Jump to content

Αγορά Τηλεσκόπιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα στην ομάδα νέο μέλος εδώ είμαι σε αναζήτηση τηλεσκοπίου έχω διαβάσει τα αντίστοιχα thread που έχουν ανοιχτει απλώς για επιβεβαίωση θέλω να ρωτήσω. 

Για αρχάριους χωρίς εμπειρία ποιο τηλεσκόπιο προτείνεται για αγορά;

Εχω βρει το Skywatcher DOBSONIAN TRUSS 130mm Heritage Flextube που προτείνεται αλλά υπάρχει και το αντίστοιχο DOBSONIAN TRUSS 150mm Heritage και το DOBSONIAN 6″ SKYLINER 150 CLASSIC κοιτάω και για καινούργια και για μεταχειρισμένα μέχρι 400€. Έχετε κάποιο άλλο να προτείνεται σε αυτά τα τρία υπάρχουν τεράστιες διαφορές?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω με τα Dobsonian είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Ώς κάτοχος ενός Truss 150mm ιδού μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή:

1. Aν οι παρατηρήσεις γίνονται κυρίως από το σπίτι (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος) και έχεις χώρο για το Classic (π.χ. αποθήκη κοντά στο σημείο παρατήρησης), πάρε το Skyliner 150mm Classic. Αν δεν έχεις αποθηκευτικό χώρο κοντά στο σημείο παρατήρησης και δεν θέλεις να ανεβοκατεβάζεις 17 κιλά κάθε τρεις και λίγο, πάρε το Truss που μεταφέρεται εύκολα και το οποίο κλειστό πιάνει ελάχιστο χώρο.

2. Αν για τις παρατηρήσεις σου θα μεταφέρεις το τηλεσκόπιο με το αυτοκίνητο, πάρε το Skyliner 150mm Classic (θα βάλεις τον σωλήνα στο πίσω κάθισμα και την βάση στο πορτ μπαγκάζ). Αν θέλεις να παίρνεις το τηλεσκόπιο στις διακοπές μαζί με βαλίτσες, οικογένεια κτλ, πάρε το Truss (τσέκαρε τις διαστάσεις και βεβαιώσου ότι χωράει στο αυτοκίνητό σου).

Εν ολίγοις: το Skyliner 150mm Classic υπερτερεί σε απόδοση, το Truss 150mm είναι μια χρυσή τομή ανάμεσα σε φορητότητα και απόδοση, και το Truss 130mm υπερτερεί σε φορητότητα. Η βασική λοιπόν ερώτηση είναι από που και πόσο συχνά θα παρατηρείς και τι σημαίνει αυτό από πρακτικής άποψης (βάλε-βγάλε, στήσε-ξεστήσε κτλ).

Για το Truss θα χρειαστεί να φτιάξεις και ένα φωτοχιτώνιο (αν θέλεις μπορώ να σου στείλω το πατρόν για το 150mm καθώς και οδηγίες για το πως να βελτιώσεις τον εστιατή). Επίσης, ασχέτως επιλογής τηλεσκοπίου και εφόσων σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση (πχ Δίας, Κρόνος, Άρης) καθώς και η Σελήνη, πολύ πιθανόν να θελήσεις να αποκτήσεις και έναν φακό Βarlow 2x (ώστε να δεις λεπτομέρειες τύπου Cassini Division, Great Red Spot, κρατήρες και όρη Σελήνης), οπότε υπολόγισέ το στο budget.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω για την απαντηση σας.
Εκτος αυτον εχει καποιο αλλο να προτεινετε εγω βρηκα και τα BRESSER Messier 5" Dobson, BRESSER Messier 6" Dobson που ειναι και αυτα στυλ Dobsonian. τα γνωριζετε αυτα αξιζουν.
κατι αλλο πανω σε τριποδο υπαρχει καποια επιλογη? για παραδειγμα Bresser Reflector 130/650 EQ3
βασικα δε ξερω τι ειναι προτιμοτερο διοπτρικα ή κατοπτρικα

το φωτοχιτωνιο μπορω να το βρω σε καποιο μαγαζι γιατι εχω ψαξει δε εχω βρει κατι 

 

Το επεξεργάστηκε ο charalampos_rub
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ενδεδειγμένη (και πολλαπλώς δοκιμασμένη) all around λύση για τα λεφτά που θέλεις να δώσεις είναι κατοπτρικό τηλεσκόπιο σε βάση Dobsonian (συνδυασμός ευκολίας χειρισμού, οπτικής απόδοσης και κόστους). Για τα Bresser δεν γνωρίζω οπότε δεν έχω άποψη. Σχετικά με το φωτοχιτώνιο: δεν υπάρχει έτοιμο στην αγορά, πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου.

Κάτι σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω πριν: για τα Truss 130mm και 150mm θα χρειαστείς και κάποιο τραπεζάκι για να τα τοποθετήσεις πάνω του ώστε να παρατηρείς όρθιος. Βέβαια μπορείς και να τα έχεις στο έδαφος/πάτωμα και να είσαι καθιστός σε χαμηλό σκαμπό. Εγώ το δικό μου το λειτουργώ και με τους δύο τρόπους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Για το classic φαντάζομαι πως ισχύει κάτι αντίστοιχο αναλόγως της γωνίας θέασης και το ύψος του παρατηρητή.

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το bresser 5", άστο δεν έχει καλή αράχνη κ εστιαστη. Από το 6" κ πάνω είναι λίγο καλύτερα από SW (σε εστιαστή κ κίνηση στο ύψος). Οπτικά GSO.

Δες και τα GSO dobsonian, πολύ καλή σχέση τιμής / απόδοσης.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως αυτά τα δύο: 

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-n-152-1200/p,50124

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-n-203-1200/p,48730

είναι στην καλύτερη τιμή που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή σε καινούρια. Ιδιαίτερα το οκταιντσο. 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω για τις απαντησεις σας ωραια τα OMEGON και τα GSO αλλα μαλλον τεινω στο να ειναι και λιγο φορητο ειναι λιγο τερατα αυτα.
οποτε αν υπαρχει κατι καλυτερο απο SW 130mm & 150mm οπως και τα Bresser 5'' ειπατε οχι οποτε μαλλον μονο το 6''
βρηκα το 130mm μεταχειρισμενο βεβαια σε πολυ καλη τιμη νομιζω και μαλλον προσανατολιζομαι για εκει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω το πενταιντσο bresser, όχι όμως dobsonian, το έχω με μια παλιά ισημερινή 3-2. Είναι πολύ ικανό, ο ερευνητής του δε μου άρεσε καθόλου και του έβαλα τον παναλαφρο rigel quickfinder που τον είχα βρει μεταχειρισμένο. Φυσικά με ένα πενταιντσο θα δεις λιγότερες λεπτομέρειες σε σχέση με ένα τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη διάμετρο, αλλά πίστεψέ με είναι πολύ καλό για να σου ανοίξει την όρεξη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν βρήκες το Truss 130mm μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, προχώρα και αγόρασέ το (αφού το ελέγξεις πρώτα βέβαια). Είναι ένα απροσδόκητα ικανό τηλεσκόπιο και θα το ευχαριστηθείς όπως χιλιάδες άλλοι που έκαναν τα πρώτα τους βήματα με αυτό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης