Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Ένα βαρυτόμετρο προς τον αστεροειδή Δίμορφο.

Η αποστολή Ήρα της ESA θα στείλει το βαρυτόμετρο GRASS (Gravimeter for Small Solar System Objects) στον αστεροειδή Δίμορφο για την μέτρηση της βαρύτητάς του στην επιφάνειά του.

grass_gravimeter_on_shaker_article.gif?w

O Δίμορφος περιφέρεται γύρω από τον αστεροειδή Δίδυμο και έγινε διάσημος πέρυσι όταν χτυπήθηκε από το διαστημικό σκάφος DART της NASA. Εξαιτίας της πρόσκρουσης η περίοδος περιφοράς του μειώθηκε κατά 32 λεπτά – αλλάζοντας έτσι την τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο.Τώρα προετοιμάζεται το διαστημικό σκάφος Ήρα της ESA που θα μεταφέρει στον Δίμορφο την διαστημοσυσκευή Juventas, η οποία περιέχει τα βαρυτόμετρα GRASS (Gravimeter for Small Solar System Objects) και θα προσεδαφιστεί στον αστεροειδή. Το GRASS, είναι ένα όργανο που μετρά απευθείας με πολύ μεγάλη ακρίβεια την βαρύτητα στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς (επομένως και την μάζα του). Το βαρυτόμετρο δοκιμάστηκε στο Εργαστήριο Μηχανικών Συστημάτων της ESA και άντεξε το διαστημικό κενό και τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στο διάστημα.Το GRASS θα ενεργοποιηθεί καθώς η διαστημοσυσκευή Juventas θα πλησιάζει στην επιφάνεια του Δίμορφου. Το βαρυτόμετρο θα καταγράψει την πρόσκρουση στον αστεροειδή, τυχόν επακόλουθες αναπηδήσεις και στη συνέχεια τυχόν μεταβολές της επιφανειακής βαρύτητας εξαιτίας της αλληλεπίδρασής του με τον μητρικό του αστεροειδή Δίδυμο.Το διαστημικό σκάφος Ήρα θα πραγματοποιήσει επιπλέον παρατηρήσεις συλλέγοντας δεδομένα για την κινητική του ενέργεια του Δίμορφου και την κατάστασή του μετά την σύγκρουση που είχε με το DART της NASA.Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα άλλαξε την τροχιά ενός ουράνιου σώματος. Ο μικρός αστεροειδής στον οποίο έγινε η δοκιμή, δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη Γη, αλλά υπάρχουν περίπου 30.000 αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη μας και ανά πάσα στιγμή θα μπρούσε κάποιος να μας χτυπήσει. Πλέον, έχουμε μια δυνατότητα που δεν είχαν οι δεινόσαυροι πριν 62 εκατ. χρόνια.

Η αποστολή Ήρα της ESA

https://physicsgg.me/2023/06/06/ένα-βαρυτόμετρο-προς-τον-αστεροειδή-δ/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το σμήνος βράχων που συνοδεύει τον αστεροειδή Δίμορφο.

… φωτογράφισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

To διαστημικό όχημα DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA συγκρούστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 με τον αστεροειδή Δίμορφο,

https://physicsgg.me/2022/09/08/η-πρώτη-εκτροπή-αστεροειδούς-στην-δια/

μεταβάλλοντας την τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερό του αστεροειδή Δίδυμο. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη φορά στην διαστημική ιστορία που ο άνθρωπος άλλαζε την τροχιά ενός αστεροειδούς!

https://physicsgg.me/2022/10/12/η-πρώτη-φορά-που-ο-άνθρωπος-άλλαξε-την-τ/

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ευαισθησία του Hubble ανακάλυψαν ένα σμήνος από ογκόλιθους που εκτινάχτηκαν από τον αστεροειδή, όταν η NASA καθοδήγησε σκόπιμα το διαστημικο σκάφος DART (με μάζα 500 κιλά) ώστε να συγκρουστεί με τον Δίμορφο με ταχύτητα περίπου 14.000 μίλια ανά ώρα.

stsci-01h531yg2m8nh8qy8kwktth8ym.png?w=9 Ο αστεροειδής Δίμορφος και οι ογκόλιθοι που τον συνοδεύουν (στους κύκλους)

Ο Δίμορφος συνοδεύεται από 37 βράχους των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από ένα έως επτά μέτρα, με βάση τη φωτομετρία του Hubble. Συνοδεύουν τον αστεροειδή με ταχύτητες λίγο μεγαλύτερες από μισό μίλι ανά ώρα – όσο περίπου η ταχύτητα με την οποία κινείται μια γιγάντια χελώνα. Η συνολική μάζα σε αυτών των βράχων είναι ίση με το 0,1% περίπου της μάζας του Δίμορφου.Οι βράχοι που συνοδεύουν τον Δίμορφο πιθανότατα δεν είναι θρυμματισμένα κομμάτια του μικρού αστεροειδούς που προκλήθηκαν από την nρόσκρουση. Ήταν ήδη διασκορπισμένοι στην επιφάνειά του, όπως φαίνεται στην τελευταία κοντινή φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο DART, μόλις δύο δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση, όταν απείχε μόλις 12 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Η εικόνα δείχνει ένα τμήμα του αστεροειδούς που έχει πλάτος 31 μέτρα:

penultimate_dart_0401930049_43695_0.png?

Η πρόσκρουση εκτίναξε στο διάστημα το 2% των βράχων από την επιφάνεια του αστεροειδούς. Οι παρατηρήσεις των ογκόλιθων από το Hubble δίνουν επίσης μια εκτίμηση για το μέγεθος του κρατήρα από την πρόσκρουση του DART: Οι ογκόλιθοι θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν στην επιφάνεια του Δίμορφου μια κυκλική περιοχή εύρους περίπου 50 μέτρων (όσο το πλάτος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου).Η επόμενη αποστολή Hera 

https://www.esa.int/Space_Safety/Hera

της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, όταν φτάσει στο δυαδικό σύστημα των αστεροειδών Δίδυμου-Δίμορφου, στα τέλη του 2026, θα επανακαθορίσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης με το DART, θα ξεκαθαρίσει το πραγματικό μέγεθος του κρατήρα και την κατανομή των βράχων γύρω από τον Δίμορφο.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/hubble-sees-boulders-escaping-from-asteroid-dimorphos

https://physicsgg.me/2023/07/21/το-σμήνος-βράχων-που-συνοδεύει-τον-αστ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Ο αστεροειδής Δίμορφος είναι ένας σωρός… μπάζων (βίντεο)

dimorfospetromata-696x515.jpg
Λίγο πριν πέσει πάνω στον Δίμορφο το σκάφος καμικάζι κατέγραψε εικόνες από την επιφάνεια του και σε αυτές απεικονίζονται πέτρες ορισμένες από τις οποίες εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια και μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον αστερεοιδή. πηγή φωτό (NASA, APL)

Ενδιαφέρουσα ανακάλυψη σε ένα ζευγάρι αστεροειδών που αποτελούν αντικείμενο ερευνών.Το Σεπτέμβριο του 2022 το σκάφος της αποστολής DART έπεσε όπως ήταν προγραμματισμένο με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ./ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια για να συναντήσει τον αστεροειδή Δίδυμο διαμέτρου περίπου 800μ μέτρων και τον Δίμορφο διαμέτρου περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας ως δορυφόρος του.

Μια νέα μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής της Σαμπίνα Ραντουκάν, ειδική στα μικρά διαστημικά σώματα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, αναφέρει ότι τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι ο Δίμορφος είναι ένας σωρός συντριμμιών».«Με βάση τις προσομοιώσεις, οι μόνες λύσεις που βρίσκουμε λένε ότι αρχικά ο Δίμορφος μάλλον ήταν ένα πολύ εύθραυστο αντικείμενο που προέβαλε ελάχιστη αντίσταση στην πρόσκρουση με τα 610 κιλά του DART. Ηταν τόσο εύθραυστος που με την σύγκρουση, αντί να δημιουργηθεί ένας κρατήρας διαμέτρου καμιά δεκαριά μέτρων ο αστεροειδής παραμορφώθηκε εντελώς» εξηγεί ο Πατρίκ Μισέλ, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής μέλος της ερευνητικής ομάδας.Η χρήση του υποθετικού λόγου γίνεται επειδή οι επιστήμονες για να βεβαιωθούν περιμένουν να φτάσει στον Δίμορφο, το 2026, το διαστημόπλοιο HERA της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα εξετάσει τον αστεροειδή με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο Δίμορφος φαίνεται ότι αποτελείται από ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα υλικών με βάση το πυρίτιο, από μικρούς βράχους εκ των οποίων ούτε το 40% δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που τράβηξε το DART πριν από την πρόσκρουσή του. Η δομή του άστρου, που θα μελετηθεί λεπτομερέστερα από ένα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων του HERA, πιστεύεται ότι είναι πορώδης, κάτι που εξηγεί την τρωτότητά του.Αυτό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι ο Δίμορφος γεννήθηκε και μεγάλωσε χάρη στα συντρίμμια που εκτόξευε ο «μεγάλος αδελφός» του, ο Δίδυμος, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σαν σβούρα – και μοιάζει με σβούρα. Και η ταχύτητά του είναι τέτοια που λόγω της φυγόκεντρου μπορεί να εκτοξεύει στο διάστημα το υλικό του, το οποίο συσσωρεύτηκε για να σχηματίσει τον «μικρό αδελφό».Ο Πατρίκ Μισέλ θεωρεί ότι τα νέα θα είναι «καλά» αν επιβεβαιωθεί ότι ένας αστεροειδής πυριτίου όπως ο Δίμορφος έχει την ίδια συμπεριφορά όπως εκείνοι με βάση τον άνθρακα (όπως οι Μπένου και Ριούγκου), δηλαδή ότι προβάλλει «ελάχιστη αντίσταση». Θα γνωρίζαμε επομένως ήδη τι θα έπρεπε να κάνουμε αν χρειαζόταν, στο μακρινό μέλλον, να εκτρέψουμε κάποιον για να σώσουμε τη Γη. Και αυτή είναι σημαντική πρόοδος, δεδομένου ότι τα αντικείμενα αυτά «έχουν μια συμπεριφορά που δεν γνωρίζουμε, δεδομένου ότι το περιβάλλον τους είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Γης», εξήγησε.Το 2029 ο αστεροειδής Απόφις θα περάσει «κοντά» από τη Γη, σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων, προσφέροντας τη δυνατότητα να μελετηθούν αυτά τα άστρα. Ετοιμάζεται ήδη μια αποστολή που θα μελετήσει τη συμπεριφορά του αστεροειδούς αυτού κατά το πέρασμά του, χωρίς να χρειαστεί να τον πλησιάσει αφού θα είναι ορατός από τη Γη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ο αστεροειδής Δίμορφος άλλαξε σχήμα μετά την πρόσκρουση του DART

e_before-after-impact.width-1280.png?w=7 Το σχήμα του αστεροειδούς Δίμορφου πριν και μετά την πρόσκρουση του DART

To 2022 η NASA καθοδήγησε το διαστημικό σκάφος της αποστολής DART (Double Asteroid Redirection Test) να συντριβεί σε έναν μικρό αστεροειδή που ονομάζεται Δίμορφος. O Δίμορφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή, τον Δίδυμο. Η εν λόγω αποστολή της NASA είχε ως στόχο να αλλάξει η τροχιά του του Δίμορφου. Πριν από την πρόσκρουση του DART, ο Δίμορφος χρειαζόταν 11 ώρες και 55 λεπτά για μια πλήρη περιφορά του γύρω από τον μεγαλύτερο μητρικό του αστεροειδή, τον Δίδυμο. Η NASA επιβεβαίωσε ότι η πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους άλλαξε την τροχιά του Δίμορφου γύρω από το Δίδυμο κατά 32 λεπτά, συντομεύοντας την περίοδο περιφοράς των 11 ωρών και 55 λεπτών σε 11 ώρες και 23 λεπτά. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος άλλαξε την τροχιά ενός αστεροειδούς!Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό Nature σύμφωνα με την οποία «ο Δίμορφος μοιάζει με «σωρό από συντρίμμια». Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε χθές [Orbital and Physical Characterization of Asteroid Dimorphos Following the DART Impact] το σχήμα του αστεροειδούς έγινε περισσότερο …. καρπουζοειδές. Η μεταβολή του σχήματος ήταν τόσο δραματική εξαιτίας της σύνθεσής του από συντρίμια. Η αλλαγή προσδιορίστηκε συγκρίνοντας λεπτομερώς την τροχιά του Δίμορφου πριν και μετά τη σύγκρουση.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες: «NASA Study: Asteroid’s Orbit, Shape Changed After DART Impact«

 

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης