Jump to content

Οδηγητικο τηλεσκόπιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα φιλοι συνταξιδιώτες και συνταξιδιωτησες.

Θα ήθελα να μάθω με τι κριτήρια μπορώ να προβώ σε αγορά οδηγητικου τηλεσκοπίου. Έχω δει διαφορά βίντεο σχετικά με το θέμα αλλά έχω μπερδευτεί. 

Βλέπω κάποιους όπου έχουν οδηγητικα μέχρι 240mm αλλά και άλλους που έχουν για οδηγητικα πολύ μεγαλύτερα σε focal length.

Γνωρίζω ότι στην ουσία αυτό που κάνει το οδηγητικο , είναι να διορθώνει τα σφάλματα της βάσης αλλά τελικά τι βοηθάει περισσότερο στο guiding? Μεγάλο η μικρό?Έχει να κάνει το τηλεσκόπιο?Έχει να κάνει η βάση στήριξης?Υπάρχει κάποιος αλγόριθμος ο οποίος πρέπει να ακολουθήσω για να κάνω την πιο κατάλληλη επιλογή οδηγητικου?

Να αναφέρω ότι ειμαι καινούριος στον χώρο της αστροφωτογραφιας και σε αναζήτηση παντός πληροφοριας.

Το τηλεσκόπιο μου ειναι το sw 120ed pro black diamond και θα ήθελα την βοήθεια σας και την εμπειρία σας περί του θέματος. 

Με εκτίμηση Στάθης. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα, συνήθως η εστιακή του οδηγητικού αν είναι τουλάχιστον το 1/5 ή 1/4 της εστιακής του κύριου τηλεσκοπίου είσαι καλυμμένος. Όσο πιο μεγάλη εστιακή έχεις στο κύριο τηλεσκόπιο από κάποιο σημείο και μετά βολεύει περισσότερο ένας off axis guider και έχει να κάνει πολλές φορές με flexure εξοπλισμού που σε μεγάλες εστιακές είναι πιο έντονα τα προβλήματα. Για τη περίπτωσή σου (900mm χωρίς reducer) γύρω στα 200mm minimum θα είσαι οκ. Δες και εδώ ένα προγραμματάκι: http://www.geminitelescope.com/tools/Minimal-Guide-scope-focal-length.html

 

  • Ευχαριστώ 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα, θα πρέπει το pixel scale του συνδυασμού κύριου τηλεσκοπίου - κύριας κάμερας και το pixel scale του συνδυασμού οδηγητικού - οδηγητικής κάμερας να είναι  κάτω από 1:3 με το ιδανικό να πλησιάζει το 1:1. Βάλε εδώ τον εξοπλισμό σου για να δεις τι σου ταιριάζει.

https://astronomy.tools/calculators/guidescope_suitability

  • Ευχαριστώ 1
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά. Αυτό με το off axis guider από ότι έχω δει βολεύει αρκετά όντως στα μεγάλα εστιακα μηκη μόνο που το φοβάμαι λίγο με το focuser του τηλεσκοπίου μου γιατί είναι ήδη επιβαρυμενο με την d800 που ζυγίζει σχεδόν κιλό! Λίγο πολύ μπαίνω στο πνεύμα..

Ευχαριστώ και πάλι!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα και παλι ! Στο pixel scale παρατηρώ ότι αν βάλω ένα Barlow ×1,5 στο οδηγητικο , το pixel scale κατεβαίνει περίπου στο 1:1.92 ενώ χωρίς 1:2.88.

Θα μπορούσα να βάλω Barlow στο οδηγητικο? Υπάρχει αυτό σαν ενδεχόμενο?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης