filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Παιδια περι ορεξεως κολοκυθοπιτα.Δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι ιδιοι.Καποιοι ειναι σε θεση να μαζευουν τον εξοπλισμο τους για να πανε εξωχη.(Κ εγω μεσα σ αυτους ειμαι).Καποιοι ομως οχι.Κ οταν μαλιστα συμφωνουν πως ειναι καλυτερα στο βουνο αλλα αδυνατουν να πανε τοτε τι να τους πουμε?Οτι εχουμε δικιο?Αφου δε θελουν.Με το ζορι?Παντως φιλε Ifikratis (για να λεμε κ του στραβου το δικιο) αν ειχες κ ενα μικρο dob τοτε ισως να το εβγαζες που κ που παρα εξω. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Παρακολούθησα ολη την συζήτηση που κάνατε και σαφώς υπάρχουν αντίθετες απόψεις και ιδεολογίες.Με την σειρά μου να πω οτι φυσικά θα ευχόμουν να είχα κατάμαυρο ουρανό πάνω απο το κεφάλι μου κάθε βράδυ αλλά το θέμα είναι οτι θα μείνει μόνο αυτό...μια επιθυμία δηλαδή Σίγουρα δεν διαφωνεί κανείς οτι η εξοχή είναι 1000000 φορές καλύτερη για παρατήρηση απο αυτό που προσφέρει μια πόλη μέσα στην φωτορύπανση,τα καυσαέρια,τα θερμικά κύματα απο τους καυστήρες και οτι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς που μόνο οφέλη δεν προσφέρει στο χόμπυ μας.Απο εκεί και πέρα όπως είπε και ο Βασίλης το παλεύουμε όπως μπορούμε Απο καθόλου παρατήρηση επιλέγουμε αυτό που για πολλούς είναι φιάσκο και ξενέρωμα που βλάπτει σοβαρά την ψυχολογία.Προσωπικά για εμένα η μόνη ευκαιρία που θα εχω για να θαυμάσω τον νυχτερινό ουρανό σε ολο του το μεγαλειό,θα είναι όταν το καλοκαίρι ξεφύγω λίγο απο την πόλη και πάω στο χωριό μου στο Οροπέδιο Λασιθίου στους κάμπους όπου φώς δεν υπάρχει ούτε για δείγμα Και πραγματικά δεν βλέπω την ώρα
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Ιφικράτη , αν δε βγείς στην εξοχή τώρα που είσαι φοιτητής πότε θα το κάνεις??? Όταν θα παντρευτείς και θα έχεις 10 παιδιά? Και τι πάει να πεί "θέμα ιδεολογίας" Το "κάθομαι στην πόλη για να αναπνέω φρέσκο καυσαέριο και βλέπω 2 αστέρια" ιδεολογία είναι? 18 χρονών είσαι! Γύρνα την Ελλάδα, για όνομα του Θεού! Ωραία τα λες Vegan, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για να πάω ύπαιθρο κατ' αρχάς και να ήθελα τόσο, δεν έχω δικό μου αμάξι. Πριν ένα μήνα πήρα δίπλωμα οδήγησης και δε θα τρέχω σε βουνά νυχτιάτικα νέος οδηγός. Ούτε είναι αναγκασμένος ο πατέρας μου να με ακολουθεί για να κάνω το χόμπυ μου. Αλλά πέρα από το μεταφορικό, η ''ιδεολογία'' μου είναι ότι μ' αρέσει να παρατηρώ ολίγον ''αριστοκρατικά''. Δηλαδή αν είχα και θολο και warm room θα μου άρεσε και περισσότερο. Θεωρώ υπερβολικά κακές τις συνθήκες που επικρατούν σε μια βουνοκορφή του Πάρνωνα πχ, και ολόκληρη ιστορία, ταξίδι τη μετακίνηση ως εκεί. Ακόμα και στον Κιθαιρώνα το ίδιο είναι. Είναι ωραία εμπειρία βέβαια να παρατηρείς με τελείως σκοτεινό ουρανό, αλλά όχι να το κάνω και τόσο συχνά όσο θα ήθελα να παρατηρώ. Είπα μια δυο φορές το χρόνο να το κάνω, αλλά επειδή θέλω να παρατηρώ συχνά προτιμώ τη ταράτσα μου. Μακάρι να είχα ιδιωτικό αστεροσκοπείο στο Πάρνωνα και σύνδεση μέσω ιντερνετ εκεί. Αλλά... IK Observing System
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Πριν ένα μήνα πήρα δίπλωμα οδήγησης και δε θα τρέχω σε βουνά νυχτιάτικα νέος οδηγός. Πηγαινε με καποιον φιλο/φιλη που εχει, ετσι κι αλλιως δεν ειναι καλο να παει κανεις μονος στις ερημιες. Θερμανση στην παρατηρηση δεν μπορεις να εχεις, τα θερμικα ρευματα θα καταστρεψουν εντελως τα ειδωλα. Αν εννοεις να παρατηρεις με τηλεχειρισμο απο αλλο δωματιο οθονες pc αυτο εγω δεν το θεωρω παρατηρηση προτιμω να βλεπω TV Μακάρι να είχα ιδιωτικό αστεροσκοπείο στο Πάρνωνα και σύνδεση μέσω ιντερνετ εκεί. Αλλά... Αμα ηταν ετσι ολοι θα πρεπε να βλεπουμε μονο απο ταρατσες, γιατι ποσοι εχουν τα μεσα να αποκτησουν αυτο που λες;Εγω μονο αστεροσκοπειο θα θελα παντως, ακομα και χωρις ρευμα, τηλεφωνο και με νερο απο πηγη Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Αν εννοεις να παρατηρεις με τηλεχειρισμο απο αλλο δωματιο οθονες pc αυτο εγω δεν το θεωρω παρατηρηση προτιμω να βλεπω TV Ε, εντάξει είναι όμως ζωντανά δεδομένα, έχει τη χάρη του. Αν έχεις τον εξοπλισμό και ειδικά το χειμώνα είναι ωραίο. IK Observing System
SAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Που τα ειδες ρε Γιωργο τα θερμικα ρευματα,εσυ εισαι μεσα στα θερμικα ρευματα που κανουν καλο στους ρευματιζμους και το τηλεσκοπειο ειναι στα ψηχρα ρευματα sakis Veroia
maxplanck Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Μη μου πεις οτι ειναι το δικο σου???
FotisR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2006 Σε λίγο καιρό!!! Στα σχέδια το ’χει!!!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2006 Φίλοι μου, Ανακεφαλαιώνοντας, και για τους νεοεισερχόμενους στο φόρουμ, Θα έλεγα ότι, η διαφορά στην παρατήρηση μέσα από την πόλη σε σχέση με αυτήν από την ύπαιθρο (= μακριά από φωτορύπανση) είναι όσο διαφέρει η μέρα από την νύχτα. Άρα, κάθε νέος/α φίλος/η που ενδιαφέρεται να αγοράσει τηλεσκόπιο, θα πρέπει να σταθμίσει κι αυτή την παράμετρο, αν δηλαδή θα μπορεί να βγαίνει στην ύπαιθρο και με πιό όγκο εξοπλισμού. Επιπλέον, στην ζωή υπάρχουν ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, άλλοτε αντικειμενικές (λ.χ. οι οικογενειακές υποχρεώσεις, έλλειψη μεταφορικού μέσου κλπ), άλλοτε υποκειμενικές (λ.χ. αντοχή στο κρύο, ταξίδι την νύχτα από και προς την ύπαιθρο κλπ). Ο καθένας λοιπόν, επιλέγει αυτό που επιθυμεί, ή τουλάχιστον αυτό που καταφέρνει να πραγματοποιήσει. Προσωπικά, λόγω του άσχημου καιρού, αλλά και των αντικειμενικών υποχρεώσεων μου, έχω να βγω για παρατήρηση στην ύπαιθρο από τον περασμένο Νοέμβριο. Ευτυχώς που διαθέτω γωνιακό μπαλκόνι με αρκετό ελεύθερο ουρανό και μου δίνεται η δυνατότητα, όταν μπορώ, να «κλέβω» καμία ώρα παρατήρησης πάνω σε αυτό. Ναι, και από την πόλη μπορεί να γίνει οπτική παρατήρηση, αλλά το εύρος των αντικειμένων είναι περιορισμένο, δηλαδή είναι δυνατόν να δει κανείς την Σελήνη, τους πλανήτες (πολλές φορές καλύτερα απ΄ ότι στην ύπαιθρο), τα πιο φωτεινά διπλά άστρα και τα πιο φωτεινά DSO (Deep Sky Objects). Τώρα, αν κάποιος διαθέτει τηλεσκόπιο με δυνατότητες αυτόματης εύρεσης, πιθανότατα θα ωφεληθεί περισσότερο, γιατί θα μπορέσει να εντοπίσει περισσότερα DSO αντικείμενα, αυτό όμως που θα δει, όπως είπα και στην αρχή, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι παρόμοιο με αυτό που θα έβλεπε από έναν σκοτεινό ουρανό στην ύπαιθρο. Οι επιλογές δικές σας Φιλικά PapGeo
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Καλημέρα σε όλους! Ο φίλος Ιφικράτης εδώ έχει κάπου δίκιο και κάπου άδικο... Όσοι ψάχνουμε να αγοράσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον διαλέγουμε με κριτήρια όπως: τιμή, είδος, οπτικά, όγκος, βάρος και φυσικά ευχρηστία.Ναι, ο πρώτος παράγοντας μετά το πορτοφόλι είναι ή συχνή παρατήρηση σε άμεσο χρόνο... Τι να το κάνω να αγοράσω τηλεσκόπιο που θα μπορώ να το χρησιμοποιώ μόνο μακριά από το σπίτι μου?? Δηλαδή (προσωπικά πάντα...) περίπου 10 φορές το χρόνο??? Το πήρα για να παρατηρώ ακριβώς όπως κάνει ο Ιφικράτης - με το που μου δίνεται έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος από το σπίτι μου...Προσωπικά είμαι υπέρ της ιδέας να υπάρχουν αγορασμένα δύο τηλεσκόπια. Ένα που να πληρεί τα "αυστηρά" κριτήρια του ιδιοκτήτη (μεγάλη διάμετρος, go-to, τέλεια οπτικά κ.τ.λ.)και ένα που να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να στηθεί γρήγορα σε κάποιο βουνό ή οπουδήποτε αλλού...Εν ολίγοις ένα 6άρι ή 8άρι dob με τιμή 350 με 400 ευρώ (όπως αυτό που αγοράσατε από προσφορά μερικοί από εδώ )είναι κατά τη γνώμη μου "αναγκαίο" για κάθε είδους εξόρμηση αν διαθέτεις αυτοκίνητο... Και δε νομίζω τα 400 ευρώ να είναι μεγάλο ποσό, όσο ένας 5x barlow και ένα προσοφθάλμιο κάνει... Σε αυτό που δε συμφωνώ με το φίλο Ιφικράτη είναι το να κάθομαι συνέχεια για παρατήρηση στο σπίτι! Γνωρίζεις άτομα, ανταλλάσεις εμπειρίες και αποκτάς γνώση από άλλους, κάνεις και το χόμπυ σου σε ένα κατάμαυρο ουρανό, συνδοιάζεις την αλλαγή παραστάσεων και την ανανέωση που αυτές σου προσφέρουν άρα... ΑΞΙΖΕΙ!! Και δε νομίζω να πρότεινες σε κάποιο μέλος που να έχει αμάξι να πάτε μαζί για παρατήρηση και να σου είπε όχι.... ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
johnk Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Ακουστε και την δικη μου ιστορια. πηρα πριν 4 χρονια το ds 127'' της meade νευτωνιο με απλη στιριξη και goto.καλα για το goto δεν το συζηταω, ηταν απαραδεκτο και με τον υπολογιστη το συνδεσα και δεν καταφερα τιποτα.το θεμα ειναι οτι εχουν περασει τα χρονια δεν εχω κανει κατι σημαντικο εκτος του να δω τους πλανητες 5 αστερισμους και μερικα αντικειμενα messier(5-6).Πηρα και την toucam και παλι τιποτα.μαλλον δεν φταιει αυτη ή εγω αλλα η Αθηνα ε?Παντως με το pst μια χαρα ειναι ο ηλιος στην Αθηνα. Στο χωριο μου που παω 15 φορες τον χρονο στην Αρκαδια Δημητσανα ειτε ειχε συννεφα, ειτε ειχε υγρασια πολυ.Ειδα ομως πολυ περισσοτερα πραγματα. τα ειχα ψιλοπαρατησει αλλα πηγα στο συνεδριο τον Σεπτεμβριο και μου ηρθε παλι η φουντωση για την αστρονομια. Σκεφτομουν να παρω το lx90 αλλα με αυτα που διαβασα μου φαινετε οτι καλο ειναι και αυτο που εχω αν πηγαινω στην υπαιθρο. Παντως τωρα απο εδω και περα θα προσπαθησω να πηγαινω μια φορα τον μηνα σε εξορμησεις.Θελω συμβουλες!!! Κομνηνος Γιαννης
quendi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Φιλε johnk ελα οπωσδηποτε Παρνωνα καποιον απ τους καλοκαιρινους μηνες!! http://www.astronomia.org.gr/nextobs.htm Ανεπαναληπτη εμπειρια!Και εξαιτιας ουρανου και παρατηρησεων αλλα και εξαιτιας των καταπληκτικων ανθρωπων που γνωριζεις!Απιθανη παρεα! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
johnk Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 θα παει κανεις σας την παρασκευη καπου? Κομνηνος Γιαννης
johndouk Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Φίλε Γιάννη (johnk),μακάρι να βρεις να πας κάπου την Παρασκευή, αλλά κάνε και μια προσευχή να ανοίξει ο ευλογημένος ο ουρανός από τα σύννεφα!!! Έλεος πια με τον παλιόκαιρο! Καλά όλα όσα γράφετε άλλα (για τους καημένους τους πολύ φρέσκους) ό,τι έχουν δει μέχρι τώρα είναι μόνο σε φωτογραφίες... Ας ελπίσουμε κάτι να αλλάξει από σήμερα. Τέλος πάντων. Επί της ουσίας το θέμα της επιλογής ή του αποκλεισμού κάποιου τηλεσκοπίου είναι σίγουρα σύνθετο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Φυσικά δεν σκοπεύω τώρα να αρχίσω να αραδιάζω συνθήκες και κριτίρια. Όμως το πλέον ελπιδοφόρο από όσα είχα ακούσει κι εγώ όσο βρισκόμουν στη φάση επιλογής, είναι από τον κ. Άρη Μυλωνά, ο οποίος σκοπεύει να φτιάξει ένα χρηστικό ερωτηματολόγιο πολλών παραμέτρων και σημείων και κατα κάποιο τρόπο ως εξαγόμενο (αυτού του ας το πούμε κουίζ) θα είναι το πλέον ενδεδειγμένο τηλεσκόπιο (τύπος και χαρακτηριστικά). Τώρα, αν ο Άρης σκέφτεται από το ερωτηματολόγιο να προκύπτει και ποιά τηλεσκόπια αποκλείονται, ακόμα καλύτερα. Εγώ, εμπιστευόμενος τις γνώσεις και την εμπειρία του Άρη στο θέμα τηλεσκόπιο αλλά και την ικανότητά του στην κατασκευή πρακτικών "εργαλείων", ανυπομονώ να δώ το ερωτηματολόγιο να γίνεται πραγματικότητα και του εύχομαι να το καταφέρει το συντομότερο δυνατό. (Φίλε Άρη, ζητώ συγγνώμη αν αποκάλυψα κάτι που δεν έπρεπε ) Astrophoto Album
dark nebula Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Αγαπητε δεν θελουμε να κανουμε τα νεα παιδια να μισησουν την αστρονομια ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !! Ισα ισα που χαιρομαι που βλεπω νεους να ασχολουνται με την αστρονομια και οχι με αλλα πραγματα που δεν θα τους εβγαιναν σε καλο !!.Απλα το καλοκαιρι γινονται ολες η εξορμησειςοταν τα σχολεια εχουν τελειωσει ..Και να σου πω αν τα δικα μου παιδια μου ζηταγαν να παμε μια βολτα στο βουνο δεν θα τους χαλαγα χατηρι για βολταστο βουνο εστω και να μην ειχα εγω αυτη την τρελα της αστρονομιας.Εδω κουβαλαω 3 παιδια στο βουνο ασχετα αν ακομα ειναι μικρα και μενουμε σε σκηνη .ειναι κατι βεβαια που ειναι στο χερι του καθε γονιου αν θα μπορει να ανταποκρηθει στις απαιτησεις τον παιδιων του .Απλα θελω να εξηγησω στον ifikrati οτι μεσα απο το σπιτι δεν κανει φιλους ..και πιστευω οτι στο site του astrtovox οτι αποριες με θεμα πανω στη αστρονομια εχει ανταποκριση απο αρκετους φιλους .ΑΥΤΑ [DARK DARK SKY BY DARK NEBULAhttp://www.spartastronomy.gr/
skywalker Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2006 Γενικα πρεπει πρωτα να βλεπουμε καποια ειδη τηλεκοπιων απο κοντα αν ειναι ευκολο και μετα να κανουμε την κινηση μας. Τωρα αν ειναι ακατορθωτο να πατε κοντα σε ενα τηλεκοπιο,τι να πω ψαξτε καλα βαλτε καποια στο μυαλο σας και οποιο απο αυτα το δειτε στον υπνο σας,με το που ξυπνησετε να το παραγγειλετε!!! Παντως ο ifikratis αφου μενει ΒΠ( βορεια προαστεια) εχει μαθει σε ΒΠ παρατηρησεις.... πλακιτσα ε! Βασικα αν δε κουβαλησεις το τηλεσκοπιο,φας το κρυο σου,ακουσεις τους διαφορους θορυβους στο βουνο( θυμασαι quendi....) δε καταλαβαινεις και πολλα απο το αθλημα!! Ποιος ειπε οτι ειναι ευκολο το χομπυ μας? Απο την αλλη υπαρχει και το starry night αραζεις με το ποπκορν εχεις τη κουβερτουλα σου και χαζευεις.... Εννοειται πως ουρανογραφια μαθαινεις κατω απο τα αστερια,δε το συζηταω,αλλιως αποθηκευει το μυαλο μας τις αποστασεις κ τοποθεσιες των αστερισμων,ουτως η αλλως με το μυαλο μας δουλευουμε! Σιγα σιγα με το καιρο πιστευω οτι θα βλεπω αυτο το συμπαθητικο κοκκινο Ν στο πισω τζαμι του αυτοκινητου σου,το lx μεσα κ βουρ για τα βουνα!! Ειναι καλη ευκαιρια για εσωτερικο τουρισμο οπως περιπου ειπε ο Vegan. Νικος Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,εκει θα βρεις τη λυση...www.orionas.gr
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Το τι τηλεσκόπιο θα πάρει κανείς αναμφίβολα εξαρτάται από τον ουρανό κάτω από τον οποίο θα παρατηρεί. Σε σκοτεινό ουρανό, στις εξοχές δηλαδή, ένα νευτώνειο των 4,5'' είναι πολύ ανώτερο από ένα των 10'' στα ΒΠ, ακόμα κι αν το seeing είανι μέτριο. Το φίλτρο δεν είναι λύση. Με λίγα λόγια, το τι τηλεσκόπιο θα πάρει ο αρχάριος εξαρτάται από το που θα το στήνει για να κοιτά. Όμως (και εκφράζω την προσωπική μου άποψη) είναι πέταμα χρημάτων να πάρει κανείς ένα πανάκριβο SCT και να το στήσει στο μπαλκόνι της κύριας κατοικίας του μέσα στην πόλη. Καλύτερα να φάει τα λεφτά του στα μπουζούκια! Βέβαια τα διαθέσιμα μέσα (πορτοφόλι, τόπος διαμονής, ύπαρξη αυτοκινήτου, ελεύθερος χρόνος) θα καθορίσουν ττηλεσκόπιο που θα αγοραστεί. Το χειρότερο είναι πως όλα αυτά ο αρχάριος δεν τα γνωρίζει. Ακόμα και οι προχωρημένοι συχνά αγνοούν πως το πιο βασικό αστρονομικό όργανο είναι το αυτοκίνητο και όχι το τηλεσκόπιο. Ελάχιστοι θυμούνται να πουν πως πρωτού αγοράσει κανείς τηλεσκόπιο πρέπει να έχει "φάει" τον ουρανό με τα κυάλια (από σκοτεινή περιοχή). Και τέλος όλοι δίνουν συμβουλές να-πάρετε-κάτι-απλό-αλλά-όχι-φτηνιάρικο. 1) Απλό: όλοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μορφωμένοι πάνω του μέσου όρου και επίσης πιο έξυπνοι. Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς την ισημερινή στήριξη; Το πιο δύσκολο είναι να ρυθμίσει το αντίβαρο και αυτό το εξηγούν οι οδηγίες. Το δικό μου το έστησα σε δευτερόλεπτα...Συνεπώς η απλότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεται θυσιάζοντας άλλα πράγματα. 2) Το τηλεσκόπιο μπορεί να κρατήσει μια ζωή αν το συντηρεί κανείς σωστά. Άρα το πρώτο τηλεσκόπιο πρέπει να έχει δυνατότητες γιατί αργά ή γρήγορα θα τις χρειαστούμε. Υπάρχει αστρονόμος που δεν ενδιαφέρεται να τραβήξει φωτογραφίες ήδη πρωτού καν χρησιμοποιήσει κυάλια; Άρα το τηλεσκόπιο πρέπει να έχει καλή, στιβαρή ισημερινή στήριξη. Συνεπώς αποκλείονται όλα τα μικρά νευτώνεια των 4,5'' και επίσης τα Dobsonian - εκτός κι αν η φωτογράφηση δεν ενδιαφέρει. Για τον ίδιο λόγο είναι άκρως επιθυμητά όλα τα "καλούδια" των ακριβών GOTO τηλεσκοπίων. 3) Light gathering power rules: Καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που αγόρασα 5ιντσο, γιατί δήθεν ήμουν αρχάριος. Τώρα πασχίζω να δω το Rosetta Nebula, από τους γαλαξίες της Παρθένου φαίνονται μόνο οι πυρήνες, από το Μ13 και το Μ22 φαίνονται 10-15 άστρα. Χρειάζεται κανείς 8 ίντσες για να αρχίσει να βλέπει τις σπείρες σε γαλαξίες (στον Μ51), οπότε αυτό είναι ένα ελάχιστο όριο. Αν το τηλεσκόπιο είναι να χρησιμοποιηθεί μέσα από πόλη, ένας λόγος παραπάνω να είναι μεγάλο. Δεν υπάρχει αντίλογος σε αυτό το θέμα. Η λογική του "επειδή είναι αρχάριος δεν πειράζει κι αν δεν μπορεί να δει τα πάντα"είναι λάθος. Πρέπει να προσμετράμε την απογοήτευση από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες που ένα μικρό τηλεσκόπιο θα φέρει-είναι ικανές να διώξουν κάποιον από το χόμπι. Και τέλος πάντων είναι άδικο να υπονοούμε πως οι αρχάριοι δεν είναι κατάλληλοι για κάτι άλλο από τους πλανήτες και τα πιο φωτεινά μέλη του καταλόγου Messier. 4) Περιορισμοί: πρώτα η ύπαρξη αυτοκινήτου, γιατί χωρίς αυτό δεν θα κουβαλήσουμε το τηλεσκόπιο σε σκοτεινή περιοχή. Δεύτερο, ο προϋπολογισμός, που είναι ο μόνος λόγος για να μην αγοράσει κανείς κατευθείαν ένα LXD200GPS. Τρίτον, το βάρος: ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το χώρο (δηλαδή δικό τους αστεροσκοπείο) για ένα SCT των 16'' και το άτιμο είναι πολύ βαρύ. Ήδη ένα SCT των 8'' ζυγίζει 25-30 κιλά. Από την άλλη, τα φορητά μπορεί να είναι ακριβά και πολύ μικρά (όπως το ΕΤX 125, που μπορώ να το χαρακτηρίσω σκάνδαλο, ενώ το ETX90 είναι εξωφρενικά μικρό). Αυτά τα τηλεσκόπια είναι για φτασμένους αστρονόμους, με φτασμένα πορτοφόλια. Νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι ένα 8ιντσο νευτώνειο (βαριά 6 ίντσες), είτε ήδη computerised, είτε με δυνατότητα ένα computerised Dobsonian στις...τρομακτικές 10 ή και 12 ίντσες είναι τέλειο. Οι φοιτητές είναι μια άλλη ιστορία. Για αυτούς, τα μικρά ελαφρά νευτώνεια των 4,5'' είναι σχεδόν μονόδρομος. Να μην τα υποτιμά κανείς: είναι απείρως ανώτερα από το τηλεσκόπιο που είχε o Messier. 5) GOTO: αν η τσέπη δεν το επιτρέπει δεν χρειάζεται. Εξάλλου, είναι περιττό ακόμα και για την αστροφωτογράφηση (βέβαια σου κάνει τη ζωή εύκολη), εκτός κι αν είσαι ο Jack Newton. Εξάλλου, αν έφτασα να εντοπίζω το NGC1514 χωρίς καν τους χάρτες το οφείλω στο ότι το τηλεσκόπιό μου δεν έχει καν μοτέρ.Γενικά δεν υπάρχει απόλυτη λύση. Όπως όμως έλεγαν οι αρχαίοι "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Η αστρονομία απαιτεί βόλτα στις εξοχές, σκοτάδια, κρύο, υπομονή πάνω στον προσφθάλμιο. Η φωτορύπανση δε νικιέται με περισσότερες ίντσες, αλλά με εξόρμηση στις εξοχές.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Συγγνώμη που θα το πω, αλλά άρχισα να διαβάζω το thread ψάχνοντας πληροφορίες για αγορά τηλεσκοπίου, αλλά με λύπη ανακάλυψα ότι τα περισσότερα posts είναι off-topic και αναλώνονται σε διαφωνίες ανευ ουσίας. Θα ψάξω σε άλλο thread...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2006 Οι φοιτητές είναι μια άλλη ιστορία. Για αυτούς, τα μικρά ελαφρά νευτώνεια των 4,5'' είναι σχεδόν μονόδρομος. Να μην τα υποτιμά κανείς: είναι απείρως ανώτερα από το τηλεσκόπιο που είχε o Messier. Διαφωνω! Γιατι μονοδρομος;;; ισα ισα τηλεσκοπια που πρεπει να αποφυγουν ειναι. Καλυτερ ενα dob 8" η ακομα και 6" συνηθως απαραδεκτα 4.5" νευτωνια (υπαρχουν και αποδεκτα αλλα σε αστρονομικες τιμες οπως γραφω στο αρχικο post μου). λύπη ανακάλυψα ότι τα περισσότερα posts είναι off-topic και αναλώνονται σε διαφωνίες ανευ ουσίας Διαβασε μονο το αρχικο δικο μου και πορευσου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Stefanis Nikos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Καλημερίζω απαντες.Πολύ καλές οι συμβουλές αλλά σκεφτείτε και το κόστος.Εγώ τώρα αρχίζω τα ταξίδια στον ουρανό και ψάχνω απεγνωσμένα κάτι προσιτό στην τσέπη μου. Σκέφτομαι -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- ότι απ'το να μην έχω καθόλου τηλεσκόπιο καλύτερα να πάρω κάτι φθηνό και αργότερα που θα μπορώ να εχω άποψη να προσπαθήσω να αγοράσω κάτι πιο καλό. Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...
Vegan Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Μπορείς να βρείς Dob 8" με 300 περίπου ευρώ.... Είναι η καλύτερη αρχή κατα τη γνώμη μου...
Stefanis Nikos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ξέρεις κάποιο site Ελληνικό με προϊοντα για να ρίξω μια ματιά? Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 www.aktistar.grwww.astronomy.grwww.telescopeshop.gr Happy shopping... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Stefanis Nikos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Ευχαριστώ. Βασικά έχω παρα πολλά να μάθω ακόμη πριν αγοράσω.Από αυτα που διαβάζω στο forum εγώ είμαι ακόμα εμβρυο!Τα περισσότερα δεν τα καταλαβαίνω καθολου.Θα προσπαθήσω όμως...Απλά όπως και οι περισσότεροι αρχάριοι δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να κοιτάω ψηλά. Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2006 Ρωτα αφοβα οτι θελεις!! Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα