Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετω τους φιλους, φρεσκος στο φορουμ και καινουριος στο χομπι.

Εδω και λιγο καιρο σκεφτομαι σοβαρα την αγορα του πρωτου μου τηλεσκοπιου. Ειμαι σε φαση διαβασματος/εμπεδωσης των βασικων γνωσεων πανω στην αστρονομια και στο τηλεσκοπιο.

Να μην μακρηγορω, οσον αφορα το τηλεσκοπιο η επιλογη που θα κανω ειναι αναμεσα στα dobsonian. Συγκεκριμενα σε καποιο 8αρι ή 10αρι. Αν δεν βρω καποιο μεταχειρισμενο, η αγορα θα γινει απ'το πλανηταριο που ειναι και κοντα μου. Ομως λογω συγκεκριμενου μπατζετ εχω το εξης διλημμα.

Αγορα του τηλεσκ. 8" συν καποια επιπλεον αξεσουαρ πχ. barlow, φιλτρα, προσοφθαλμια κτλ. ή αγορα των 10" με τα εξτρα να πηγαινουν για αργοτερα? Γενικα ειμαι τυπος που ο,τι αγοραζω το κραταω χρονια, οποτε αυτο που θα παρω θα μεινει στην κατοχη μου για πολυ καιρο.

Εδω να πω οτι οι παρατηρησεις θα γινονται απο χωριο κοντα στη Θεσσαλονικη, ενω ο στοχος θα ειναι να δω ο,τιδηποτε μπορω να βρω και να μου δειξει το τηλεσκοπιο.

Καλως σας βρηκα! :)

Ενα παιδι μετραει τ''αστρα!
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Μεταχειρισμένο 10" θα πρότεινα και θα βρείς σίγουρα, απλά είναι θέμα χρόνου.

Τώρα σε ότι αφορά φακούς, barlow, zoom, κλπ αν δεν στοχεύεις σε καλά κομμάτια (ανεβασμένη την τιμή τους για μεταχειρισμένα αλλά αν δείς αρχική θα καταλάβεις) τότε είναι εύκολο να βρείς πολλά κομμάτια και γρήγορα. Εννοείται ότι αν έχεις πρόσβαση ας πούμε εσύ ή κάποιος γνωστός Αγγλία βρίσκεις φακούς και barlow φθηνούς την ίδια μέρα.

Δημοσιεύτηκε
Αφού σκοπεύεις να το κρατήσεις πολλά χρόνια, γενικά καλό είναι να πάρεις το μεγαλύτερο. Κάθε ίντσα μετράει παρόλο που οι διαφορές μεταξύ 8 και 10 δεν είναι και δραματικές. Δυστυχώς οι τιμές των τηλεσκοπίων έχουν ανέβει αισθητά και πρέπει να είμαστε σώφρονες με τα έξοδά μας. Κατά τη γνώμη μου βασικό αξεσουάρ άμεσα είναι ένας ερευνητής κόκκινης κουκίδας ή telrad. Προσοφθάλμιους φακούς ας πάρεις πιο μετά που θα έχεις ιδία άποψη για την παρατήρηση και τα οπτικά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τον Ανδρέα και να προσθέσω πως το 10" Flextube είναι βολικό και από πλευράς μεγέθους, τοποθετημένο στη χρυσή τομή μεταξύ του 8" και του σημαντικά μεγαλύτερου και βαρύτερου 12".

Αλλά ακριβώς επειδή 8" και 10" έχουν την ίδια εστιακή (όπως και το 6"), διαφέρουν ως προς τον εστιακό λόγο. Έτσι το 6" είναι f/8, το 8" f/6 και το 10" f/4.7. Έτσι ενώ τα δύο πρώτα είναι φιλικά ως προς τους οικονομικούς φακούς (πχ Hyperions) το 10" απαιτεί φακούς υψηλότερης ποιότητας και ενδεχομένως και Paracorr για να αποδώσει τα μέγιστα. Στο δικό μου 12" f/4.9 δεν νιώθω ανάγκη για Paracorr (αλλά τα 0.2 κάνουν μεγαλύτερη διαφορά από όσα υποδηλώνει το μέγεθος του δεκαδικού ψηφίου), όμως είμαι πολύ πιο άνετα με ακριβότερους φακούς, ειδικά στις μεγάλες εστιακές. Αν όμως διαμοιράσεις το κόστος των αξεσουάρ στην πορεία του χρόνου και χωρίς βιασύνες, στο τέλος θα είσαι ικανοποιημένος με την επιλογή σου χωρίς να έχεις σπαταλήσει χρήματα σε πρόχειρες και μη ικανοποιητικές λύσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Εννοειται οτι δεν θα βιαστω να αγορασω αν δεν ειμαι σιγουρος για την αποφαση μου. Οντως μου κανει εντυπωση η αυξηση των τιμων, οταν εχω διαβασει παλια μηνυματα στο φορουμ που αναφερουν τιμες για τα skywatcher dob 8" 300 ευρω (τωρα 450) και για το 10" 550 ευρω (τωρα 700)!

Επισης να ρωτησω για τα μεταχειρισμενα. Εκτος του εξωτερικου ελεγχου που γινεται ευκολα τι αλλο θα μπορουσα να ελεγξω? πχ οτι καποιο κατοπτρο δεν εχει γρατζουνιες? Τελος, θα αγοραζατε ενα τηλεσκοπιο 5ετιας ή 10ετιας?

Ενα παιδι μετραει τ''αστρα!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης