Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Όχι καθαρισμό κατόπτρων με βούρτσες!Οι φακοί καθαρίζονται έτσι τα κάτοπτρα ΠΟΤΕ!Για να καταλάβει ο φίλος μας,τα κάτοπτρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε γρατσουνιές!Και το παραμικρό ίχνος βρωμιάς θα κολλήσει...Οι κοινοί καθρέφτες έχουν απο κάτω την επίστρωση αλουμινίου και απο πάνω το γυαλί.Τα κάτοπτρα τηλεσκοπίων έχουν απο κάτω το γυαλί και απο πάνω το εξαιρετικά ευαίσθητο στρώμα αλουμινίου.Έτσι το ευαίσθητο σε γρατσουνιές στρώμα αλουμινίου είναι εκτεθιμένο.Συνήθως υπάρχει απο πάνω ένα πολύ λεπτό στρώμα οξειδίων του πυριτίου,ωστόσο οι γρατσουνιές και απο το σύρσιμο της σκόνης αν είναι σκληρή,θα γίνουν.Μπορεί να μην φαίνονται με το μάτι,αλλά την ζημιά στην οξύτητα της εικόνας θα την κάνουν...

Η βούρτσα λοιπόν θα αφήσει ίχνη επάνω,ίσως αδιόρατα αλλά "αποτελεσματικά".Ακόμα και το χειρουργικό βαμβάκι που είναι πολύ απαλό και πεντακάθαρο,μπορεί με ακατάλληλη χρήση και χωρίς νερό να τα γρατσουνίσει...

Δεν πρέπει λοιπόν να πειράξει ο φίλος μας,που είναι τελείως άπειρος,καθόλου τα κάτοπτρα!

Τα κάτοπτρα τα πλένουμε ΜΟΝΟ όταν βρωμίσουν αρκετά και με ειδικό τρόπο!

Έλεγχος είπαμε να γίνει,μήπως χρειαστεί να επιστραφεί το τηλεσκόπιο...

Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν ουσιαστικά πράγματα!

Καλύτερα να δούμε φωτογραφίες απο τη βάση με τα βαθουλώματα.Εκεί που είναι οι βίδες!

Φιλικά-Κώστας

Υ.Γ Συγνώμη φίλε Νίκο (nkarytia) για το έντονο-αγχωμένο ήταν-μήνυμα,αλλά το έγραψα αρχικά στον δρόμο,α γ χ ω μ έ ν ο ς μην κάνει καμιά ζημιά ο Μητσάρας!Τώρα μαθαίνει,έχει δρόμο μπροστά του! :D

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε
Είναι ξεκάθαρο πως κάποιος έλυσε το dovetail αν το λέω σωστά και το τηλεσκόπιο ενώ βρισκόταν σε κάθετη θέση έπεσε στη βάση με δύναμη. Εάν δείτε προσεκτικά στη βάση θα δείτε πως στα βαθουλώματα φαίνεται και η γραμμή από την πίσω όψη της βιδας

IMG_20200618_150900.thumb.jpg.39bedfee244ed008340830f8d0423090.jpg

IMG_20200618_150907.thumb.jpg.0b92bb73aba2ac165a20e7329ff9135d.jpg

IMG_20200618_150916.thumb.jpg.f76c9a450d551cba692bda6a748c1232.jpg

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Δημήτρη (Μητσάρα) προτείνω να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τί σου έγραψα για τον έλεγχο του τηλεσκοπίου....

Τί είδους φωτογραφίες σου ζήτησα να βγάλεις.Το σημάδι στη βάση όπως φαίνεται έγινε απο πτώση του πίσω μέρους του σωλήνα,δηλ.απο απρόσεκτη χρήση....

Νόμιζα οτι έγιναν βαθουλώματα απο υπερβολικό,απρόσεκτο και βίαιο βίδωμα των κομματιών που συναρμολογούν την βάση.Εκεί,στα σημεία αυτά υπάρχουν βαθουλώματα?

Κάνε και τους άλλους ελέγχους που σου είπα.

Πόσο το πλήρωσες συνολικά?Εκτός απο τα 22€ που είχε έκπτωση,έκανε το κατάστημα δώρο τουλάχιστον τα έξοδα αποστολής?

Να το ξαναπώ : αυτό το τηλεσκόπιο με σκόνες και σημάδια κακής χρήσης,ακόμα και αν τα κάτοπτρα και ο εστιαστής είναι εντάξει δεν πωλείται πάνω απο 150€...Τόσο θα το βρείς στα μεταχειρισμένα και σε καλύτερη κατάσταση ίσως.

Συνεπώς βρίσκω την τιμή που σου πουλήθηκε απαράδεκτα ακριβή...

Στη θέση σου θα το επέστρεφα με έξοδα δ ι κ ά τους και θα ζητούσα πίσω όλα τα χρήματά μου!

Τα εκθεσιακά προϊόντα πουλιούνται όταν είναι σε άριστη κατάσταση,τουλάχιστον 30% κάτω της κανονικής τους τιμής!

Αν είναι στην κατάσταση του δικού σου,κάτω απο 40%...

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Σε σημερινή επικοινωνία με το πλανητάριο με ενημέρωσαν πως θα αντικατασταθεί το τηλεσκόπιο με καινούργιο. Η αλήθεια είναι πως ένιωσα άσχημα δεν σας κρύβω γτ από την πρώτη επικοινωνία μου με το πλανητάριο ήταν όλοι πολύ εξυπηρετικοί και πρόθυμοι. Κ το λέω αυτό γτ εν γνώση μου πήρα εκθεσιακό μοντέλο (ίσως όχι όπως το περίμενα κ πάλι) και εν τέλει θα βρεθώ με καινούριο χωρίς να το έχω πληρώσει σαν καινούργιο. Όπως και να έχει εκθεσιακό μοντέλο μόνο εάν το έχετε δει από κοντά παίδες. Όχι γτ δεν θα είναι καλο, αλλά για να ξέρετε εάν σας ενοχλεί η ατέλεια που ίσως υπάρχει. Εγώ προσωπικά στενοχωρήθηκα όταν το άνοιξα κ το είδα. Περισσότερο γτ ένιωσα χαζός που για ένα μικρό ποσό δεν είχα ένα τηλεσκόπιο "κούτα".

Θα το ξαναπώ πως η συμπεριφορά του καταστήματος απέναντι μου ήταν άψογη

Δημοσιεύτηκε
Παλι καλα φιλε μου που θα πάρεις του κουτιού μα κι εγω ειχα ψηλα το πλάνηταριο λογω αψογης εξυπηρέτησης και ευγενείας και έπεσα απ τα σύννεφα με αυτο που εγινε..
Δημοσιεύτηκε

Χαρήκαμε πολύ με την έκβαση της υπόθεσης.

Δημήτρη σου το είπα μην αγχώνεσαι. Μπορεί από ελληνικά καταστήματα και μάλιστα από το πλανητάριο, να αγοράζεις κάπως πιο ακριβά, κι αυτό συνέβη από την κρίση κι εδώ για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, αλλά στην στραβή, δεν υπάρχει περίπτωση, να μην εξυπηρετηθείς, και να μείνεις μόνος.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Η καλύτερη δυνατή εξέλιξη! :D

Τώρα που έμαθες τί πρέπει να ελέγξεις-ξαναδιάβασε προσεκτικά τα προηγούμενα post-και έλεγξε εξονυχιστικά το νέο σου τηλεσκόπιο,χωρίς ενθουσιασμούς αλλά με προσοχή και ψυχραιμία,όλα τα μέρη που μπορεί να έχουν πρόβλημα...

Όταν εξετάζουμε συναισθηματικά τα υλικά πράγματα όπως τα οπτικά,χωρίς την δέουσα προσοχή,δεν βλέπουμε αμέσως σοβαρά ελαττώματα και απογοητευόμαστε μετά για πολύ...

Αν τα βρείς λοιπόν όλα εντάξει,τότε μπορείς να χαρείς αληθινά!

Εύχομαι να πάνε όλα καλά!

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Δεν θα μπορούσα να αφήσω το θέμα χωρίς να γράψω για την πρώτη μου εμπειρία με το 130p.

Θα πρέπει να τονίσω πως δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου μέσα από τηλεσκοπιο. Έχοντας παρακολουθήσει άπειρα βίντεο με ερασιτέχνες αστρονόμους στο YouTube είχα μπερδευτεί με το τι να περιμένω. Έβλεπα κάποια τρομερά βίντεο που ήταν τραβηγμένα με πολύ μεγάλα κ καλά τηλεσκόπια, έβλεπα και βίντεο που με απογοήτευσαν πολύ με μικρότερα είτε για την εικόνα αυτή καθεαυτή, είτε για τα τρεμουλα στην εικόνα. Σε άλλα βίντεο ανέβαιναν οι προσδοκίες σε άλλα έπεφταν. Ομολογώ πως είχα μπερδευτεί πολύ για το τι να περιμένω και μάλλον έκλεινα στο πως μάλλον θα με απογοητεύσει αυτό που θα δω καθώς οι εικόνες από μεγάλα τηλεσκόπια σε βίντεο ήταν αυτό που όλοι θα ήθελαν.

Σάββατο 21/6 λοιπόν και αφού έκανα την εξόρμηση μου στο γυναικοχωρι (σύνορα αιτ/νιας με Φωκίδα) περίμενα πως κ πως να βραδιάσει.

Προέκυψε μια ταβέρνα στο ενδιάμεσο και με τα πολλά 01:00 έχω βγάλει το τηλεσκοπιακι μου και περιμένω. Να αναφέρω πως το σημείο που ήμουν δεν ήταν καλό, δεν ήταν όμως και κακό. Συνθήκες μέτριες λοιπόν και ουτε ένα σύννεφο στον ουρανό. Λοιπόν παιδιά η πρώτη εικόνα που είδα ήταν του Δία. Δεν χωρούσε στο μυαλό μου ότι έβλεπα (όχι κ πεντακάθαρα αλλά το ξεχώριζες άνετα) τα διαφορετικά χρώματα στην επιφάνεια του και τους τέσσερις δορυφόρους. Μετέπειτα έστρεψα στον Κρόνο. Νομίζω πως έχω χρόνια να νιώσω τετοιο ενθουσιασμό. Δεν ξέρω αν θυμάστε τη πρώτη φορά που τα είδατε κ αν θυμάστε πως νιώσατε, εγώ πάντως τέτοια χαρά ούτε στο euro.

Αφού τα χαζεψα για πολύ ώρα είχε έρθει η ώρα για κάτι διαφορετικό πλέον. Έψαξα πολλά άλλα βρήκα μόνο το m27 dumbbel nebula και πολύ αργότερα στις 4 το πρωί τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Το δεύτερο σιγουρα η εικόνα δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, το m27 όμως το είδα πιο καθαρά και γεμάτο. Το πρώτο βράδυ έκλεισε έτσι με αυτα.

Το επόμενο βράδυ όμως με μεγαλύτερη επιμονή εντόπισα το m57, το m8 (πιο πολύ με αστρικό σμήνος μου φάνηκε) και το m51 που ήθελε και λίγη φαντασία για να το καταλάβεις.

Εν κατακλείδι, το πρώτο βράδυ δεν κράτησα σημειώσεις και την επόμενη μέρα κατάλαβα πως ήταν πολύ χρήσιμο και το έκανα. Το τηλεσκόπιο είναι παααααρα πολύ τίμιο με κάλυψε με γέμισε το ευχαριστήθηκα. Οι εικόνες που είδα ήταν καλύτερες από αυτές που περίμενα εκτός από τα dso που δεν ήξερα και τι να περιμένω.

Από εξοπλισμό έχω τα βασικά 25mm και 10 mm του τηλεσκόπιου και ένα Barlow x2. Τα προσοφθάλμια έχω διαβάσει πως δεν είναι αρκετά καλά και να πω την αλήθεια ίσως κ να το ένιωσα. Θέλω λοιπόν να πάρω ένα προσοφθάλμιο για καλύτερη παρατήρηση σε dso. Σκεφτόμουν να πάρω σε 17mm αλλά δεν ξέρω αν ειναι σωστή επιλογή σαν διάμετρος. Αν κάποιος έχει κάποια καλή πρόταση δεκτή (μέχρι κάνα 100 παιδιά μη ξεφύγουμε!!!!)

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια και το χρόνο σας!

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, όχι απλά τα πήγες πολύ καλά για πρώτη επαφή με το τηλεσκόπιο αλλά και κάτι παραπάνω. Το τίμησες το τηλεσκόπιο σου για τα καλά. Μπράβο σου. Θέλω να σου γράψω κι άλλα όσο αφορά την παρατήρηση κι αν βρω χρόνο θα το κάνω.

Σου γράφω πρώτα όμως για τα προσοφθάλμια κλπ, για να σε προλάβω.

Προς το παρόν εντόπισε τους στόχους dso, με τον 25mm και στην συνέχεια βάλε Barlow + 25mm. Tώρα έχεις έναν 12,5mm. Το δικό σου τηλεσκόπιο που είναι 130 και το δικό μου που είναι 200 με τον ίδιο φακό βλέπουμε το ίδιο φωτεινά όλα τα αντικείμενα που έχουν εμβαδική φωτεινότητα διότι είναι F5. Δηλαδή τα πάντα εκτός από τ’ άστρα.

Αν δεις λοιπόν μέσα από το 12,5mm που το έφτιαξες με την βοήθεια του Barlow, θα δείς ότι νεφελοειδή αντικείμενα σαν τον αλτήρα που βρήκες διακρίνονται πολύ καλύτερα από ότι με τον 25 χωρίς Barlow διότι: πρώτον μεγάλωσαν και δεύτερον το φως του ουρανού σκοτείνιασε 4 φορές περισσότερο. Τέλος θα τα απόλαυσης βάζοντας το 10mm. (Χωρίς τον Barlow). Εδώ θα σου ανοίξει η όρεξη να ανέβεις κι άλλο για μεγέθυνση. Πόση όμως; Βάλε τον Barlow +το 10mm. Έφτιαξες τώρα ένα φακό 5mm. Tώρα θα δεις ότι το νεφελοειδή αντικείμενο μεγεθύνθηκε πολύ και αυτό είναι ουάου! Όμως ξεθώριασε. Επομένως πάμε για ένα φακό>5mm <10mm. Άρα οι βέλτιστες εστιακές αποστάσεις των προσοφθάλμιων για αυτού του είδους της παρατηρήσεις είναι 10mm 8mm 6mm. Και 12,5mm για προσοφθάλμιο εντοπισμού τους.

Στην πράξη.

Με τον 1Χ ερευνητή σημάδευες άστρο που φαίνεται με το μάτι όσο πιο κοντά γίνεται στον στόχο. Με το 25 ψάχνεις τον στόχο. Πρόσεξε αν δεν είναι κάτι φωτεινό σαν τον αλτήρα μπορεί να μην το διακρίνεις. Επομένως συμβουλεύεσαι τον χάρτη κι αναζητάς άστρο φωτεινό από αυτά που σου δείχνει το τηλεσκόπιο με το 25 mm, αλλά δεν φαίνονται με το μάτι, 7mag πχ, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο. Αμέσως βάζεις τον συνδυασμό, που σου δίνει 12,5mm εστιακή προσοφθάλμιου. Με αυτόν τον συνδυασμό θα μπορείς να διακρίνεις μέχρι και 10mag γαλαξίες. Όχι όλους αλλά αρκετούς. Πληροφοριακά. Oι γαλαξίες του καταλόγου Μ είναι πολύ φωτεινότεροι των 10mag.

Αφού τον εντοπίζεις για να τον απολαύσεις βάζεις τα 10mm, και ανεβάζεις διαδοχικά μεγέθυνση βάζοντας ένα - ένα τα προσοφθάλμια 8 και 6mm, μέχρι να αρχίσει να ξεθωριάζει ενοχλητικά ο στόχος.

Παρατηρούμε ότι εσύ δεν έχεις τις εστιακές 8 και 6mm. Επομένως σε αυτές τις δύο εστιακές είναι που θα πρέπει να πρωτίστως να προσανατολίζεσαι. Δύο προσοφθάλμιους ακόμα.

Από τα προσοφθάλμια που σου έδωσαν αυτό που θέλει άλλαγμα είναι το 10mm. Όχι το 25mm. Μάλιστα η 10mm εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου, είναι η θεμελιώδης εστιακή για το τηλεσκοπίου σου, καθώς επίσης και για όλα τα τηλεσκόπια F5. Έτσι λοιπόν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα η μελέτη του τι να αγοράσεις για το συγκεκριμένο. Άστο για λίγο αργότερα. Δοκίμασε πρώτα με ένα 8mm τουλάχιστον επιπέδου Plossl, που είναι κοντά στα 10mm και σκοπεύοντας σε διπλά άστρα και πλανήτες, σύγκρινε το, με το 10. Θα καταλάβεις αμέσως και το πώς θα πρέπει να είναι και το 10 όταν σε κάποια άλλη αγορά το αλλάξεις.

Εν τέλει πάρε για αρχή μόνο ένα 8mm, (Plossl. Πολύ καλά και φτηνά.) δοκίμασε και αποφασίζεις αν θα πάρεις μετά ένα 6 ή ένα 10mm.

ΥΓ

Η παραπάνω περιγραφή αναζήτηση στόχων είναι κυρίως για γαλαξίες και χρειάζεται εμπειρία. Όμως σου τα έγραψα για να μπαίνεις στο πνεύμα.

Για αρχή για dso τα διπλά άστρα είναι τα πρώτα που πρέπει να κυνηγάς. Θα γίνεις ξεφτέρι στο σημάδι, στο βάλε βγάλε τους προσοφθάλμιους στην εστίαση στη παρακολούθηση των στόχων με το DOB, φαίνονται και με Σελήνη, και πολλά από αυτά μέσα από την πόλη.

Πέρνα μετά σε απλά, και σφαιρωτά σμήνη. Εντοπίζονται πολύ εύκολα. Έπίσης αναζήτησε τα νεφελώματα λιμνοθάλασσα Μ8, τρισχιδές Μ20, και τα Μ16 και κυρίως το πιο συμπαγές και για εμένα ομορφότερο των νεφελωμάτων του καλοκαιριού το Μ17. Παλιά το έλεγαν Ωμέγα, άλλοι το έλεγαν πέταλο, και τώρα κύκνο. Εγώ το λέω φαλενοκαρχαρία!

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη μου σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Έτσι περίπου προσπάθησα να βρω τα dso κ γω. Ίσως με όχι κ τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά και αυτά που βρήκα με χαροποιησαν! Εκεί λοιπόν παρατήρησα το εξής φαινόμενο. Κάτι που έβρισκα με το ένα προσοφθάλμιο εάν άλλαζα δεν το έβλεπα καν. Δεν θυμάμαι στην περίπτωση που πρόσθεσα barlow τι έγινε να μην πω ψέματα. Σίγουρα έφταιγε και πως οι συνθήκες που έστησα το τηλεσκόπιο δεν ήταν ιδανικές. Σίγουρα πρέπει να ασχοληθώ με το κομμάτι του φωτοχιτωνιου για να βελτιώσω τι απόδοση.

Προγραμματίζω την αγορά στο μέλλον ενός προσοφθαλμιου 8-7.5 mm. Είδα στο πλανητάριο για ένα baader ortho. Από την άλλη προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει με το οπτικό πεδίο του κάθε προσοφθαλμιου και ποια είναι η καλύτερη λύση για vfm. Είδα φακούς ίδιων mm να έχουν πεδίο 52 mm και άλλους 60mm και πάει λέγοντας. Είδα άλλους να γράφουν wide view κλπ...

Να ναι καλά η ερασιτεχνική αστρονομία ούτε όταν αγόρασα αυτοκίνητο δεν έψαχνα τόσο ούτε είχα τόσες πολλές επιλογές!!!

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Δημήτρη σιγά-σιγά θα μάθεις πολλά με αρκετό-ευχάριστο-διάβασμα και εξάσκηση! :D

Επειδή έχεις dob βάση και όλα γίνονται χειροκίνητα,για να γίνει η αναζήτηση και η ανεύρεση στόχων όσο γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη,θα χρειαστείς φακό περίπου 32mm,για να πάρεις όσο γίνεται μεγαλύτερο πραγματικό πεδίο (T.F.O.V).

Και για να βλέπεις μεγάλα αστρικά πεδία,που έχουν και αυτά την ομορφιά τους.Θα σε βοηθήσει να μάθεις και τον πραγματικό ουρανό.

Ο 10mm όπως σου είπε ο Γιάννης είναι βασικός φακός για τον εστιακό σου λόγο f/5, κυρίως για DSO.Καλύτερα να είναι ευρυγώνιος πάνω απο 68ο.Για να βλέπεις σε σωστή μεγέθυνση και πεδίο εκτεταμένα αντικείμενα,όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα,ανοιχτά αστρικά σμήνη κλπ.

Ένας πολύ καλός φακός,ίσως για αργότερα,είναι ο Explore Scientific 11mm,82o.

Εκτός απο τα χρήματα,είναι σημαντικό να κατασταλάξεις αργότερα στο είδος των αντικειμένων που σε ενδιαφέρει να παρατηρείς.Έτσι θα αποφασίσεις και για το είδος των φακών που θα επενδύσεις περισσότερο.

Οι ορθοσκοπικοί έχουν λιγότερα οπτικά στοιχεία και θεωρητικά καλύτερη οξύτητα στο κέντρο.Οι π ο ι ο τ ι κ ο ί plossl συνήθως 1-2 περισσότερα με παραπλήσια οξύτητα στο κέντρο,και καλύτερη στις άκρες απο τους ortho.

Έχουν μεγαλύτερο πεδίο και eye-relief.

Αμφότεροι είναι ιδανικοί για πλανητική παρατήρηση και αμυδρά μή εκτεταμένα DSO.

Με το μικρής διαμέτρου τηλεσκόπιό σου,και σε αναγκαστικά μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις,δεν θα δείς παρατηρήσιμες διαφορές στην οξύτητα μεταξύ ποιοτικών plossl και ortho...

Οπότε νομίζω οτι είναι καλύτερη αγορά κάποιοι αξιοπρεπείς plossl και ένας καλός barlow 2x.Αυτός που έχεις δεν ξέρω πώς αποδίδει.

Να προσέχεις στην επιλογή των φακών να σου δίνουν με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο,κόρη εξόδου (exit-pupil) πάνω απο 0.5mm και κάτω απο 7mm,ειδικά αν είσαι πάνω απο 35 χρονών...

Αν δεν το έχεις δεί υπάρχει ένα εργαλείο υπολογισμού πραγματικών πεδίων κλπ που είναι πολύ χρήσιμο:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/?fov_messier_object=&fov_solar_system_object=&fov_object_search=&fov_telescope_focal_length=600&fov_telescope_aperture=80

Θα πάρεις μια γεύση τί βλέπεις με διάφορους φακούς.

Φιλικά-Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Καλημερα σε ολους.Πραγματι οπως εχω ξαναγραψει το Heritage ειναι ενα πολυ καλο τηλεσκοπιο εχθες το βραδυ το εστησα στην βεραντα μου ,οι ατμοσφαιρικες συνθηκες ηταν αρκετα καλες παρατηρη σα για λιγο Δια Κρονο Μ4 και την Σεληνη καθαρες εικονες με πολυ καλη ευκρινεια.Η κουραση ομως της ημερας δεν με αφησε να συνεχισω.Σημ.απαριτητο αξεσουαρ για το καλοκαιρι αντικουνουπικο :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης