Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τα όσα έχω γράψει για έλλειψη παρατηρησιακής εμπειρίας στους περισσότερους ερασιτέχνες σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ,ΔΕΝ είναι μομφή και υπόνοια έλλειψης γνώσεων και ικανοτήτων,αλλά δήλωση έλλειψης ΚΑΛΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ!!

Όσοι μένετε σε περιοχές με προβληματικές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing),είναι λογικό και επόμενο να μην έχετε ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ παρατηρησιακή εμπειρία σε μεγάλες μεγεθύνσεις...

Η μόνη ένστασή μου είναι όταν γενικεύετε τις εμπειρίες σας.

Κάποιοι έχουμε μεγάλη παρατηρησιακή εμπειρία σε πολύ καλύτερους ουρανούς και ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα,η Θεσσαλονίκη,η Λάρισα,τα Γιάννενα κλπ που έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης οι έξοδοι σε καλούς ουρανούς απο κατοίκους μεγάλων πόλεων γίνεται σχετικά αραιά,συν το ότι συνήθως σε σκοτεινούς ουρανούς παρατηρούνται κυρίως DSO.Έτσι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ παρατηρήσεις πλανητών και επίγειες σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες, γίνονται απο λίγους και έτσι δημιουργούνται απο τους υπόλοιπους και οι παρεξηγήσεις για τις μεγάλες μεγεθύνσεις.

Αυτό εννοούσα...

Όλη η εμπειρία μου συμφωνεί απόλυτα με τα λόγια του Nagler (σε παραπάνω post θα τα δείτε).Αυτή ακριβώς την διαπίστωση ανέλυσα με τα παρατηρησιακά παραδείγματα που ανέφερα σε όλο αυτό το θέμα.

Διαβάστε πολύ προσεκτικά τί έχω γράψει στα post μου,και θα δείτε οτι δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας τους.Είναι σαφέστατα.

Για να κλείσω απο τη μεριά μου το θέμα της επίγειας παρατήρησης,για όσουν ενδιαφέρονται,παίζει τεράστιο ρόλο το τί ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ συνθήκες επικρατούν στην περιοχή που συνήθως θα παρατηρείτε.Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάλογα την περιοχή,την εποχή,την ώρα κλπ.

Επίσης σημαντικό είναι και το πόσο φορητό θέλετε να είναι το οπτικό σας μέσο.

Αν θέλετε να παρατηρείτε απο κάποιο σταθερό σημείο,χωρίς να μετακινείστε συχνά,καλύτερη επιλογή είναι κάποιο διοπτρικό που θα στοιχίσει και φθηνότερα μαζί με τους φακούς,σε σχέση με μια ποιοτική διόπτρα.

Και το 60/600 και το SW 102/500 που έχω δείχνουν μια χαρά και το SW 90/900

θα δείξει καλύτερα...

Όπως καλή λύση και πιο φορητή είναι και ένα 80/400.

Αν θέλετε μεγαλύτερη φορητότητα,γιατί βγαίνετε στη φύση συχνά,τότε υπάρχει η λύση μιας ακριβότερης διόπτρας.

Ελπίζω κάποια στιγμή οι παρεξηγήσεις για το θέμα των μεγεθύνσεων,να τελειώσουν...

Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Οι παρεξηγήσεις για τις μεγεθύνσεις θα λυθούν όταν κατανοηθεί από όλους ότι η οπτική θέτει τα όρια και όχι το τι βλέπει ο καθένας. Όροι όπως διακριτική ικανότητα και φωτοσυλλεκτική ικανότητα είναι αυτοί που θα μας δώσουν την μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση και το οριακό μέγεθος παρατήρησης.

Το ότι κάποιος βάζει σε ένα τηλεσκόπιο 100mm διαμέτρου 500Χ και βλέπει καλά κάνει, φως καταλήγει στο μάτι του. Δε σημαίνει ότι βλέπει περισσότερα, σε επίπεδο λεπτομέρειας από ότι θα έβλεπε στις 200 περίπου μεγεθύνσεις. Η διακριτική ικανότητα του οργάνου είναι συγκεκριμένη. Αν χωρίζει 2 αστέρια στις 200Χ τότε θα είναι χωρισμένα και στις 500Χ, αν όμως στα 200Χ δε τα χωρίζει τότε ούτε στα 500Χ θα τα χωρίζει.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ !

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη τα όρια των μεγεθύνσεων δεν τα βάζουν μόνο τα οπτικά,αλλά και η ατμόσφαιρα!

Αυτό το έχω αναλύσει...οπότε αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ό,τι έχει γραφτεί σε ολόκληρο το θέμα,θα καταλάβεις.

Αποσπασματικές αναγνώσεις στα γρήγορα δημιουργούν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις...

Δημοσιεύτηκε
Η ατμόσφαιρα θα ρίξει το όριο, δε θα το αυξήσει. Άρα μόνο για λιγότερες μεγεθύνσεις θα μιλήσουμε, όχι για παραπάνω.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Τα όσα έχω γράψει για έλλειψη παρατηρησιακής εμπειρίας στους περισσότερους ερασιτέχνες σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ,ΔΕΝ είναι μομφή και υπόνοια έλλειψης γνώσεων και ικανοτήτων,αλλά δήλωση έλλειψης ΚΑΛΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ!!

Κώστας

Κώστα καλό είναι να μη κρίνουμε την παρατηρησιακή δεινότητα και εμπειρία του καθενός εδώ μέσα. Ο καθένας απ το "μετερίζι του" δλδ μπαλκόνι , ταράτσα , αυλή προσπαθεί όπως και όσο μπορεί.

Σχετικά με την επίγεια παρατήρηση εγώ χρησιμοποιώ αν είναι για ομοιογενές πεδίο δλδ θάλασσα ένα διοπτρικο st 80/400 με λόγο f5 . Δινει τεράστιο πεδίο και γενικά είναι πιο ευκολο να ¨σκανάρεις " μεγάλες εκτάσεις. Έχει όμως χρωματικό σφάλμα εμφανές και στην επίγεια παρατήρηση , ειδικά σε πολύ φωτισμένες επιφάνειες.

Για πιο λεπτομερέστερη παρατήρηση χρησιμοποιώ το bresser 70/700 Lidl που μπορώ να ανεβάσω πιο ξεκούραστα μεγέθυνση.

Φυσικά και τα δύο έχουν μέτρια οπτικά κι αυτό βάζει τα όρια στη μεγέθυνση λόγω περίθλασης. Δεν συγκρίνετε η παρατήρηση με μια καλή διοπτρα ή ένα καλό αποχρωματικό.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη συμφωνώ απόλυτα!Ποιός είπε οτι η ατμόσφαιρα θα αυξήσει τα όρια???

Γι'αυτό είπα διαβάστε προσεκτικά ό,τι έχει γραφτεί σε όλο το θέμα...

Αλλά και σε άλλα θέματα που έχει τεθεί το ίδιο ζήτημα.

Θεωρία και προσεκτική και συστηματική παρατήρηση ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ....

Αυτό που έχω γράψει κατά καιρούς,είναι η διακύμανση στις ωφέλιμες μεγεθύνσεις ΜΕΣΑ στα θεωρητικά όρια,που οφείλεται στην διαύγεια και το seeing...

Η ατμόσφαιρα θα κάνει τον αθηναίο που έχει 10" τηλ.να πεί "δεν πάω πάνω απο 100Χ,συνήθως 30-50Χ πιάνω",αλλά και τον επαρχιώτη στον κατάλληλο ουρανό,να πεί "έχω πιάσει και 400...με καθαρό είδωλο"!Σε σελήνη και πλανήτες πάντα,ΟΧΙ DSO.

Τόσο απλά!

Δημοσιεύτηκε

Κώστας

Κώστα καλό είναι να μη κρίνουμε την παρατηρησιακή δεινότητα και εμπειρία του καθενός εδώ μέσα. Ο καθένας απ το "μετερίζι του" δλδ μπαλκόνι , ταράτσα , αυλή προσπαθεί όπως και όσο μπορεί.

Σχετικά με την επίγεια παρατήρηση εγώ χρησιμοποιώ αν είναι για ομοιογενές πεδίο δλδ θάλασσα ένα διοπτρικο st 80/400 με λόγο f5 . Δινει τεράστιο πεδίο και γενικά είναι πιο ευκολο να ¨σκανάρεις " μεγάλες εκτάσεις. Έχει όμως χρωματικό σφάλμα εμφανές και στην επίγεια παρατήρηση , ειδικά σε πολύ φωτισμένες επιφάνειες.

Για πιο λεπτομερέστερη παρατήρηση χρησιμοποιώ το bresser 70/700 Lidl που μπορώ να ανεβάσω πιο ξεκούραστα μεγέθυνση.

Φυσικά και τα δύο έχουν μέτρια οπτικά κι αυτό βάζει τα όρια στη μεγέθυνση λόγω περίθλασης. Δεν συγκρίνετε η παρατήρηση με μια καλή διοπτρα ή ένα καλό αποχρωματικό.

Θανάση ΔΕΝ έκρινα τον άνθρωπο-παρατηρητή αλλά τον ουρανό στον οποίο παρατηρεί που θα καθορίσει και την παρατηρησιακή εμπειρία,πέρα απο την όποια θεωρητική γνώση,ευφυΐα,ικανότητα κλπ...

Μιλάμε για μεγάλες μεγεθύνσεις (μέσα στα θεωρητικά όρια)....

Ε,λίγοι έχουν τέτοια εμπειρία,επειδή λίγοι παρατηρούμε συχνά,προσεκτικά και συστηματικά απο καλούς ουρανούς,γι'αυτό δημιουργούνται οι παρεξηγήσεις...

Όσοι τολμήσαμε να πούμε οτι πιάνουμε πάνω απο 300Χ σε πλανήτες,φάγαμε "κράξιμο" απο τους αθηναίους κλπ.παρατηρητές!

Ποιός έκρινε ποιόν λοιπόν?

Και το κυριότερο με ΤΙ ΤΡΟΠΟ κριθήκαμε?

Με ειρωνία,προσβολές και άφθονο τρόλλ...

Και να έγραψα αοριστολογίες και ασάφειες άραγε?

Όχι!Γράφω με λεπτομέρειες,συγκεκριμένα πράγματα!

Είναι όλα τόσο σαφώς εξηγημένα στα post!

Γιατί δεν τα διαβάζετε προσεκτικά και γίνονται συνεχώς παρανοήσεις?

Θα σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας για περιττές εξηγήσεις όταν σε αυτό το θέμα έχουν διατυπωθεί στα πόστ με σαφήνεια οι διευκρινήσεις?

Επειδή εγώ κρίθηκα οτι είπα ανακρίβειες στην αρχή του θέματος αυτού,έδωσα τις απαραίτητες εξηγήσεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.

Και απο τις παρατηρήσεις διαπίστωσα οτι δεν μπαίνουν στον κόπο κάποιοι να διαβάσουν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ό,τι έχει γραφτεί...

Έτσι γίνονται άστοχες παρατηρήσεις,λόγω παρανοήσεων κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ για τις καλές και ακριβές διόπτρες και τα αποχρωματικά...Αλλλά ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ...

Εδώ είναι το θέμα...να μειώσουμε το κόστος,να πάμε όσο γίνεται σε ποιό value for money οπτικά!

Όταν συνήθως οι περισσότεροι,λόγω κρίσης,σου βάζουν άνω όριο τα 200-250€ θα μιλάμε για ποιοτικές διόπτρες και καινούργια αποχρωματικά?

Για τον λόγο αυτό πρότεινα αρχικά το SW 90/900 σαν vfm τηλεσκόπιο-δοκιμασμένο τηλεσκόπιο-για επίγεια ποιοτική παρατήρηση,αν θέλει ο παρατηρητής να παρατηρεί απο σταθερό σημείο.

Σε αυτή την κατηγορία τιμής των 200-250€ μιλάμε...

Αν κάποιος θέλει να ξεπεράσει τα 300€ και πλέον,υπάρχουν σαφώς περισσότερες και καλύτερες επιλογές!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης