Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Θέλω να κάνω την πρώτη αγορά τηλεσκοπίου και έχω καταλήξει στο skywatcher explorer 130/900eq2. Το συγκεκριμένο το βρίσκω μόνο σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα... Έχει βγει  πιο καινούργιο μοντέλο από αυτό;;; Αν ναι μία βοήθεια παρακαλώ ή κάποια πρόταση σε αυτά τα λεφτά..

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Δεν νομίζω να έχει βγει πιο καινούργιο. Έχει ένα και στις αγγελίες εδώ σε καλή τιμή. πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις?

Το επεξεργάστηκε ο DJMIKE

N 254/1200 Skyliner FlexTube, 200 PDS, StarTravel 120, EvoStar 72 ED DS,  EvoStar 120 ED DS, Skymax 90, Nexstar 128 SLT, Heritage 150 virtuoso

Δημοσιεύτηκε

Το budget είναι 350 ευρώ..

Για την αγγελία που λες την είδα έστειλα μήνυμα αλλά δεν μου έχει απαντήσει ακόμα...

Δημοσιεύτηκε

Έχει εδώ στις αγγελίες ένα haritage 150 και ενα 130. Το 130 το είχα και το χάρισα σε έναν ανιψιό μου και είναι ξετρελαμένος. Έχει διάμετρο σαν αυτό που θέλεις. Με τα ρέστα παίρνεις και κάνα προσοφθάλμιο plossl όπως και collimator για ευθυγράμμιση. Επίσης δεν θα παιδεύεσαι με την ισημερινή eq2 που δεν είναι και ότι πιο σταθερό έχω δοκιμάσει. Απλά θέλει ένα τραπεζάκι, και κάνα 2 πατέντες εύκολες για να είναι πιο εύχρηστο  . Το haritage 150 είναι το ίδιο με το 130 απλά με μεγαλύτερη διάμετρο. Το έχω και είναι αυτό που χρησιμοποιώ πιό συχνά (και έχω πολλά τηλεσκόπια) διότι είναι ελαφρύ και το έχω είτε πάνω στη βάση του είτε πάνω σε μια ρομποτική AZ GTI . Το βγάζω έξω στη στιγμή. Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εύκολα χωρίς να το σκέφτεσαι. 

N 254/1200 Skyliner FlexTube, 200 PDS, StarTravel 120, EvoStar 72 ED DS,  EvoStar 120 ED DS, Skymax 90, Nexstar 128 SLT, Heritage 150 virtuoso

Φίλε  Allou καλωσήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Τα μικρά truss τηλεσκόπια βέβαια έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα της φορητότητας,αλλά έχουν και μειονεκτήματα,όπως κατώτερης ποιότητας εστιαστές (κοχλιωτούς-helical),μικρότερους εστιακούς λόγους με συνέπεια κατώτερη οπτική ποιότητα σε σχέση με άλλα ίσης διαμέτρου και μεγαλύτερου εστιακού λόγου.

Επίσης τα ενιαίου σωλήνα dob έχουν πιο στιβαρή κατασκευή και βάσεις που θα κρατήσουν την αξιοπιστία τους για χρόνια.

Έτσι ένα ενιαίου και μεγαλύτερου σωλήνα 6",δηλ.150/1200 θα έχει καλύτερη οπτική απόδοση από το truss 150/750...

Αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο εστιακό λόγο και το μικρότερο μέγεθος δευτερεύοντος κατόπτρου,που πλεονεκτεί στη μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση που παρουσιάζει,με συνέπεια λιγότερα φαινόμενα περίθλασης,καλύτερο κοντράστ και φωτεινότητα.Λιγότερο σφάλμα κόμης και καλύτερη οπτική συμπεριφορά στα άκρα του οπτικού πεδίου.

Καλύτερη οξύτητα λοιπόν και κοντράστ!

Επιπλέον έχουν εστιαστή καλύτερης ποιότητας είτε οδοντωτό ή ακόμα καλύτερα (κάποια ακριβότερα) crayford και μάλιστα 2" που επιτρέπουν να μπουν φακοί 2" που σε μεγάλες εστιακές,πάνω από 20 mm,θα δώσουν αισθητά μεγαλύτερα οπτικά πεδία από φακούς 1.25".

Έτσι το SW 150/1200 αλλά και άλλων εταιριών,παρουσιάζουν εξαιρετικά οπτικά χαρακτηριστικά,και πολύ καλή μηχανική ποιότητα,και υπερτερούν οπτικά και μηχανικά έναντι των πιο φορητών συμπτυσσόμενων (truss).

Είναι επίσης αρκετά ελαφριά ώστε να μην προβληματίζουν με τη θέμα της φορητότητας.Το μόνο που μειονεκτούν είναι ότι ο σωλήνας των 1.2 μέτρων περίπου,θα πρέπει να τοποθετεί οριζόντιος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,και αυτό ίσως είναι πρόβλημα αν πρέπει να μεταφερθούν και άλλοι επιβάτες.

Το SW 130/900 που αναφέρθηκε στην αρχή,έχει μεν μεσαίο εστιακό λόγο f/6.9,αλλά διαθέτει σφαιρικό κάτοπτρο που σημαίνει ότι παρουσιάζει σφάλμα σφαιρικής εκτροπής,δηλ.ένα τμήμα του οπτικού πεδίου στα άκρα σε σχήμα δακτυλίου θα είναι θολό...Το πόσο εκτεταμένος θα είναι ο δακτύλιος εξαρτάται και από τον εστιακό λόγο.Όσο μεγαλύτερος,τόσο πιο περιορισμένος.Εδώ λόγω f/6.9 περιορίζεται στο 10-15% του οπτικού πεδίου,αλλά είναι αισθητό...Για έναν αρχάριο ίσως δεν είναι πρόβλημα,όμως μετά θα σε ενοχλήσει.

Και η στήριξη EQ-2 παρουσιάζει προβλήματα αξιοπιστίας.

Βέβαια για δεδομένη διάμετρο η μικρότερη εστιακή απόσταση (που σημαίνει και μικρότερο εστιακό λόγο),έχει το πλεονέκτημα εκτός από το μέγεθος του σωλήνα και την φορητότητά του,και το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο που δίνει,με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανεύρεση αντικειμένων.Αυτό αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό από τους φακούς 2" που δέχονται οι εστιαστές των ενιαίων μακρύτερων σωλήνων,που σε εστιακές φακών πχ. 30mm θα δώσουν μεγαλύτερα οπτικά πεδία από τους συμβατικούς ploss 1.25".

Πιστεύω ότι πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά ο παράγοντας οπτική και μηχανική ποιότητα,που αποτελεί ζητούμενο για ποιοτική και αποτελεσματική μακροχρόνια χρήση του τηλεσκοπίου.

Ο παράγοντας φορητότητα καλό είναι να τοποθετηθεί στις σωστές του διαστάσεις: κάποιος που έχει σοβαρό πρόβλημα με τη μέση του ή απαγορευτικό θέμα με τον χώρο του αυτοκινήτου,φυσικά θα προτιμήσει το μικρότερο και ελαφρύτερο τηλεσκόπιο.

Όμως το θέλγητρο της ευκολίας καλό είναι να μην υπερτερεί έναντι της οπτικής και μηχανικής ποιότητας,αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Μπορείς να αναζητήσεις και στα μεταχειρισμένα για κάτι ποιοτικό σε συμφέρουσα τιμή.

πχ.βρήκα αυτό που μπορεί να πουληθεί και με βάση dob σύμφωνα με τον πωλητή του:

Με το ψάξιμο και αρκετή υπομονή στα μεταχειρισμένα,μπορείς να βρείς πολύ καλές ευκαιρίες!

Σκέψου τα όλα αυτά,και ζύγισε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε κατηγορίας.

Και ένα 10" dob ενιαίου σωλήνα πχ.SW 254/1200,μεταφέρεται μια χαρά και από μεσήλικα με ελαφρό πρόβλημα μέσης όπως εγώ.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα και ειδικά για την υπομονή. Το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα 90/800 skywatcher refractor πάνω σε μία eq2 όπως ακριβός το πουλάν μέχρι σήμερα. Θες η απειρία μου, θες η στήριξη, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Εκείνο που με ξεκλείδωσε ήταν η αγορά ενός dob 8 . To που μένεις παίζει ρόλο. Το πως θα το μετακινήσεις παίζει ρόλο.  Το τηλεσκόπιο που πρότεινε ο Κώστας είναι σίγουρα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο από το haritage 130 / 150 αλλά χρειάζεται μια βάση και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Το βάρος του χωρίς προσοφθάλμιο είναι 5,9 κιλά και η skywatcher το δίνει με μία eq 2-3 η οποία είναι οριακή για αυτό με μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει τα 5 κιλά. Αρα για να δουλέψει σωστά η όλη ιστορία θέλει βάση που να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από 6 κιλά και εκεί είναι που ανεβαίνουν τα κόστη.

Η καλύτερη λύση για εμένα όταν έρθει αυτή η ώρα της αγοράς του πρώτου τηλεσκοπίου και είμαστε σίγουροι ότι θα ασχοληθούμε  είναι  ένα ένα dob 8. Ήταν το 2ο τηλεσκόπιο που πήρα. Βέβαια πιάνει λίγο χώρο στην αποθήκευση και θέλει σίγουρα αυτοκίνητο στη μετακίνηση.  Εκτός αν παρατηρείς από το σπίτι. Μάζεψε λίγα χρήματα ακόμα, μάθε τον ουρανό και περίμενε καμιά αγγελία γιατί υπάρχουν πολλά που έχουν καταλήξει κρεμάστρα για ρούχα η ο ιδιοκτήτης θέλει να αναβαθμιστεί σε κάτι άλλο οπότε ξεπετάγονται στις αγγελίες.

Αν δεν ήμαστε σίγουροι ότι θα ασχοληθούμε η δεν έχουμε τρόπο μετακίνησης ή ακόμα και την οικονομική δυνατότητα τότε και το haritage είναι τέλειο για αρχή. Οικονομικό και εύκολο στη χρήση.

ps : Υπάρχει ένα πολύ όμορφο post καρφιτσωμένο στην κορυφή αυτής της ενότητας "10 Βήματα για Επιτυχημένη Αστροπαρατήρηση " που μακάρι να υπήρχε και να το είχα διαβάσει όταν ξεκίνησα. Θα γλίτωνα από πολύ χρόνο ,κόπο, παίδεμα και χρήμα.

Το επεξεργάστηκε ο DJMIKE

Δημοσιεύτηκε
6 hours ago, DJMIKE said:

Το τηλεσκόπιο που πρότεινε ο Κώστας είναι σίγουρα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο από το haritage 130 / 150 αλλά χρειάζεται μια βάση και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Μιχάλη το SW 150/1200 της αγγελίας,ο πωλητής το δίνει και με βάση dob extra.

Ας ρωτήσει καλύτερα ο φίλος μας για λεπτομέρειες.

Είναι σημαντική η έρευνα αγοράς,να κατανοηθούν όλες οι παράμετροι-τα υπέρ και τα κατά σε κάθε τι που αγοράζουμε-πριν γίνει κάποια αγορά.

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Με βάση Dob είναι καλη περίπτωση αν και η τιμή του ως πακέτο είναι εξίσου καλή.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Dob τουλαχιστον 6  inches προτιμοτερο 8’’

Με correct image finder και 1Χ rigel finder.

Συνοδευομενο με εναν καλο χαρτη (προτιμοτερο  pocket atlas) και κοκκινο φακο. 😀

Εκτος απο σχετικα καθαρο ουρανο (και μελετη) δεν χρειαζεσαι τίποτε αλλο. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
On 20/12/2022 at 10:34 ΜΜ, angelos said:

Dob τουλαχιστον 6  inches προτιμοτερο 8’’

Με correct image finder και 1Χ rigel finder.

Συνοδευομενο με εναν καλο χαρτη (προτιμοτερο  pocket atlas) και κοκκινο φακο. 😀

Εκτος απο σχετικα καθαρο ουρανο (και μελετη) δεν χρειαζεσαι τίποτε αλλο. 

Άγγελε καλημέρα

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, απλά επειδή είμαι αρχάριος σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα αν μπορείς να με κατατοπίσει  λίγο περισσότερο για τη χρησιμότητα και λειτουργία αυτόν  που μου προτείνεις...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης