Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλώς σας βρήκαμε. Αυτός ο λογαριασμός ανήκει στην ομάδα αστρονομίας-αστροφωτογραφίας του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2021 υπό συνθήκες καραντίνας. Διαθέτουμε εξοπλισμό ηλιακής παρατήρησης και φωτογράφισης (ha-cak-white light), πλανητικής παρατήρησης ( maksutov), ισημερινή στήριξη και τηλεσκόπια κατοπτρικα και διοπτρικά για παρατήρηση και φωτογράφιση βαθέος ουρανού. Οι μέχρι τώρα συναντήσεις και παρατηρήσεις ήταν κυρίως διαδικτυακές. Το υλικό διανέμεται στα μέλη της ομάδας μέσω Google drive, ακολουθεί επεξεργασία και διαμοιρασμός των αποτελεσμάτων. Η ομάδα συντονίζεται από τρεις διδάσκοντες και συμμετέχουν 12 μαθητές οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν την Α λυκείου. Στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουμε να αναρτούμε εικόνες καθώς και νέα από τις δραστηριότητες μας. 

 

  • Μου αρέσει 6
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθατε και εδώ!

Συγχαρητήρια που ασχολείστε με την ευγενή ενασχόληση της ερασιτεχνικής αστρονομίας τόσο νέοι!!

Πολλά ωφέλη θα δείτε απο αυτή τη δραστηριότητα στη διάρκεια της ζωής σας!

Θα θέλατε να μας πείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον των τηλεσκοπίων σας,να δούμε τις δυνατότητες των "εργαλείων" παρατήρησης που έχετε;

Παρατηρείτε απο το προαύλιο του σχολείου σας ή βγαίνετε σε σκοτεινότερο και καλύτερο ατμοσφαιρικά ουρανό;

Καλές παρατηρήσεις και εύχομαι να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας για πάντα! 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Ο εξοπλισμός μας είναι το άθροισμα του εξοπλισμού των καθηγητών-συντονιστών ο οποίος έχει διατεθεί προς χρήση από την ομάδα. Αυτός αποτελείται από τηλεσκόπιο ha single etalon Lunt 50/350,   skywatcher mak-Cas 150/1800, skywatcher dobsonian 200/100, skywatcher 102/500 achromatic με ts optics herschel και φίλτρα solar continuum και k line. Φωτογραφίζουμε με heq 5, ts optics photo line 65/420, skywatcher 150/750 με μειωτη 0.73 zwo asi 1600mm με πλήρες σετ narrowband astronomik 6 nm. 

Η δουλειά μας ξεκινάει από το εργαστήριο πληροφορικής στο σχολείο. Εκεί έχουμε κατεβάσει προγράμματα κι έχουμε εκμεταλλευτει ευκαιρίες να εξοικειωθούμε. Δουλεύουμε το autostakkert, deepskystacker και το gimp. Όλοι επίσης έχουμε αυτά τα προγράμματα στους κατ οίκον υπολογιστές μας. 

Κατά τη διάρκεια εκδρομών έχουμε κάνει ηλιακή παρατήρηση και φωτογράφιση. Πριν από αυτές, προηγήθηκαν εισηγήσεις και παρουσιάσεις από τους συντονιστές της ομάδας. 

Νυκτερινες παρατηρήσεις εχουν γίνει μόνο σεληνιακές-πλανητικές και μόνο διαδικτυακά. Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν με εισηγήσεις από 2 συντονιστές ενώ ο άλλος έστηνε τον εξοπλισμό. Όλοι ήμασταν στο Skype. Όταν ο στόχος ήρθε στην οθόνη, έγινε διαμοιρασμός της οθόνης κι ακολούθησε η παρατήρηση και φωτογράφιση επί της οθόνης. Ο λόγος επιλογής αυτής της τακτικής ήταν η δυσκολία μετακινήσεων των μαθητών κι η ανάγκη αποφυγής συνάθροισης. Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά θα οργανώσουμε δια ζώσης παρατηρήσεις. 

Τέλος, κάνουμε διαμοιρασμό υλικού που αποκτά κάθε συντονιστής από μόνος του. Η ομάδα διαθέτει χώρο 100gb στο Google drive. Όταν αποκτηθεί υλικό ο συντονιστής ενημερώνει την ομάδα στο viber ( έχουμε ομάδα κι εκεί) να ελέγξουν τα mail που έχουν δημιουργήσει ειδικά για τις ανάγκες της αστροομάδας. Από εκεί παραλαμβανουν όλοι το υλικό και μετά από 5-7 ημέρες αποστέλλουν στους συντονιστές τις τελικές εικόνες. Απορίες ή προβλήματα που εγείρονται, επιλυονται στο σχολείο ή διαδικτυακά. 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία!Έχετε αξιόλογο εξοπλισμό,και είστε οργανωμένη αστροομάδα!

Είναι παρήγορο σε εποχές όπου η Παιδεία κατάντησε εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων σε καθαρά εφαρμοσμένους τομείς υλιστικού χαρακτήρα...να ασχολείστε με την Αστρονομία και όχι μόνο με τη ρομποτική.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι και οι καθηγητές σας που σας ενέπνευσαν την ενασχόληση και διέθεσαν και εξοπλισμό!

Εύχομαι τουλάχιστον κάποιες νύχτες με καλό καιρό,και εφ'όσον το επιτρέψει και η κατάσταση με την πανδημία,να δοθεί η δυνατότητα να κάνετε και παρατηρήσεις εκ του φυσικού,να νιώσετε την έκσταση της επαφής προσωπικά-με τα μάτια σας-με το αστρικό φως και το μεγαλείο του έναστρου ουρανού και όχι μόνο απο οθόνες!

Και αν αυτό δεν είναι εφικτό,να συνεχίσετε και μετά το σχολείο και για πολλά πολλά χρόνια,είτε σαν ομάδα είτε και μόνοι σας,την ερασιτεχνική αστρονομία!

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι όλη αυτή η προσπάθεια που εύχομαι ολόψυχα να συνεχιστεί και να  βρει μιμητές και σε άλλα σχολεία!

Καθαρούς ουρανούς λοιπόν,καλές παρατηρήσεις και να κοιτάτε πάντα ψηλά (με όλες τις έννοιες)!

Φιλικά και εγκάρδια-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο σας. Σας ζηλεύω. Όταν ήμουν εγώ 1η Λυκείου και έπρεπε να διαλέξω μάθημα επιλογής διάλεξα αστροφυσική αλλά επειδή από όλη την 1η Λυκείου ήμασταν μόνο δύο παιδιά δεν έγινε τάξη. Κρίμα που σε όλο το Γυμνάσιο και λύκειο δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο αστρονομίας.

Το επεξεργάστηκε ο TUPAC_RIP
Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης