herc75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Καλησπέρα. Επειδή έχει ξανά τεθεί το θεμα κ δεν μπόρεσα προσωπικά να βγάλω συμπέρασμα. Η ερώτηση μου ειναι η εξής. Έχω ένα skywatcher 8'' dob. Αυτό τον καιρό σκεφτόμουν να περάσω και σε Ισημερινή στήριξη για να αρχίσω να την μαθαίνω σιγά σιγά ( κ την ευκολία της στο να ακολουθεί τον στόχο ) κ ίσως αργότερα με τον κατάλληλο βέβαια οπτικό σωλήνα να αρχίσω ίσως και την αστροφωτογραφηση. Επειδή το budget στην παρούσα φάση ειναι γύρω στα 600€, αξίζει να πάρω μια eq5 και το μοτέρ ορθής αναφοράς για πιο άνετη παρατηρηςη προς το παρών η ειναι βαρύ το 8 ίντσο για την eq5 και θα πανε χαμένα τα χρήματα;Μήπως καλυτερα να πάρω μια dslr τώρα ( σκέφτομαι την canon 700d ) και αργότερα ένα άλλο τηλεσκοπιο σε Ισημερινή; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την βοήθεια σας στην απόφαση. Ευχαριστώ πολύ. Ηρακλής Οικονόμου
cost_ang Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 καλησπέρα , στην παρούσα φάση (χωρις ισημερινη στηριξη) η DSLR θα σου ηταν αχρηστη για φωτογραφιση μεσα απο το τηλεσκοπιο σου .στην εστιακή απόσταση που εχεις (λογικα 1000mm.. ο μέγιστος χρόνος εκθεσης που θα μπορουσες να τραβηξεις χώρις να αποτυπωθουν trails ειναι γυρω στα 1-2sec) κοντα στα χρηματα που διαθέτεις αν κανεις λιγο υπομονη μπορεις να βρεις ακόμα και EQ6 μεταχειρισμενη στις αγγελίες, η οποία θα σου ειναι αρκετή για σχεδόν οποιαδηποτε χρηση θελήσεις μελλοντικα. εγω προσωπικά λοιπον θα φροντιζα να χτισω γερά θεμελια για αρχη , και σιγα σιγα οταν τα οικονομικα το επιτρεπουν θα προσθετεις σιγα σιγα και κατι απο πανω φιλικά κων/νος
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 για δες εδω παρομοιο θεμα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=21376 Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
herc75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 ΚΑΤ αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το είδα κ το άλλο post. Απλά κάποιοι λένε ότι ειναι βαρύ το οκταιντσο για την eq5 κ έχει πολλές δονήσεις ιδιαίτερα σε μεγαλη μεγέθυνση ενώ άλλοι λένε ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για παρατηρηση και μόνο ( κόβοντας και τα πόδια του τριποδα ) για σταθερότητα. Δεν έχω σκοπό να ξεκινήσω αστροφωτογραφηση με αυτό το setup, απλά αν ειναι να δώσω κάποια χρήματα τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να επενδύσω σε μηχανή την οποία θα την χρησιμοποιήσω στο μέλλον με άλλο τηλεσκοπιο η να τα ξοδέψω για αναβάθμιση της παρατήρησης με μια Ισημερινή για να ακολουθεις και τους στόχους. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η eq5 δεν το σηκώνει (απο ότι καταλαβαίνω απο τους περισσότερους)..... Ηρακλής Οικονόμου
StamosP Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Πρέπει να υπάρχει και μια heq5 pro στις αγγελίες σε αυτό το budget... Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
herc75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Πρέπει να υπάρχει και μια heq5 pro στις αγγελίες σε αυτό το budget... Την είδα. Φαίνεται πολύ καλή. Ποια ειναι η διάφορα της εκτός απο το goto.; Ηρακλής Οικονόμου
StamosP Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Σε σχέση με την EQ5? Μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο αναρτώμενο βάρος (HeavyEQ5), άρα πολύ πιο σταθερή. Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
herc75 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Σε σχέση με την EQ5? Μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο αναρτώμενο βάρος (HeavyEQ5), άρα πολύ πιο σταθερή. Θα την σκεφτώ και αυτή. Φαίνεται πολύ καλή προσφορά. Σας ευχαριστώ όλους πάντως για τις απαντήσεις σας. Ηρακλής Οικονόμου
ecuador Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2015 Καλά την EQ5 την ξεχνάς με το 8ιντσο και οτιδήποτε τόσο μεγάλο, θα σου σπάσει τα νεύρα. Η HEQ5 είναι πολύ καλύτερη λύση και μάλιστα προτιμάται συχνά από την ακόμα πιο σταθερή EQ6 λόγω φορητότητας. Περίμενε για μια μεταχειρισμένη αν μπορείς. Πάντως ο σωλήνας σου δεν είναι πολύ κατάλληλος για αστροφωτογραφία, π.χ. δεν πιστεύω καν να εστιάζει μια DSLR χωρίς να μετακινήσεις το κάτοπτρο, ενώ ένας ελαφρύτερος και μικρότερος σωλήνας (π.χ. σε νευτώνιο πάλι Skywatcher 150PDS ή 130PDS - αλλιώς refractor) θα επιτρέψει μεγαλύτερες εκθέσεις λόγω της σταθερότητας με την ίδια βάση και τελικά καλύτερα αποτελέσματα.Τέλος, η 700D δεν είναι συμφέρουσα αγορά, είναι αρκετά ακριβότερη από την 600D, έχοντας τον ίδιο σένσορα. Δηλαδή σε αστροφωτογραφία θα είναι ουσιαστικά παρόμοια για μεγαλύτερο κόστος. Θα έλεγα η παίρνεις τη φθηνότερη, ή μαζεύεις για την 750D/760D που έχει τον καινούργιο, αρκετά καλύτερο σένσορα. Πάντως με οποιαδήποτε Canon μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις πλανητική φωτογράφηση (τραβώντας βίντεο το 5x LiveView μέσω υπολογιστή και μετά επεξεργασία με PIPP και Registax) και με το Dobsonian, φυσικά με αρκετό κόπο για να τραβήξεις σταθερό σχετικά βίντεο αρκετής διάρκειας. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2015 Η EQ5 είναι η πιο καλή για παρατηρισιακή αστρονομία. Από τις ευρέως και σχετικά φτηνές ισημερινές στηρίξεις είναι από τις καλύτερες. Την έχω από το 2004 με το 8ιντσο και πραγματικά δεν την αλλάζω με τίποτα. Μπορείς να βρίσκεις στόχους χρησιμοποιώντας την μικρομετρική κίνηση με ακρίβεια στόχευσης τουλάχιστον ενός δεκάτου της μοίρας. ( Φωτογραφία). Στην αστροφωτογραφία χωλαίνει, δεν επιδέχεται αυτόματη παρακολούθηση. Άν θέλεις αστροφωτογραφία με το τηλεσκόπιο θα πρέπει την οδήγηση να την κάνεις με το χέρι. Εγώ έτσι κάνω (Δεύτερη φωτογραφία με το 8ιντσο τηλεσκόπιο + DSLR). Η τρίτη φωτογραφία του γαλαξία μας είναι με την φωτογραφική μηχανή χωρίς παρακολούθηση. 8 τρίλεπτες εκθέσεις. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να κατεβάσεις ένα συνημμένο για το πώς γίνεται η αναζήτηση στόχων με την χρήση κύκλων θέσης στην παραπάνω στήριξη. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2015 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2015 Καλησπέρα. Επειδή έχει ξανά τεθεί το θεμα κ δεν μπόρεσα προσωπικά να βγάλω συμπέρασμα. Η ερώτηση μου ειναι η εξής. Έχω ένα skywatcher 8'' dob. Αυτό τον καιρό σκεφτόμουν να περάσω και σε Ισημερινή στήριξη για να αρχίσω να την μαθαίνω σιγά σιγά ( κ την ευκολία της στο να ακολουθεί τον στόχο ) κ ίσως αργότερα με τον κατάλληλο βέβαια οπτικό σωλήνα να αρχίσω ίσως και την αστροφωτογραφηση. Επειδή το budget στην παρούσα φάση ειναι γύρω στα 600€, αξίζει να πάρω μια eq5 και το μοτέρ ορθής αναφοράς για πιο άνετη παρατηρηςη προς το παρών η ειναι βαρύ το 8 ίντσο για την eq5 και θα πανε χαμένα τα χρήματα;Μήπως καλυτερα να πάρω μια dslr τώρα ( σκέφτομαι την canon 700d ) και αργότερα ένα άλλο τηλεσκοπιο σε Ισημερινή; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την βοήθεια σας στην απόφαση. Ευχαριστώ πολύ. Η ισημερινή στήριξη θεωρείται "κορμός" στον παρατηρησιακό εξοπλισμό μας και κατά κάποιον τρόπο μια επένδυση που ξεπερνά τον τρέχοντα εξοπλισμό μας. Σκέψου πως ο σωλήνας σου μπορεί να έχει αξία καινούριος λιγότερο από 300 ευρώ και αυτές οι στηρίξεις να κάνουν 1500 ευρώ. Συνεπώς ό,τι επιλέξεις θα το επιλέξεις προσεκτικά και έχοντας στο νου μελλοντικές αναβαθμίσεις, όχι για να ταιριάξεις κάτι άμεσα μόνο. Μην πάρεις κάτι οριακό, καλύτερα να περιμένεις. Και οι δύο δρόμοι που σκέφτεσαι, ανοίγουν μπροστά σου διαφορετικά πεδία αστροφωτογραφίας. Με την DSLR μπορείς άμεσα να ασχοληθείς με νυχτερινά τοπία, Γαλαξία, star trails, φωτογράφιση Σελήνης και ίσως και λίγης πλανητικής. Νομίζω πως είναι ένας διδακτικός τρόπος εισαγωγής για όλους τους επίδοξους αστροφωτογράφους. Με την ισημερινή θα πρέπει να επενδύσεις και σε επιπλέον εξοπλισμό για να μπεις στην πιο σοβαρή αστροφωτογραφία. Προσωπικά τα dob μου αρέσουν και δε νιώθω ανάγκη για την οδήγηση προκειμένου να ευχαριστηθώ παρατήρηση αλλά έχω παρατηρήσει πως αυτό διαφοροποιείται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς τείνει να αναζητά τον αστροστάτη περισσότερο καθώς οι δυνάμεις και οι ευαισθησίες στο κορμί μεγαλώνουν. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα