Jump to content

Πλήρες σετ για 8" Newton


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν, αφού κατέληξα οτι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάρω ένα κατοπτρικό 8ιντσο f/5 σε heq5 θα ήθελα κάποιες προτάσεις για προσοφθάλμιους.

Βarlow x2 θα πάρω σίγουρα οπότε θέλω 2-3 προσοφθάλμιους που να καλύπτουν ευρύ πεδίο μεγεθύνσεων (από x30 μέχρι x300 περίπου).

Διάβασα ένα κάρο άρθρα και νήματα αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές είναι τόσες πολλές που χάνεσαι.

Κατέληξα ότι ένα 32αρι, ένα 10αρι και ένα 6αρι ή 7αρι με καλύπτουν (μαζί με barlow) αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος στις πράξεις...

Κάπου εκεί χάθηκα με τα εύρη πεδίου και τα eye relief και τους τύπους τους...

Το budget για όλα μαζί (μαζί με barlow) δεν θα ήθελα να ξεφύγει πάνω από τα 250-300ευρώ (άντε και λίγο παραπάνω) οπότε δεν μπορώ να πάω σε πολύ ποιοτικές επιλογές ή πρέπει να πάρω 2 προσοφθάλμιους τελικά...

Γνώμες;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον 32άρη θεωρώ ότι θα τον χρησιμοποιήσεις ελάχιστα και θα τον βαρεθείς (εκτός αν πας σε Plossl). Θα σου πρότεινα έναν 24 mm για χαμηλές μεγενθύσεις-ερευνητικό κατά προτίμηση ευρυγώνιο (68 μοιρών). Ο Baader Hyperion (ή ο αντίστοιχος Maxvision από την Explore Scientific, που θεωρείται κλώνος των Meade 5000 SWAN) είναι δύο πολύ καλές και οικονομικές λύσεις, ακόμα και για F5. Εκεί που θα σου πρότεινα να δώσεις τα περισσότερα χρήματα είναι στις 100X μεγενθύσεις περίπου ή σε εστιακές 9-11 mm, καθώς θα είναι ο κυριότερος προσοφθάλμιος φακός που θα χρησιμοποιείς για deep sky παρατήρηση (68 ή 82 μοιρών καλύτερα).

 

Μην βιαστείς να τα πάρεις όλα μαζί και καινούρια, εξάλλου κατά περιόδους θα βρεις απίστευτες ευκαιρίες και εδώ σε μεταχειρισμένα. Από barlow θα πρότείνω, όπως οι περισσότεροι, τον 2Χ της Televue ή τον Celestron Ultima (δυσεύρετος πλέον), αν και για πλανητική προτιμώ ενα μεμονωμένο προσοφθάλμιο στα 4-5 mm .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου και απο εμενα stamosp.Ολα τα τηλεσκοπια συνοδευονται συνηθως με δυο προσοφθαλμια ενα 25αρι και ενα 10αρι,το 25αρι σαν ερευνητικο αλλα και σαν φακος χαμηλης μεγεθυνσης ευρεως πεδιου ειναι πολυ καλο οποτε κατα την γνωμη μου το32αρι δεν το χρειαζεσαι.Το 10αρι για την ωρα ειναι και αυτο αρκετο δες το πρωτα λιγο καιρο και μετα βλεπεις μονος σου αν θες να το αναβαθμισεις αργοτερα.Παρε ενα για πλανητικη παρατηρηση στα 4mm που θα σου δινει 250× στο f/5 που διαλεξες αυτα για αρχη,με τον καιρο θα δεις τι θες και θα κανεις πιο προσανατολισμενα τις αγορες σου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παιδιά, η αλήθεια είναι ότι στο πακέτο δεν αναφέρει οτι περιλαμβάνει κάποιον προσοφθάλμιο, για αυτό το ψάχνω από τώρα (το λογικό είναι να έχει).

Έκανα βέβαια την ερώτηση στο teleskop και περιμένω απάντηση. Αν όντως περιλαμβάνει πάω για αρχή μόνο για τον barlow και βλέπουμε. Ειδάλλως θα κοιτάξω για αυτούς που μου προτείνατε.

Edit: Κοιτάω για 1.25, έτσι?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει ένας ES82 8.8 στις αγγελίες που έχει δυνατότητα να είναι ο βασικός σου φακός (αν δεν παρατηρείς με γιαλιά τουλάχιστον).

Με όσα περισσεύουν ψάξε και για έναν ES68 24. Αλλά και ο ES82 18 της ίδιας αγγελίας δεν είναι μακριά από πλευράς πραγματικού πεδίου.

Με αυτούς τους δύο μπορείς και να μείνεις, αλλά μπορείς και να γεμίσεις τα κενά σιγά σιγά στο μέλον. Δηλαδή έναν 5mm και έναν περίπου 15mm (αν πάρεις τον 24).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με έναν barlow και τον 8.8 και έναν 24 θα χρειάζομαι 5αρι και 15άρι?

Κοίτα, μυωπία έχω καναδυό βαθμούς, αστιγματισμό εχω και από κει κάτι αλλά γυαλιά φοράω μόνο για τηλεόραση και νυχτερινή οδήγηση... :oops:

Έχει να κάνει με το eye relief λογικά, έτσι?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και η παρατήρηση νυκτερινή είναι. Δηλαδή θα έχεις μυδρίαση και η κόρη σου θα ανοίξει τόσο που να περιλαμβάνει το αστιγματικό μέρος του οφθαλμού σου. Σε φακούς με κόρη εξόδου μικρότερη του 2mm (δηλαδή κάτω από 10mm) δεν θα φανεί αλλά στον μεγάλο μάλλον θα χρειαστείς γυαλιά. Οπότε πάμε για Hyperion 24mm και αν θέλεις καλύτερη απόδοση στα άκρα σε ακριβότερο φακό, Vixen LVW 22 ας πούμε.

Οι περισσότεροι barlow δίνουν λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση από αυτή που λένε. Αν πάρεις φακό 10mm θέλεις ένα barlow 2x που μπορεί να είναι 2.2x περίπου και τερματίζεις το τηλεσκόπιό σου για τις περισσότερες νύκτες.

Καλύτερα πρώτα να πας σε κάποια αστροπαρατήρηση την ερχόμενη εβδομάδα και να δεις με και χωρίς τα γιαλιά σου μέσα από δύο ομάδες φακών. 32-18mm και 12-6mm, σε τηλεσκόπιο f/5-f/6 (αν δεις μέσα από SCT δεν μετράει, όλα καλά θα φαίνονται λόγω μικρότερης κόρης εξόδου με τους ίδιους φακούς). Μετά τα ξαναλέμε.

Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν αρκετοί καλοί φακοί για παρατήρηση με γυαλιά κοντά στα 10mm (Pentax XW, XL, Vixen LVW, TV Delos, Radian, DeLite) αλλά ελάχιστοι κοντά στα 24mm (Vixen LVW, Nagler 22) και δεν μιλάω για την κόμη που θα την βλέπεις ούτως ή άλλως, μιλώ για τον αστιγματισμό σου.

Η φθηνή λύση για παρατήρηση με γυαλιά παραμένει μία εδώ και χρόνια, μας αρέσει- δεν μας αρέσει. Baader Hyperions.

Δες πρώτα λίγο ρεφενέ και μετά ξηλώσου, καθώς μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η μυωπια διορθωνεται μεσα απο το τηλεσκοπιο. Ο αστιγματισμος οχι.Χρειαζεται γυαλια.Θα σε συμβουλευα να φορας φακους επαφης κατα την παρατηρηση ωστε να μην σε ενδιαφερει το eye relief.

Και το σπουδαιοτερο,μονο τοτε θα μπορεσεις να εκμεταλευτεις στο επακρο τους wide angle προσοφθαλμιους. Το εφαρμοσα πριν λιγους μηνες, μετα απο δεκαετιες παρατηρησης με γυαλια, και η απολαυση πολλαπλασιαστηκε. Οπως και η ευκολια στην ευρεση αντικειμενων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με barlow χ2 και τον 8,8 εισαι καλημενος για αρχη στη βασικη μεγενθυση και στην πλανητικη!Το Τριτο που θα ειναι ερευνητικο η χαμηλης μεγενθυσης, μπορεις να το προσθεσεις μετα απο αυτα γιατι θα εχεις ισημερινη και αυτο το κανει ληγοτερο απαρετιτο.Το ερευνητικο ειναι απαρετιτο σε dobsonians για ευκολη ευρεση στοχου.Στην ισημερινη μπορεις να ριξεις κ λιγο τον πιχη χαμηλοτερα και με ενα plossl 32mm αν το οικονομικο σου σε περιοριζει.Αν οχι με ενα hyperion 24mm εχεις κανει πολυ καλο σετακι με τις βασικες μεγενθυσεις.

Για πολλα χρονια αγαπημενο μου σετ ηταν oι υπεριωνες 24μμ -13μμ(+fine tune ring 28mm) μαζι με barlow x2.Ισως ειναι το καλητερο φθηνο σετ για καπιον που φοραει γυαλια!Αν βαλεις ομως στο σετ τον 8,8μμ στις 82 μοιρες αντι του υπεριωνα 13μμ 68 μοιρες το θεωρω ακομα πιο αναβαθμησμενο σετ!Ειναι εξερετικη επιλογη!Αλλαξα πολλα προσοφθαλμια και αν ξεκινουσα ξανα απο το μηδεν αυτα θα επερνα οπως και προτεινω...

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία, σας ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Ήδη έχω μια πολύ καλή εικόνα χάρη στις απαντήσεις σας.

Μένει να μου απαντήσει ο teleskop τι περιλαμβάνει το πακέτο για να δω που θα παίξω στις επιλογές που μου είπατε. Θα σας ξαναρωτήσω...

Οι Baader hyperion zoom που καλύπτουν ευρύ φάσμα μεγεθύνσεων είναι κατώτεροι ποιοτικά?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι καλύτερος αλλά ακριβότερος. Πρακτικά είναι χρήσιμος ιδίως στα 16-8 οπότε τον 24 θα τον χρειαστείς ούτως ή άλλως (λόγω στενού πεδίου).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά θα πάρω το σετ με το skywatcher 8" που βρήκα σε καλή τιμή και περιλαμβάνει 25αρι και 10αρι.

Οπότε θα παίξω για αρχή με αυτά και ένα barlow και θα δώ τι μου λείπει περισσότερο.

Βέβαια το hyperion zoom αν κάποια στιγμή το πάρω ψιλοκάνει άχρηστο το barlow...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να αγοράσεις έναν καλό και ποιοτικό Barlow. Όχι τις SW. Έχω κι εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο. Χωρίς ένα καλό Barlow είναι πρόβλημα. Θα εκπλαγείς και θα δεις ότι με τον Barlow δείχνει καλύτερα απ' ότι χωρίς Barlow!

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα και παλι φιλε μου,θα ηθελα να σου προτεινω και ενα φιλτρο σεληνης μιας και θα μπεις σε εξοδα,αυτο ας πουμε http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=188 γιατι το 8αρι τηλεσκοπιο εχει μεγαλη φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα και η σεληνη μετα απο λιγα λεπτα παρατηρησης πιθανον να αρχισει να σε κουραζει.Ειναι μια αγορα οικονομικη και κατα τη γνωμη μου αξιζει.

 

ΥΓ.Το φιλτρο της skywatcher ειναι μαπα μην σε δελεασει η τιμη του ασε που ειναι και πλαστικο και καθε φορα που το βιδωνεις στο προσοφθαλμιο θα πρεπει να προσεχεις μην φας τις στροφες του

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα! Τελικά πήρα το skywatcher 200/1000 στην heq5 αλλά δεν έχω προλάβει λόγω υποχρεώσεων να κάνω κάτι σοβαρό, μόνο από το μπαλκόνι χρησιμοποιώντας την σαν altaz ( :oops: ) είδα Αφροδίτη και λίγο Δία.

Πραγματικά συγκλονιστικό όταν για πρώτη φορά βλέπεις καθαρά το μισοφέγγαρο της Αφροδίτης...

Τέλος πάντων οι προσοφθάλμιοι που έχει το τηλεσκόπιο είναι ένας 25mm με την επιγραφή "super 25 -wide angle - long eye relief" και ένας 10mm με την επιγραφή "super 10" μόνο.

Αξίζει να παραμείνει κανένας από αυτούς στην ομάδα; Barlow δεν έχω βρει ακόμα αλλά είναι η άμεση προτεραιότητά μου.

Χτες σερφάροντας (astrovox και γενικά) είδα πολύ καλές κριτικές για προσοφθάλμιους BST Explorer - Starguider οι οποίοι έχουν καλό eye relief και καλό FOV. Στην αρχή είχα καταλήξει σε Baader Hyperions (έχοντας μία σχετική επιφύλαξη για τη μεγάλη διάμετρό τους - δεν ξέρω πόσο βολική είναι).

Πώς είναι συγκρινόμενοι οι hyperions με τους starguider?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τους φακούς κράτα τους προς το παρόν και παρατήρησε με αυτούς (τον 25 κυρίως) σήμερα, μετά την Αφροδίτη και τον Δία, τον Κρόνο και κατόπιν όλους τους εντυπωσιακούς στόχους από τον Τοξότη έως τον Ηρακλή - Λύρα περί τα μεσάνυκτα. Χθες ήταν πολύ καλή βραδιά, ελπίζω να επαναληφθεί σήμερα που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι.

Οι BST είναι κλώνοι Paradigm. Έχουν λιγότερες μοίρες αλλά περικόπτοντας τα άκρα έχουν και καλύτερη απόδοση σε αυτά. Αυτή είναι η κύρια διαφορά από τους Hyperion. Θα προτιμούσα τον Hyperion 24 (ή ES68 ή Panoptic) και τους Paradigm κάτω από τα 12mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι φακοί είναι αρκετά καλοί. Εγώ τους έχω ακόμα και τους μεταχειρίζομαι σε κάθε παρατήρηση. Αυτό που πρώτα πρέπει να αγοράσεις είναι ένας καλός 2Χ Barlow. Να προτιμήσεις της TELEVUE. Το γεγονός ότι το κάτω στοιχείο, αυτό με τον φακό, ξεβιδώνει έχει πολλά πλεονεκτήματα. Και βαίβεα είναι και τα κορυφαία οπτικά. Ο Barlow για το τηλεσκόπιο που αγόρασες θα γίνει το υπ' αριθμόν ένα οπτικό στοιχείο που θα χρησιμοποιείς συνέχεια. Το πιο χρησιμοποιημένο εξάρτημα που θα μιαίνει στην κάνη του εστιαστή σου. Εκτός αυτού πάντοτε θα σου πολλαπλασιάζει επί δύο τον αριθμό των προσοφθαλμίων σου.

Ο 25 φακός + Barlow θα σου εντοπίσει τα περισσότερα αντικείμενα του Μ. Και με τον 10 (Χωρίς Barlow) θα δεις σπείρες στον Μ54. Με τον Barlow + 10 θα έχεις μία υπέροχη θέα για το δακτυλιοειδές πλανητικό νεφέλωμα στην Λύρα κλπ.

Καλή αρχή και να τα ευχαριστηθείς.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον barlow της Televue τον έχω βρει στο agenaastro στα 125€ και περιμένω μπας και εμφανιστεί σε καμιά αγγελία... Θα δώσω καναδυό βδομάδες ακόμα.

Έχω καταλήξει σε φακούς με σημαντικό eye relief μια και δεν θέλω να περιοριστώ όσον αφορά τη χρήση γυαλιών ή όχι, οπότε απέρριψα τους ευρυγώνιους (πχ ES82) και κατέληξα στους Hyperions όταν είδα ότι οι Astroguider (BST-Paradigm-κοκ) με λίγο μικρότερο FOV είναι ισάξιοι οπτικά για το μισό της τιμής τους.

Δεν ενδιαφέρομαι για άμεση αγορά αλλά θέλω να έχω μια καλή εικόνα από τώρα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η χρήση γυαλιών είναι όντος πρόβλημα. Όμως είναι απαραίτητα μόνο όταν έχεις αστιγματισμό. Εγώ έχω 3,5 πρεσβυωπία και βάλε και 2 βαθμούς υπερμετρωπία. Επειδή όμως δεν έχω αστιγματισμό (τουλάχιστον ακόμα) βλέπω πολύ καλά στο προσοφθάλμιο χωρίς γυαλιά. Το ίδιο συμβαίνει για κάποιον που έχει μυωπία. Δοκίμασε πρώτα με γυαλιά ή χωρίς στο προσοφθάλμιο για να αποφανθείς.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά δεν μου βγαίνει η παρατήρηση με γυαλιά. Θέλω να κολλάω το μάτι στον προσοφθάλμιο, θέμα αίσθησης πιστεύω περισσότερο.

Οπότε η λύση είναι αστιγματικοί φακοί επαφής και πλέον οι επιλογές σε προσοφθάλμιους πολλαπλασιάζονται...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης