Jump to content

Πρώτο τηλεσκόπιο


Pan1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλε Γιάννη είπες για ψέματα που φάγαμε στη μάπα...Πώς είσαι βέβαιος οτι είναι ψέματα?

Δηλ.αποκλείεται να έβγαινε το 130/900 στην αρχή σε παραβολικό,και στη συνέχεια να το έβγαζε σε σφαιρικό?Και να βρίσκεις το παραβολικό τώρα μόνο σε στόκ? Υπόθεση κάνω...

Για το κιτ που έχω και είναι άριστης ποιότητας χιλιοελεγμένης,διαπίστωσα οτι κυκλοφορούν ταυτόχρονα και κιτ με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά και σε αξιόπιστα μαγαζιά,με υποβαθμισμένης ποιότητας οπτικό γυαλί και επιστρώσεις...Δεν υπάρχει δηλ.σταθερή ποιότητα σε αυτούς τους φακούς.

Το ίδιο και σε ανεξάρτητους plossl και barlow,καθώς και σε κιάλια της ίδιας εταιρίας!

Οπότε αν είναι να συστήσω αυτά τα οπτικά σαν value for money θα πρέπει να προειδοποιήσω οτι στην αγορά κυκλοφορούν και "μούφες" στην ίδια τιμή!!

Τώρα υποθέτω,χωρίς να είμαι σίγουρος οτι το ίδιο συμβαίνει και στο 130/900.

Δηλ.μπορεί στην αρχή να έβγαινε μόνο παραβολικό,προσέλκυσε πελατεία το προϊόν,κρίθηκε αξιόπιστο και μετά στα ίδια χρήματα έβγαινε σε σφαιρικό...με τον ίδιο εστιακό λόγο!Για μείωση κόστους και αύξηση κερδών.

Ή κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε διαφορετικούς αριθμούς παραγωγής οι δυο εκδοχές...στην ίδια τιμή και κάποια καταστήματα επιμένουν να το έχουν σε παραβολικό,ενώ τα περισσότερα αναγκάζονται να το πάρουν σε σφαιρικό...

Σε αρχάριους απευθύνονται αυτά,που δεν μπορούν να εκτιμήσουν την διαφορά ποιότητας...Το ίδιο πιθανώς συμβαίνει και με το κιτ ή ανεξάρτητους προσοφθάλμιους plossl και barlow,όπως και με πολύ δημοφιλή best-seller κιάλια.Άλλα έχουν πολλαπλές επιστρώσεις,άλλα μονή και κάνουν και βινιετάρισμα!Δημοφιλή προϊόντα σε αρχάριους,ευπώλητα,οπότε ανακατεύοντας ποιοτικά και κατώτερα έχουν μεγαλύτερα κέρδη...

Όλα αυτά έχοντας την ίδια μάρκα και τύπο,και ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και εξωτερική εμφάνιση!

Τώρα για το τηλεσκόπιο με σφαιρικό κάτοπτρο+barlow εννοώ αυτό που κατάλαβες.Ο ενσωματωμένος barlow 2x στη βάση του εστιαστή,είναι στην σχεδίαση Bird-Jones.

Έχεις παρατηρήσει διαφορές στο ποσοστό μείωσης της σφαιρικής εκτροπής στις δυο σχεδιάσεις (φυσική εστιακή απόσταση και τεχνητή λόγω barlow),εκτός της ποιότητας της εικόνας γενικά?Μιλάω δηλ.μόνο για την σφαιρική εκτροπή και όχι για την ποιότητα εικόνας γενικά.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά όσο αναφορά το sw 130/900 έχει πάντα σφαιρικό κάτοπτρο. Το δικό μου είναι με παραβολικο γιατί ένας φίλος μου που πιάνουν τα χέρια του το άλλαξε σε παραβολικο. Από όπου και να το πάρεις το κάτοπτρο είναι σφαιρικό.

Φίλε μου σε άλλο θέμα σε ερώτηση που σου έκανα,μου είπες οτι κυκλοφορεί και σε παραβολικό,αλλά είναι πιο δυσεύρετο...

Επίσης όταν παρατηρούσες μέσα απο το σφαιρικό κάτοπτρο 130/900 πόση ήταν η σφαιρική εκτροπή που έβλεπες?Τί ποσοστό του κυκλικού δίσκου του οπτικού πεδίου κάλυπτε ως δακτύλιος,το θόλωμα της σφαιρικής εκτροπής?

Σε ενόχλησε δηλ.αρκετά ώστε να αλλάξεις το κάτοπτρο σε παραβολικό?

Θα είναι πολύ χρήσιμο για νεοεισερχόμενους να πείς την εμπειρία σου με το τηλεσκόπιο αυτό.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο φίλε. Δεν το διευκρίνηση σωστά. Δεν κυκλοφορεί με παραβολικο πουθενά. Το σφάλμα σφαιρικής εκτροπής λόγω μεγάλης εστιακής δεν έπιανε παραπάνω από το 10% του πεδίου. Άλλαξα κάτοπτρο γιατί ήξερα ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Νίκο (Quantum) ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση!Βέβαια αν παρακολούθησες το νήμα,υπάρχουν διεθνώς απόψεις οτι το εν λόγω τηλεσκόπιο υπήρξε ή εξακολουθεί να υπάρχει και στις δυο εκδοχές...

Όσο αφορά το ποσοστό κάλυψης της σφαιρικής εκτροπής στα 10% που εκτίμησες,είναι ορατό και ενοχλεί κάποιον πιο έμπειρο.

Και εγώ στο 114/1000 περίπου 10-15% του οπτικού πεδίου είχα εκτιμήσει το θόλωμα.Μικρό αλλά εμφανές!Τον αρχάριο δεν τον ενοχλεί,όσο όμως ωριμάζει σαν παρατηρητής,τόσο ενοχλεί περισσότερο!

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο φίλος Κώστας μου έγραψε.

«Φίλε Γιάννη είπες για ψέματα που φάγαμε στη μάπα...Πώς είσαι βέβαιος οτι είναι ψέματα?

Δηλ.αποκλείεται να έβγαινε το 130/900 στην αρχή σε παραβολικό,και στη συνέχεια να το έβγαζε σε σφαιρικό?Και να βρίσκεις το παραβολικό τώρα μόνο σε στόκ? Υπόθεση κάνω...»

 

Όχι Κώστα δεν είμαι βέβαιος. Όμως δεν και είμαι βέβαιος ότι κάποτε στο παρελθόν, όντος υπήρξε παραβολικό στα 130/900, όπως υποστήριζαν. Έτσι λοιπόν με το παραπάνω μεγαλόστομο που ξεστόμισα μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά πια αυτή είναι η διάθεση με την οποία αντιμετωπίζω τις διαφημίσεις τους κλπ. Όχι πια ευκολόπιστα, αλλά αντίθετα με επιφύλαξη. Και βεβαία εννοείται, ότι αυτό δεν συνέβη μόνο για το θέμα παραβολικό ή όχι το 130/900, αλλά και για παρεμφερή, όπως πχ το κιτ, τα κιάλια και τόσα άλλα. Ακόμα και στην περίπτωση που όντος στην αρχή, έβγαλαν κάποια κομμάτια 130/900 με παραβολικό κάτοπτρο, μέχρι να πιάσει το προϊόν, δεν τους απαλλάσσει από το κοσμητικό επίθετο με το οποίο τους χαρακτήρισα, διότι στην πορεία έφτιαξαν ένα άλλο προϊόν εμφανισιακά ολόιδιο, χωρίς πουθενά να διευκρινίσουν ότι τώρα πια είναι το τηλεσκόπιο σφαιρικό. Αντιθέτως, αυτό το άφησαν να πλανάτε στον αέρα. Μας πουλάνε λοιπόν, ένα άλλο προϊόν στην ίδια συσκευασία. Ορίστε. Το ίδιο έκαναν και με το κίτ με τους προσοφθάλμιους και με τα κιάλια και με… Εσύ λοιπόν πως θα τους χαρακτήριζες; Εκεί λοιπόν πάει αυτό το δικό μου χοντροκομμένο, «ψέματα που φάγαμε στην μάπα.»

Ανακεφαλαιώνοντας σου θυμίζω κάτι που και οι δύο συμφωνούσαμε. Στο. «Προσοχή! Στις διαφημίσεις που στα χαρακτηριστικά του προϊόντος δεν γράφει ότι το κάτοπτρο είναι παραβολικό, ή έστω παραβολοειδές, αλλά γράφει απλώς νευτώνειο, το πιθανότερο είναι να είναι σφαιρικό.»

Αυτό Κώστα το έχουμε γράψει ο καθένας με τα δικά του λόγια και οι δυό μας, και μάλιστα όχι από μία φορά.

Έστω τώρα ότι εσύ προτείνεις αντί του 130/900 EQ2 (που προτείνω εγώ) το DOBSONIAN TRUSS 130/ 650 Heritage F5. Ένας λόγος λοιπόν που επιμένεις, σε αυτή την συζήτηση το κάνεις, είναι διότι ξέρεις ότι το κάτοπτρο του, είναι παραβολικό ενώ στο 130/900, έχεις αμφιβολίες και μάλλον τείνεις να πιστέψεις ότι το πιθανότερο είναι να είναι σφαιρικό. Εγώ στο λέω. Είμαι σίγουρος πια ότι είναι σφαιρικό.

Ναι αλλά πόσο σίγουρος είσαι ότι και το κάτοπτρο του DOBSONIAN TRUSS 130/ 650 Heritage F5 είναι τώρα πια παραβολικό;

Στην διαφήμιση που τώρα πια έχει το πλανητάριο γι’ αυτό, στην περιγραφεί του προϊόντος όταν γράφει κάτι για το κάτοπτρο λέει ότι είναι 130 χιλιοστά και συλλέγει αρκετό φώς. Αυτό και τίποτα περί παραβολικότητας του κατόπτρου του. Στα δε χαρακτηριστικά του προϊόντος λέει.

Οπτικός σχεδιασμός: Κατοπτρικό Newtonian (Νευτώνιο)

Απλά και ξερά.

Αντιθέτως μέσα σε αυτήν την διαφήμιση, έχει στα σχετικά προϊόντα, την διαφήμιση ενός νέου το ΑΖ EQ 130/650 Avant

Και στα Χαρακτηριστικά πάνω - πάνω Γράφει.

Είδος κατόπτρου: ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΟ.

 

Ήταν κάποτε κάτοπτρο του 130/ 650 Heritage παραβολικό;

Αν ναι, τώρα πια είναι;

Μήπως αν δεχτούμε ότι η SW έχει δύο γραμμές παραγωγής για τα κάτοπτρα 130/900, μία με σφαιρικά και μία με παραβολικά, πρέπει πια να δεχτούμε ότι και στα 130/650 F5 το ίδιο έχει κάνει;

Γιατί δεν γράφει ότι και το κάτοπτρο του Heritage είναι παραβολικό;

Αλήθεια Κώστα παλιά το έγραφαν στο πλανητάριο; Ή μήπως εμείς για κάποιους λόγους θεωρήσαμε δεδομένο ότι είναι παραβολικό και εξακολουθούμε να το λέμε; Τι ακριβώς έγινε;

Αυτά λοιπόν φίλε μου τα σκέφτομαι, και απειροελάχιστο βάρος δίνω πια, σε ότι το κάθε κατάστημα ή ιντερνετομάγαζο, ισχυρίζεται. Αυτοί τα έχουν σκεφτεί πριν από εμάς για εμάς, και μας τα σερβίρουν.

Αν όμως είναι έτσι, τότε που δίνω το βάρος και τι είναι αυτό που λαμβάνω στα σοβαρά υπόψη;

Μα η προσωπική εμπειρία και μαρτυρία του κάθε έναν από εμάς, που πλήρωσε σε επιτυχημένες ή αποτυχημένες αγορές για να μάθει. Που όμως ακόμη κι εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες που στηρίζονται επί των εμπειριών μας.

Παράδειγμα:

Παραπάνω γράφεις: (τα εντός εισαγωγικών είναι αντιγραφή του κειμένου σου. Δεν γνωρίζω να κάνω παράθεση σε διάφορα κομμάτια. Ζητώ συγνώμη)

« Ένας αρχάριος που δεν έχει εμπειρία και μέτρο σύγκρισης ενθουσιάζεται με ό,τι τηλεσκόπιο και να δεί. Έτσι και εγώ με το 114/1000 ....Τώρα βέβαια δεν θα το επέλεγα!»

Και τελειώνεις απαντώντας στον (Quantum)

«Όσο αφορά το ποσοστό κάλυψης της σφαιρικής εκτροπής στα 10% που εκτίμησες,είναι ορατό και ενοχλεί κάποιον πιο έμπειρο.

Και εγώ στο 114/1000 περίπου 10-15% του οπτικού πεδίου είχα εκτιμήσει το θόλωμα.Μικρό αλλά εμφανές!Τον αρχάριο δεν τον ενοχλεί,όσο όμως ωριμάζει σαν παρατηρητής,τόσο ενοχλεί περισσότερο»

Αυτό για εμένα είναι κάτι το οποίο εκτός των γνώσεων σου άπτεται και της εμπειρίας σου. Διότι κάποια στιγμή αργότερα απέκτησες το 10ιντσο παραβολικό, και έμπρακτα πια είδες αυτό το «θόλωμα» της σφαιρικής εκτροπής σχεδόν να εξαλείφεται. Αυτό θεωρώ ότι σου συνέβη.

Η δική μου εμπειρία τώρα. Ενώ είναι σχεδόν ίδια με την δική σου, αναστρέφει τους ρόλους των τηλεσκοπίων.

Εγώ είχα το 114/900 σφαιρικό. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το «θόλωμα» δεν το αντιλαμβανόμουν επί τρία χρόνια που σχεδόν καθημερινά το χρησιμοποιούσα. Ειδικά με ένα 20mm ποιοτικό Plossl το τηλεσκόπιο γινόταν εφάμιλλο σχεδόν σε οξύτητα αστρικών ειδώλων του 100/1000 αχρωματικό της Celestron από όπου είχα και τον εν λόγο Plossl. Διότι τα δικά του προσοφθάλμια, ειδικά το 10mm ήταν για τα μπάζα. Με αυτόν λοιπόν τον 20σάρη + ένα καλό barlow, που τον μετέτρεπα κατά βούληση σε 10άρη, είδα και γνώρισα την «νύχτα μετ’ αστέρια της» επί τρία χρόνια.

Και κάποια στιγμή επί τέλους ήρθε και για εμένα η πολυπόθητη ημέρα που αγόρασα το μεγάλο 8ιντσο με παραβολικό κάτοπτρο τηλεσκόπιο μου. Έγραψα λοιπόν παραπάνω την οδυνηρή μου εμπειρία από αυτήν την ιστορία. Απλώς εδώ διευκρινίζω το τι ακριβώς με ενόχλησε αφάνταστα στο νέο μου τηλεσκόπιο. Βάζοντας τον 25mm καινούργιο τώρα Plossl και στα δύο, δεν είδα ποτέ μου αυτό το γενικό «θόλωμα» που περιγράφεται, αυτό το οποίο όμως είδα είναι ότι στο καινούργιο, όσο τα άστρα έφευγαν από το κέντρο και πλησίαζαν στα άκρα του πεδίου, τόσο χάλαγαν. Χόντραιναν και γινόντουσαν μακρουλά. Με τον 25mm. Βάζοντας βέβαια τον barlow στον ίδιο φακό επανερχόταν η τάξη. Και ακόμα καλύτερα όταν έβαζα τον 10mm. Τον καινούριο. Από εκεί και πάνω άρχιζε να δείχνει το τηλεσκόπιο της όποιες αρετές του. Χαμηλά όμως το μικρό έχει άστρα καρφίτσες σε όλο του το οπτικό πεδίο, κι ας είναι δηλωμένο τουλάχιστον σφαιρικό. Στο μοναδικό νευτώνειο που έχω δει εφάμιλλα, έως σαφώς καλύτερα αστρικά είδωλα στις χαμηλές μεγεθύνσεις, είναι το 6ιντσο 150/1200, F8 της SW.

Διαβάζοντας λοιπόν κάποιος τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες μας ενδέχεται και να σκεφτεί ότι κάποιος από τους δυό μας ψεύδεται. Εννοείτε ότι τουλάχιστον εγώ δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη. Μάλιστα επειδή αυτό το θέμα περί απόδοσης σφαιρικών και παραβολικών κατόπτρων την είχαμε και στο παρελθόν, και τότε έγραφα την δική μου εμπειρία κι ότι από τότε μέχρι τώρα, μαζί με αυτό λέω και κάτι παραπάνω. Παιδιά τα έχω και τα δύο τηλεσκόπια. Ελάτε να δείτε ότι αυτό που σας λέω όντος συμβαίνει.

Φίλε Κώστα, να το πω απλά. Αυτή η διαφορά στην εμπειρία μας, η σχεδόν αντίθετη, οφείλεται στο γεγονός ότι άλλο ήταν το σφαιρικό τηλεσκόπιο που εσύ ξεκίνησες άλλο το δικό μου. Άλλα προσοφθάλμια εσύ άλλα εγώ, και άλλα…άλλα.

Και το σημαντικότερο; Κάποιοι άλλοι κατα καιρούς γίνονται ψεύτες και μας μπερδεύουν. Όχι εμείς. Και αυτό να με συγχωρείς αλλά με κανένα σου επιχείρημα πια δεν μπορείς να με μεταπέσεις.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε μου Γιάννη,συμφωνώ σε αυτά που γράφεις! :)

Οι εταιρίες κάνουν διάφορα κόλπα για να κερδίσουν περισσότερα!Ιδιαίτερα στα είδη μαζικής παραγωγής που απευθύνονται σε αρχάριους...

Εδώ χρειάζεται η προσοχή τους,να ψάχνουν κ α λ ά την αγορά και να μην βιάζονται πάνω στον ενθουσιασμό τους!

Και εμείς μαθαίνουμε απο τα νέα ήθη που δυστυχώς ανακύπτουν σε όλους τους τομείς της ζωής,σε αυτήν την αμοραλιστική εποχή που ζούμε!

Για τίποτα δεν μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι,γι'αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί!Πιο πολύ απο παλαιότερα!

Για το Heritage που είπες οτι μπορεί να έχει πλέον σφαιρικό κάτοπτρο,δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος,αλλά για ένα τόσο δημοφιλές προϊόν που το έχει πολύς κόσμος,η όποια υποβάθμισή του θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτή.

Και για έναν πιο σημαντικό λόγο:

Επειδή είναι μικρού εστιακού λόγου τηλεσκόπιο,μόλις f/5,ένα σφαιρικό κάτοπτρο θα έδειχνε σαφώς μεγαλύτερο σφάλμα σφαιρικής εκτροπής,απο ένα τηλεσκόπιο με μεγαλύτερο εστιακό λόγο όπως το 130/900.Στο 130/900 ο εστιακός λόγος f/7 το περιορίζει στο 10-15% το πολύ...οπότε δεν γίνεται τόσο εύκολα αντιληπτό και δεν ενοχλεί τον άπειρο παρατηρητή!

Στα μικρού f τηλεσκόπια όμως,αυτό φαίνεται αμέσως έντονο και πιο εκτεταμένο!

Επειδή όμως ζούμε σε πονηρούς καιρούς...καλό θα ήταν οι νέοι αγοραστές του Heritage και άλλων κλασικών τηλεσκοπίων,να δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις τους αν κάτι δεν πάει καλά!

Και να μάθουν απο νωρίς να κάνουν σωστές αξιολογήσεις σε τηλεσκόπια και προσοφθάλμιους,ώστε να μην περιγράφουν απλώς υποκειμενικές εντυπώσεις,όπως συνήθως γίνεται,γιατί έτσι δεν βοηθούν και τους νεοεισερχόμενους!

Όσο αφορά τους προσοφθάλμιους,παίζουν φυσικά και αυτοί καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της συνολικής εικόνας!Και προσθέτουν τα δικά τους προβλήματα,ειδικά οι μεγάλης εστιακής πάνω απο 20mm,και ακόμα περισσότερο οι ευρυγώνιοι στο θόλωμα της εικόνας στα άκρα του πεδίου,όπως και διάφορα άλλα οπτικά προβλήματα...

 

Αγαπητέ φίλε Γιάννη είσαι απο τα μέλη του φόρουμ που ξεχωρίζουν-εκτός απο τις γνώσεις,ικανότητες και εμπειρία-ιδιαίτερα για το ή θ ος,τον ή π ι ο χαρακτήρα σου και την ά ψ ο γ η συμπεριφορά σου τόσα χρόνια που σε ξέρω εδώ μέσα!

Για μένα και πολλούς αυτό μετράει πολύ περισσότερο!!!

Ξέρω οτι έχεις α κ ε ρ α ι ό τ η τ α χαρακτήρα και οτι τα κόλπα των εταιριών σε θυμώνουν-όπως και εμένα-δικαιολογημένα!Είμαστε καλοπροαίρετοι και συχνά ευκολόπιστοι.Και διαπιστώνουμε δυσάρεστα πράγματα να συμβαίνουν και στον χώρο του εμπορίου των αστρονομικών...

Αυτό έχει διαπιστωθεί και απο άλλους,δηλ.υπάρχει πλέον έλλειψη σταθερής ποιότητας σε προϊόντα μαζικής παραγωγής που απευθύνονται σε αρχάριους και άπειρους...Έχουν αλλάξει οι καιροί.Δημιουργήθηκαν ισχυρές εταιρίες που τείνουν να μονοπωλήσουν την αγορά,συμπαρασύροντας τις μικρότερες να μειώσουν το κόστος παραγωγής.Και βέβαια έχουν μεγάλη δύναμη επιβάλλοντας στα καταστήματα τους όρους τους...

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί το πράγμα...Όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα χωρίς να πέφτουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα,είναι θλιβερό!Η έννοια αξιοπιστία κάποιων εταιριών είναι πλέον θολή...

Αγαπητέ φίλε Γιάννη με όλη την ειλικρινή εκτίμηση και την αγάπη που έχω στο πρόσωπό σου,σε παρακινώ να μην στεναχωριέσαι ιδιαίτερα!Έτσι είναι ο 21ος αιώνας δυστυχώς...Ας μείνουμε όσο και όσοι μπορούμε πιο πολύ ακέραιοι και σταθεροί σε αξίες που υπήρχαν παλαιότερα,μήπως και δώσουμε και στους νεότερους κάποια ερεθίσματα να μην ακολουθήσουν την κατρακύλα των ηθών,που θα οδηγήσει σίγουρα την ανθρωπότητα στα χειρότερα!

Με ειλικρινή αγάπη και εκτίμηση-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Τώρα αυτό το οποίο είπα για το Heritage φυσικά δεν κυριολεκτώ, και φυσικά δεν πιστεύω ότι το μετέτρεψαν από παραβολικό σε σφαιρικό, και βέβαια συμφωνώ μαζί σου ότι και να θέλουν να το κάνουν θα τα βρουν σκούρα μαζί του, λόγω του ότι είναι F5,κι η πτώση της απόδοσης του θα γίνει καταφανέστατη ακόμα και για την γιαγιά μας. (εκτός πια κι αν…)

Το έγραψα για να δείξω πόσο δύσκολο είναι να αποκρυπτογραφήσουμε αυτά τα οποία λένε στα φυλλάδια κλπ. Το να λέμε πχ, προσοχή αν δεν γράφουν παραβολικό το πιθανότερο είναι να είναι σφαιρικό, είναι πολύ λογικό, αλλά ορίστε, με μία απλή τους κίνηση το τίναξαν στον αέρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ φίλε Γιάννη σε αυτά που λες!

Στα τηλεσκόπια,προσοφθάλμιους,κιάλια,φίλτρα κλπ. μαζικής παραγωγής ιδιαίτερα σε αυτά που απευθύνονται σε αρχάριους,δεν υπάρχει σταθερότητα στην ποιότητα πλέον,αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό γίνεται σε όλες τις εταιρίες...

Στην αγορά,και στην ελληνική πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές σε μάρκες και τύπους,που μπορεί να είναι ισοδύναμης ποιότητας με τα κλασικά που έχουμε και με καλύτερο value for money.

Καλό θα ήταν όσοι έχουν δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις,να γράφουν τις απόψεις τους για να λάβουμε γνώση όλοι και να ωφεληθούν και οι νεοεισερχόμενοι.

Αν κάποιες εταιρίες έχουν ρίξει την ποιότητα σε κάποια προϊόντα τους,και διατηρούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα...τότε σαφώς συμφέρει η αγορά προϊόντων ισοδύναμης ποιότητας απο άλλες εταιρίες σε αρκετά χαμηλότερες τιμές!Δεν θα πληρώνουμε τη φίρμα που δεν στέκεται πλέον στο ύψος της...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, τελικά πήρα το sw 130/900 ,το συναρμολόγησα εύκολα και το ιδιο βραδυ πηγα σε μια παραλία για να το δοκιμάσω! Μετά από 2ωρες πολλά τσιμπήματα από κουνούπια και πολύ προσπάθεια κατάφερα να δω τον Δία!! ταλαιπωρήθηκα? Πολυ! Άξιζε? Κάθε λεπτό!!! Ευχαριστώ για την βοήθεια σας! Το να παρατηρείς πλανήτες που βρίσκονται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά με τα ίδια σου τα μάτια είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που πιστεύω αξίζει ο κάθε ένας μας να κάνει!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Pan1 καλοτάξιδο το τηλεσκόπιο που πείρες. Δεν ξέρω που μένεις αλλά καλό είναι αν κοντά σου γίνουν κάποιες εξορμήσεις να πάς. Εκεί θα σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις διαφορά προσοφθάλμια τα οποία μπορείς να δοκιμάσεις βάζοντας τα στο τηλεσκόπιο σου. Το τηλεσκόπιο σου αναβαθμίζεται και γίνεται πολύ καλύτερο αν αγοράσεις κάποια προσοφθάλμια σε βαθμό που ίσως δεν το πιστεύεις. Επομένως πριν να αγοράσεις κάτι, θα ήταν πολύ καλό πρωτίστως να δεις πως φαίνεται κάτι, ο Δίας πχ, και μετά να το αγοράσεις. Σου εύχομαι παρά τα τσιμπήματα των κουνουπιών να το χαρείς.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοτάξιδο και απο μένα φίλε μου!Να το χαρείς και να έχεις πολλές και ωραίες παρατηρησιακές εμπειρίες!

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης