Χρήστος Παύλου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 φίλοι γεια σας! με αφορμή τη θέαση του σειρίου την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπήκα την επόμενη στο διδύκτυο για να ψάξω για αστρονομικές γνώσεις, καθώς αυτές που περιέχονται στο "παρατήρηση των άστρων"(robin kerrod-εκδ.σαββαλας) που αγόρασα πριν ένα χρόνο περίππου δεν με καλύπτουν πια. ενημερώθηκα λοιπόν για το ζενίθ, το αζιμούθιο και το ύψος, την ορθή αναφορά και την απόκλιση, καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα ώσπου βρήκα στη σελίδα σας πληροφορίες για τηλεσκόπια! και ερωτεύτηκα! δεν είχα φανταστεί ποτέ πως μπορείς να αποκτήσεις παράθυρο που θα μπορείς να κοιτάς μέσα απ'αυτό το σύμπαν!!! πέρασα τις επόμενες μέρες αποκλειστικά ψάχνοντας στο διαδύκτιο για τηλεσκόπια και νομίζω πως κατάφερα να μάθω ότι είναι δυνατό να ξέρει κάποιος που δεν έχει ποτέ κοιτάξει με τηλεσκόπιο! αρχικά επιθύμισα σφόδρα τα διοπτρικά, απογοηεύτηκα ανακαλύπτοντας τα αποχρωματικά και την μικρή ιδιεταιρότητα στις τιμές τους, μετά επιθύμισα τα maksutov-cassegrain(και όχι τα smith(!)) ανακαλύπτοντας όμως πως και αυτά έχουν απαιτήσεις σε ειδικους φακούς, οπότε κατέληξα πως ιδανικό για την περίπτωσή μου είναι κάποιο κατοπτρικό οκτώ ιντσών σε ισημερινή βάση. στα 500 με 1000 ευρώ που σκέφτομαι να διαθέσω το φθινόπωρο που θα ξαναεμφανιστεί και ο σείριος (!)(τα οικονομικά μου αυτή τη στιγμή μου συνιστούν περίσκεψη) είναι τα: konus 8", C8N της celestron, bresser messier 203N, και orion europa 200. απ'αυτά προτιμώ το orion, γιατί μου φαίνεται το σοβαρότερο, έχοντας βάση την GPE και ξύλινο τρίποδα της vixen. θα ήθελα τη γνώμη σας για όλα τα παραπάνω. επίσης το orion βγαίνει σε τρεις τύπους f4,5 , f6 και f8. αν κατάλαβα καλά το μακρύ δείχνει περισσότερες λεπτομέρειες στους πλανήτες και λιγότερες στο μακρυνό συμπαν, αντίθετα με το f4,5. είναι όντως έτσι; έχουν μεγάλη διαφορά; αυτά προς το παρόν, ευχαριστώ που ανεχτήκατε την πολυλογία μου (σκεφτήτε πως έκανα προσπάθεια να είμαι σύντομος, ήθελα να σας γραψω και άλλες λεπτομέρειες από τη μικρή επαφή μου με την αστρονομία!) φιλικά χρήστος.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Καταρχην ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!!! Πολυ διαβασμενο σε βρισκω! ( Εχω ομως την εξης απορια! Γιατι να περιμενεις μεχρι το Σεπτεμβριο για να ξαναδεις το Σειριο?)Θα τολμησω να μην ακολουθησω το παραδειγμα των φιλων μας εδω στο astrovox να σου προτεινω κυαλια και Nightwatch(..παρτα ομως καλου κακου..)Λοιπον επειδη φαινεσαι ετοιμος για τηλεσκοπιο, απο αυτα που αναφερεις ΤΟ KONUS ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ! Ναι μεν ειναι το καλυτερο που εβγαλε αυτη η εταιρια αλλα φιλε μου εχω ηδη 2 Konus που μου βγηκαν "σκαρτα". To C8N το εχω, εκδοση GT βεβαια, αλλα ο σωληνας ιδιος ειναι, και οσες φορες το χρησιμοποιησα εμεινα πολυ ευχαριστημενος! Το Orion απο οτι ξερω ειναι το καλυτερο στην κλαση 8ιντζο ισημερινο..οποταν διαλεγεις και παιρνεις..Για οτι θες εδω ειμαστε.. Welcome to the family! Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Χρήστος Παύλου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2006 Ευχαριστώ Foehammer για την ενημέρωση για το konus και καλώς σας βρήκα! Λέω να περιμένω μερικούς μήνες όχι για να σιγουρευτώ για την αστρονομία, αλλά φτιάχνω μια επιχειρησούλα και έχω περιορίσει τα προσωπικά έξοδα. Σε λίγους μήνες που θα είμαι πιο άνετος (και από χρόνο) τηλεσκόπιο οπωσδήποτε!!!
SATI Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Χρήστο καλώς ΄΄ηρθες και απο μένα...Δαγκωτό στο ORION... Έχω το C8 είναι καλό,, αλλά το ORION και μάλιστα πάνω στην GPD...Για το KONUS νομίζω ο Foehammer τα είπε όλα... Thinking is not a crime....! φιλικά Νίκος Λουρίδης
MARINOS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 ... μετά επιθύμισα τα maksutov-cassegrain(και όχι τα smith(!)) ανακαλύπτοντας όμως πως και αυτά έχουν απαιτήσεις σε ειδικους φακούς ...εδώ μάλλον κάνεις λάθος, αυτά τα τηλεσκόπια είναι τα μόνα που ΔΕΝ έχουν απαιτήσεις σε ειδικούς (άρα ακριβούς) φακούς, λόγω μεγάλου εστιακού λόγου (f/...). Είναι όμως ακριβότερα από τα νευτώνεια, αλλά μεταφέρονται πιό εύκολα, δεν χρειάζονται συχνά collimation, τα δε Maksutov δίνουν καλύτερη εικόνα των πλανητών και της Σελήνης.Αν δεν πρόκειται να ασχοληθείς σύντομα με αστροφωτογράφηση και δεν θέλεις να ξεκινήσεις με κιάλια, το καλύτερο είναι ένα τηλεσκόπιο τύπου dobsonian. Χρήστος Μαρινός
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Όχι μόνο των πλανητών και της Σελήνης αλλά και άλλων πιο μακρινών αντικειμένων. π.χ. συνέκρινα τη θέα του νεφελώματος του Ωρίωνα με maksutov 127mm της SkyWatcher και νευτώνειο της Celestron 114 mm και η διαφορά ήταν εντυπωσιακή, σαφώς υπέρ του πρώτου. Οι αστέρες του τραπεζίου ξεχώριζαν με πολύ μεγάλη ευκολία με το maksutov, ενώ με το νευτώνειο μόνο με πολύ μεγάλη φαντασία. ΣΗΜΕΙΩΣΗ : με τον ίδιο προσοφθάλμιο (Plosl 40 mm) Φιλικά Γιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2006 Χρήστο καλως ήρθες! Να είσαι σίγουρος ότι λίγες μέρες στο διαδίκτυο δεν φτάνουν παρά μόνο για μια ...μυρωδιά για να μάθεις όσα χρειάζονται για επιλογή τηλεσκοπίου καιγια την αστρονομική παρατήρηση. Είναι μια ευχάριστη διαδικασία που όμως απαιτεί πολύ καιρό για να ξεκαθαρίσει το τοπίο... Δεν ξέρω γιατί θέλεις να παρατηρήσεις το Σείριο (τώρα είναι η εποχή του όχι το Σεπτέμβριο), αλλά να ξέρεις ότι τα άστρα δεν μεγεθύνονται! Παραμένουν κουκίδες και με τα πιό ισχυρά τηλεσκόπια γιατί είναι ασύληπτα μακριά! Απλώς με το τηλεσκόπιο φαίνονται πολύ περισσότερα και πολύ λαμπρότερα. Όλα τα τηλεσκόπια με ίδια διάμετρο δείχνουν το ίδιο φωτεινά τα αντικείμενα του βαθέως ουρανού. Εκείνα που έχουν μεγάλο αριθμό "f" (εστιακό λόγο) έχουν απλώς μικρότερο μέγιστο οπτικό πεδίο, και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερη λεπτομέρεια στους πλανήτες. Αυτό το τελευταίο όμως δεν είναι κανόνας. Πολύ σωστά απάντησαν οι φίλοι να αποφύγεις τα Konus. Η εταιρία αυτή μπήκε πριν από πολλά χρόνια στην αγορά με τα φθηνότερα και χειρότερα τηλεσκόπια που υπήρχαν (μαζί με τα Bushnel) - δεν ήταν αστρονομικά όργανα. Βέβαια εδώ και λίγα χρόνια έχει κάνειστροφή και παράγει ποιοτικότερα όργανα, αλλά μπροστά σε άλλες εταιρίες δεν μπορεί να σταθεί. Απ' αυτά που ανέφερες, τα Orion Optics είναι πράγματι τα σοβαρότερα όργανα, αλλά μπορείς να βρεις και θαυμάσια Celestron. Τα Bresser δεν είναι της ίδιας κλάσης. Καλό ξεκίνημα,Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
mosquito Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2006 τι κλασης ειναι τα Bresser φιλε Στεφανε? απλα ρωταω γιατι σκεφτομαι να παρω ενα!! συγκεκριμενα το Bresser Messier N203 οπως ανεφερε πιο πανω ο Χρήστος Παυλου(χρηστο καλως ορισες και απο εμενα)
Χρήστος Παύλου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2006 Νίκο Λουρίδη, Χρήστο Μαρινέ, Γιώργο (gbrisianis), Στέφανε Σοφολόγη, mosquito, γειά σας!Οι πληροφορίες που μου δώσατε είναι πολύ διαφωτιστικές! Σίγουρα δεν θα αγοράσω πάντως konus! Την εβδομάδα που έρχεται θα βρεθώ στην Αθήνα οπότε θα ρίξω μια ματιά στα καταστήματα. Φίλε mosquito σκοπεύω να δω στο Νομικό και τα Bresser. Θα σου μετεφέρω τις εντυπώσεις μου. Ευχαριστώ για τον κόπο και το χρόνο σας, Χρήστος
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Σίγουρα δεν θα αγοράσω πάντως konus! Τον σωσαμε κ αυτον.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2006 Φίλε mosquito, αυτό που κατά τη γνώμη μου λειτουργεί αρνητικά για το προφίλ της Bresser, είναι ότι παράγει και πολύ φθηνά τηλεσκόπια που δεν είναι καθόλου κατάλληλα για αστρονομική παρατήρηση αλλά τα διαφημίζει ως τέτοια. Συνεπώς δεν μπορώ να την κατατάξω ανάμεσα στις άλλες σοβαρές εταιρίες. Ωστόσο έχω δει πολύ καλά spotting scope της εταιρίας (διατίθενται όμοια και από την Konus) αλλά και κιάλια με ανεπαρκή ποιότητα. Πάντως καλό είναι να μη στέκεται κανείς στα ονόματα, αλλά να αποφασίζει βάση των προδιαγραφών που επιθυμεί και γνωρίζοντας ένα προϊόν από κοντά. Επειδή πλέον πολλοί οπτικοί σωλήνες είναι όμοιοι σε διάφορες εταιρίες (και κατασκευασμένοι στην Κίνα από ένα-δύο μεγάλα εργοστάσια) δεν υπάρχει λόγος η Bresser να υστερεί ανάμεσα σε άλλες εταιρίες οικονομικών τηλεσκοπίων. Το τηλεσκόπιο που αναφέρεις φαίνεται πραγματική ευκαιρία στα λεφτά του, αλλά νομίζω πως η βάση του είναι στα όριά της μ' αυτό τον οπτικό σωλήνα. Πολύ περισσότερο θα ευχαριστηθείς τον ουρανό με ένα καλό dobsonian. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα