Jump to content

Επιλογη προσοφθαλμιου.. 2" 82 - 100 μοιρες,


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επιλογη προσοφθαλμιου.. 2" για SCT 6 - 8 - και 10, και 102 f7. APO. Απο 17mm μεχρι 22mm , 82 με 100 μοιρες πεδιο! Ξερω οτι οι επιλογες δεν ειναι πολλες , και κανει και ομοιοκαταληξια με τη λεξη "τσουχτερες" οστοσο θα το τολμησω, ( δεν αποκλειω τα μεταχειρισμενα). Δεν εχω δουλεψει ομως προσοφθαλμια αυτης τησ κατηγοριας και δεν ξερω αν υπαρχει καποιο θεμα εστιασης, η κατι αλλο που μου διαφευγει..? Εχω δει μερικα, οπως... , Nagler 17-22mm, Explore scientific 17mm 92 LER, (φαινεται ενδιαφερον) και δεν ξερω πια αλλα μου διαφευγουν! Μιας και προς το παρων θα ειναι ενα το προσοφθαλμιο, ισωσ η εστιακη 17mm ( κατα την γνωμη μου) να ταιριαζει πιο πολυ σε ολα τα παραπανω τηλ, απο θεμα μεγενθησεων, διαφορετικα ενοητε οτι θα ηθελα να ειχα κι αλλα :D Δεν ειναι λιγα τα λεφτα, οποτε μερικεσ γνωμεσ , απο προσωπικες εμπειριες ,θα βοηθουσε στην τελικη αποφαση.!!! Ευχαριστω πολυ !!! ΥΣ" Υπαρχουν τα 31mm Baader 31mm Hyperion Aspheric 2" και Meade 4000 40mm 2" super wide 68.. Yπαρχει και μια αδυναμια στο καπως ανετο Eye relief !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω το es 30 82 (πραγματικό τέρας σε όγκο και βάρος) και είναι αυτό που χρησιμοποιώ περισσότερο στο dob 10 (X40 μεγέθυνση και 2 μοίρες πεδίο) και στο ed 72 (x14 μεγέθυνση και 6 μοίρες πεδίο) . Απλά γράφω ότι είναι φοβερό , η καλύτερη αγορά μου . Εστιάζει μια χαρά και στα 3 τηλεσκόπια (και στο mak 127 που πούλησα) . Και είναι πιο οικονομικό από αυτά που γράφεις . Μόνο το βάρος είναι στα μείον . Το babeer 31 δε μου άρεσε , καμιά σχέση .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικα θα ηθελα να ειχα και το ΕS 30 mm , και σε Ευχαριστω που λες την προσωπικη σου εμπειρια, και συγουρα θα ειναι καλητερο απο το 31 υπεριωνα που εχω,( αν και ειμαι ευχαριστημενος χωρις να εχω δοκιμασει βεβαια το Εs 31mm ) θελω ομως λιγο παραπανω μεγενθηση απο αυτη που δινει ο υπεριωνας που ειναι 80χ και κατω , αναλογοσ το τηλ, και που θα δουλευω πιο πολυ! Ο 31 ΕS ισωσ ειναι ο επομενος :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρομερή επιλογή στις 100° είναι η σειρά HDC της APM. Οι βασικές εστιακες τους είναι 9-13-20, αν και υπάρχουν κ άλλοι με τρελή μεγέθυνση... Οι κυρίες συγκρίσεις τους που έχω δει ως τώρα είναι με τους ethos, αν σου λέει κάτι...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μολις εριξα μια ματια στους ΑPM δεν τους ειχα υποψιν καθολου, ενδιαφερον, και πολυ καλη τιμη, λογικο βαρος, καλη κατασκευη ( οσο μπορεις α διακρινεις απο μια εικονα) στα υποψιν! Σ εχαριστω πολυ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπημενη μου σειρα ειναι οι Τ4 NAGLER!12 17 και 22! ο 17 μμ μπορει να θεωρηθεί ο καλυτερος αλλα μου αρεσουν ολλοι!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστευω αν ειχα ολη τη σειρα Τ4 nagler επειδη καλυπτουν της εστιακες που δεν εχω, ισως να μην κοιταγα για προσοφθαλμιουσ φακουσ για πολυ καιρο.. ! Προς το παρων των 17μμ Τ4 των βλεπω με καλο ματι... Σ ευχαριστω πολυ!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eye relief σε 82 μοίρες, μόνο οι Nagler T4. Οι πλέον άνετοι φακοί που έχω δοκιμάσει. Δεν αρέσουν σε όλους αλλά είναι πραγματικά μοναδικοί. Έχω και τους τρεις, αλλά ή πηδώ από τον 22 στον 12, ή χρησιμοποιώ τον 17 μόνο. Είναι πολύ πυκνά τοποθετημένοι κατά τη γνώμη μου. Μακάρι να υπήρχε και κανένας στα 8, αναγκαστικά χρησιμοποιώ Delos 10 και 6.

Τώρα, στις 100 μοίρες, οι Ethos είναι το standard, ο 21 και ο 17. Από τις εναλλακτικές, εγγυώμαι για τον ES20. Αδιόρατες οι διαφορές από έναν Ethos (έχω τον 13, τον οποίο ευνοεί η μεγέθυνση).

Για κάποιους λόγους, προτιμώ τους T4 στα SCT και Maksutov και τους ES20, Ethos13 και ES9 στα νευτώνια. Τόσο για τον τρόπο που προβάλουν από τον εστιαστή, όσο και για την καμπυλότητα του πεδίου. Στα dob, επειδή τα κουνώ με το χέρι, έχω περισσότερη σωματική επαφή και κολλώ το μάτι μου περισσότερο. Στα Cassegrain, ειδικά με GOTO, κοιτώ από σχετική απόσταση, χωρίς να ακουμπώ τον σωλήνα. Και οι T4 μου φαίνεται να δίνουν πιο επίπεδο πεδίο στους κοντούς σωλήνες που έχουν 2-2,5 φορές μεγαλύτερη εστιακή. Τέλος, οι 100 μοίρες βοηθούν να μην φεύγει το αντικείμενο από το πεδίο όταν παρακολουθείς με το χέρι. Είμαι πιο επιδέξιος ακόμη και με τα χειριστήρια της Portamount από ότι με το dob, οπότε οι 82 μοίρες μου φτάνουν με τη στήριξη αυτή ή το GOTO.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομιζω οτι ειμαι αναμεσα, σε 17 Τ4 ΕS 100 και ES 17 92 LER, To μονο που με προβληματηζει με τους ES ειναι το βαρος και ο ογκοσ τουσ, και για τον 20μμ 100 , το ποσο ανετο ειναι το eye relief σε σχεση με το πεδιο των 100μμοιρων, ενω ο 17μμ 92 Ler,, Βεβαια αν δεν τα διαπιστωσεις και απο κοντα αυτα, δεν μπορεισ αποκλησεισ τιποτα, Ευχαριστω Κωστα προσπαθω να δω τι μου πιγενει και περισσοτερο, και τι θα βολευτο, γιατι σε αυτην την κατηγορια κακος προσοφθαλμιος δεν νομιζω οτι υπαρχει! Θα ξεκαθαρισει το τοπιο...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ES100, NaglerT4, Ethos

 

Βλέπεις συγκρίσιμο προσοφθάλμιο στοιχείο, ο Nagler όμως μοιάζει με ορθάνοικτο παράθυρο, εμπειρία που δίνουν και οι Delos, οι Pentax XW και άλλοι, αλλά με 10-14 λιγότερες μοίρες. Το άκρο του πεδίου το βλέπεις εύκολα ενώ στους 100ρηδες στρίβεις το κεφάλι και το βλέπεις, χάνοντας όμως το 80% του υπολοίπου πεδίου που παθαίνει νεφροειδή αμαύρωση. Δηλαδή βλέπεις το πεδίο τμηματικά (όταν κεντράρεις το μάτι βλέπεις ~70 μοίρες και όταν βλέπεις την παύση πεδίου ~20-30 μοίρες) ενώ στον Nagler το βλέπεις όλο ή σχεδόν όλο μαζί και από μεγαλύτερη απόσταση (άνεση).

IMG_20201204_093923.thumb.jpg.9c2865932dcbdb03a8f01ba8eef3530d.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα, καταλαβα, εχει κι αυτη την εσοχη ο ΕS που ισωσ το δυσκολευει πιο πολυ, ναι αν χρειαζεται να γυριζεις το ματι γυρω γυρω, ειναι λιγο κουραστικο! Το μονο που μου αρεσει ειναι οτι ειναι σαν να αιωρεισαι οταν κοιτας κατευθειαν μεσα στο φακο, χωρις να στριβεις το ματι, αλλα αυτο που το πεδιο φαινεται ακομα μικροτερο,απ εναν φακο πχ 72 μοιρεσ , καπως μου φαινεται, ειναι σαν να πληρωνεις ενα δωματιο με φοβερη θεα, και οταν πασ να μεινεις, να ανακαληπτεις οτι υπαρχει ενα δεντρο μπροστα.. Μου αρεσουν πολυ οι ES , τους θεωρω εξαιρετικους! Στη προκειμενη περιπτωση ομως αν ειναι να βολεθτω καλυτερα, το βλεπω για Nagler! O Aνταγωνηστης του Τ4 ειναι μονο ο ES 92 LER 22mm eyerelief Που υποσχετε οτι παιρνεις ολο το πεδιο σχεδον χωρις να στριβεις το ματι, (βαρης και μεγαλος ομως).. Και παλι ευχαριστω!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γι αυτο λατρεψα τους Τ4..δεν στρίβω το ματι,φινιστρινι με ανετότατο eye relief με λογικο ογκο και βαρος.Κατα τις δικες μου αναγκες βεβαια,ειναι οτι καλυτερο!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν εχω κανενα θεμα, αν ειχα εναν Τ4 κ εναν ΑPM διπλα διπλα, και εβλεπα οτι ειναι πιο ανετος στην παρατηρηση ,( για μενα, )και μου κανει, ο ΑPM ,θα τον επερνα, και καλυτερη τιμη, φυσικα! Δεν θα επερνα μονο και μονο εναν φακο επειδει γραφει, Nagler..!! (Τους θεωρω και λιγο υπερκοστολογιμενους, μπορει να ειναι αριστοι, αλλα πληρωνεις λιγο παραπανω και τη φιρμα να το πω ετσι(πρωσοπικη αποψη!) Οποιος μπορει βεβαια να παιρνει και να αλλαζει συνεχωσ ακριβους φακους, μια χαρα, αλλωστε ειναι μια απο τις χαρες που εχει το χομπι, και οχι μονο! Επειδη ομως δεν εχεις την ευκαιρια να δοκιμαζεις φακους , που θα ηταν το ιδανικο για να διαλεξεις, η παιρνεις το ρισκο, και παιρνεις τον πιο οικονομικο, αλλα καλο φακο, με το φοβο να μην τον βολευτεις , οποτε αχριστευεται αυτομα( κατι δυσαρεστο) η πληρωνεις το τιμημα, (τιμη) και πασ στον πιο ακριβω ισως που φαινεται οτι θα σε βολεψει περισσοτερο! Μακαρι να μπορουσεσ να δοκιμασεις, πριν αγορασεις, η ακομα καλητερα α μπορουσες να επιστρεψεις αν δεν σου κανει.... :) Δυσκολο!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαι για να το κανω πιο ευκολο, γιατι υποψιαζομαι οτι μπερδευω το eyerelief που λογικα ειναι η αποσταση που πρεπει να εχει το ματι για να βλεπει ολο το πεδιο, με τη διαμετρο του φακου, στο πανω μεροσ του προσοφθαλμιου, γιατι ενω εχω τον ES 24 68, και ενω δεν εχει μεγαλο eyerelief νομιζω 15μμ , η διαμετρος του φακου ειναι τοσο οσο,δεν με ενοχλει να παρω ολο το πεδιο! Γιατι βλεπω φακουσ που εχουν το ιδιο eyerelief, αλλα διαφορετικη διαμετρος φακου! Δεν Ξερω πως θα ειναι αναλογικα η αισθηση στις 100μοιρες! (αλλα μονο με δοκιμη Αυτο) Ισωσ τελικα να με ενοχλει η διαμετρος του γυαλιου στο πανω μερος του φακου, και οχι αποκληστικα το eyerelief ( να μην ειναι και 10μμ βεβαια) αν αυτα τα δυο ειναι εντελοσ διαφορετικα χαρακτηριστηκα που δεν εχουν καμια σχεση μεταξη τους..??
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολλα τα προσοφθαλμια που προανεφεραν τα παιδια ειναι καλα και ολλοι εχουν εμπειρια απο πολλους φακους...υπαρχουν τίμιοι φακοι για τα λεφτα τους και ποιο ακριβοι με καποια πλεονεκτιματα,για καποιους αξηζει για καποιους οχι.Αν λεγετε Nagler η πχ APM δεν ειναι λογος για μενα να προωθισω τον κυριο και την εταιρεια του, ιδικα που δεν περνω και ποσοστα.Οι Τ4 με κερδισαν για την ανεση πρωτα και αυτο ειναι το βασικο για εναν ανθρωπο που φοραει γυαλια!Πχ με βολευουν περισσοτερο απο τον Ethos 17 που ειχα!(φανταστικος βεβαια ο Ethos!!)

Κακος ξεχασα να γραψω πριν οτι για την επιλογη προσοφθαλμιου σου επρεπε να ρωτισουμε αν φορας γυαλια!Ειναι το πρωτο βασικο γιατι αν φορας αναγκαζεσαι να βρεις ανετο φακο και πιθανον να χρειαστει να δεις μια ποιο ακριβη εταιρεια οπως πχ η TELE VUE.Αν οχι η επιλογη σου ειναι ποιο ευκολη με περισσοτερες επιλογες.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαι για να το κανω πιο ευκολο, γιατι υποψιαζομαι οτι μπερδευω το eyerelief που λογικα ειναι η αποσταση που πρεπει να εχει το ματι για να βλεπει ολο το πεδιο, με τη διαμετρο του φακου, στο πανω μεροσ του προσοφθαλμιου, γιατι ενω εχω τον ES 24 68, και ενω δεν εχει μεγαλο eyerelief νομιζω 15μμ , η διαμετρος του φακου ειναι τοσο οσο,δεν με ενοχλει να παρω ολο το πεδιο! Γιατι βλεπω φακουσ που εχουν το ιδιο eyerelief, αλλα διαφορετικη διαμετρος φακου! Δεν Ξερω πως θα ειναι αναλογικα η αισθηση στις 100μοιρες! (αλλα μονο με δοκιμη Αυτο) Ισωσ τελικα να με ενοχλει η διαμετρος του γυαλιου στο πανω μερος του φακου, και οχι αποκληστικα το eyerelief ( να μην ειναι και 10μμ βεβαια) αν αυτα τα δυο ειναι εντελοσ διαφορετικα χαρακτηριστηκα που δεν εχουν καμια σχεση μεταξη τους..??

 

Ακριβος οπως το ειπες το ανεφερε και ο Κωστας παραπανω..σε ενα φακο 100 μοιρων αν βαλεις το ματι σου κεντρο βλεπεις 70 μοιρες πεδιο τα υπολλοιπα περιστρεφεις το ματι σου στις ακρες για να δεις περισσοτερο.Στον Τ4 βαζεις το ματι κεντρο και με τα γυαλια ακομα βλεπεις 82 μοιρες ολλες χωρις να κουνας κεφαλι και βολβους!μπορει να ειναι ιδιο Eye relief αλλα εχει να κανει με την σχεδιαση του φακου πως θα δεις το πεδιο του!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οχι Κωστα δεν φοραω γυαλια, αν και η πρεσβιιοπια εχει ερθει, αλλα δεν νομιζω οτι επιρεαζει κατι, δεν υπονοουσα κατι , οσο αφορα τους nagler, T4, ισα ισα που πιστευω απο τα λεγομενα, κι απο την εικονα τους . απο την ανεση που λεσ το μεγεθος και το βαρος, οτι μου πανε και θα τους βολευτω! Τωρα συγουρα υπαρχουν κι αλλοι, καλοι , αλλοι πιο ακριβοι , αλλοι φτηνοτεροι! Ε τωρα η διαλεγεις με βαση την τιμη, και ποσο μπορεις, να διαθεσεισ , η καλυτερα βαζεις ενα οριο, και μεσα σε αυτο κανεις την επιλογη! Στη δικια μου περιπτωση, εκτος απο τον ETHOS 17, 21, που παρα παει ψηλα, (οχι οτι δεν θα ηθελα νατον ειχα) σε ολες τις αλλες περιπτωσεις, ειμαι ανοιχτος, και τη δεδομενη στγμη, τουλαχιστον δεν θα σκεφτω το λιγο παραπανω κοστος, προκειμενου να βολευτο και να ευχαριστηθω αυτο που θα επιλεξω,, ! Με βλεπω για Τ4 χαχαχα, κι αυτος ο ΑPM μαρεσει δεδομενου βαρουσ τιμησ αποδοσης εμφανησης κλπ κλπ. Αυτους τους δυο εχω ξεχωρισει μεχρι στιγμησ απο θεμα βαρους ογκου κλπ, με το ναγκλερ να εχει ενα μικρο προβαδισμα στα δικα μου ματια! Τωρα αν υπαρχει κατι αλλο δεν ξερω, το ψαχνω , οσο μπορω ,και θα καταληξω συντομα!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ετσι οπως περιγραφης Κωστα την εμπειρια, θεασης , ( οπως εκανε και ο Κωστας Κ παραπανω) στους 100 και Τ4 , μαλλον στους Τ4 παω( δεδομενου οτι δεν με απασχολει να εχω και 100 μοιρες αν δεν μπορω να τις δω.. ,τουλαχιστον καπωσ ανετα! Ο μονος που δεν ξερω ειναι ο ES 92, LER Που φαινεται οτι εχει την ιδια ανεση, Αλλα χανει στο βαρος _ογκος, τιμη λιγο πιο κατω, απο ναγκλερ 17μμ με 10 μοιρες + αν τις βλεπεις ολεσ κατετθειαν οπωσ υποσχετε..!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης