Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας και πάλι. Εύχομαι σε όλους να είχατε καλή ανάσταση. Λόγω του ότι δεν βγαίνουμε έξω και έχουμε μειωμένα έξοδα αποφάσισα να κάνω αγορά προσοφθαλμιων. Δεν θέλω όμως να πάρω τον zoom( Βaader hyperion zoom mark iv) γιατί δεν έχω εμπειρία και δεν έχω δει πολλά αντεικειμενα συγκεκριμένα το μ45, το μ42, τον δια, τον κρόνο, τον άρη, την Αφροδίτη και την σελήνη φυσικά. Δεν θέλω να δώσω 300 ευρώ τζάμπα και να μην ξέρω πως να τον χρησιμοποιήσω. Μπορείται να μου προτείνεται ίσως κάποια μεμονωμένα προσοφθάλμια. Εκτός αν πιστεύεται ότι ο φακός zoom είναι εύκολος στην χρήση του. Θα ήθελα επίσης να μου επιβεβαιώσεται την ποιότητα του ακόμα και σήμερα. Ευχαριστώ.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε
Σύμφωνα με το σετ απ σου, αν δεν κάνω λάθος σου δώσανε ένα 10mmκαι ένα 20mm. Αγοράζοντας ένα 15mm βλέπεις όλα τα αντικείμενα του βαθέως ουρανού. Αγοράζοντας και ένα barlow τα βλέπεις όλα. Πάρε έναν φτηνό plossl και στην συνέχεια έναν καλό barlow. Αυτόν θα το έχεις για όλη σου την ζωή.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και Καλά με Υγεία σε όλους!

Φίλε panr05 σου συστήσαμε τον Baader Hyperion zoom Mark IV,8-24mm σαν εγγυημένη αγορά!

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με δυσκολία χρήσης του,αντιθέτως είναι πιο ΕΥΧΡΗΣΤΟΣ απο τους plossl!!

Τον βάζεις στον εστιαστή σου,μόνο του ή σε συνδυασμό με τον barlow,και έχεις με έναν φακό πληθώρα φακών!Δεν χρειάζεται να βάζεις και να βγάζεις φακούς!Μεγάλη ευκολία!Έχει και μεγαλύτερο πεδίο στα 8-13mm απο τους plossl και μεγαλύτερο eye-relief!

Είναι σαφώς πιο εύκολος στη χρήση του απο μεμονωμένους φακούς!Και σου μένει πιο πολύς χρόνος για παρατήρηση!

Σίγουρα δεν θα μετανιώσεις για την αγορά του!Μέχρι τώρα ΔΕΝ έχει αναφερθεί κατώτερης ποιότητας φακός σε αυτή την εταιρία,δηλ.απομίμηση όπως έγινε στο κιτ της Celestron!!

Οπότε δεν ρισκάρεις να πέσεις σε "μούφα"...

Όσο για φθηνούς plossl,αν τους πάρεις απο ιντερνετικά κινεζομάγαζα,ρισκάρεις τα μέγιστα να πάρεις φτηνιάρικες απομιμήσεις!

Η αγορά του zoom+barlow της Baader είναι εγγύηση!Μπορείς να βάλεις στις αγγελίες οτι τον ψάχνεις!Κοίτα και παλαιότερες αγγελίες,μήπως υπάρχει κάτι απούλητο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Αν πάρεις το σετ zoom+barlow,σου μένει για μελλοντική αγορά ένας φακός ευρυγώνιος μεγάλης εστιακής,30-32mm,για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων και αποτελεσματικότερη αναζήτηση στόχων!

Ένας τέτοιος πολύ καλός φακός,είναι ο Baader Aspherical Hyperion 31mm,με φαινόμενο πεδίο A.F.O.V=72o.

Με τους φακούς αυτούς θα καλύψεις τις περισσότερες ανάγκες σου,ακόμα και με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,οπότε είναι επένδυση για πάρα πολλά χρόνια!

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Σκεφτηκα ομως οτι στο κιτ περιεχοταν 5 plossl και ενας barlow. Θα μπορουσα να παρω 4 plossl με εστιακες που δεν θα ειναι κοντα μετξυ τους οποτε να εχω 8 που θα βγουν καπου στα 200 ευρω και βαζω αλλα 100 για εναν καλο barlow. Θα βγουν 300 ευρω οπως το σετ zoom + barlow. Τα φιλτρα πλανητων απο οτι ξερω δεν κανουν κατι σπουδαιο και εχω ηδη παραγγειλει ενα φιλτρο σεληνης. Να επισημανω οτι δεν εχω καποιο προβλημα με τον zoom αλλα πιστευω οτι θα με βολεψουν περισσοτερο οι plossl.
Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου,γιατί πιστεύεις οτι θα σε βολέψουν περισσότερο οι plossl?

Μόνο αν είναι εξαιρετικής ποιότητας θα αποδώσουν καλύτερα απο τον Baader zoom,όπως αυτοί που έχω (το original kit που δεν είναι μούφα όπως άλλα!).

Ποιοτικοί plossl είναι οι V i x e n και με μεγάλο eye-relief,αλλά κοστίζουν!

Κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις σε plossl,barlow,zoom στα 20-30€ στα ιντερνετικά κινεζομάγαζα.

Και αλλού σε μεγαλύτερες τιμές,στα 50€,που μπορεί να είναι και εκείνα μούφες(...)

Θα το ρισκάρεις?Εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η οπτική ποιότητα...

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά δεν νομίζω ότι οι plossle της sw ή της vixen που πουλάνε στο πλανητάριο είναι μούφα. Είπα δεν νομίζω. Εγώ θα το διακινδύνευα για έναν 15mm. Και Κώστα σύμφωνα με τις εστιακές που έχει,

πραγματικά δεν θέλει τίποτα άλλο. Ειδικά κι αν αγοράσει κι ένα Barlow.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη δεν μιλάω για τους plossl της Vixen!Αντίθετα τους συστήνω!

Για τους SW αν είναι ίδιοι με αυτούς που συνοδεύουν τα τηλεσκόπια (10,25 mm) τους έχω και είναι μέτριας ποιότητας.

Για plossl,barlow και κιάλια άλλης εταιρίας μιλάω όπου υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στην οπτική ποιότητα,σε προϊόντα με ακριβώς ίδια τυπικά χαρακτηριστικά και εμφάνιση,ακόμα και σε αυτά που είναι αγορασμένα απο αξιόπιστα μαγαζιά!

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά λέω να δαπανήσω 50 ευρώ στο backyard astronomers guide γιατί πιστεύω ότι θα μου προσφέρει έτοιμες γνώσεις και δεν θα χρειαστεί να σας ρωτάω πολλά πράγματα. Μέτα που θα το διαβάσω θα ξαναεπικοινωνησω μαζί σας για την επιλογή μου. Ευχαριστώ.
Δημοσιεύτηκε

Στο να μάθεις γενικά πράγματα είναι πολύ καλά αυτά τα βιβλία!

Αλλά στο να μάθεις ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων προϊόντων,που έχουν διαπιστωθεί στην πράξη,ΟΧΙ !!

Κάποια προϊόντα που προτείνονται...δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους αποδόσεις!

Φίλε μου δεν έχεις καταλάβει,λόγω απειρίας,οτι σε "επίσημα" γραπτά κείμενα και video,οι γνώμες επαγγελματιών δεν είναι και τόσο αντικειμενικές,όταν προτείνουν προϊόντα...

Σου είπαμε κάτι σίγουρο,απο την εμπειρία μας,τον zoom Baader και εσυ ψάχνεις στα θολά νερά...

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει μια καλή προσφορά σε plossl της Vixen στο First Light Optics αυτήν την περίοδο:

https://www.firstlightoptics.com/offers/vixen-npl-eyepieces.html

Ρίξε μια ματιά,η τιμή για αυτήν την ποιότητα είναι πολύ καλή!

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Επίσης στο Πλανητάριο υπάρχουν προσφορές σε φακούς της Baader,plossl και ortho (ορθοσκοπικοί).

Ρώτα αν αφορούν οι προσφορές και άλλες εστιακές αποστάσεις:

https://www.planitario.gr/baader-planetarium-plossl-32-mm-o-31-8mm-ba-2954132.html

https://www.planitario.gr/baader-planetarium-classic-ortho-6-mm-o-31-8mm-ba-2954106.html

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Τα ειδα αλλα μονο το 4mm ειναι διαθεσιμο. Τελικα βρηκα εναν φιλο μου που μπορει να μου δανεισει καποια προσοφθαλμια που δεν ξερω ακομα τι ειναι για να βγαλω την καραντινα. Μετα θα αγορασω τον zoom. Μπορειται να μου πειτε το μοντελο του ταιριαστου του barlow.
Δημοσιεύτηκε

Ο ταιριαστός του barlow είναι ο Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x.

https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html

Αλλά φυσικά ταιριάζει και κάθε άλλος ποιοτικός barlow 2x!

O Baader Hyperion Zoom Mark IV,8-24mm είναι μια αγορά πολύ ποιοτική,που θα σε εξυπηρετήσει στα περισσότερα αντικείμενα για πάρα πολλά χρόνια!

Ψάξε μήπως υπάρχει το σετ σε προσφορά...βγαίνει σε διάφορα καταστήματα συχνά!

Επίσης μπορείς να βάλεις αγγελία εδώ,στο φόρουμ οτι τον αναζητάς,όπως και να ψάξεις σε παλαιότερες αγγελίες μήπως υπάρχει κάποιος απούλητος!

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Φαινεται λιγο περιπλοκος στις φωτογραφιες απο το πλανηταριο.
Δημοσιεύτηκε

Όχι μην ανησυχείς!Όλα τα αστρονομικά χρειάζονται κάποιο διάβασμα με ηρεμία και καλή διάθεση,και στην συνέχεια με την εξάσκηση όλα γίνονται οικεία!

Μη φοβάσαι!Άρχισε να διαβάζεις συστηματικά,είναι λογικό τώρα που είσαι στην αρχή να σου φαίνονται όλα τα άγνωστα πράγματα,περίπλοκα και δύσκολα...

Φυσικά σε ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε! :)

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας. Πηρα τα προσοφθαλμια απο τον φιλο μου. Μου εδωσε δυο kelner νομιζω ετσι γραφεται 9 και 6mm. Τρια plossl 20,25 και 12,5 mm ενα barlow X2 και ενα δεν ξερω τι ειναι αλλα γραφει 1.5Χ μηπως ειναι barlow. Θα δοκιμασω την ποιοτητα τους κανοντας συγκριση με αυτα που εχω.
Δημοσιεύτηκε

Κρίνοντας απο τις εστιακές των Κelner και plossl προσοφθάλμιων που πήρες,υποψιάζομαι οτι είναι αυτά που συνόδευαν το τηλεσκόπιο της DeAgostini 12-13 χρόνια πριν...Και αυτό που γράφει 1.5x είναι ανορθωτής ειδώλου,ο barlow είναι 2x.Όλα είναι χαμηλής ποιότητας,χωρίς καν επιστρώσεις!

Οι φακοί δεν είναι για πέταμα,αλλά ενδιαφέρον είναι να τους συγκρίνεις με τους μέτριους φακούς SW 10,25mm που συνοδεύουν το τηλεσκόπιό σου!

Καλό θα σου κάνει να εξασκηθείς,και να εκτιμήσεις αργότερα την οπτική ποιότητα καλών φακών.

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Λοιπον αφου διωρθοσα ενα προβλημα με τον kelner 9mm καταφερα να τα συγκρινω. Τα συγκρινα με στοχο την σεληνη. Οι plossl 25, 12,5mm ηταν πολυ καλυτερη απο αυτα που εχω εγω. Ο 25 plossl εχει τεραστιο eye relief( στην πραγματικοτητα ολη η επιφανεια ειναι φακος) και ο 12,5 φανηκε καλυτερος απο τον 10. Ο 20 kelner και αυτος ειναι καλος αλλα λιγοτερο απο τους plossl. Ο kelner των 6 δεν με βολεψε γιατι δεν εχει eyecaps και ηταν δυσκολο γιατι με ενοχλουσαν οι βλεφαριδες μου. O 9 τραβηξα το καπακι και πεταχτηκε ολο το προσοφθαλμιο εξω. Το εφτιαξα μετα. Με βοηθησε ο nkarytia. Ειναι το μονο προσοφθαλμιο που μπορει να μου δωσει παραπανω μεγεθυνσεις 200 αντι για 180. Θα το δοκιμασω σε πλανητες. Επισης στην συλλογη περιεχοταν σχεδον ολα τα χρωματα πλανητικων φιλτρων. Δεν ξερω για την ποιοτητα αλλα μπορειται να μου πειτε καποια χρωματα για να εχω καλυτερη εικονα του δια και του κρονου. Η αν δεν εχει διαφορα πειτε μου να μην τα χρησιμοποιησω. Επισης ο ανωρθοτης ειδωλου που λεει οτι ειναι Χ1,5 σημαινει οτι κανει 1,5 φορες παραπανω μεγεθυνσεις.
Δημοσιεύτηκε

Φίλε panr05 καλή αρχή στις παρατηρήσεις!

Όσο πιο μικρή είναι η εστιακή του φακού,τόσο πιο μικρό το eye-relief ειδικά σε τέτοιους φθηνούς φακούς απλής σχεδίασης.

Ο 6 mm είναι λογικό να έχει μικρό eye-relief,και δεν φταίει στο οτι οι βλεφαρίδες σου άγγιζαν τον φακό,το οτι δεν έχει ελαστικά παρεκτάματα.Τα παρεκτάματα δεν είναι για να εμποδίζουν τις βλεφαρίδες,αλλά για να εμποδίζουν τον παρείσακτο φωτισμό να μπεί απο τα πλάγια στο μάτι μας,όπως και τον ζεστό αέρα της ανάσας μας,ώστε να μην υγροποιηθεί και θαμπώσει τον φακό.

Δεν έχει παρεκτάματα,γιατί το eye-relief του είναι πολύ μικρό και δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παίζει ρόλο στο αν οι βλεφαρίδες βουρτσίζουν τον φακό,όχι μόνο το μικρό eye-relief αλλά και το μήκος των βλεφαρίδων του κάθε παρατηρητή.

Αν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου επανέλαβε τα τέστ,σε κάθε σου παρατήρηση,πρέπει να γίνουν αρκετά και με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες στην ατμόσφαιρα-διαύγεια και seeing-για να σιγουρευτείς για τα αποτελέσματα.

Αν σε ενδιαφέρει το θέμα των τέστ,μπορώ να σου πω και τηλεφωνικά (με δική μου χρέωση) όταν θα ξανανέβεις στην ταράτσα για παρατήρηση αυτές τις μέρες,τί να προσέξεις.

Δεν είναι εύκολο πάντως ακόμα και αν έχουμε μεγάλη εμπειρία στα τέστ να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα με λίγες παρατηρήσεις,ειδικά στο θέμα της οξύτητας των φακών,οπότε χαλάρωσε και απόλαυσε την εμπειρία!

Για να γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση και σοβαρή παρατήρηση,πρέπει να ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ σε κάθισμα,καλά ντυμένοι!Όταν παρατηρούμε όρθιοι,δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος ο εγκέφαλός μας και μας διαφεύγουν πληροφορίες!

Όσο για τα φίλτρα των πλανητών,ακόμα και τα ποιοτικά πχ.της Baader ελάχιστη χρησιμότητα έχουν!

Τα διάφορα χρώματα στα ποιοτικά φίλτρα,τονίζουν αυξάνοντας το κοντράστ,κάποια χαρακτηριστικά των πλανητών πχ.τις ζώνες ή σε σκοτεινό ουρανό κάπως τις ουρές αερίων και σκόνης κάποιων φωτεινών κομητών.

Αυτά που έχεις-αν είναι της DeAgostini όπως υποψιάζομαι-είναι για πέταμα....είναι πλαστικά και όχι γυάλινα και πιθανώς στραβωμένα...Τέτοια είχα δεί σε ανάλογο σετ που χρησιμοποίησα δυο καλοκαίρια.

Οπότε αγνόησέ τα!

Είμαι στην διάθεσή σου να σε βοηθήσω,εφ'όσον γνωρίζω κάτι.

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς όπως τα είπε ο φίλος μας ο Κώστας. Σιγά-σιγά χτίσε τη συλλογή από τα προσοφθάλμια που πραγματικά χρειάζεσαι, με τα καλύτερα που μπορεί να αγοράσεις με το προϋπολογισμό που θα διαθέτεις.

Απέφυγε τα υπερβολικά φτηνά. Θα σε απογοητεύσουν και θα σε κουράσουν. Κράτα όμως κανα-δυο για πειραματισμούς όπου η πιθανή καταστροφή των φακών δεν θα σε νοιάζει καθόλου.

Και μερικά χρήσιμα για το τηλεσκόπιό σου (130/900):

Πρακτικά μέγιστη μεγέθυνση: 300x

(Περίπου 60 φορές τη διάμετρο του τηλεσκοπίου σε ίντσες, κάτω από ιδανικές συνθήκες παρατήρησης)

Προσοφθάλμιο για τη πρακτικά μέγιστη παρατήρηση: 3,5χιλ

(με καλά προσοφθάλμια)

H μέγιστη δυνατή μεγέθυνση κάτω από μέτριες συνθήκες παρατήρησης και με οικονομικά γενικώς προσοφθάλμια θα διαπιστώσεις πως είναι πολύ ποιο κάτω, περι τα 30x της διαμέτρου του τηλεσκοπίου σε ίντσες. Για το δικό σου θα είναι 30*(130χιλ/25,4)=153,54 ~ 150x.

Το προσοφθάλμιο για την παραπάνω μεγέθυνση για το τηλεσκόπιό σου (130/900) θα είναι 900/130 = 6χιλ.

Φιλικά,

Νίκος

Save the darkness

Let it never fade away!

Δημοσιεύτηκε
Ο zoom επειδη διαβασα οτι εχει clickstop που σημαινει οτι οταν παει απο εστιακη 10 σε 12 κανει ενα click αυτο μηπως σημαινει οτι δεν θα μπορω να τον βαλω σε εστιακη 11mm. Επισης αληθευει οτι ενας barlow σμικρυνει το οπτικο πεδιο και αν ναι κατα ποσο. Μπορειται επισης να μου πειτε πως βρισκω το πραγματικο πεδιο με μια διαιρεση.
Δημοσιεύτηκε

Όχι μην ανησυχείς για το click stop!Το έχει για να αντιλαμβάνεσαι στο σκοτάδι τί εστιακή έχεις,και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα δυο φακούς σε διοφθάλμιο ή σε μεγάλια κιάλια που αλλάζουν προσοφθάλμιους.

Προφανώς μπορείς να βάλεις μεταξύ διαδοχικών click stop και ΟΛΕΣ τις ενδιάμεσες εστιακές!

Δηλ.μεταξύ 10 και 12 mm μπορείς να βάλεις όχι μόνο τον 11 mm,αλλά και τους ενδιάμεσους,πχ.10.5mm,11mm,11.5mm κλπ.

Ουσιαστικά έχεις πολλούς φακούς μεταξύ 8 και 24 mm σε έναν φακό!

Όσο για τον barlow,επειδή αυξάνει την μεγέθυνση,μειώνεται το πεδίο,όχι λόγω barlow ειδικά,αλλά λόγω της μεγέθυνσης γενικά,η οποία θα μπορούσε να προκύψει και απο άλλης εστιακής φακό!

Για να δείς τα πραγματικά πεδία,αλλάζοντας φακούς και τηλεσκόπια χρησιμοποίησε το παρακάτω εργαλείο:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/?fov_messier_object=&fov_solar_system_object=&fov_object_search=&fov_telescope_focal_length=600&fov_telescope_aperture=80

Επιλέγεις ένα αντικείμενο του καταλόγου Messier πχ.Μ44 .

Βάζεις την εστιακή και την διάμετρο του τηλεσκοπίου,την εστιακή και το φαινόμενο πεδίο A.F.O.V του φακού,και την μεγέθυνση του barlow πχ.2x,ή 2.25x για τον Baader zoom barlow,κάνεις κλικ στο Add to View και σου υπολογίζει το πραγματικό πεδίο,το οποίο στο ζωγραφίζει και με κύκλο στο αντικείμενο που επέλεξες!

Για τον zoom στα 8-13mm,βάλε A.F.O.V=68o.Μετά πέφτει σταδιακά μέχρι τις 42ο στα 24mm.

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Αν θες πάντως να βρίσκεις με διαίρεση το πραγματικό πεδίο που προκύπτει βάζοντας έναν barlow,διαιρείς το αρχικό πραγματικό πεδίο (F.O.V) με την μεγέθυνση που προκαλεί ο barlow,δηλ.αν είναι 2x, τότε νέο πεδίο=F.O.V /2,αν είναι 2.25x,τότε νέο πεδίο=F.O.V/2.25. κλπ.

Δηλ.με διπλασιασμό της μεγέθυνσης,το πραγματικό πεδίο μειώνεται στο μισό και ούτω καθ'εξής.

Φιλικά-Κώστας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης