα συγκεκριμένα θέματα ( Σου παραθέτω φωτογραφίες.) Και 55!!! λεπτά για την κεφαλή του ίππου κλπ. Η έκθεση όσο έμενε ο φωτοφράκτης ανοιχτός στην παραπάνω φωτογραφία που έστειλες είναι μόλις 45 δευτερόλεπτα συμφωνά τουλάχιστον με την τεχνική περιγραφή της φωτογραφίας. Επομένως η πολική ευθυγράμμιση δεν παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Και με το μάτι να βάλεις την στήριξη να κοιτά προς τον βορά τέλειωσες. Δεν χρειάζεται να το παιδεύεις το πράγμα παρά πάνω. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο τότε. Άλλο 5 με 55 λεπτά έκθεση κι άλλο 45 δευτερὀλεπτα. Υπομονή λοιπόν. Διότι τηρουμένων των αναλογιών η επόμενη γενιά θα καταστήσει την δική σου μουσειακό είδος και θα φωτογραφίζει το παραπάνω θέμα αντί σε 45 ολόκληρα δευτερόλεπτα έκθεσης, μόλις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα η ισημερινή στήριξη και η πολική ευθυγράμμιση να είναι τελείως περιττές. Θα αρκεί ένα φωτογραφικό τρίποδο. Και αυτό δεν θα είναι απαραίτητο. Άρα τότε και με μόνο τη φωτογραφική μηχανή, ή ποιος ξέρει, ακόμα και με κινητό τηλέφωνο θα μπορείς αν θέλεις, να τραβήξεις τέτοιες φωτογραφίες. Και για' αυτό που μου έγραψες ecuador << Επειδή απλά νομίζεις ότι κάτι δε γίνεται, μην επιμένεις, άσε τους άλλους να προσπαθήσουν και μπορεί να σε εκπλήξουν>> ουδέποτε το είπα ή έστω κατά διάνοια το εννοούσα, αλλά σε αυτό το νήμα δύο φορές και αυτή με αναγκάζεις να είναι η τρίτη λέω, αν ξεκινάτε τώρα την αστροφωτογραφία ΜΗΝ προβείτε σε αγορές αν πρώτα δεν δοκιμάσετε τα ήδη υπάρχοντα και δεν αποκτήσετε προσωπική εμπειρία χρησιμοποιώντας τα. Ἀρα ξεκινήστε τώρα και με ότι έχετε. Και παρέθεσα την φωτογραφία του γαλαξία μας τραβηγμένη με παρόμοιο εξοπλισμό του Θοδωρή για να δει ότι, ναι αυτό γίνεται στα σίγουρα. Δεν έχεις λοιπόν δικαίωμα να μου προσάπτεις κατηγορίες ότι αποθαρρύνω φίλους από την αστροφωτογράφιση ή όποια άλλη ενασχόληση με αυτό το οποίο θεωρούμε ερασιτεχνική αστρονομία. Είναι τουλάχιστον αστοχία σου. Αν αποθαρρύνω κάτι ή κάποιον, είναι στο να προβεί σε βιαστικές αγορές, και αυτό το κάνω εν πλήρη συνείδηση. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πού ζούμε. Τα κάνουμε όλα ( αν είναι δυνατόν) με μηδενικές αγορές και με ότι έχουμε. Και το τελευταίο από τα λίγα ευρώ που μας περισσεύουν, το χαλάμε σε βενζίνες για να φύγουμε. Να πάμε μακριά από την φωτορίπανση για να βρεθούμε κάτω από ένα αληθινό νυχτερινό έναστρο ουρανό. Και αυτά τα τελευταία είναι και το πλαίσιο της όποιας λογικής τέλος πάντων διέπει τις συμβουλές μου και τις προτροπές μου.

ΥΓ Παραθέτω και δύο μουσειακές φωτογραφίες από την εποχή του φιλμ.

Το νεφέλωμα λιμνοθάλασσα: SLR Canon με φιλμ Fuji superia 400 ISO 1X15 min

Το νεφέλωμα κεφαλή του ίππου: SLR ZENIT με φιλμ Fuji superia 400 ISO 1X55 min!!!!!!!!

Ε αυτές δεν μπορούσα να τις τραβήξω με την EQ2. Έπρεπε να πάρω την EQ5. Και εδώ ακριβώς είναι που κολλά αυτό το αν μπορείς να τραβήξεις με EQ2 κάντο. Εγώ δεν μπορώ.

R001-018.thumb.jpg.7684b149b9c66821aaf5bf19e67b7f98.jpg

548995418_31.jpg.27ff39658e8f4ce4b482399bdf7aa9d8.jpg

Δημοσιεύτηκε

Επειδή τώρα μας την είπες πως είμαστε καινούργιοι και δεν ξέρουμε από φιλμ, ορίστε και μία έκθεση 10.5 λεπτών του Hale-Bopp χωρίς μοτέρ (χειροκίνητα χειριστήρια του Tal-1 ή Mizar όπως λεγόταν το '89) με Zenit και Halleyscope 40mm f10 (400mm focal length) σε Fuji Super G 800 :)

Εγώ απλά είχα κολλήσει στο "δε γίνεται καλό polar alignment χωρίς polar scope". Γίνεται, απλά δεν είναι εύκολο. Στις παραπάνω φωτογραφίες ο ένας κατάφερε 3 λεπτά με 80ED. Κατά τα άλλα συμφωνώ στο δεν πρέπει να τρέχουμε να αγοράζουμε εξοπλισμό, αλλά επαυξάνω: δοκιμάζουμε με τον υπάρχοντα εξοπλισμό και πράγματα που μπορεί να μη θεωρούνται εύκολα.

97comet1.thumb.jpg.54fef5f141e214aa88fddecc7abe0ab7.jpg

Hale-Bopp

Δημοσιεύτηκε

ecuador το ότι στην είπα στην είπα. Όχι όμως στο ότι <<είμαστε καινούργιοι και δεν ξέρουμε από φιλμ>> όπως παρά πάνω το διατύπωσες αλλά στο <<ότι Φίλε, αν και είσαι μάλλον μεγαλύτερος, θα μου επιτρέψεις να σε συμβουλεύσω. Μην είσαι απόλυτος. Επειδή απλά νομίζεις ότι κάτι δε γίνεται, μην επιμένεις, άσε τους άλλους να προσπαθήσουν και μπορεί να σε εκπλήξουν.>> όπως επίσης πιο πριν το διατύπωσες. Έγινα απολύτως σαφής με την παραπάνω απάντηση, και για να το κάνω ακόμα πια ξεκάθαρο σου λέω ότι δεν μου αρέσει να με κατηγορούν ότι αποθαρρύνω κάποιους. Διότι εγώ που ζω την ζωή μου και κάποιοι φίλοι που με ξέρουν κάτι τέτοιο είναι άδικο. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.

Όσο για τις φωτογραφίες (και τις δύο τις δικές σου και όχι τις άλλες του ιντερνετ) μου αρέσουν πολύ και ο τρόπος που τις τράβηξες.

Δημοσιεύτηκε
Προσωπικά συμφωνώ στην προοπτική κάποιος να "ξεζουμίσει" τον υπάρχοντα εξοπλισμό του (αν και δεν το κάνω πάντα ο ίδιος). Θεωρώ, όμως, πως ένα άριστο αποτέλεσμα με ένα συγκεκριμένο σετ εξοπλισμού δε λέει πάντα όλη την ιστορία διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ατυχή αποτελέσματα αντιστοίχισαν στο ένα επιτυχές ή πόσος επιπλέον κόπος και χρόνος χρειάστηκε ή τι ειδικές συνθήκες υπήρξαν (π.χ. εμπειρία). Προτιμώ να ανατρέχει κανείς στο "μέσο αποτέλεσμα" (αν και αδόκιμος ο όρος) ώστε οι προσδοκίες να είναι λίγο-πολύ πιο κοντά στην πιθανότερη έκβασης της προσπάθειας.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά παιδιά...... Άκουσα όλες τις απόψεις και έχω καταλάβει πλέον τι μπορώ και τι όχι πανω κάτω. Η κόντρα δεν βοηθά κανένα. Χαίρομαι πάντως που υπάρχει τόση εμπειρία μαζεμένη μέσα στο φόρουμ. Πραγματικός θησαυρός και απο παλιούς και απο νέους. Είναι στ αλήθεια τρομερό.

Werner Heisenberg

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά παιδιά...... Άκουσα όλες τις απόψεις και έχω καταλάβει πλέον τι μπορώ και τι όχι πανω κάτω. Η κόντρα δεν βοηθά κανένα. Χαίρομαι πάντως που υπάρχει τόση εμπειρία μαζεμένη μέσα στο φόρουμ. Πραγματικός θησαυρός και απο παλιούς και απο νέους. Είναι στ αλήθεια τρομερό.

Εντάξει, νομίζω δεν ξεφύγαμε ιδιαίτερα, σε κόσμια επίπεδα είμαστε. Συγνώμη πάντως που παρασύρθηκα λίγο παραπάνω στη κουβέντα στο νήμα που ξεκίνησες! Πάντως από την "κόντρα" είδαμε και κάτι πολύ ωραίες φωτογραφίες εποχής φιλμ από το Γιάννη. Κάτι που δε βλέπουμε συχνά πλέον σε forum ;)

Πάντως αν κάνεις κάτι με αστροφωτογραφία, εδώ είμαστε να θαυμάσουμε αποτελέσματα (όπως θα έχεις δει θαυμάζουμε εξίσου αποτελέσματα ταπεινού εξοπλισμού).

@Astrovox, Ο λόγος που έβαλα και παραδείγματα κάπως "extreme" του τί μπορείς να κάνεις με απλό εξοπλισμό είναι ότι όταν έβαλα κάτι που γίνεται σχετικά απλά (ο Ωρίωνας με εκθέσεις 10"), θεωρήθηκε ότι ΔΕΝ (sic) είναι αστροφωτογραφία (ή δε μετράει αν δε μπορούμε να βγάλουμε το ίδιο καλά όλα τα αντικείμενα, δεν ξέρω τί ακριβώς εννοούσε ο ποιητής). Αλλά φυσικά έχοντας δει που μπορούμε να φτάσουμε, παίρνουμε θάρρος να δοκιμάσουμε. Και καμιά φορά μαζεύουμε αρκετή εμπειρία και γινόμαστε εμείς το παράδειγμα ;)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης