Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Οι υπερμεγέθης μαύρες τρύπες στα κέντρα ορισμένων γαλαξιών, εκατομμυρίων ως και δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών, αποτελούν μόλις το 0,2- 0,5 της συνολικής μάζας του γαλαξία τους. Όμως στον CID-947, με z= 3,33, η μαύρη τρύπα (7 δις ηλιακών μαζών) αποτελεί το 10% της συνολικής μάζας του γαλαξία. Η μεγάλη του ερυθρολίσθηση μας δείχνει ότι πρόκειται για νεαρό γαλαξία, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 2 δις έτη. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι κεντρικές μαύρες τρύπες μεγαλώνουν μαζί με τον γαλαξία τους, σε αυτήν την περίπτωση πρώτα η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα έφτασε στην μέγιστη μάζα της, και ο γαλαξίας <κτίζεται> ακόμα γύρω της. Να σημειώσουμε ότι φασματοσκοπικά παρατηρούμε έντονη αστρογέννηση στον γαλαξία. Η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται να συσσωρεύει πλέον σημαντικές ποσότητες ύλης (ο γαλαξίας δεν παρουσιάζει ενεργό πυρήνα), όπως έκανε με μεγάλη ένταση μέχρι τότε. Αυτό μας δείχνει ότι η αναλογία της μάζας της κεντρικής μαύρης τρύπας με τη συνολική του γαλαξία θα αποκατασταθεί, αφού εκτιμάται η συνολική μάζα του γαλαξία να φτάσει το 1 τρις ηλιακές.

Trakhtenbrot, EHT Zuerich.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Τι εννοεί με αυτό " δεν υπάρχει ενεργός πυρηνας"? Και από πότε μια μαύρη τρύπα σταματά να ρουφάει ύλη? Ότι περνάει από τον ορίζοντα της δεν μπορεί να διαφύγει. ..Υπάρχει μέγιστο απορρόφησης? Και αν ναι πως προκύπτει? :-k
Δημοσιεύτηκε
Εννοεί οτι δεν είναι κατηγοριοποιημένος ως γαλαξίας με ενεργό πυρήνα ήτοι δεν έχει κάτι εξαιρετικό σε ακτινοβολία, όχι οτι έχει παντελώς πάψει να ακτινοβολεί.
Δημοσιεύτηκε
Έχει δίσκο προσαύξησης αλλά όχι κάτι συγκλονιστικό οπότε δε θεωρείται ενεργός πυρήνας. Όλοι οι γαλαξιακοί πυρήνες δίνουν γ αλλά οι ενεργοί δίνουν τεράστια ποσά. Το κοίταξα στον Shu.
Δημοσιεύτηκε

:D Χονδρικά, σε ένα Κβαζαρ (χαρακτηριστική κατηγορία γαλαξιών με ενεργό κέντρο (AGN)), ο υπέρ- λαμπρός αυτός γαλαξιακός πυρήνας επισκιάζει την λάμψη όλου του υπόλοιπου γαλαξία. Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται πολύ ύλη στην κεντρική μαύρη τρύπα. Σε κάποια φάση της γαλαξιακής εξέλιξης μεταναστεύει υλικό από τον δίσκο στο εσωτερικό του γαλαξία. Τότε κυριαρχεί στον γαλαξία ο ενεργός πυρήνας, που παρουσιάζει τεράστιους πίδακες εκροής. Αυτή η φάση ατονεί κάποια στιγμή, έτσι <ξαναηρεμεί> το κέντρο του γαλαξία.

Φυσικά η μαύρη τρύπα συσσωρεύει πάντα υλικό, αλλά ο βαθμός της συσσώρευσης δεν είναι συνέχεια ο ίδιος, εξαρτάται απο την διαθέσιμη ύλη στην κεντρική περιοχή του γαλαξία.

Στον γαλαξία που αναφερόμαστε, η μαύρη τρύπα δεν τρέφεται πλέον αρκετά, ώστε να διατηρήσει ο γαλαξίας AGN (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα).

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης