relos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Καλησπέρα, προσωπικά δεν θα σου προτείνω συγκεκριμένη μάρκα καθώς δεν έχω γνώμη για την γκάμα που υπάρχει στην αγορά. Είμαι κάτοχος 10*50 (Pentax) που θεωρείται αρκετά ισορροπημένη αναλογίασχετικά με βάρος - απόδοση. Οπωσδήποτε θα επιμείνω όμως όπως προαναφερθηκε στην χρήση μονόποδου, καθώς για παρατήρηση ουρανού με γυμνά χέρια.... είναι λίγο ζαλούρα.... Οπότε στο budget σου πρέπει να το υπολογίσεις + μια περιστρεφομενη κεφαλή. Ειδικά ένα αρκετά ψηλό ώστε να σε βολεύει και στους στοχους που βρίσκονται αρκετά ψηλά στον ουρανό,και εσύ είσαι όρθιος. Α, και επίσης τα κυαλια να είναι γεμισμένα με άζωτο για μην θολώνουν. Ρίξε μια ματιά και εδώ http://binocularsky.com/index.php Καλή Ανάσταση!!!
Tsakatha Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Σας ευχαριστώ ξανά πάρα πολύ και η αλήθεια είναι ότι έχω αρχίσει και αλλάζω γνώμη ως προς το κράτημα χεριών και εξηγώ γιατί.Πριν από λίγο έπιασα στα χέρια μου μια φωτογραφική μηχανή. Δοκιμάσα να κοιτάξω με τέρμα το zoom και η εικόνα έπαιζε πάρα πολύ από το το τρέμουλο, ίσως έφταιγε το zoom φυσικά που ήταν μεγάλο 100χ. Είναι κάτι που σίγουρα δεν μου άρεσε καθόλου ιδιαίτερα για αστρονομική παρατήρηση. Πίστευα ότι η φωτογραφική μηχανή ήταν αρκετά βαριά αλλά όταν τη ζυγισα ήταν μόλις 650 γραμμάρια, αρκετά λιγότερο δηλαδή από τα 10χ50 που κοιτούσα. Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις φωτογραφικές και τά κυάλια όσον αφορά αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά ακόμη και τα 650 γραμμάρια πιστεύω ότι δεν θα με βόλευαν για αστροπαρατηρηση. Μου φάνηκαν βαριά. Οπότε αρχίζω και σκέφτομαι πιο σοβαρά το μονοποδο ή το τρίποδο και παράλληλα να κατευθυνθω σε κυάλια μεγαλύτερων διαστάσεων, ας πούμε 15χ70. Αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι χρειάζεται σταθερότητα για αστροπαρατηρηση που δύσκολα θα την έχω με τα χέρια. Από την άλλη ακόμη κι αν πάρω κυάλια τύπου 15χ70 δεν θα με πείραζε να τα κουβαλάω μαζί μου κάποιες φορές για να κοιτάω και επίγεια πράγματα επειδή δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα αν υπάρχει αστάθεια σε επίγεια παρατήρηση διότι την έχω σε δεύτερη μοίρα. Έχει λογική αυτό που λέω; Σόρρυ που ξανά ρωτάω αλλά δεν θέλω να δώσω λεφτά και μετά να ξενερώσω.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Κιάλια + τρίποδο (όχι πλαστικούρα) + κεφαλή = πολύ βάρος, αρκετό χρήμα και ραντεβού με ορθοπαιδικό και φυσιοθεραπευτή. Και πάλι μόνο στο 15x θα είσαι. Η γνώμη μου είναι, είτε φορητά κιάλια, είτε τηλεσκόπιο που θα στοιχίσει και λιγότερο και θα βλέπεις τα πάντα και με άνεση (λόγω διαγωνίου). Είτε και τα δύο. Για κιάλια με διαγώνιο και τρίποδο/κεφαλή που να τα σηκώνει πρόσθεσε ένα μηδενικό στην τιμή. Η μία παραλληλόγραμμη στήριξη που δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στη χρήση, ούτε λύνει όλα τα προβλήματα.Τέλος, λόγω υλικών, ένα μικρό κιάλι 1ης ή 2ης τάξεως κοστίζει όσο ένα Giant καμμίας τάξεως. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2020 Συμφωνώ για την μη χρήση τριπόδου για αστρονομική χρήση!Για να καταλάβει ο φίλος μας το πρόβλημα: Όταν θέλουμε να κοιτάξουμε σε μεγάλες γωνίες,ακόμα χειρότερα κοντά στο ζενίθ,ο αυχένας και η μέση ταλαιπωρούνται πολύ και σύντομα η ενόχληση,ζαλάδα,πονοκέφαλος θα μας σταματήσει...Μπορεί να προκύψει και αυχενικό σύνδρομο,πόνοι στη μέση με την συχνή χρήση!Μόνο το μονόποδο λύνει οικονομικά αυτά τα προβλήματα,κάνοντας ξεκούραστη και αποδοτική την παρατήρηση και στο ζενίθ,ΑΛΛΑ δεν έχει φυσικά την σταθερότητα του τριπόδου!Απο την άλλη υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής ειδικής κατασκευής πάνω στην κεφαλή του τριπόδου-παραλληλόγραμμη στήριξη-αλλά κοστίζει,αυξάνει το βάρος και περιορίζει την αυτονομία.Με το τρέμουλο στα χέρια που έχει ο φίλος μας,βαριά κιάλια όπως 15x70 σε μονόποδο δεν θα αποδώσουν όπως πρέπει...ναι μεν το μονόποδο περιορίζει πολύ το κούνημα και το θόλωμα,αλλά δεν το εξαλείφει.Και εδώ χρειάζονται σταθερά χέρια,να μην μεταδίδουν σημαντικές δονήσεις στην λαβή του μονόποδου.Αν πάει σε αυτήν την διάμετρο-70mm-να αποφύγει τα 15x70,και να σκεφτεί τα:10x70,10.5x70,11x70 το πολύ,με υποχρεωτική χρήση μονόποδου!Για επαρκή σταθερότητα.Εναλλακτική λύση : 9x63 Ακόμα και τα 10x50 ίσως να μην μπορεί να τα κρατήσει σταθερά.Θα πρέπει να κάνει δοκιμές για το τί μπορεί να κρατήσει στα χέρια με άνεση και σταθερότητα.Πιθανώς μόνο με τα χέρια : 7x50,8x50 ίσως και τα 9x50.Με δεδομένο το αισθητό πρόβλημα σταθερότητας στα χέρια,αν δέχεται τη χρήση μονόποδου,τότε συζητάμε τις άλλες προτάσεις.Θα συμφωνήσω οτι ένα βραχύσωμο διοπτρικό πάνω σε στήριξη,με διαγώνιο κάτοπτρο 90ο,,είναι ασυγκρίτως καλύτερη λύση και με καλύτερο value for money.Μπορεί να γίνει και παρατήρηση φύσης,αλλά με την προϋπόθεση οτι θα μεταφέρει κάποιο φορτίο,που θα περιορίσει την αυτονομία πολύ.Εφ'όσον το βάρος το ρίχνει στην αστρονομική παρατήρηση,ας σκεφτεί όλα αυτά για να βρεθεί η χρυσή τομή.Δεν χρειάζονται βιασύνες.Καλή Ανάσταση σε όλους!Φιλικά-Κώστας "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Tsakatha Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2020 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2020 Πιστεύω ότι κατάλαβα ποιο θα είναι το πρόβλημα με το τρίποδο και από ότι βλέπω δεν χρειάζεται να επενδύσω τόσα λεφτά, εφόσον λογικά κάποια στιγμή θα κατευθυνθω προς το τηλεσκόπιο.Νομίζω ότι σύμφωνα με αυτά που μου γράφετε 2 είναι οι επιλογές που μου αρέσουν περισσότερο. Είτε ένα πάρω ένα 10χ50 και να προσπαθώ να το κρατάω στο χέρι + ένα μονοποδο οπότε κρίνεται απαραίτητο. Δε νομίζω αγαπητέ fotodekti να μπορέσω να έρθω σε επαφή με κάποιον που έχει ήδη ένα 10χ50 για να δω αν θα είμαι οκ με το κράτημα. Είτε να κατευθυνθω προς ένα 10/11χ 70 με μονοποδο οπωσδήποτε που από ότι κατάλαβα είναι καλύτερο για αστρονομική παρατήρηση. Η αλήθεια είναι ότι κλείνω περισσότερο προς αυτό και πιστεύω ότι με το μονοποδο θα μπορώ να το κρατήσω σχετικά σταθερό διότι δεν έχω και τόσο χρόνο νομίζω για να παρατηρώ με τις ώρες. Οπότε για λίγη ώρα νομίζω ότι 10/11χ70 με μονοποδο θα αποδίδουν. Τα 15χ70 ίσως να μου είναι πρόβλημα.Με αυτά τα δεδομένα μπορείτε να μου προτείνετε ένα καλό 10χ50 + μόνοποδο και ένα 10/11χ70 + μόνοποδο; Συγγνώμη που το ζητάω έτσι αλλά αλήθεια έχω ψάξει αρκετά στο ίντερνετ και έχω μπερδευτεί.
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2020 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2020 Χριστός Ανέστη,Χρόνια Πολλά και Καλά με Υγεία πάνω απο όλα!Φίλε μου απέφυγε τα 15x70,θα έχεις σίγουρα πρόβλημα σταθερότητας,αλλά και μικρότερο οπτικό πεδίο!Οπότε αν επιλέξεις τα 70mm,μην πας πάνω απο 11mm μεγέθυνση!Οπότε μόνο 10x70,10.5x70,11x70.Βέβαια σε αυτή την διάμετρο θα συμβιβαστείς για τιμές κάτω απο 300€,με κάτι που θα έχει κάποιες οπτικές ατέλειες,πχ.χρωματικό σφάλμα...Φυσικά υπάρχει και η επιλογή 9x63.Καλά κιάλια είναι τα Vixen 9x63.Κυκλοφορούν και μεταχειρισμένα στο φόρουμ κάποιες φορές στα χρήματα που διαθέτεις.Στην μικρότερη κατηγορία,υπάρχουν καλής ποιότητας 10x50 ή μικρότερης μεγέθυνσης σε αυτά τα χρήματα!Η εταιρεία Pentax έχει πολύ καλές προτάσεις!Όσο για το μ ο ν ό π ο δ ο,υπάρχει μια ποιοτική επιλογή στην φθηνή κατηγορία,κάτω απο 30€,το Hama Star 78.Έχει επαρκές ύψος 176 cm,και αντέχει φορτίο 4 κιλά!Είναι στιβαρό με πολύ αξιόπιστη συμπεριφορά και πέλμα σταθερό που παίρνει τις κατάλληλες κλίσεις,πατώντας άψογα!Το χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος!Μόνο του μειονέκτημα η πλαστική κεφαλή του...Αν και αντέχει μέχρι 4 κιλά βάρος-άνετα τα κιάλια 70mm- χρειάζεται προσοχή στην πίεση που θα ασκείς με το κεφάλι στα κιάλια...να μην είναι μεγάλη και ζορίζεις την κεφαλή πολύ!Αν θέλεις μεταλλική κεφαλή,θα πας σε κάτι αρκετά ακριβότερο.Το μονόποδο που σου προτείνω λοιπόν είναι αυτό: https://www.8com.gr/catalog/product/view/id/22413/monopod-hama-star-78-8856178?ref=bestprice.grΚάνε κλικ στις λεπτομέρειες να δεις τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.Κατά καιρούς βγαίνει σε προσφορές και στα ~15± €.Το έχει το www.e-shop.gr στα 15.99€ αυτή την περίοδο!https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324Φιλικά-Κώστας "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Tsakatha Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Ευχαριστώ πάρα πολύ ξανά. Σκέφτομαι να αγοράσω τα oberwerk 11x70 LW μαζί με το Heavy duty L adapter που προτείνουν+ το μονοποδο που μου πρότεινε ο αγαπητός fotodektis. Σίγουρα τα κιάλια αυτά έχουν κάποιες αδυναμίες, αλλά νομίζω η σχέση τιμής ποιότητας είναι αρκετά καλή. Σας φαίνεται καλή επιλογή;
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Επειδή δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα που βρήκες,θα πρέπει να ψάξω εκτός απο τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές,reviews και απόψεις που έχουν εκφραστεί.Για να αξιολογήσεις κριτικές προϊόντων,αν δεν γνωρίζεις εκ πείρας,πρέπει να διαβάσεις πολλά... Επίσης η Opticron έχει σε πολύ καλή τιμή ένα ανάλογο προϊόν,και η Nikon ένα πιο ποιοτικό.Μιλάμε πάντα για την φθηνή κατηγορία,κάτω απο 300€!Αν σκεφτείς πάντως να έχεις δυο ζευγάρια κιάλια,ένα για αστρονομική χρήση και ένα για γενική παρατήρηση (φύσης κλπ.) που είναι και το πιο σωστό,πες μου,γιατί εδω υπάρχουν αξιόλογες σχετικά οικονομικές προτάσεις στην premium κατηγορία!Θα σου απαντήσω εν καιρώ,και όπως σου είπα μην βιάζεσαι,θέλει ψάξιμο και υπομονή!Φιλικά-Κώστας "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Tsakatha Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2020 Προς το παρόν δεν ψάχνω κιάλια και για παρατήρηση της φύσης. Οπότε δεν θα ήθελα 2 κιάλια αυτή τη στιγμή. Βέβαια εάν δεις κάποιες καλές προσφορές για κιάλια αστρονομικής παρατήρησης σίγουρα θα με ενδιέφερε να τις ακούσω.Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ψάξιμο που έχεις κάνει. Το εκτιμώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα