Ioannis7 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα σας, Πρόσφατα μου χάρισαν ένα τηλεσκόπιο Celestron Astromaster 70AZ το οποίο σκονιζόταν σε μια αποθήκη. Δεν θα ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο καθώς έχω διαβάσει και γνωρίζω ήδη. Επίσης και από την προσωπική μου εμπειρία με αυτό το τηλεσκόπιο έχω καταλάβει τις αδυναμίες του και κυρίως τις αδυναμίες του τρίποδου. Ήδη προσπαθώ να μαζέψω χρήματα ώστε να πάρω κάτι πραγματικά καλό όμως προς το παρόν και μάλλον για 1 χρόνο ακόμα θα πορευτώ με αυτό και τα κιάλια που έχω (Nikon Aculon A211 16x50). Η ερώτηση που θα ήθελα τη βοήθειά σας είναι αν με λίγα χρήματα (<50 ευρώ) θα μπορούσα να βελτιώσω λίγο την θέαση με το τηλεσκόπιο. Ίσως κάποιο προσοφθάλμιο; Ίσως κάποιο στόχαστρο; (γιατί με το συγκεκριμένο δεν μπορείς να στοχεύσεις ούτε ελέφαντα στα 10 μέτρα) Σας ευχαριστώ, Γιάννης Το επεξεργάστηκε Νοέμβριος 1, 2022 ο Ioannis7 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
fotodektis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 Φίλε Γιάννη καλησπέρα! Για τον ερευνητή σου που είναι red dot finder,που σε δυσκολεύει και δεν μπορείς να στοχεύσεις,νομίζω ότι φταίει η ευθυγράμμισή του με το τηλεσκόπιο,εφ'όσον φαίνεται η κόκκινη κουκίδα,δηλ.ο ερευνητής λειτουργεί.Πρέπει να ελέγξεις και να διορθώσεις την ευθυγράμμιση: Στόχευσε έναν μακρινό επίγειο στόχο με το τηλεσκόπιο,χρησιμοποιώντας τον φακό με την μικρότερη μεγέθυνση,δηλ.τον 20mm,φέρε τον στόχο στο κέντρο του οπτικού πεδίου του προσοφθάλμιου,και δες αν ο στόχος φαίνεται και στον ερευνητή.Με τις βίδες ρύθμισης φέρε τον στόχο στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ερευνητή,ακριβώς πάνω στην κόκκινη κουκκίδα.Σημαντικό είναι το τηλεσκόπιο να είναι ακίνητο,δηλ.ο στόχος να μην μετακινείται ούτε στο ελάχιστο μέσα στο πεδίο του προσοφθάλμιου! Επανέλαβε την διαδικασία με τον φακό που δίνει την μεγαλύτερη μεγέθυνση,δηλ.τον 10mm. Θα πρέπει να βλέπεις τον στόχο ταυτόχρονα τόσο στο κέντρο του οπτικού πεδίου του προσοφθάλμιου,όσο και στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ερευνητή,δηλ.ακριβώς πάνω στην κόκκινη κουκίδα. Ένας τελικός έλεγχος και διόρθωση θα πρέπει να γίνει και στον Πολικό Αστέρα που είναι πρακτικά ακίνητος. Αν ο ερευνητής σου λειτουργεί σωστά,δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις νέο ερευνητή για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Δεν αξίζει να δώσεις χρήματα,κρατά τα για φακούς! Για αγορά νέου προσοφθάλμιου θα πρέπει να ελέγξεις αν βλέπεις καθαρό είδωλο σε Σεληνη,πλανήτες με τον ήδη υπάρχοντα 10mm. Θα πρέπει να κάνεις αρκετούς ελέγχους,σε διαφορετικές μέρες διότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing),παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευκρίνεια της εικόνας! Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]] Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
fotodektis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2022 Επίσης έχεις κάποια προτίμηση στα αντικείμενα που παρατηρείς?Δηλ.προτιμας πιο πολύ πλανήτες και Σελήνη ή σε ενδιαφέρει και το βαθύ διάστημα? Αυτό θα καθορίσει και την εστιακή του προσοφθάλμιου που θέλεις να αγοράσεις. Επίσης από ποια περιοχή παρατηρείς?Έχει φωτορύπανση μεγάλη?Η ατμόσφαιρα σου παρέχει κάποιες καλές συνθήκες παρατήρησης,ή έχει συνήθως κακές συνθήκες? Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]] Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα