Jump to content

vagkaf

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    514
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    10

Όλα αναρτήθηκαν από vagkaf

  1. Υπάρχουν φίλτρα για παρατήρηση πολλά και διαφορετικά για κάθε σκοπό.... αλλά όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές το καλύτερο φίλτρο είναι βενζίνη στο αυτοκίνητο και παρατήρηση όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα φώτα των πόλεων.
  2. Ευχαριστούμε Κώστα. Έψαχνα κατά καιρούς εμπειρίες για παρατήρηση στη πόλη και δεν είχε πάρει το μάτι μου ότι υπήρχε μέχρι και οδηγός. Όντως καλογραμμένος με μεράκι.
  3. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Κάποιοι γράφουν ότι ο σωλήνας είναι όσο κοντός όσο φαίνεται και ότι πιθανόν ο εστιακος λόγος θα είναι μπορεί και κοντά στο 3. Άρα θα χρειάζεται ένας πολύ καλός διορθωτής κομης.
  4. Καλησπέρα Μια επίσης καλή επιλογή όπως έκανα εγώ σε μεταχειρισμένο είναι το αποχρωματικό δύο στοιχείων Sky Watcher 80ED. Κυκλοφορεί αρκετές φορές στις αγγελίες σε ένα εύρος τιμής 350-470 ευρώ. Αυτό το τηλεσκόπιο σε συνδιασμό με μια βάση όπως η vfm για την τιμή της Vixen Porta II (έχει 250 ευρώ αυτή την περίοδο καινούργια στο astroshop από ο,τι είδα) είναι τέλειος συνδιασμός για παρατήρηση Σελήνης, πλανητών, μεγάλα πεδία και κάποια φωτεινά DSO αλλά και επίγεια παρατήρηση λόγω της αλταζιμουθιακης στήριξης. Όλο το σύνολο δηλαδή μπορεί να βρεθει στα 500-700 ευρώ. Και δεν απαιτεί συντήρηση/ευθυγράμμιση. Το τηλεσκόπιο εχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ιδανικό μήκος για μεταφορά και αξιόπιστο εστιαστή. Βράχος είναι και η κεφαλή στήριξης της Porta. Βάζω πάνω προσοφθάλμια του κιλού+ άνετα. Ούτε ο εστίασης κρεμάει, ούτε το τηλεσκόπιο μετακινείται σε ύψος λόγω του κοντού σωλήνα. Οπότε φαντάζεστε και με μικρά πόσο αξιόπιστο σύνολο είναι. Ο τρίποδας ίσως είναι το μόνο αρνητικό αλλά είναι κάτι που αλλάζει χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά του.
  5. vagkaf

    Σελήνη και Πλειάδες κοντά

    16/02/2024
  6. vagkaf

    Σελήνη και Πλειάδες κοντά

    16/02/2024
  7. vagkaf

    πλειαδες -σεληνη

    Το θέαμα αυτή τη στιγμή είναι εντυπωσιακό. Προτείνω ανεπιφύλακτα να βγείτε με τηλεσκόπιο.
  8. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Το έχει πάρει το μάτι μου σε μεγαλύτερη διάμετρο όμως το Stargate. Έχει ενδιαφέρον να δούμε.. Γύρω στα 4100 ευρώ παίζει το αντίστοιχο flextube. Άρα 4,5k θα έχει λογικά και πάνω.
  9. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Μιας και προσχώρησε η συζήτηση ορίστε και μερικά tips στο pdf. Αυτό με τα βελάκια πολύ σημαντικό επίσης. Οποιοδήποτε click noise και κίνηση σε καρέ οφείλεται εκεί. Πρέπει πάντα να τελειώνει το κεντραρισμα με up and right όχι μόνο στο collimation αλλά και σε χειροκίνητη εύρεση αντικειμένου. Tips for improving alignment accuracy.pdf
  10. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Εδώ να προσθέσω ότι πρέπει να βρίσκεται και σε επίπεδη επιφάνεια για ακρίβεια στο goto. Έχω φτιαξει μια βάση/σανίδα με κόντρα πλακέ και τρία ποδαράκια ρυθμιζόμενα σε ύψος. Με αλφάδι τα ρυθμίζω να είναι επίπεδη η σανίδα και μετά βάζω πάνω τη βάση του τηλεσκοπίου. Έτσι και υπάρχει ακρίβεια στο goto, και η βάση δεν ακουμπά / φθείρεται από το έδαφος.
  11. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Όντως οι κινήσεις με το χειριστήριο είναι τέλειες σε σημείο που στην πιο αργή ταχύτητα να μην καταλαβαίνεις αν κουνιέται. Και η κίνηση είναι άκρως ομαλή. Και εγώ με το χέρι ποτέ δε το χρησιμοποιώ δεν έχει νόημα δεν γίνεται να επιτευχθεί τέτοια κίνηση που προσφέρει το χειριστήριο. Είναι και διαφορετικές βάσεις από τις χειροκίνητες εκείνες νομίζω έχουν πιο "βουτυρενια" κίνηση από ότι τα γρανάζια του goto με το χέρι. Όσο για το κέντρισμα όλα είναι θέμα καλής αρχικής ευθυγράμμισης με τα αστέρια. Πρέπει χρησιμοποιηθεί το προσοφθάλμιο μεγαλύτερης μεγέθυνσης που υπάρχει στα επιλεγμένα άστρα και να μπουν ακριβώς στο κέντρο. Με μικρή μεγέθυνση ακόμη και φαινομενικά στο κέντρο να είναι αν μπει το μέγιστης μεγέθυνσης προσοφθαλμίο είναι εκτός. Για αυτό για ακριβέστερη ρύθμιση απαιτείται όσο το δυνατόν μικρότερης εστιακής προσοφθαλμίο. Μετά λειτουργεί τέλεια. Αλλά και πρόχειρα να γίνει και να πέφτει λίγο εκτός όταν βρει το στόχο μειώνει το χειριστήριο αυτόματα την ταχύτητα, το κεντραρεις/βρίσκεις, και μετά ακολουθεί μια χαρά το στόχο. Εύχρηστη είναι και η σκέτη λειτουργία τρακινγκ χωρίς goto που δεν απαιτει ευθυγράμμιση, απλά ανοίγοντας το πρέπει να είναι στραμμένο στο βορρά και απλά ακολουθεί μετά ο,τι αντικείμενο βάζεις χειροκίνητα. Πολλές φορές το κάνω χονδρικά στο περίπου χωρίς πυξίδα. Και πάλι το αντικείμενο μένει πολλή ώρα στο πεδίο. Αν γίνει με πυξίδα πιο ακριβές μπορεί να μείνει και για ώρες. Η άληθεια όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα που θα λείψουν με το ES (tracking, goto, στήσιμο σε 20 δευτερόλεπτα). Θυσιάζονται αλλά θα έχετε μεγαλύτερη διάμετρο και ευκολοτερη μεταφορά
  12. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Γενικά παρόλο που το 12" GoTo έχει τη δυνατότητα freedom find δηλαδή να κουνήσεις το σωλήνα και με τα χέρια χωρίς να χάσει την ευθυγράμμιση το σύστημα GoTo, χρησιμοποιώ το χειριστήριο ακόμη και για "χειροκίνητη" εύρεση ή και παρακολούθηση. Νομίζω πως συμβάλει και στην μακροχρόνια αξιοπιστία του GoTo αν δεν παρεμβαίνω με το χέρι. Έχει πολλές ταχύτητες ρύθμισης και δεν υπάρχει τρέμουλο καθόλου. Αλλά και στο αυτόματο tracking είναι λίγες οι φορές που παρατήρησα σπασμωδική κίνηση με ταυτόχρονο clicking noise (έχει ίσως να κάνει με τη θέση κάθε φορά η την κατανομή βάρους ανάλογα το προσοφθαλμίο). Γενικά είμαι ευχαριστημένος αλλά στο βάθος του χρόνου θα φανεί πραγματικά η αξιοπιστία της βάσης GoTo. Εχω διαβάσει διάφορα θέματα που έχουν εμφανιστεί σε πολλούς και με αγχώνει η σκέψη να χαλάσει. Δεν γίνεται οικονομικά ξανά τέτοια αγορά. Επίσης δεν του έχω κάνει μέχρι στιγμής καμία αναβάθμιση του firmware. Δε ξέρω αν ειναι κακό. Απλά είμαι της άποψης όταν λειτουργεί κάτι να μη το πειράξω. Κατεβάζω βέβαια τα αρχεία που η SW αναρτα στο site και τα έχω φυλαγμένα σε φλασάκι και στο cloud μήπως και πότε χρειαστεί. @filim εσείς το έχετε κάνει αναβάθμιση ποτέ το firmware του χειριστηρίου?
  13. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Συμφωνώ με τον Κώστα η ζυγαριά γέρνει προς την αντικατάσταση σε αυτή την τιμή. Όντως η μεταφορά θα είναι ευκολότερη και από άποψη όγκου στο αυτοκίνητο αλλά και στο κουβάλημα. Το αναδιπλούμενο Dob 12 της SW στήνεται κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα. Η ευκολία αυτή όμως εξανεμίζεται από το γεγονός ότι παρόλο που τα κιλά της βάσης είναι διαχειρίσημα, είναι ιδιαίτερα ογκώδης και δεν έχει καλό πιάσιμο. Τα χερούλια είναι μακριά από το σώμα και έτσι ουσιαστικά είναι η ροπή που ασκεί στη μέση του ανθρώπινου σώματος το πρόβλημα. Η δύναμη που απαιτείται να ασκήσει η μέση είναι πολλαπλάσια από το να σήκωνε κάνεις κατακόρυφα απλά τα περίπου 20 κιλά της βάσης όπως γίνεται πανευκολα με τον σωλήνα. Παρόλα αυτά τα αρκετά κιλά του προσφέρουν ένα στιβαρό κράτημα. Ως προς αυτό δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Ούτε με ευθυγράμμιση καθώς αλλάζει κλίση το τηλεσκόπιο. Δε ξέρω στα πιο ελαφριά τηλεσκόπια αν επηρεάζει ο αέρας (έστω και εάν είναι αδύναμος) την σταθερότητα.
  14. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Σε ίδια μεγέθυνση το Taurus έχει δηλαδή καλύτερο contrast-σκοτεινο υπόβαθρο? Αυτό ίσως και να οφείλεται στα καλύτερα οπτικά του Taurus σε σχέση με το SW παρά στη διάμετρο ή αναφέρεστε στην ποσότητα των λεπτομερειών?
  15. vagkaf

    Explore scientific dob 16

    Γιατί θέλετε να το αλλάξετε ? Λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου ή έχετε πρόβλημα με το GoTo ? Έχω και εγώ το 12" GoTo δε θα μπορούσα να με φανταστώ με κάτι μεγαλύτερο για πρακτικούς λόγους. Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό κριτήριο. Βέβαια είναι άλλης σχεδίασης το ES όχι αναδιπλούμενο truss από ό,τι είδα. Ίσως να μεταφέρεται και ευκολότερα παρά τη μεγαλύτερη διάμετρο. Επίσης στο 12" μου αρέσει ο εστιακος λόγος 4,9 που είναι σχετικά πιο αργό σε σχέση με τα περισσότερα dob μεγάλης διαμέτρου και για αυτό δεν χρησιμοποιώ διορθωτή κόμης.
  16. vagkaf

    Ατσάλι ή ανθρακονήματα

    Καλημέρα σας, Δε ξέρω τι επιλογές υπάρχουν σε τηλεσκόπια, αλλά και το αλουμίνιο ίσως είναι καλή επιλογή: https://www.stellarvue.com/aluminum-vs-carbon-fiber/ Το άρθρο βέβαια αναφέρεται σε διοπτρικα. Δε ξέρω καν αν υπάρχουν αλουμινίου νευτώνεια λόγω όγκου και βάρους. Αλλά έχει ενδιαφέρον το σημείο του άρθρου Thermal Expansion/Contraction που καταρρίπτει ουσιαστικά τον ισχυρισμό ότι τηλεσκόπιο με ανθρακονήματα δε χρειάζεται επανεστιαση. Την ευθυγράμμιση όμως το πιθανότερο να την διατηρεί καλύτερα από το ατσάλι.
  17. vagkaf

    Βοήθεια

    Καλημέρα, Χρησιμοποιείτε τέτοιες επεκτάσεις εστιαστή ? Αν όχι, ίσως για αυτό να μην εστιάζουν τα προσοφθάλμια Δοκιμάστε και συνδυαστικά. Στα καινούργια τηλεσκόπια παρέχονται στην αρχική συσκευασία αλλιώς θα πρέπει να προμηθευτείτε.
  18. vagkaf

    πλειαδες -σεληνη

    Λιγότερο από μια μοίρα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 γύρω στις 23:30. Ας ελπίσουμε να έχει καλό καιρό. Προσφέρεται και για ικανοποιητική μεγέθυνση.
  19. Κατόπιν επικοινωνίας με pm που είχα με τον Κώστα - @fotodektis αποδεχόμενος το μερίδιο ευθύνης που φέρω, θέλω να εκφράσω από μέρους μου το γεγονός ότι ήμουν υπερβολικός στην απάντηση μου. Εξέλαβα το μήνυμα ως προς πρόσωπο και όχι το προσοφθάλμιο. Δεν είχα κακές προθέσεις εξ αρχής, ούτε ο Κώστας. Εξάλλου έχει μεγαλύτερη εμπειρία και σίγουρα ξέρει περισσότερα για τον Τ6 που δεν ξέρω εγώ καθώς δεν το κατέχω, μόνο ο,τι έχω διαβάσει. Τα τέσσερα χρόνια που είμαι εγγεγραμμένος εδώ ειλικρινά είναι ένα από τα πρόσωπα-προφίλ που εκτιμώ (δεν γνωριζόμαστε προσωπικά). Διότι πάντα έχει την υπομονή και μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του αναλυτικά και εμπεριστατωμένα σε νεοεισερχόμενους και μη. Εξέλαβε δε, το προσωπικό μήνυμα που του έστειλα θετικά, χωρίς ίχνος κακίας. Δε θα ήθελα να μείνει μια αρνητική εικόνα και από μέρους μου τουλάχιστον το συμβάν είναι σαν να μην έγινε. Διαφωνίες πάντα θα υπάρχουν και όταν δε ξεφεύγει το πράγμα προκύπτουν και θετικά συμπεράσματα.
  20. Περί πεδίου χρησιμοποιώ μόνο τέτοια προσοφθάλμια με μεγαλο eye relief ή/και μεγάλο AFOV. Ανέχομαι σφιχτό eye relief μόνο σε ορθοσκοπικο λόγω λίγων οπτικών στοιχείων και μικρού πεδίου ή σε 100° προσοφθάλμια με πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο λόγω οπτικής διάταξης των στοιχείων και του άνω οπτικού στοιχείου που έχει εσοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως οι Τ6 είναι κατώτερης ποιότητας αλλά προσωπική επιλογή. Στην περιοχή 70° με 82° θέλω μεγάλο eye relief διότι είναι εφικτό και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι φακοί (Pentax, Morpheus, Delos, Nagler T4) με άνω οπτικό στοιχείο σαν ορθανοιχτο παράθυρο. Ειδική κατηγορία οι ανεπανάληπτοι ES 92° αλλά υπάρχουν δυστυχώς μόνο σε δύο εστιακές. Στα δύο τελευταία T4 και 92° προσοφθάλμια είναι πιο εύκολο με μικρές κινήσεις του ματιού να γίνει λήψη και του υπόλοιπου πεδίου πέρα των 70 μοιρών λόγω του εξωτερικού οπτικού στοιχείου και eye relief χωρίς να στραφεί το κεφάλι. Στο thread που έχω παραθέσει πιο πάνω και είχε γίνει παλαιότερα "είμαι ο μόνος που δε γουστάρει...) ο kkokkolis κάνει μια ωραία εξήγηση του πως λειτουργεί και τι αντιλαμβάνεται το μάτι. Ουδέποτε υποτίμησα τη χρήση προσοφθαλμίων με μεγάλο AFOV, το αντίθετο μάλιστα χρησιμοποιώ 90% τέτοια.
  21. Τελείως διαφορετικοί προσοφθάλμιοι και ο ES και ο TV από τον Pentax ως προς το AFOV και το eye relief. Ο TV T6 έχει σταματήσει νομίζω να παράγεται πλέον, όπως σταμάτησαν και άλλοι εξαιρετικοί φακοί όπως ο Nagler 12mm T4, Nagler 17mm T4, Nagler 26mm T4 που έχουν και μεγαλύτερο eye relief από τους Τ6. Αντικαταστάθηκαν μάλλον από από τους αντίστοιχους Delos. 170 ευρώ έχει ο ES και 360 ευρώ ο Pentax XW και αν τύχει από το εξωτερικό (Αμερική ή Ιαπωνία) η συγκυρία ακόμη και 270 ευρώ (πολλές φορές και μεταχειρισμένος γύρω στα 250 ευρώ). Η διαφορά τιμης δεν είναι το χάος όπως την περίπτωση του Nagler 31mm. Και μιλάω σαν κάτοχος ως επί το πλείστον προσοφθαλμίων ES
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης