Jump to content

Εστιαστες 1,25'' vs 2''


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα, εχω ενα dob 8'' skywatcher το οποιο ειχε στη συσκευασια του focusers και των 1,25'' και των 2''.Τωρα τελευταια αγορασα και εναν προσοφθαλμιο baader hyperion zoom mark iii ο οποιος μπορει να χρησιμοποιηθει και με τους δυο focusers.Η ερωτηση μου ειναι ποτε και για ποιο λογο μπορω να χρησιμοποιω τον εστιαστη των 2'' η των 1,25'' δηλαδη ποια ειναι τα υπερ και τα κατα τους (εκτος απο την τιμη των προσοφθαλμιων φυσικα).

 

Ευχαριστω.

Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προσοφθάλμιοι φακοί έχουν συνήθως την μικρότερη κάνη που μπορεί να εξυπηρετήσει το πεδίο που προσφέρουν. Γι'αυτό θα δεις πως οι προσοφθάλμιοι μικρών εστιακών αποστάσεων (που δίνουν μικρό πεδίο) βγαίνουν σε έκδοση 1.25 ιντσών ενώ οι προσοφθάλμιοι μεγάλων εστιακών αποστάσεων (που δίνουν μεγάλο πεδίο) αναγκαστικά έχουν κάνη 2 ιντσών για να μπορέσει να φιλοξενήσει το μεγάλο πεδίο. Το ακριβές σημείο που αναγκαστικά αλλάζει από 1.25 σε 2 εξαρτάται από τον οπτικό σχεδιασμό του προσοφθάλμιου και το φαινόμενο πεδίο του, π.χ. οι Nagler από τα 17mm γίνονται 2-ιντσοι, οι Panoptic από τα 27mm ενώ οι plossl ακόμα πιο πάνω.

 

Ο εν λόγω προσοφθάλμιος που έχεις, δεν έχει ανάγκη τις 2 ίντσες για να εξυπηρετήσει το πεδίο του, απλά παρέχει τη δυνατότητα αυτή για διευκόλυνση σε περίπτωση που ο υπόλοιπος σου εξοπλισμός είναι κατά κύριο λόγο 2 ιντσών. Το πιο πιθανό είναι πως ο υπόλοιπος εξοπλισμός που έχεις θα είναι 1.25 ιντσών οπότε θα σε βολεύει να το χρησιμοποιείς έτσι για να μην κάνεις αλλαγές σε αντάπτορες. Επιπλέον, πιθανώς να έχεις και φίλτρα 1.25" τα οποία είναι συχνά στη μισή τιμή από τα αντίστοιχα 2".

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολυ astrovox για την αμεσοτητα της απαντησης καταρχην.Με κατατοπισες πληρως.Η αληθεια ειναι οπως ειπες οτι ο εξοπλισμος μου αποτελειται απο προσοφθαλμιους και φιλτρα 1.25''.Επομενως θα χρησιμοποω τον εστιαστη των 1.25'' αφου οπως εξηγησες πολυ αναλυτικα δεν αλλαζει κατι.

Και παλι ευχαριστω πολυ.

Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειδικά ο Baader Hyperion Zoom πάντως, επειδή η κάννη 1.25" είναι βραχύσωμη και το σώμα του φακού έχει μεγάλη διάμετρο, προκαλεί δυσκολία στη σύσφιξη της βίδας του εστιαστή (κάτι που λύνεται και μέσω αντικατάστασης με μακρύτερη δακτυλόβιδα) και φαίνεται λίγο ασταθής σε εστιαστή 1.25". Αντιθέτως, σε κάννη 2" ταιριάζει γάντι και η βίδα εξέχει φυσικά και έχει καλύτερη προσβασιμότητα.

Επίσης, σε ορισμένα διοπτρικά και νευτώνια (όχι το 8") ο Zoom μπορεί να μην εστιάζει ή να εστιάζει οριακά (δηλαδή να μην εστιάζει σε όλο το φάσμα και ιδίως στα 24 έως 16mm) με τη μία ή την άλλη διαμόρφωση. Αυτό επειδή σαν 2" μπαίνει πιο μέσα και σαν 1.25" βγαίνει πιο έξω σε σχέση με τον εστιαστή. Το πρόβλημα είναι σπάνιο και σχετίζεται με λίγα κοντά τηλεσκόπια, f/4-f/5. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν ο χρήστης έχει μεγάλη μυωπία και παρατηρεί χωρίς γυαλιά.

Όταν χρησιμοποιώ τον τροχό φίλτρων ο Zoom δεν εστιάζει σαν 1.25", βρίσκεται πολύ έξω. Ένας λόγος που άλλαξα τον τροχό των 1.25" και πέρασα σε 2" όπου δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κατά τ' άλλα δεν υπάρχει οπτική διαφορά. Οπότε η επιλογή γίνεται βάσει των υπολοίπων φακών και φίλτρων που διαθέτει κάποιος. Πολλοί ξεκινάμε με 1.25" και στην πορεία διολισθαίνουμε προς τις 2" αν μας αρέσουν φακοί με ιδιαίτερα μεγάλο πεδίο.

Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Baader αυτή η ευελιξία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολυ για το σχολιο kkokkolis. Με καλυψες πληρως.Η αληθεια ειναι οτι βρισκω λιγη δυσκολια στο σφιξιμο των βιδων με τον 1.25'' εστιαστη και τον hyperion zoom.Μπορει να τις αλλαξω ενδεχομενως οπως πρoτεινεις. Η αληθεια ειναι πως με την εστιαση οπως λες στο 8 ιντσο δεν ειδα καποιο προβλημα ( τουλαχιστον οσο θα μπορουσα να καταλαβω ως αρχαριος ). Θα ηθελα επισης να σε ευχαριστησω προσωπικα γιατι τον zoom τον αγορασα μετα απο δικα σου θετικα σχολια στο forum και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος μεχρι στιγμης. Ελπιζω να τον ευχαριστηθω...

Ευχαριστω και παλι.

Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι γνωστό σε αυτό το forum πως για όλα φταίω εγώ. Αλλά για τον Hyperion Zoom δύσκολα θα βρεις κάποιον να πει κακά λόγια.

 

Να οι μακρύτερες δακτυλόβιδες

 

t_hyperion_savers_178.jpg

 

Υπάρχουν από Nylon (ώστε να μην πληγώνουν τον φακό, να ασκούν πίεση, αλλά και να κόβονται εύκολα στο μήκος που θες) και τις αγόρασα από το Scopestuff.com.

 

Υπάρχουν και μεταλλικές, από χρωματοπωλείο. Είναι τύπου Allen (αυτές δείχνει η φωτογραφία) με ραβδωτή κεφαλή και γυρίζουν εύκολα με το χέρι. Πάμφθηνες, τις πήρα από ένα κατάστημα στον Πειραιά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης