Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας! 

 

Δεν έχω ασχοληθεί με την αστρονομία αλλά θέλω να κάνω τα πρώτα βήματά μου. Η μόνη επαφή που είχα ήταν με ένα παιδικό τηλεσκόπιο δεν θυμάμαι τι μάρκα και παρατηρούσα με αυτό τη σελήνη και κάποιες φορές με το τηλεσκόπιο του αδερφού μου.

Εχω διαβάσει κάποια πράγματα γενικά πράγματα σχετικά με τα τηλεσκόπια και θα προτιμούσα ένα κατοπτρικό. Επίσης με ενδιαφέρει να συνδέεται με το κινητό και δυνατότητα φωτογραφίας. Περαιτέρω να σημειώσω ότι η επίγεια παρατήρηση δε με ενδιαφέρει. 

Από αυτά που μέχρι στιγμής είδα ενδιαφέρομαι για το παρακάτω της Celestron.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι κατά πόσο δέχεται περαιτέρω εξαρτήματα όπως πχ αστροστάτη, και αν είναι εύκολη, προσιτή και προσβάσιμη (για την Ελλάδα) η αγορά εξαρτημάτων.

Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε να μου προτείνετε κάποιο άλλο τηλεσκόπιο (με ίδιο προϋπολογισμό) με χαρά θα ακούσω τις συμβουλές σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στο forum!

Το τηλεσκόπιο που αναφέρεις έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως όχι καλή στήριξη, ασταθές τρίποδο, και επίσης πρέπει να έχει ενσωματωμένο φακό  barlow  στον εστιαστή, (για αυτό το λόγο είναι τόσο κοντό, ενώ λέει πως έχει εστιακή απόσταση 1000mm), αυτά επηρρεάζουν δυσμενως την εικόνα που βλέπεις.

Κοντά στα χρήματα που θελεις να διαθέσεις θα σου πρότεινα αυτά: https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-truss-150mm-heritage.html

https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-6.html

Πολύ σταθερές βάσεις και πολύ καλύτερα οπτικά. 

Οσο για φωτογραφία με το κινητό, μόνο τη σελήνη μπορείς να βγάλεις από το προσοφθάλμιο. Για φωτογράφηση νεφελωμάτων, γαλαξιών κλπ. μόνο με εξοπλισμό πολύ ακριβότερο και από μέρη εκτός πόλεων χωρίς φωτορύπανση, μπορείς να δοκιμάσεις.

 

 

 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν λες να συνδέεται με το κινητό εννοείς όπως το celestron για να σε καθοδηγει τον ουρανό; Αν είναι έτσι διάβασε reviews γιατί δεν είναι σίγουρο πως κάνει καλά ότι υπόσχεται. Επίσης το θέμα του Barlow που αναφέρει ο Μενέλαος μην το υποτιμήσεις. Για να καταλάβεις έχει ένα ίδιο 130αρι χωρίς Barlow και καλύτερη στήριξη που κοστίζει 634€. Δυστυχώς όσα έχουν Barlow στον εστιαστη τους έχουν πολύ κακή απόδοση

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή με ιντρίγκαρε η ιδέα του να στοχεύεις με το κινητό, έκατσα και είδα μερικά βίντεο. Αρχικά ήμουν πολύ δύσπιστος αλλά τελικά λειτουργεί τουλάχιστον σε μεγάλους και φωτεινούς στόχους. Για αρχάριο λοιπόν και για τόσο μικρό τηλεσκόπιο φαίνεται ok. Αλλά όπως σου είπαμε τόσο ο σωλήνας όσο και η βάση δεν είναι καλή. Αν είναι τόσο σημαντική η οδήγηση με το κινητό τότε πρέπει να πας στο 130άρι που κοστίζει πολύ παραπάνω. https://www.planitario.gr/gr/starsense-explorertm-dx-130az.html

 

 

  • Μου αρέσει 1
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η καλύτερη και οικονομικότερη λύση για μικρό τηλεσκόπιο σε go to βάση που να μπορεί να χειριστεί κάποιος από το κινητό του είναι αυτή που χρησιμοποιεί την στήριξη της Sky-watcher AZGTi. Βγαίνει σαν πακέτο με διάφορα τηλεσκόπια της εταιρείας.

Με νευτώνιο

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-n-114-500-skyhawk-1145ps-az-gte-goto-wifi/p,60129

Με διοπτρικό

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-ac-102-500-startravel-az-gte-goto-wifi/p,60130

Με Maksutov

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-maksutov-telescope-mc-102-1300-skymax-102-az-gti-goto-wifi/p,55181

Η βάση αυτή είναι αρκετά καλή ώστε αν προσαρμόσεις το κινητό σου πάνω στο προσοφθάλμιο να μπορείς να πάρεις φωτογραφίες της σελήνης. Επίσης με το 3ο τηλεσκόπιο μπορείς με το κινητό να βγάλεις και τον Δία και Κρόνο αλλά θα χρειαστεί αρκετή επεξεργασία και μελέτη για να βγάλεις μία κάπως αποδεκτή φωτογραφία (μην περιμένεις φανταστικά πράγματα). Το 2ο πακέτο το χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος σε συνδυασμό με κάποια αστρονομική/πλανητική κάμερα και για βιντεοαστρονομία (ψάξε και εδώ για βιντεοαστρονομία ή electronically assisted astronomy EAA για να πάρεις μία γεύση). Η συγκεκριμένη βάση με κάποια σχετικά οικονομικά πρόσθετα στο μέλλον μπορεί να μετατραπεί σε ισημερινή και να χρησιμοποιηθεί αρκετά καλά για το ξεκίνημα σου στην αστροφωτογραφία, αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο, με μία DSLR και ένα φακό ή κάποιο μικρό τηλεσκόπιο.

Τώρα αν με ρωτήσεις ποιο θα επέλεγα από τα τρία θα σου πω ότι δεν θα πήγαινα στο 1ο πακέτο. Θα έπαιρνα το 2ο επειδή είναι πιο εύκολο λόγο του ότι είναι ευρέως πεδίου για αρχάριο και αν ήθελα να ασχοληθώ και με βιντεοαστρονομία. Θα πήγαινα στο 3ο αν με ενδιέφερε να παρατηρώ κυρίως σελήνη και πλανήτες. Έχει μεγαλύτερο εστιακό μήκος που το κάνει πιο κατάλληλο για τέτοιους στόχους αλλά ταυτόχρονα έχει πιο περιορισμένο πεδίο και θέλει και πιο προσεκτική ευθυγράμμιση. Είναι λοιπόν θέμα του τι θέλεις να παρατηρείς. Νομίζω ότι το 2ο το έχω δει και στις αγγελίες του astrovox πρόσφατα οπότε μπορείς να μιλήσεις με τον πωλητή να το δεις και ίσως να σου κάνει και μία παρουσίαση.

Προσοχή τα παραπάνω θέλουν το διαβασματάκι τους, πρέπει να  μάθεις τον ουρανό. Το ότι είναι go to το τηλεσκόπιο δεν σου λύνει όλα τα προβλήματα, πρέπει να γνωρίζεις τα άστρα και τους αστερισμούς ώστε να μπορείς να το ευθυγραμμίσεις και να λειτουργήσει σωστά. Επίσης η βιντεοαστρονομία και η αστροφωτογράφιση προϋποθέτουν αρκετό διάβασμα αλλά και εξοικείωση με τα κατάλληλα προγράμματα. Βέβαια εδώ θα βρεις πολλούς ανθρώπους πρόθυμους  να σε βοηθήσουν.

  • Μου αρέσει 1
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@Menelaos_P θα ήθελα να έχει τρίποδα το τηλεσκόπιο.

@filiatra είχα δει τα reviews για το συγκεκριμένο, για αυτό μου μπήκε στο μάτι. 

@qforce πολύ καλές οι προτάσεις σου. Βέβαια είναι εκτός του προϋπολογισμού μου και επειδή είμαι αρχάρια δε θα ήθελα να δώσω τόσα χρήματα. 

Το πρώτο Skywatcher Telescope N 114/500 έρχεται πιο κοντά σε αυτό που μπορώ να αγοράσω. Ίσως αν μαζέψω και άλλα χρήματα να μπορέσω να πάρω αυτό. Με έβαλες σε σκέψεις...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης