murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Επανερχομαι μετα απο καποιο καιρο μικρων πειραματισμων.... Στην βαση eq6 pro goto αλλες φορες καταφερνω και κανω καλη πολικη ευθυγραμμιση και αλλες ενω κανω τα ιδια βηματα δεν ειναι κ τοσο καλο το αποτελεσμα... Αυτο που κανω ειναι στηνω την βαση,την ευθυγραμμιζω με το αλφαδι της,επειτα μεσω του χειριστηριου της αφου βαλω ωρα,ζωνη ωρας κλπ,μου λεει την θεση του πολικου αστερα εστω πχ 3.48 που μου ελεγε χτες βραδυ.Κοιταω τον πολικο αστερα μεσω της πολικης διοπτρας και τον βαζω στη ωρα 3.48 στο κυκλακι που εχει ζωγραφισμενο μεσα,ξανακοιταω το αλφαδι της βασης και ευθυγραμμιζω αν χρειαστει και ξαναβαζω τελος τον πολικο αστερα παλι στο 3.48(αυτο μπορει να παιζει λιγο καθως ειναι σχετικο αν θα πετυχεις το 3.48 και οχι λιγο πανω η κατω).Επειτα κανω alignment και αναλογα τι αστερια μου βγαλει κανω 1 star alignment ή 3 star alignment(δεν μπορω να βρω ακομα ολα τα αστερια που μου προτεινει δυστυχως). Προχτες ο ωριωνας και το m51 σε 1' εκθεση οσες φωτογραφιες και αν εβγαλα ηταν χωρις star trail.Εχτες με την ιδια διαδικασια ο ωριωνας εφευγε πολυ σε 1' εκθεση.δεν δοκιμασα αλλον στοχο λογω χρονου...Ο διας βεβαια παντα φευγει οσες φορες εχω προσπαθησει απο το καδρο μου καθως και το φεγγαρι κ ο ηλιος..ισως επειδη εχω επιλεξει ταχυτητα ακολουθησης για deep space????(αν τα λεω σωστα,αν οχι διορθωστε με.) Κανω κατι λαθος?πρεπει να ελεγξω και κατι αλλο?ειναι λιγο περιεργη διαδικασια και δεν τα εχω καταφερει να την μαθω σωστα δυστυχως....Οποιαδηποτε βοηθεια ευπροσδεκτη! Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Επανερχομαι μετα απο καποιο καιρο μικρων πειραματισμων.... Στην βαση eq6 pro goto αλλες φορες καταφερνω και κανω καλη πολικη ευθυγραμμιση και αλλες ενω κανω τα ιδια βηματα δεν ειναι κ τοσο καλο το αποτελεσμα... Αυτο που κανω ειναι στηνω την βαση,την ευθυγραμμιζω με το αλφαδι της,επειτα μεσω του χειριστηριου της αφου βαλω ωρα,ζωνη ωρας κλπ,μου λεει την θεση του πολικου αστερα εστω πχ 3.48 που μου ελεγε χτες βραδυ.Κοιταω τον πολικο αστερα μεσω της πολικης διοπτρας και τον βαζω στη ωρα 3.48 στο κυκλακι που εχει ζωγραφισμενο μεσα,ξανακοιταω το αλφαδι της βασης και ευθυγραμμιζω αν χρειαστει και ξαναβαζω τελος τον πολικο αστερα παλι στο 3.48(αυτο μπορει να παιζει λιγο καθως ειναι σχετικο αν θα πετυχεις το 3.48 και οχι λιγο πανω η κατω).Επειτα κανω alignment και αναλογα τι αστερια μου βγαλει κανω 1 star alignment ή 3 star alignment(δεν μπορω να βρω ακομα ολα τα αστερια που μου προτεινει δυστυχως). Προχτες ο ωριωνας και το m51 σε 1' εκθεση οσες φωτογραφιες και αν εβγαλα ηταν χωρις star trail.Εχτες με την ιδια διαδικασια ο ωριωνας εφευγε πολυ σε 1' εκθεση.δεν δοκιμασα αλλον στοχο λογω χρονου...Ο διας βεβαια παντα φευγει οσες φορες εχω προσπαθησει απο το καδρο μου καθως και το φεγγαρι κ ο ηλιος..ισως επειδη εχω επιλεξει ταχυτητα ακολουθησης για deep space????(αν τα λεω σωστα,αν οχι διορθωστε με.) Κανω κατι λαθος?πρεπει να ελεγξω και κατι αλλο?ειναι λιγο περιεργη διαδικασια και δεν τα εχω καταφερει να την μαθω σωστα δυστυχως....Οποιαδηποτε βοηθεια ευπροσδεκτη! Πρώτον, σιγουρέψου ότι ο στόχος του polar scope σου είναι ευθυγραμμισμένος με τον άξονα RA. Αν δεν είναι πρέπει να το διορθώσεις.Δεύτερον, δεν είναι σημαντικό να είναι επίπεδο το τρίποδο του τηλεσκοπίου, αλλά είναι σημαντικό το διάγραμμα της πολικής διόπτρας σου να είναι ακριβώς κάθετο. Αν το έχουν εγκαταστήσει ακριβώς κάθετα με τη βάση σου, τότε έχει νόημα να κοιτάξεις η βάση να είναι επίπεδη.Παράδειγμα οδηγιών για τα παραπάνω υπάρχει εδώ.Τρίτον, μπορείς να τσεκάρεις πόσο καλά υπολογίζει το χειριστήριό σου τη θέση του πολικού αστέρα. Π.χ. μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμή αν θες. Βάλε ακριβώς 23 μοίρες ανατολικά, 38 μοίρες Νότια και ώρα GMT 20:00 (δηλαδή 23:00 GMT+3/καλοκαιρινή ώρα Ελλάδας) και πες μου τι "ώρα" σου λέει για τον πολικό αστέρα και που το τοποθετεί από άποψη γραμμής έτους (ή φωτογράφησέ το).Τέταρτον, το star alignment δεν έχει καμία σχέση με το tracking, παρά μόνο με το goto. Οπότε αν έχεις πρόβλημα με tracking, μην παιδεύεσαι ψάχνοντας το star alignment.Η βάση σου φαντάζομαι δεν έχει κάποιο τζόγο που να θέλει ρύθμιση, έτσι; Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
KC Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δοκίμασε πολική ευθυγράμμιση με κάποιο πρόγραμμα όπως pempro, alignmasterΑυτό κάνω και εγώ και σε 10 λετά έχω ξεμπερδέψει και με μεγάλη ακρίβεια πολικής... “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
scaff Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 τον πολικό στην σωστή ώρα δεν το φέρνεις με το χειριστηριο αλλα με τις βιδες αζιμουθιου και ανυψωσης αφου προηγουμενως εχεις στρεψει το Ra κατα τετοιο τροπο , ωστε κοιτωντας τα μεγαλη αρκτο και την κασσιοπη απο την πολικη διοπτρα , στο περιπου να ειναι το ιδιο οπως τα βλεπεις και στον ουρανο.και υστερα με τις βιδες (οχι με το χειριστηριο) φερνεις μεσα στο κυκλακι τον πολικο.Γυρνας σε home position , ανοιγεις την βαση (βαζεις τα δεδομενα με προσοχη ωρα και ημερομηνια και συντεταγμενες ).ειμαστε +2H και το daylight παταμε YEs. Αν βοηθησα.... http://myastroimages.com/Polar_FinderScope_by_Jason_Dale/ βλεπεις στο laptop που ειναι ο πολικος και αναλογως γυρνας το RA ακομα πιο ευκολα ATLAS TEAM OBSERVATORYhttp://atlasobs.blogspot.gr/
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2016 τον πολικό στην σωστή ώρα δεν το φέρνεις με το χειριστηριο αλλα με τις βιδες αζιμουθιου και ανυψωσης Εϊπε ότι κοιτάει το χειριστήριο γιατι πρόφανώς έχει τις νέες πολικές διόπτρες της Skywatcher που έχουν τους κύκλους με τις διαβαθμήσεις και το χειριστήριο σου λέει τη θέση του πολικού αστέρα. Εξάλλου είναι ψιλοαδύνατο να φέρεις τον πολικό στη σωστή θέση με το χειριστήριο, τα βελάκια DEC δεν κάνουν τίποτα ενώ τα RA απλά περιστρέφουν τον κύκλο! Γενικά με καλή διόπτρα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μπορείς να κάνεις πολική ευθυγράμμιση για σχετικά μεγάλες εκθέσεις χωρίς οδήγηση. Υποθέτω ότι και η νέα skywatcher θα επιτρέπει τέτοια ακρίβεια που έχουν οι Takahashi, Astro-Physics, iOptron, άρα αξίζει να το ψάξεις λίγο να δεις τη συμβαίνει. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Θα απαντησω σε ολους εναν εναν... Pempro,alignmaster πρωτη φορα τα ακουω.θα προσπαθησω να τα δοκιμασω αλλα νομιζω εχω πηξει λιγο με ολα τα προγραμματα που εχω μαθει να χρησιμοποιω τελευταια.... Τον πολικο εννοουσα αυτο που εξηγησε ο equador,οτι οταν βαλω ωρα,ζωνη ωρας στο χειριστηριο κλπ πριν με παει στο κεντρικο μενου μου λεει για παραδειγμα polar star in position 5.50.Εννοειται οτι οταν τον κεντραρω πανω στον κυκλο του polar scope το κανω με τις βιδες αζιμουθιου και ανυψωσης. Equador επειδη πηρα μεταχειρισμενη την βαση δεν μπορω να σου απαντησω.δειχνει να δουλευει σωστα,δλδ καποιε ςφορες που εχω πετυχει πολικη ευθυγραμμιση καλη δεν εχω star trails.Βεβαια λογω απειριας δεν μπορω να ξερω αν εχει τζογο η αν θελει καποια ρυθμιση στα γραναζια της μεσα...Ο πιο καλος οδηγος για πολικη ευθυγραμμιση απο πολλους που εχω διαβασει ειναι αυτος. http://www.astro-baby.com/HEQ5/HEQ5-1.htm Ειναι για heq5 αλλα υποθετω οτι ειναι παρομοια με την δικια μου την eq6.Και αυτο το λινκ που μου εστειλες και εσυ τα λεει αναλυτικα και ξεκαθαρα.Δεν τα εχω δοκιμασει αλλα νομιζω οτι πρεπει....Επισης θα πρεπει να μαθω να υπολογιζω αυτο που μου ειπες να κανω για τη δοκιμη.Μολις παω παλι εξοχικο θα ασχοληθω με το συγκεκριμενο θεμα και θα ενημερωσω.Να υποθεσω οτι αν ειναι ολα καλα μπορεις να τα δοκιμασεις κ ημερα με καποιον μακρινο στοχο σωστα? Ναι το πιστευω οτι αν γνωριζεις και εχεις και μια βαση ευθυγραμμισμενη και σωστη οτι σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα κανεις καλη πολικη ευθυγραμμιση.Απλα ειναι κατι καινουριο και φαινεται λιγο πολυπλοκο. Υγ.To polar scope εστι οπως κοιταω μεσα απο αυτο δεν ειναι καθετα τοποθετημενο.Αν το ξεβιδωσω κ το βγαλω τελειως και μετα το ξαναβιδωσω μολις σφιξει δεν ειναι καθετα.να υποθεσω οτι δεν εχει καποια σχεση το εξω στρογγυλο που γυρνας και κανει εστιαση?Αυτο διορθωνεται η οχι?Αν δεν ειναι βεβαια μεγαλο προβλημα δεν με πειραζει.Πρεπει κασσιοπια κια μεγαλη αρκτος να ειναι στην θεση που φαινονται εκεινη την ωρα στον ουρανο? Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Καλημέρα, νομίζω οτι πρέπει να μάθουμε ποιά πολική διόπτρα έχεις, αυτήν που λέει ο ecuador που έχει χαραγμένες τις ώρες ή αυτή που λέει ο scaff που έχει κυκλάκι για τη θέση του πολικού και που έχει δείχνει κασσιόπη και άρκτο (συνηθέστερη)...Ο τρόπος ευθυγράμμισης είναι διαφορετικός για τις 2 διόπτρες. Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Καλημέρα, νομίζω οτι πρέπει να μάθουμε ποιά πολική διόπτρα έχεις, αυτήν που λέει ο ecuador που έχει χαραγμένες τις ώρες ή αυτή που λέει ο scaff που έχει κυκλάκι για τη θέση του πολικού και που έχει δείχνει κασσιόπη και άρκτο... https://www.google.gr/search?q=skywatcher+polar+scope&biw=1280&bih=929&tbm=isch&imgil=IU7ET9_MIJcbWM%253A%253B8f6vN18bRUJFkM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.myastroshop.com.au%25252Fguides%25252Fgstar%25252F&source=iu&pf=m&fir=IU7ET9_MIJcbWM%253A%252C8f6vN18bRUJFkM%252C_&usg=__yQ4YQeu9TP6JnVFGZkz4Ib4rUKE%3D&dpr=1&ved=0ahUKEwijqc2pyojMAhUJtRQKHRglDMAQyjcIPg&ei=P6QMV-ONBInqUpjKsIAM#imgrc=IU7ET9_MIJcbWM%3A Αυτο βλεπω οταν κοιταω μεσα απο την πολικη διοπτρα. Ευχαριστω παντως που μου ξεκαθαρισατε οτι δεν εχει σχεση η πολικη ευθυγραμμιση,δλδ αν θα εχω καλο tracking με το goto και το 1,2,3 star alignment...νομιζα οτι ειχαν σχεση αυτα τα 2. Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Ωραία, την κλασσική έχεις.Άρα αν κατάλαβα καλά κάνεις λάθος τη διαδικασία...Οι ώρες που βάζεις στα setting circles περιστρέφοντας τον ra άξονα είναι για την ώρα και ημερομηνία που κάνεις την ευθυγράμμιση υπο την προϋπόθεση ότι την έχεις καλιμπράρει σωστά (όπως στο φόρουμ της astrobaby).Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις αυτό που πρότεινε ο Γιώργος (scaff), γυρνώντας τον ra να φανούν οι αστερισμοί με τον προσανατολισμό που έχουν εκείνη τη στιγμή στον ουρανό.Ο πρώτος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια βέβαια... Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Ωραία, την κλασσική έχεις.Άρα αν κατάλαβα καλά κάνεις λάθος τη διαδικασία...Οι ώρες που βάζεις στα setting circles περιστρέφοντας τον ra άξονα είναι για την ώρα και ημερομηνία που κάνεις την ευθυγράμμιση υπο την προϋπόθεση ότι την έχεις καλιμπράρει σωστά (όπως στο φόρουμ της astrobaby).Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις αυτό που πρότεινε ο Γιώργος (scaff), γυρνώντας τον ra να φανούν οι αστερισμοί με τον προσανατολισμό που έχουν εκείνη τη στιγμή στον ουρανό.Ο πρώτος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια βέβαια... Γυριζω την πολι διοπτρα ολοκληρη η απλα το κυκλακι εξω που αλλαζει κ την εστιαση και φαινονται καθαρα η θαμπα τα γραμματα και οι αστερισμοι της διοπτρας??? Πρεπει βασικα να κατσω να ασχοληθω κ να κανω μια φορα καλα τον σωστο τροπο. Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Τι εννοείς γυρίζεις την διόπτρα? Δεν πιστεύω να την έχεις ξεβιδώσει...Η εστίαση είναι άσχετη, τον ra άξονα γυρνάς και με αυτόν γυρνάει η διόπτρα, τη διόπτρα δεν την πειράζεις! Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Ναι την εχω ξεβιδωσει και την ειχα βγαλει καποια στιγμη γτ ηθελε και καθαρισμα....Λαθος???????????????????????????? Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δυστυχώς μεγάλο!Τώρα θέλει και ευθυγράμμιση η διόπτρα... (Βασικά δεν έκανες πολική ευθυγράμμιση οπότε)Διάβασε πολύ καλά τον οδηγό της astrobaby από την αρχή, γράφει αναλυτικά τι πρέπει να κάνεις. Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Α, με παραπλάνησες εντελώς που έλεγες ότι έπαιρνες τη θέση από το χειριστήριο, όπως λέει και ο Σταμάτης παραπάνω ουσιαστικά δεν έκανες πολική ευθυγράμμιση Μην ανησυχείς που το έβγαλες, το καθάρισες κλπ, έτσι κι αλλιώς δεν ξέρεις αν το είχε ευθυγραμμίσει ο προηγούμενος, οπότε τη διαδικασία θα την έκανες έτσι κι αλλιώς.Η πολική διόπτρα αυτή δεν προσφέρει μεγάλη ακρίβεια γενικά (αν και κάτι αξιοπρεπές γίνεται με το Polar Scope Align σε iOS), οπότε πολλοί απλά καταλήγουν να τη χρησιμοποιούν "στο περίπου" ταιριάζοντας τους αστερισμούς με το τι βλέπουν στον ουρανό. Η διαδικασία της Astrobaby πιθανόν να σε μπλέξει οπότε για κάτι καλύτερο και ευκολότερο αν δεν έχουμε συσκευή iOS κατεβάζουμε το PolarFinder για Windows (οδηγίες εδώ). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημήτρη δεν ξέρω τι γίνεται με τις πολικές διόπτρες γενικά (η εμπειρία μου περιορίζεται στην heq5 που έχω) αλλά εφαρμόζοντας τον τρόπο με τους κύκλους θέσης κάνω πολύ καλή πολική. 2φορές που τσέκαρα την ακρίβεια τις πολικής ευθυγράμμισής μου με την ρουτίνα του phd2 μου έβγαλε ακρίβεια περίπου στα 1-2 arcmin που δεν μπήκα κάν στη διαδικασία να βελτιώσω, νομίζω πιθανότερο θα ήταν να τα έκανα χειρότερα έχοντας χάσει και πολύ χρόνο από τον ελάχιστο διαθέσιμο!Βέβαια δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η υπερβολική σχολαστικότητα με την οποία ευθυγράμμισα την διόπτρα αρχικά (αν και ήταν ήδη πολύ καλά ευθυγραμμισμένη) και καλίμπραρα τους κύκλους θέσης ή απλά είμαι τυχερός αλλά από ότι διάβασα στο νετ ακρίβεια κάτω από 5 arcmin θεωρείται πολύ καλή για διόπτρα... Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημήτρη δεν ξέρω τι γίνεται με τις πολικές διόπτρες γενικά (η εμπειρία μου περιορίζεται στην heq5 που έχω) αλλά εφαρμόζοντας τον τρόπο με τους κύκλους θέσης κάνω πολύ καλή πολική. 2φορές που τσέκαρα την ακρίβεια τις πολικής ευθυγράμμισής μου με την ρουτίνα του phd2 μου έβγαλε ακρίβεια περίπου στα 1-2 arcmin που δεν μπήκα κάν στη διαδικασία να βελτιώσω, νομίζω πιθανότερο θα ήταν να τα έκανα χειρότερα έχοντας χάσει και πολύ χρόνο από τον ελάχιστο διαθέσιμο!Βέβαια δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η υπερβολική σχολαστικότητα με την οποία ευθυγράμμισα την διόπτρα αρχικά (αν και ήταν ήδη πολύ καλά ευθυγραμμισμένη) και καλίμπραρα τους κύκλους θέσης ή απλά είμαι τυχερός αλλά από ότι διάβασα στο νετ ακρίβεια κάτω από 5 arcmin θεωρείται πολύ καλή για διόπτρα... Η παλιά διότρα skywatcher είναι epoch 2000 (στην καλή περίπτωση), οπότε αν τη χρησιμοποιήσουμε "σωστά" έχουμε ήδη απόκλιση περίπου 5-6 arcmin, βάλε και την ατμοσφαιρική διάθλαση που θέλει διόρθωση σε άλλη κατεύθυνση και είναι λίγο "τύχη" το πόσο κοντά θα πέσουμε (εξαρτάται και με το που είναι ο πολικός ώστε τα σφάλματα να σβήνουν το ένα το άλλο). Με μέθοδο όπως του PolarFinder πάμε πιο κοντά, ειδικά αν προσέξουμε να βάλουμε τον πολικό κοντά στην εσωτερική μεριά του μικρού κύκλου. Με το Polar Scope Align με λίγη προσοχή μπορούμε θεωρητικά (ευθυγραμμισμένη κλπ) να πιάσουμε τα 1-2 arcmin σταθερά, κάτι που είναι αρκετά πιο εύκολο με διόπτρες στυλ Takahashi, Vixen, iOptron. Μάλιστα απ'ότι μου λένε οι χρήστες του Polar Scope Align, σε iOptron όπως το CEM60 που σου υπολογίζει το σφάλμα κατά το star alignment, το διορθώνεις σε κάτω από 30 arcsec με τη μία. Δηλαδή τα 5 arcmin είναι "καλή ακρίβεια" μόνο για διόπτρα χαμηλής ακρίβειας, και σε αυτή την περίπτωση φυσικά (δηλαδή αν έχουμε απόκλιση της τάξης των 5 arcmin) αν θέλουμε π.χ. unguided το drift alignment δεν το γλιτώνουμε... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Για το σφάλμα λόγω της παλαιότητας της διόπτρας από αυτό το site ( http://www.myastroscience.com/#!polaralignment/c11nv ) χρησιμοποιώ την παρακάτω εικόνα σαν αναφορά και βάζω τον πολικό όχι ακριβώς στο κέντρο του μικρού κύκλου αλλά πρός το κέντρο, το ncp. Λαμβάνοντας υπ'οψιν οτι το site είναι του 2012 δίνω λίγο ακόμα απόσταση. Μπορεί και να ήμουν τυχερός...Στην εφαρμογή σου βλέπω ότι έχεις για επιλογή και τις παλιές synta διόπτρες, άρα ο πολικός δεν φαίνεται (στην εφαρμογή) στο κέντρο?Υπάρχει κάτι παρόμοιο για android ή για windows, το έχεις ψάξει?Βέβαια με την οδήγηση και για σχετικά μικρές εστιακές δεν νομίζω αυτά τα σφάλματα να επηρεάζουν (και δεν έχω δεί προσωπικά κάτι τέτοιο) αλλά καλό είναι να μαθαίνεις... Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2016 Για το σφάλμα λόγω της παλαιότητας της διόπτρας από αυτό το site ( http://www.myastroscience.com/#!polaralignment/c11nv ) χρησιμοποιώ την παρακάτω εικόνα σαν αναφορά και βάζω τον πολικό όχι ακριβώς στο κέντρο του μικρού κύκλου αλλά πρός το κέντρο, το ncp. Λαμβάνοντας υπ'οψιν οτι το site είναι του 2012 δίνω λίγο ακόμα απόσταση. Μπορεί και να ήμουν τυχερός...Στην εφαρμογή σου βλέπω ότι έχεις για επιλογή και τις παλιές synta διόπτρες, άρα ο πολικός δεν φαίνεται (στην εφαρμογή) στο κέντρο?Υπάρχει κάτι παρόμοιο για android ή για windows, το έχεις ψάξει?Βέβαια με την οδήγηση και για σχετικά μικρές εστιακές δεν νομίζω αυτά τα σφάλματα να επηρεάζουν (και δεν έχω δεί προσωπικά κάτι τέτοιο) αλλά καλό είναι να μαθαίνεις... Ναι μπράβο, καλά το κάνεις και πλησιάζεις αρκετά. Αν συνυπολογίσεις και την ατμοσφαιρική διάθλαση προσθέτεις μια μικρή απόκλιση προς τα κάτω όπως κοιτάζεις μέσα από τη διόπτρα, σου επισυνάπτω τα δύο μέγιστα από τη σημερινή θέση του πολικού και στις θέσεις ανάμεσα μπορείς να φανταστείς περίπου που πάει. Άλλη εφαρμογή για Android/Windows αντίστοιχη δεν έχω βρει (γι' αυτό το πιο συχνό μήνυμα που παίρνω είναι πότε θα βγει για Android - αλλά θέλει πολύ χρόνο που δεν έχω βρει), παρά μόνο για το Hour Angle (π.χ. το PolarFinder που ανέφερα), αν και δεν είναι τόσο ακριβή όσο το Stellarium που υπολογίζει και τη διάθλαση μέσα στο Hour Angle (αν έχουμε ενεργοποιημένη την ατμόσφαιρα). Μάλιστα το Polar Scope Align είναι πιο ακριβές και από το Stellarium (έχει επιλογή να μην υπολογίζει το stellar aberration για όποιον θέλει να δει ταύτιση με το Stellarium), αλλά μιλάμε για διαφορά 20 arcsec που δε φαίνονται σε πολική διόπτρα (είμαι λίγο τελειομανής), αλλά γενικά με το Stellarium έχεις όλη την ακρίβεια που θες, απλά πρέπει να κάνεις κάποιες μετατροπές για να τη χρησιμοποιήσεις.Η εστιακή φυσικά θα κρίνει τι ακρίβεια χρειάζεσαι (και πάντα unguided, αλλιώς χαλαρώνουν πολύ τα πράγματα). Με το C9.25 προσπαθώ να είμαι κοντά στο 1 arcmin σφάλματος, αλλιώς φαίνεται Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Εγινε παιδια,σας ευχαριστω πολυ ολους για την βοηθεια κ τον χρονο σας!!!Θα δοκιμασω και θα ασχοληθω το σκ στο εξοχικο και θα επανελθω ευελπιστω με οχι αλλες αποριες.... Μια ερωτηση μονο,την διαδικασια ευθυγραμμισης της διοπτρας μπορεις να την κανεις κ ημερα ετσι?με καποιον μακρινο στοχο?και να περιματιστω με τις ωρες κλπ που εχει πανω η βαση γυρω απο την διοπτρα?γτ αν περιμενω βραδυ σωθηκα απο το σκ που εχω μονο.... Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Δημήτρη νομίζω πρέπει να βρεις αυτόν τον χρόνο κάποια στιγμή και να το φτιάξεις και για android!Με το stellarium δεν έχω ασχοληθεί πέρα από το framing στόχων και τον υπολογισμό του fov, θα το δοκιμάσω.Μπορείς ακόμα να επισυνάψεις τις θέσεις και για 0600 και 1800?Murcielago650, φυσικά και μπορείς να το κάνεις και μέρα και καλύτερα κιόλας, δεν έχεις πίεση χρόνου και βλέπεις και τι κάνεις! Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Μια ερωτηση μονο,την διαδικασια ευθυγραμμισης της διοπτρας μπορεις να την κανεις κ ημερα ετσι?με καποιον μακρινο στοχο?και να περιματιστω με τις ωρες κλπ που εχει πανω η βαση γυρω απο την διοπτρα?γτ αν περιμενω βραδυ σωθηκα απο το σκ που εχω μονο.... Όχι μόνο μπορείς, αλλά επιβάλλεται να την κάνεις ημέρα αν θες να κάνεις καλή και εύκολη δουλειά! Δημήτρη νομίζω πρέπει να βρεις αυτόν τον χρόνο κάποια στιγμή και να το φτιάξεις και για android! Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με android (ούτε είμαι fan της Java) που ανεβάζει το χρόνο που θα χρειαζόταν και επίσης έχω αυξήσει πάρα πολύ την πολυπλοκότητα της εφαρμογής (βασικά δεν έχω πει όχι σε λογικό feature request), οπότε μιλάμε για μεγάλη δουλειά αν ήθελα κάτι αντίστοιχο! Με το stellarium δεν έχω ασχοληθεί πέρα από το framing στόχων και τον υπολογισμό του fov, θα το δοκιμάσω. Όντως τo oculars είναι μάλλον το πιο χρήσιμο κομμάτι του Stellarium... Αλλά και σε υπολογισμούς θέσεων όπως του πολικού είναι χρήσιμο γιατί είναι αρκετά ακριβές. Μπορείς ακόμα να επισυνάψεις τις θέσεις και για 0600 και 1800? Είναι ανάμεσα στα δύο μέγιστα που σου έδειξα. Ουσιαστικά στις θέσεις 0600 και 1800 βλέπεις τη θέση του πολικού σήμερα σε σχέση με το κυκλάκι χωρίς την ατμοσφαιρική διάθλαση, αφού αυτή είναι κάθετη οπότε σε αυτές τις θέσεις αλλάζει λίγο το hour angle και όχι την απόσταση από το κέντρο. Το Stellarium και το Polar Scope align υπολογίζουν τη διάθλαση μέσα στο hour angle (το PolarFinder κλπ δεν το κάνουν το οποίο δεν είναι καλό για τους κάτοικους π.χ. της Florida - αντιθέτως στη Φλώρινα είναι κάπως λιγότερο το πρόβλιμα). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
giannis60 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μία πολική ευθυγράμμιση με την πολική διόπτρα δεν είναι αυτή καθεαυτή η διόπτρα. (Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι άψογα κεντραρισμένη). Το μεγάλο πρόβλημα και το βάσανο είναι ο πολικός αστέρας!!!!Διότι ο πολικός αστέρας αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς την Ορθή Αναφορά του!!!Και εμάς αυτό ακριβώς μας ενδιαφέρει όταν κάνουμε πολική ευθυγράμμιση. Διότι αν έχω ένα κατάλογο που να λέει ότι την τάδε ημερομηνία και ώρα αυτή είναι η θέση του μέσα στον ημερήσιο κύκλο του, αυτό ισχύει για την ημερομηνία που εκδόθηκε ο κατάλογος κι όχι για σήμερα. Τι εννοώ. Στο HNSKY του Han Kleijn, έχει την ορθή αναφορά του πολικού όπως την κατέγραψε η διαστημοσυσκευή Ύπαρχος το 2000. Η ΟΑ λοιπόν αναφορά του πολικού που καταγράφτηκε το 2000 είναι: α= 2 ώρες, 31 λεπτά, και 43,7 δευτερόλεπτα. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπολογίζεται ότι είναι: 2 ώρες, 51 λεπτά, 52,3 δευτερόλεπτα!!!! Αυτό σημαίνει ότι ο πολικός σε 16 χρόνια μεταφέρθηκε ανατολικά κατά 20 λεπτά και 8,4 δευτερόλεπτα!!! Ή αλλιώς μετακινήθηκε το κυκλάκι που πρέπει να βάζουμε τον πολικό κατά 5,21 μοίρες!!!!!!!!!!!!!Αν μία τέτοια μετακίνηση γινότανε στην εκλειπτική, θα νομίζαμε ότι θα επρόκειτο για πλανήτη, κι όχι άστρο. Ενδεικτικά σας γράφω την ΟΑ του β μικρής άρκτου το 2000. ΟΑ β= 14:50΄:42,4΄΄Και σήμερα ΟΑ β = 14:50’:40,6΄΄ (2 δευτερόλεπτα διαφορά)Επομένως πρέπει σε ετήσια βάση να ενημερώνεται ο κατάλογος που μας λέει ότι την τάδε ημερομηνία κι ώρα ο πολικός είναι εκεί. (5 μοίρες φάλτσο το κυκλάκι του πολικού είναι στην ουσία η διάμετρος του στον ημερήσιο κύκλο του πολικού.) Βεβαίως έχει μικρύνει κι ημερήσιος κύκλος του πολικού αλλά αυτό είναι αμελητέα ποσότητα μπροστά στην μετατόπιση του πολικού συμφώνα με την ώρα ή τα άλλα άστρα του ουρανού. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2016 Γιάννη επειδή η ορθή αναφορά μετράει γωνία δε μπορείς να το σκεφτείς απ' ευθείας ως μετατόπιση χωρίς να λάβεις υπόψη σου την απόκλιση. Δηλαδή οι 5 μοίρες για απόκλιση τόσο κοντά στον πόλο μεταφράζονται σε μικρή μετατόπιση. Ουσιαστικα ο πολικός αστέρας δε διαφέρει από τα υπόλοιπα άστρα, δηλαδή ο λόγος της "μετακίνησης" είναι η μετάπτωση του άξονα της γης και όχι ότι κόβει βόλτες ο αστέρας συγκεκριμένα. Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε καταλόγους, αν χρησιμοποιήσουμε πρόγραμμα για την πολική ευθυγράμμιση (από απλό πλανητάριο όπως το Stellarium μέχρι εξειδικευμένο για πολική εθυγράμμιση), η αλλαγή της ΟΑ υπολογίζεται αυτόματα, δηλαδή το πόσο να στρέψουμε τη διόπτρα μας το δίνει η εφαρμογή, οπότε το μόνο που διορθώνουμε "οπτικά" για τις διόπτρες του είδους που συζητάμε είναι η μετακίνηση προς το κέντρο.Θα το καταλάβεις καλύτερα αν το δεις σε καρτεσιανές συντεταγμένες όπου φαίνεται πως η κίνηση προς τον πόλο είναι παρόμοια και μάλιστα ελαφρώς μεγαλύτερη από την κάθετη κίνηση. Φαίνεται ωραία στη διόπτρα της Vixen: Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
StamosP Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2016 Οκ Δημήτρη, αυτό ήθελα να δω, την απόσταση από το κέντρο χωρίς τη διάθλαση.Θα δοκιμάσω τον τρόπο με την ωρική γωνία από το stellarium (αντί για ημερομηνία-ώρα που χρησιμοποιώ με τους κύκλους μέχρι τώρα) και με τη διόρθωση προς το κέντρο θα δω τι ακρίβεια θα πετύχω.Άντε να δούμε πότε θα βρούμε χρόνο και πότε θα κάνει κανένα φυσιολογικό καιρό σε σκ... Σταμάτης-https://www.astrobin.com/users/Stamos/
murcielago650 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2016 Οκ Δημήτρη, αυτό ήθελα να δω, την απόσταση από το κέντρο χωρίς τη διάθλαση.Θα δοκιμάσω τον τρόπο με την ωρική γωνία από το stellarium (αντί για ημερομηνία-ώρα που χρησιμοποιώ με τους κύκλους μέχρι τώρα) και με τη διόρθωση προς το κέντρο θα δω τι ακρίβεια θα πετύχω.Άντε να δούμε πότε θα βρούμε χρόνο και πότε θα κάνει κανένα φυσιολογικό καιρό σε σκ... Αυτο ξαναπες το.Εδω και 2 μηνες δεν μας θελει καθολου... Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsfSkywatcher neq6 pro go-toAsi 224mcGuiding 9*50 celestron finderTelevue Powermate 2.5xNikon D7200 - Canon 600d mod
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα