Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φιλοι,

Σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια οσον αφορα τις δυο τελευταιες μου φωτογραφιες απο την ολικη εκλειψη ηλιου εδω και δεκα μερες.

Οσον αφορα τις διαφορες ερωτησεις ....

(1) Το μεγεθος του στεμματος (απο τον Γιωργο Ταρσουδη) ... το μονο παραπονο που εχω με τα αποτελεσματα μου εχει να κανει με το μικρο και ασφυκτικο πεδιο του συνδυασμου ΑΡ160-EOS 300d. Ομολογω οτι και εγω περιμενα ενα (αρκετα) μικροτερο στεμμα και τελικα την πατησα με το στεμμα που βρηκα στο Καστελοριζο. Το θεμα θα ειναι ακομα ποιο σημαντικο το 2008 και 2009 οπου το στεμμα θα ειναι ακομα μεγαλυτερο (θεωρετικα τουλαχιστον) και οπου θα εχω εν δραση ενα Takahashi FSQ-106N.

(2) Το θεμα του flare (απο τον φιλο τον amanph) .... οντως ειναι μια μεγαλη προεξοχη που ηταν μαλιστα ορατη και με το ματι. Εχω καταγραψει πεντε προεξοχες σε φωτογραφιες με χρονο εκθεση 1/4000 και 1/2000 με δυο απο αυτες να ειναι αρκετα μεγαλες και ορατες. Εκτος απο την συγκεκριμενη προεξοχη που αναφερει ο φιλος ο amanph, υπηρχε και μια γυρω στις "3.00".

(3) Το θεμα για κροπαρισμα (απο τον φιλο τον inest) .... οχι αλλα παρολιγο να παθω ενα-δυο εγκεφαλικα κατα τη διαρκεια της ολικοτητας οπου μου κολλησε η μηχανη ΚΑΙ ταυτοχρονα αδειασε η μπαταρια της βασης. Με το δευτερο, ευτυχως που ειχα μαζι μου δευτερη μπαταρια αλλα το προβλημα παραμενει με τον ηλιο να μην ειναι κεντραρισμενος στο πεδιο λογω απωλιας οδηγησης οταν αδειασε η πρωτη μπαταρια και δεν το πηρα χαμπαρι αρκετα νωρις.

(4) Επεξεργασια σε σχεση με τα γραπτα του Jerry Lodriguss (απο τον φιλο τον Νικο Τσακαλο) ... σε ευχαριστω για τον συνδεσμο που αναφερεις στην ιστοσελιδα του Lodriguss αλλα ουτε γνωριζα οτι υπηρχε αυτο το πλουσιο υλικο που περιγραφει διαφορετικους τυπους επεξεργασιας. Η τεχνικη που επιχειρησα ειναι αυτη με τα "Layer Masks" και η οποια ειναι ιδιατερα χρησιμη για αντικειμενα με πολυ πλουσιο "dynamic range" και οπου χρειαζονται αρκετες εκθεσεις με διαφορετικους χρονους εκθεσης ωστε να γινει μια πληρη καταγραφη. Αλλα τετοια παραδειγματα ειναι το Μ42 και το Μ31. Το δευτερο τμημα της επεξεργασιας μου εχει να κανει με το φιλτρο "radial blur" και αυτο ειναι κατι που ειχα διαβασει εδω και καιρο οσον αφορα την επεξεργασια του στεμματος και το οποιο τομιζει της ακτινες.

(5) Παρομοιος με το (4), το μηνυμα πριβε απο τον Αγαπιο ... δεν εχω λαβει το νεο τευχος του Sky&Telescope ( :evil: ) ακομα και ηδη εχει αργησει δυο εβδομαδες. Για αυτο τον λογο, δεν γνωριζω το αρθρο που αναφερεις.

(6) Το "αρνητικο" της εγχρωμης φωτογραφιας (απο τον φιλο Fred Ley) ... ειναι κατι πολυ ευκολο και θα το εχω ετοιμο σε καποιο σημειο αποψε. Η Αυστραλια (Australian Sky&Telescope) μου ζητησε ΟΛΕΣ τις συγκεκριμενες φωτογραφιες σε υψηλη αναλυση και θα μου φαει 2-3 ωρες να τις στειλω.

(7) Ποιηση (απο τον φιλο τον MaxPlank) ... ο εναστρος ουρανος ειναι ενα πανεμορφο και ατελειωτο ποιημα απο μονος του και ο οποιος μας χαριζει κατι πανεμορφο καθε βραδυ. Το προβλημα ειναι οτι ουτε μια ζωη ειναι αρκετη για να απολαυσουμε τις χιλιαδες αριστουργηματα που μας διαθετει για παρατηρηση η/και φωτογραφηση. :oops: :oops: :oops:

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

(5) Παρομοιος με το (4), το μηνυμα πριβε απο τον Αγαπιο ... δεν εχω λαβει το νεο τευχος του Sky&Telescope ( :evil: ) ακομα και ηδη εχει αργησει δυο εβδομαδες. Για αυτο τον λογο, δεν γνωριζω το αρθρο που αναφερεις.

Οποταν για μενα εισαι ενα βημα μπροστα...και παλι μπραβο για την εξαιρετικη δουλεια σου !!!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

(3) Το θεμα για κροπαρισμα (απο τον φιλο τον inest) .... οχι αλλα παρολιγο να παθω ενα-δυο εγκεφαλικα κατα τη διαρκεια της ολικοτητας οπου μου κολλησε η μηχανη ΚΑΙ ταυτοχρονα αδειασε η μπαταρια της βασης. Με το δευτερο, ευτυχως που ειχα μαζι μου δευτερη μπαταρια αλλα το προβλημα παραμενει με τον ηλιο να μην ειναι κεντραρισμενος στο πεδιο λογω απωλιας οδηγησης οταν αδειασε η πρωτη μπαταρια και δεν το πηρα χαμπαρι αρκετα νωρις.

Γι'αυτο ρευμα και παλι ρευμα δικτυου!!!!

Ή το πολυ πολυ καμια γενητρια!!!

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε

Γι'αυτο ρευμα και παλι ρευμα δικτυου!!!!

Η πλακα ειναι οτι πηρα μαζι μου μια μπαλαντεζα και ηδη ειχα προσβαση σε ρευμα (για τον Η/Υ)! :oops:

Ή το πολυ πολυ καμια γενητρια!!!

Απο αυριο με 20 ευρω και την προσφορα της LIDL για να φορτωνουμε μπαταριες ΙΧ. Η μπαταρια υπαρχει αλλα μου λυπει (προσωρινα) η ικανοτητα να φορτωνω την μπαταρια οποτε χρειαζεται.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε
Το θεμα του flare (απο τον φιλο τον amanph) .... οντως ειναι μια μεγαλη προεξοχη που ηταν μαλιστα ορατη και με το ματι.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση: υπάρχουν οι προεξοχές (prominences) και οι εκλάμψεις (flares)... Σχετίζονται, αλλά δεν είναι το ίδιο...

Όχι ότι επηρεάζει στο οτιδήπωτε την πολύ όμορφη φωτογραφία =D>

Στέλιος

Δημοσιεύτηκε
Το θεμα του flare (απο τον φιλο τον amanph) .... οντως ειναι μια μεγαλη προεξοχη που ηταν μαλιστα ορατη και με το ματι.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση: υπάρχουν οι προεξοχές (prominences) και οι εκλάμψεις (flares)... Σχετίζονται, αλλά δεν είναι το ίδιο...

Ισως το λαθος ειναι η ερμηνεια μου οτι ο φιλος ο amanph αρχικα εννοουσε προεξοχη αλλα εγραψε εκλαμψη. Για εκλαμψεις, δεν ειδα ουτε μια και παρολο που ειχα και το Pronto/Coronado SM60/BF10 piggyback στο ΑΡ160 για παρατηρηση.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Χαμένοι στη μετάφραση που λένε... Για την ιστορία του πράγματος ήταν το σχόλιο...

Πάντως το θεωρώ αρκετά λογικό να μην υπάρχουν εκλάμψεις. Είμαστε άλλωστε και στο ελάχιστο...

Και μην ακούσω κανέναν να αναφέρει τις 3 κηλιδούλες του Ήλιου εκείνη την ημέρα θα τον φάω :twisted: :twisted:

Πέρα από την πλάκα, όποιος έχει δει τον Ήλιο στα ντουζένια του με κάτι θηριώδεις ομάδες 15 κηλίδων θα καταλάβει τη στάση μου (ε, inest...?)

Σ.

Δημοσιεύτηκε
Παντως για ελαχιστο ειχε αρκετα πραγματα. την τελευταια μαλιστα ημερα τα εβγαλε ο καλος μας ηλιος για να μας ευχαριστησει :cheesy: :cheesy:

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε
Aυτό είναι έκλαμψη......η μάλλον κάτι παραπάνω.....

Αυτό είναι ΜΠΟΥΜ!!! ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΜ!!!

Υπάρχουν κάτι τέτοια και στο SOHO, που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά δέος... Και σκέψου ότι ο Ήλιος μας είναι μικρούλης... Σκέψου κάτι αντίστοιχο από κανά Ο ή Α τέρας....

Επίσης αυτό είναι ένα CME (coronal mass ejection)... Οι εκλάμψεις είναι επιφανειακά φαινόμενα....

Σ.

Δημοσιεύτηκε

Βασικά,νομίζω πως η ένταση των CME's είναι ανάλογη του μαγνητικού πεδίου και άρα ανάλογη της ζώνης μεταφοράς, συνεπώς είναι μεγαλύτερη σε αστέρες μεταγενέστερου φασματικού τύπου...

O ΕV Lac δε δίνει κάτι τέτοια?????

Φαντάσου να τον είχαμε στη θέση του ήλιου.... =P~ =P~

Δημοσιεύτηκε

Vegan αν είχαμε τον EV Lac στη γειτονιά ξέρω έναν άνθρωπο που θα ήταν πολυυυυυυυύ χαρούμενος!

Έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά τη ζώνη μεταφοράς στους μεταγενέστερου φασματικού τύπου αστέρες... Ειδικά οι τύπου Μ έχουν σχεδόν μόνο ζώνη μεταφοράς. Έχεις απόλυτο δίκιο επίσης πως η ζώνη μεταφοράς σχετίζεται με τα επιφανειακά φαινόμενα (εκλάμψεις).

Τώρα το κομμάτι με τις αναλογίες θέλει λίγο ψάξιμο περισσότερο... Anyway, και ο Ήλιος μας καλός είναι! Άλλωστε αυτά δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο.

Σ.

Δημοσιεύτηκε

καλά, όταν λεω ανάλογος δεν εννοώ y=a*x ....

Καλός είναι και ο Ήλιος μας εννοείται!!!

Ας προσευχόμαστε για κανενα ejection το 2008 [-o< [-o< [-o<

Δημοσιεύτηκε
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως το στέμμα δεν ήταν απροσδόκητα μεγάλο. Συνήθως τόσο εκτείνεται στον ισημερινό. Πάντως άκουσα από βετεράνους (+3 εκλείψεις στο ενεργητικό τους) πως ήταν από τα εντυπωσιακότερα στέμματα που έχουν δει. Σε αυτό σίγουρα βοήθησαν και οι κηλίδες αλλά και το σχήμα που είχε εκείνες τις ημέρες το στέμμα. Από άποψη προεξοχών δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο λόγω ηλιακού minimum.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης