Jump to content

ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

θα ήθελα τη βοήθεια σας καθώς θέλω να κάνω δώρο στον άντρα μου ένα τηλεσκόπιο. Ειλικρινά δεν έχω γνώση του αντικειμένου, έχω ξεκινήσει και ψάχνω διάφορα στοιχεία αλλά δεν μπορώ να καταλήξω κάπου όπου θα είμαι σίγουρή ότι θα είναι μια καλή πρώτη και οικονομική αγορά.

Το SKYWATCHER MERCURY 707 - 70/700 AZ2 δεν είναι καλή επιλογή; Γενικά να έχετε υπόψη ότι το budget μου πάει μέχρι τα 300€. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τηλεσκόπια

https://www.planitario.gr/gr/starquest-70r.html

https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-truss-130mm-heritage.html

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1065-358-bresser-n-1501200-dobson-messier-6-.html#/28--dobson/32-_-/35-_-901_1200_mm/47--101_150_mm/55--15_25_kg

Με το 2ο  και το 3ο  θα δει περισσότερα και θα το ευχαριστηθει περισσότερο. Το 1ο είναι επίσης ωραίο και είναι πιο αναγνωρίσιμο σαν είδος τηλεσκοπίου. Επίσης το 1ο κάνει και για επίγεια παρατήρηση.

Αν ο σύζυγός σας δεν έχει εμβαθύνει στην αστρονομία , καλύτερα να του πάρετε ένα ζευγάρι κιάλια κι ένα βιβλίο.

κιάλια

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/219--meade-15x70-astro.html

https://www.planitario.gr/gr/skymaster-15ch70.html

βιβλίο

https://www.planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html

  • Μου αρέσει 1
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες ΑΡΙΑΝΑ.

Σίγουρα μέσα από αυτή την κοινότητα θα λάβεις την δέουσα καθοδήγηση' να έχεις όμως υπόψιν σου, ότι το ποσό που διαθέτεις δεν θα σου προσφέρει κάτι αρκετά ποιοτικό.

Υ.Γ Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα θέσει σε προγενέστερο χρόνο.

 

 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες Αριάνα στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Βέβαια το ποσό που διαθέτεις είναι μικρό,όμως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να βρείς κάτι επαρκώς ποιοτικό για απλή παρατήρηση,έστω και αν έχει σχετικά μικρή διάμετρο!

Σημαντικό ρόλο παίζει η διάμετρος του κατόπτρου στα κατοπτρικά ή αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά,διότι με μεγαλύτερη διάμετρο βλέπεις περισσότερα και πιο αμυδρά αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες.Ακόμα μπορείς να ανεβάσεις και μεγέθυνση αν στο επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Οπότε διάμετροι 70mm,όπως έχουν τηλεσκόπια τύπου 70/700 (το 700mm είναι η εστιακή απόσταση ή εστιακό μήκος),είναι πολύ μικρές για αξιόλογη αστρονομική παρατήρηση και χρησιμοποιούνται περισσότερο για επίγεια παρατήρηση.

Η καλύτερη πρόταση στα χρήματα που διαθέτεις είναι στις αγγελίες αυτή την περίοδο,ένα μεταχειρισμένο μεν αλλά ποιοτικό τηλεσκόπιο,το ORION Skyquest XT6:

 

Πολλά μεταχειρισμένα τηλεσκόπια που πωλούνται εδώ είναι σε πολύ καλή κατάσταση,και συμφέρει η αγορά τους έναντι των καινούργιων.Συνοδεύονται και με φακούς που θα πρέπει να αγοραστούν έτσι και αλλιώς.Τα καινούργια συνοδεύονται απο 1-2 φακούς συνήθως όχι καλούς...

Με την αγορά λοιπόν ενός τηλεσκοπίου,θα πρέπει να αγοραστούν και προσοφθάλμιοι φακοί,ώστε να δώσουν ποικιλία μεγεθύνσεων,οπότε θα πρέπει να συνυπολογισθεί και αυτό το κόστος.

Αν επιμένεις όμως σε καινούργιο,το οποίο θα κοστίσει αρκετά πιο πάνω σε σχέση με τη διάμετρό του,τότε έχεις τις λίγες επιλογές που προτάθηκαν πιο πάνω.

-Το 5" (ιντσών) SW Heritage130/650,είναι μια πολύ καλή επιλογή,όμως βλέπω οτι είναι εξαντλημένο αυτή την περίοδο.Θα πρέπει να καλυφθεί ο κενός χώρος γύρω του με φωτοχιτώνιο,δηλ.ένα μαύρο ύφασμα ανθεκτικό στην υγρασία,ώστε να προστατεύσει τα κάτοπτρα απο την σκόνη που θα εισέλθει γρήγορα μέσα,όπως επίσης και απο το φως που ενδεχομένως υπάρχει γύρω,εκτός αν παρατηρείτε σε σκοτεινό ουρανό.

-Πιο καλή λύση είναι τα τηλεσκόπια 6" (=150mm) όπως το Orion 150/1200 που προανέφερα και μετά το Bresser 150/1200 που αναφέρθηκε πιο πάνω,κοντά στα χρήματα που διαθέτεις.

-Υπάρχει και το εξαιρετικό SW Dob 6",150/1200 το οποίο καινούργιο είναι ακριβότερο:

https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-6.html

Τα κατοπτρικά τηλεσκόπια προσφέρουν μεγαλύτερες διαμέτρους σε σχέση με τα διοπτρικά για την ίδια τιμή.Χρειάζονται ευθυγράμμιση των οπτικών τους,μια διαδικασία σχετικά εύκολη,που με κατανόηση και εξάσκηση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Το θέμα βέβαια είναι αν ο άντρας σου θέλει να ασχοληθεί με την ερασιτεχνική αστρονομία ή απλώς να βλέπει περιστασιακά λίγα αντικείμενα...

Αυτό θα καθορίσει και το είδος του οπτικού μέσου που θα χρησιμοποιηθεί.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης