Jump to content

Αποριες απο νεο μελος


Nickl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλη Κυριακη σε ολους

Νεος στο forum εχοντας στην κατοχη ενα skywatcher dobsonian 12 ιντσων και με πολλες αποριες . Ευελπιστω σε βοηθεια οποτε χρειαζομαι ...

Απορια 1 : Απο το σκοπευτρο ειναι λογικο να βλεπει κανεις ανεστραμμενα τα ειδωλα σε επιγεια παρατηρηση και πως διορθωνεται αυτο ;

Απορια 2 : οταν κοιταω απο τον προσοφθαλμιο ειναι ανεστραμμενο το ειδωλο και υπο γωνια . Αυτο ξερω οτι ειναι φυσιολογικο γιατι το τηλσκοπιο εχει καθρεπτες . Διορθωνεται με φακο αναστροφης ειδωλου ; Διορθωνεται και η γωνια ; Και αν ναι .. καποια υποδειξη φακου ;

Ευχαριστω

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες.

Από το σκόπευτρο (το λέμε ερευνητή) τα βλέπεις πράγματι ανεστραμμένα. Διορθώνεται με έναν ερευνητή RACI, ελληνιστί Ερευνητή Ορθής Γωνίας, Διιρθωμένου Ειδώλου, όπως της Stellarvue.

Από τον εστιαστή επίσης τα βλέπεις ανεστραμμένα αλλά δεν έχει σημασία καθώς στον ουρανό το επάνω και το κάτω δεν έχουν νόημα και σε αντίθεση με τον ερευνητή όπου θέλεις να αντιστοιχήσεις αυτά που βλέπεις με το μάτι με εκείνα που βλέπεις στα 8-10x, στις μεγεθύνσεις του τηλεσκοπίου δεν θα μπερδευτείς με εκείνα που βλέπεις γυμνόφθαλμος, ουσιαστικά και συγκριτικά σχεδόν τίποτε δηλαδή. Υπάρχουν ανορθωτές ειδώλου αλλά κακής ποιότητας και άχρηστοι στην αστροπαρατήρηση.

 

Για την γωνία δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Ίσως την γωνία που δημιουργείται από την κλίση της βάσης Dobson. Σε τι σε ενοχλεί;

 

Για τους φακούς υπάρχουν πολλές επιλογές. Χονδρικά θα πρότεινα έναν γύρω στα 5mm, έναν γύρω στα 10mm και έναν μεγαλύτερο, 20-32, αναλόγως του φαινομένου πεδίου.

 

Πώς και πήρες, αρχάριος ων, κατευθείαν 12";

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω φιλε kkokkolis για τις απαντησεις

Η ηλικια μου ειναι λιγο πιο μεγαλη απο την δικη σου ,49 ετων , και ειπα να παω σε κατι πιο μεγαλο απο την αρχη για να μην εχω συντομα αλλαγες και αναβαθμισεις ...

Αυτο που ρωτησα ομως πριν αφορα την αναστροφη του ειδωλου ΚΑΙ στον εστιαστη , ΓΙΑ επιγεια παρατηρηση , οπου εκει , το ειδωλο στο συγκεκριμενο τουλαχιστον τηλεσκοπιο εμφανιζεται ανεστραμμενο, αλλα οχι ακριβως πανω κατω , ειναι υπο καποια γωνια . Ρωταω λοιπον υπαρχει αντιστοιχος φακος ανορθωσης του ειδωλου αλλα και αλλαγης της γωνιας ετσι ωστε να το βλεπω κανονικα οπως με γυμνο ματι ; Καπου διαβασα οτι δεν βοηθουν , αληθευει ;

Ευχαριστω και παλι

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εστιαστής είναι υπό γωνία 45 μοιρών ως προς το αζιμούθιο. Αλλά ούτε τα νευτώνια, ούτε η βάση dobson είναι κατασκευασμένα για επίγεια παρατήρηση. Ειδικά δε το 12ρι έχει και μεγάλη εστιακή απόσταση, δίνοντας υπερβολική μεγέθυνση για επίγεια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από εμένα.

12 ίντσες τηλεσκόπιο για επίγεια παρατήρηση θεωρώ πως είναι απαγορευτικό.

Εκτός βέβαια και αν είστε δασοφύλακας στον Όλυμπο και θέλετε να βλέπετε Θεσσαλονίκη... :lol: :lol:

Πέραν της αθώας πλάκας καλό θα ήταν να κοιτάξετε άλλο εξοπλισμό για επίγειους στόχους.

Φιλικά πάντα! :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τυγχανει να μενω σε υψωμα Αργυρη στα Δυτικα Προαστεια και να χω οπτικη προσβαση απο Πειραια μεχρι Πεντελη . Η Ακροπολη οπως την εβλεπα φαινοταν ολοκαθαρα ακομα και οι ανθρωποι πανω σε αυτη . Ηταν ομως ανεστραμμενα ολα και αυτο το θεμα θελω να λυσω . Τελικα να παρω τον ανορθωτη , θα βοηθησει ;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η βάση του Dobsonian δεν μπορεί να στραφεί οπουδήποτε για επίγεια παρατήρηση.

Εν πρώτοις δεν μπορεί να ανυψωθεί αρνητικά. Δηλαδή εαν βρίσκεσαι σε ταράτσα δεν μπορείς να δεις στο δρόμο και εάν βρίσκεσαι σε ύψωμα δεν μπορείς να δεις κάτω, στη θάλασσα. Και στην ανύψωση 0, την πλέον συχνή σε επίγεια παρατήρηση θα βλέπεις τα κάγκελα της ταράτσας και θα πρέπει να γονατίσεις ή και να ξαπλώσεις για να φθάσεις στο προσοφθάλμιο. Και θα πρέπει να στρίψεις τον αυχένα σου έτσι ώστε ο άξονας του ορίζοντα να οριζοντιωθεί και να τοποθετήσεις έναν ανορθωτή ειδώλου http://www.planitario.gr/anorthwths-eidwlou-o-31-8mm.html.

 

Θα σου κοστίσει 100 ευρώ, θα περιοριστείς σε φακούς 1.25" και ουσιαστικά μόνο σε Ploss 32mm ή Plossl/SWA 24mm, δηλαδή μεγέθυνση 50-60x, η οποία είναι η μέγιστη για επίγεια παρατήρηση και συχνά ακατάλληλη (μέρες με αέρα, θερμικά ρεύματα και υγρασία). Κακή αξιοποίηση χρημάτων.

 

Η καλύτερη λύση είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο 60-80mm, βία 100, με εστιακή 400-600mm, αχρωματικό για οικονομία ή ED για καλύτερη διαχείριση του χρωματικού σφάλματος. Αυτό τοποθετείται σε μία υψαζιμουθιακή βάση, αν είναι μικρό ακόμη και σε έναν φωτογραφικό τρίποδα, με κεφαλή video ή σφαιρική και καλύπτει όλες τις ανάγκες. Το πακέτο είναι φορητό για αξιοποίηση στη φύση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ ευχαριστω φιλε Κωστα για τις πληροφοριες και τον κοπο σου να απαντας . Να ρωτησω και κατι αλλο .. Τις επομενες μερες θα χει πανσεληνο και θα ναι μια ευκαιρια για μενα να δω την Σεληνη . Τα λεγομενα φιλτρα σεληνης τι προσφερουν και πρεπει να προμηθευτω κατι τετοιο ;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να βρεις χρόνο και να την δεις πριν την πανσέληνο. Όταν έχει πανσέληνο η εικόνα είναι τόσο χάλια που απλά δεν την βλέπουμε. Την παρατήρηση της σελήνης την κάνουμε στην διαχωρίζουσα. Μία μικρή ζώνη της Σεληνιακής επιφάνειας που ενώνει το φωτισμένο μέρος με αυτό που βρίσκεται στην σκιά. Κάθε μέρα αυτή προχωρά και μας δείχνει αυτά που μόλις ανατέλλουν. Εκεί βλέπεις το βάθος που έχουν οι κρατήρες ή το ύψος που έχουν τα βουνά. Κατά την πανσέληνο ο ήλιος πέφτει κάθετα και δεν υπάρχουν σκιές για να σου τα δείξουν. Τα πάντα σβήνουν σε ένα εκτυφλωτικό φωτόλουτρο. Στην δική σου μάλιστα περίπτωση αβάστακτο ακόμα και για τα μάτια σου. Σαν να βλέπεις ένα εκτυφλωτικό προβολέα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Το φίλτρο Σελήνης μειώνει τη λαμπρότητά της όταν είναι στη φάση της Πανσέληνου, αυξάνοντας την αντίθεση (contrast).

Οπότε γίνεται πιο άνετη η παρακολούθηση των περισσότερων λεπτομερειών της επιφάνειάς της.

Δοκίμασε πρώτα να δεις χωρίς φίλτρο, δεν είναι επικίνδυνο για τα μάτια σου, απλά είναι όπως στο γράφει και ο Γιάννης ποιο πάνω.

Είναι κουραστικό όταν κοιτάς για αρκετά λεπτά.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το 12ρι και χωρίς φίλτρο μπορείς να δεις τη σελήνη άνετα (χωρίς πόνο στο μάτι και σκότωμα για πολλή ώρα μετά) με μεγάλη μεγέθυνση που τη σκοτεινιάζει. Συνήθως χρησιμοποιώ τον ES100 9mm που τη χωράει όλη στα 166x ή τον Delos 6mm στα 250x. Με πάνω από 10mm θα "τυφλωθείς", όχι όμως μόνιμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Nickl το <<αβάστακτο για τα μάτια>> που σου έγραψα και το θα <<τυφλωθείς>> με φακούς με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση των 10 mm του Κωνσταντίνου δεν έχουν την κυριολεχτική τους έννοια. Δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα απολύτως τα μάτια σου. Απλώς όπως σου έγραψε ο Δημήτρης είναι πάρα πολύ το φώς και κουραστικό. Συνεπώς για την περίπτωση σου για μεγεθύνσεις κάτω των 150Χ θέλεις φίλτρο. Κατά γενική ομολογία αν εκφράσουμε την διάμετρο του τηλεσκοπίου μας σε χιλιοστά και την διαιρέσουμε με το 2 θα βρούμε έναν αριθμό. Όταν η μεγέθυνση που παρατηρούμε γίνει από τόση και προς τα επάνω μπορούμε να παρατηρούμε την Σελήνη χωρίς φίλτρο. Και όταν η μεγέθυνση γίνει από τόση και προς τα κάτω με φίλτρο. Αυτό είναι ένας πρακτικός κανόνας που βγήκε μέσα από την εμπειρία μας, και επιδέχεται και κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή του. Έτσι λοιπόν για κάποιον που έχει ένα τηλεσκόπιο των 80 mm αυτό το όριο είναι 80/2=40. 40Χ λοιπόν. Στην δική σου την περίπτωση 300/2=150!!! 3,75 φορές μεγαλύτερη μεγέθυνση. Αυτό τώρα με την σειρά του έχει το εξής μειονέκτημα. Μειώθηκε το οπτικό πεδίο με τον ίδιο τύπο προσοφθαλμίου κατά 3,75 φορές και άλλες 3,75 φορές αυξήθηκε η ταχύτητα με την οποία λόγο της περιστροφείς της Γής φεύγει η Σελήνη από το οπτικό πεδίο. Με τα Dob για να μένει το ίδιο Σεληνιακό τοπίο στο προσοφθάλμιο σου με 150Χ ή και πιο πάνω δεν είναι αδύνατο, θέλει όμως εξάσκηση από μέρους σου και πάντοτε θα είναι κουραστικό. Για να κάνεις παρατήρηση αξιώσεων της Σελήνης και των πλανητών (και όχι μόνο) με το τηλεσκόπιο σου, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα παρακολουθήσεις των στόχων. (Goto) Αυτό όμως προς το παρών εσένα δεν πρέπει να σε πτοεί. Βγες σήμερα κιόλας. Διότι χθες που είχε και καλή βραδιά έχασες τις καλύτερες εικόνες που θα είχες αυτό τον Σεληνιακό μήνα από τον κρατήρα Κοπέρνικο. Θα μπορούσες να τον δεις με 80 και 100Χ και χωρείς φίλτρο διότι ήταν στην διαχωρίζουσα. Σήμερα με 80 και 100Χ αν έχεις φίλτρο. Σήμερα θα ανατείλει μέσα στην διαχωρίζουσα ο Κέπλερ. Μπορείς να τον δεις με << χαμηλή >> μεγέθυνση 80 και 100Χ επίσης χωρίς φίλτρο. Σε πολύ καλή θέση είναι κι ο Κλαύδιος. Αυτός μάλλον θα θέλει φίλτρο. Εν ολίγης όσο καλά κρατάει ο καιρός βγες και δες. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις κοντά και να αγαπήσεις το τηλεσκόπιο σου.

 

Καλά σου ταξίδια. :)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ ευχαριστω φιλε Γιαννη για την απαντηση οπως και ολα τα παιδια που εχουν κατι να πουν για να βοηθησουν. Ησουν κατατοπιστικος :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης