Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Έχω το skywatcher 130/900 κατοπτρικό. Σκέφτομαι να αγοράσω διοπτρικό και να στραφω στην αστροφωτογραφηση συνεχίζοντας βέβαια και την παρατήρηση. Έχω ψάξει αρκετά αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει σε κάποιο διοπτρικό. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο ούτε να καταλήξω σε κάποιο. Για παράδειγμα το skywatcher evostar 80/600 APO είναι αρκετό; Επίσης εντόπισα και το SVBONY SV503 το οποίο είναι 102 ED. Αν μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει ανάμεσα σε κάποια τηλεσκόπια θα το εκτιμούσα 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ένας από τους βασικούς λόγους διαφοράς στην τιμή που παρατηρώ είναι ο τύπος του γυαλιού. 

Το Sky-Watcher χρησιμοποιεί FPL-53 

IMG_20220809_203422.thumb.jpg.3257e1c99c9e94c94393fd5f15c5d018.jpg

Το Svbony χρησιμοποιεί FPL-51 

IMG_20220809_203356.thumb.jpg.58ad1c5efef03fd25daf347f967ee621.jpg

Γενικά για τα δύο είδη γυαλιών ισχύει το παρακάτω :

IMG_20220809_203612.thumb.jpg.c286ceeac23da17154ecdf5f00210ec9.jpg

Το SW έχει εστιακό λόγο f/7.5 ενώ το Svbony f/7 οπότε σε υψηλές μεγεθύνσεις ίσως παρατηρήσεις ελαφρώς χρωματικό σφάλμα και λόγω της κατώτερης κατηγορίας γυαλιού αλλά και του μικρότερου εστιακού λόγου. Πάντως ακόμη και να υπάρχει, θα είναι θεωρητικά ανεπαίσθητο σε σχέση με ένα αχρωματικό ίδιων χαρακτηριστικών στην ίδια μεγέθυνση. Καλύτερα όμως να σου πει κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει. 

Σίγουρα το Svbony υπερτερεί σε διάμετρο αλλά δε ξέρω την γενικότερη ποιότητα κατασκευής του (εστιαστής, φινίρισμα κτλ). Το SW 80ED από την άλλη είναι δοκιμασμένη σταθερή αξία, πέτρα να σηκώσεις που λέει ο λόγος θα βρεις ένα, το έχουν πολλοί και παίζει συχνά και στις αγγελίες. Μικρό για αμυδρά DSO, αλλά ξυράφι για μεγάλα αστρικά πεδία, ανοικτά σμήνη και πλανητική μέχρι τη μεγέθυνση που επιτρέπει (για παρατήρηση όλα αυτά, αστροφωτογραφία δε ξέρω).

*Πηγή εικόνων 

http://www.ianmorison.com/everything-about-refractors-part-1-their-objective-lenses/

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ πολύ για την απόκριση. Δεν κατάλαβα αυτό με την εστιακή απόσταση. Εννοείς ότι αν έχεις καλύτερη ποιότητα οπτικών μπορείς να έχεις μεγαλύτερη οπτική απόσταση;

Δημοσιεύτηκε
5 hours ago, Mike1988 said:

Σε ευχαριστώ πολύ για την απόκριση. Δεν κατάλαβα αυτό με την εστιακή απόσταση. Εννοείς ότι αν έχεις καλύτερη ποιότητα οπτικών μπορείς να έχεις μεγαλύτερη οπτική απόσταση;

Όχι δεν έχει καμία σχέση. Ο εστιακός λόγος υπολογίζεται με τη διαίρεση (εστιακό μήκος) / (διάμετρο). Όσο μεγαλύτερο εστιακό μήκος έχεις ο λόγος αυξάνει για δεδομένη διάμετρο. Το χρωματικό σφάλμα τείνει να μειώνεται όσο αυξάνει το εστιακό μήκος και αυτό ισχύει κυρίως για τα αχρωματικά διοπτρικά.

Τα Semi-APO όπως τα δύο παραπάνω τηλεσκόπια δεν έχουν ή αν έχουν το χρωματικό σφάλμα θα είναι ελάχιστο και αυτό οφείλεται στη χρήση του γυαλιού ED. Απλώς στα γυαλιά ED υπάρχουν κατηγορίες "ποιότητας", όπως τις δύο παραπάνω. Τα ονομάζουν Semi-APO (ημι-αποχρωματικά) γιατί είναι διπλέτες έχουν δύο οπτικά στοιχεία στον αντικειμενικό φακό τους, ενώ υπάρχουν και τα καθαρά αποχρωματικά με τρία οπτικά στοιχεία. Πάντως το γυαλί FPL-53 ήταν μια επανάσταση που έκανε προσιτή την αποχρωματική συμπεριφορά ακόμη και με τις "φτηνότερες" διπλέτες. 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ορίστε και μια σύγκριση του Svbony (ημιαποχρωματικό) με το 120/600 της Sky-Watcher (αχρωματικό) για να καταλάβεις τι είναι το χρωματικό σφάλμα. Όπως βλέπεις ακόμη και με το γυαλί FPL-51 το Svbony δεν έχει εμφανές χρωματικό σφάλμα.

post-378818-0-85807600-1629463934.thumb.jpg.f40803bc1951f56d364e5307e5bbecd0.jpg

https://www.cloudynights.com/topic/784873-svbony-sv503-102ed-f7-ed-refractor/

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Με βοήθησε πολύ η απάντηση σου. Όπως φαίνεται το SVBONY δεν έχει κάτι να ζηλέψει επί της ουσίας από το skywatcher. Άλλωστε δεν θέλω κάτι εξεζητημένο αλλά να κάνω μια αρχή στην αστροφωτογραφηση και να μη δώσω και μια περιουσία 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης