Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την ακραία ζέστη παγκοσμίως.

Κάθε σοβαρό κύμα καύσωνα «έχει γίνει σημαντικά πιο επικίνδυνο και θερμότερο»

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επικίνδυνα κύματα καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εβδομάδα και θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνες.«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κύμα καύσωνα που υποφέρουμε τώρα. Αυτό βάζει τη ζέστη στο πλαίσιο των αποφάσεών μας», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τη ζέστη

Καθώς η συνεχής καύση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει περισσότερες εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο αέρας μπορεί να παγιδεύσει περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο – προκαλώντας αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου.Ήδη, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,3 βαθμούς Κελσίου (2,3 βαθμούς Φαρενάιτ) από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, όταν οι δυτικές χώρες άρχισαν να καίνε άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η υψηλότερη βασική τιμή σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά ήδη όλα τα κύματα καύσωνα πιο θερμά από ό,τι θα ήταν χωρίς την ατμοσφαιρική θέρμανση. Γίνονται επίσης συνολικά πιο συχνά – και πιο επικίνδυνα.Κάθε σημαντικό κύμα καύσωνα «έχει γίνει σημαντικά πιο επικίνδυνο και θερμότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο», δήλωσε ο κλιματολόγος Daniel Swain του UCLA στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα. «Σε αυτό το σημείο, αυτή είναι μια σχεδόν τετριμμένη δήλωση, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που την υποστηρίζουν».

Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή;

Πέρα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τους καύσωνες. Κλιματικά συστήματα όπως το Ελ Νίνιο ή το Λα Νίνια μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, μαζί με τα περιφερειακά πρότυπα της κυκλοφορίας του αέρα.Η κάλυψη του εδάφους μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο, με τις σκούρες επιφάνειες και τα δομημένα περιβάλλοντα να τείνουν να θερμαίνονται περισσότερο από τις ανακλαστικές λευκές επιφάνειες ή από τα φυσικά συστήματα όπως τα δάση ή οι υγρότοποι.Για να διαπιστώσουν πόσο ακριβώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε ένα συγκεκριμένο κύμα καύσωνα, οι επιστήμονες διεξάγουν «μελέτες απόδοσης». Έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες μελέτες την τελευταία δεκαετία, εκτελώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να συγκρίνουν τα σημερινά καιρικά συστήματα με το πώς θα μπορούσαν να είχαν συμπεριφερθεί αν ο άνθρωπος δεν είχε αλλάξει τη χημεία της ατμόσφαιρας τον τελευταίο αιώνα.Για παράδειγμα, οι επιστήμονες του World Weather Attribution διαπίστωσαν ότι ο επικίνδυνος καύσωνας που έπληξε τη Νότια Ασία τον Απρίλιο ήταν 45 φορές πιθανότερο να έχει συμβεί χάρη στην κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, τα θερμόμετρα στη βορειοανατολική ινδική πόλη της Καλκούτα έφτασαν τους 46 C (115 F) – 10 ολόκληρους βαθμούς υψηλότερα από τον εποχικό μέσο όρο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε

Ακόμη και αν όλες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταματούσαν σήμερα, ο κόσμος έχει ήδη εκπέμψει αρκετά ώστε να διασφαλίσει ότι η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ωθεί τις θερμοκρασίες προς τα πάνω για δεκαετίες.Ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές στο μισό από τα επίπεδα του 1995 έως το 2030 – και στο καθαρό μηδέν έως το 2050 – για να έχει πιθανότητες να διατηρήσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε περίπου 1,5 C (2,7 F) πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.Το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι «στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβάλλονται σε πρωτοφανή κύματα καύσωνα είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Figueres στο Reuters την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Η Ελπίδα για τη Διάσωση της Γης περνά από την Αθήνα: Αριθμός Ρεκόρ συμμετoχών στο IEEE IGARSS 2024

Επιστήμη και Τεχνολογία ένωσαν δυνάμεις απέναντι στην απειλή της Κλιματικής Αλλαγής.

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των τρόπων αντιμετώπισής της, έδωσε το IEEE IGARSS 2024 Διεθνές Συμπόσιο Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (International Geoscience and Remote Sensing Symposium), το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 7-12 Ιουλίου 2024.
Οι προεδρεύοντες του Συνεδρίου Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΝΟΑ) και στην Επιχειρησιακή Μονάδα Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (IAASARS) «BEYOND Center of Earth Observation Research and Satellite Remote Sensing» και ο Καθηγητής Vito Pascazio, Università degli Studi di Napoli «Parthenope», καλωσόρισαν στην Αθήνα περισσότερους από 3.000 συνέδρους από τον Ακαδημαϊκό, τον Εκπαιδευτικό και το χώρο της Βιομηχανίας και των Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Το εξαιρετικά απαιτητικό οργανωτικά Συνέδριο οργανώθηκε υπό την ευθύνη και κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η οργανωτική επιτροπή, που αποτελούταν  από διαπρεπείς επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στόχος ήταν να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας της Διαστημικής στους τομείς έρευνας και εφαρμογών του συνεδρίου, και να καταδειχθούν οι νέοι δρόμοι που εξασφαλίζει η Διαστημική επιστήμη και τεχνολογία της Παρατήρησης της Γης συνδυαστικά με την επιστήμη της ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, πρόληψη και ελαχιστοποίηση των κορυφαίων ζητημάτων που απειλούν την βιωσιμότητα του πλανήτη μας, με προεξέχον αυτό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα, την πολιτική προστασία, την υγεία, τον πολιτισμό, αλλά και συλλήβδην την ασφάλεια όλων μας.

Τι συζητήθηκε

Πολλά θέματα αναδείχθηκαν και οι δεκάδες παρουσιάσεις, εισηγήσεις, και τεχνικές ομιλίες σε θεματικές όπως: «Μηχανική Μάθηση και Τηλεπισκόπηση – Θεωρία και Εφαρμογές για Παρατήρηση της Γης», «Γήινα θαύματα: Pangeo, AI και Copernicus σε δράση», «Ψηφιακός Δίδυμος της Γης και Επιστήμες της Γης» και «Κβαντική Τεχνολογία για Τηλεπισκόπηση» έδωσαν πειστικές απαντήσεις.
Στην τελετή έναρξης του Συμποσίου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριος Παπαστεργίου και ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Πρόεδρος του ΙΕΕΕ κ. Τόμας Κάφλιν και η πρόεδρος του οργανισμού IEEE GRSS κ. Μαρίκο Μπούργκιν.
Οι κεντρικοί ομιλητές καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, καθηγητής Ρόντερικ Μπίτον και ο Δρ. Ρουν Φλόμπεργαγκεν κέντρισαν το ενδιαφέρον των συνέδρων με τις παρεμβάσεις τους. Αναλυτικότερα, ο Δρ. Φλόμπεργαγκεν , Επικεφαλής του Τμήματος Κλιματικής Δράσης, Αειφορίας και Επιστήμης της Διεύθυνσης Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στην ομιλία του με θέμα «Το Πρόγραμμα της ESA για την Παρατήρηση της Γης» ανέφερε: «Όλοι γνωρίζετε ότι ζούμε στη χρυσή εποχή της παρατήρησης της Γης. H ESA έχει ένα συνεκτικό και ουσιαστικό διαστημικό πρόγραμμα προς όφελος της βιωσιμότητας, της κλιματικής δράσης, της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συμπεριλαμβανομένης τη ασφάλειας του πλανήτη, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Με περίπου 8 δισ. ευρώ σε προϋπολογισμό (1/3 των οποίων είναι αφιερωμένο στην παρατήρηση της Γης) και που αναλογεί σε περίπου 12 ευρώ ανά Ευρωπαίο, μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης της ESA δεν έχει αντίπαλο. Ανάγκη του οργανισμού είναι να αναλάβει έναν πιο εξέχοντα ρόλο στη μετάφραση, τη μετατροπή αυτών των πληροφοριών προς όφελος της κοινωνίας».Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Copernicus και κάνοντας ειδική μνεία στη χρησιμότητα του συστήματος στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Θεσσαλία, ο Δρ. Φλόμπεργαγκεν είπε «η ραχοκοκαλιά του προγράμματος παρατήρησης της Γης, οι δορυφόροι του προγράμματος Copernicus, φέρνουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων (350 terabytes με προοπτική να φτάσουμε τα 800), κάτι που η κοινότητα των επιστημονικών εφαρμογών της Γης δεν είχε δει μέχρι σήμερα. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για αυτού του είδους τα δεδομένα και επίσης για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος, ενός οικονομικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων, που βασίζονται σε όλα αυτά. Και αυτό οφείλεται προφανώς στην πλήρως δωρεάν και ανοιχτή πολιτική δεδομένων».
Με τη σειρά του ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, στην ομιλία του με θέμα «Στέλνοντας όργανα παρατήρησης σε κάθε πλανήτη: Πώς να είσαι τυχερός» έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή, καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία και συνεισφορά στην εξέλιξη της ερευνητικής και εμπειρικής ανακάλυψης τρόπων εξερεύνησης του διαστήματος.
Μέσα από την παράθεση των διαστημικών αποστολών και των πρωταγωνιστών τους από την δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα – το πρόγραμμα Explorer, στο πρόγραμμα Μariner, Voyager και την αποστολή Cassini – ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο με ερευνητική επιμονή και εμπειρική παρατήρηση μπορεί να κάνεις, όχι μόνο να πετύχει επιστημονικές κατακτήσεις αλλά και να ανατρέψεις αντιλήψεις, και να βοηθήσει την κοινωνία να πάει μπροστά.
Τέλος, ο καθηγητής Ρόντερκ Μπίτον, Ομότιμος Καθηγητής της Έδρας Κοραής της Νεοελληνικής & Βυζαντινής Ιστορίας, του Τμήματος Γλώσσας & Λογοτεχνίας Κλασικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου ξεκίνησε την ομιλία με τίτλο «Οι Έλληνες και ο Κόσμος – μια ιστορία δυόμισι χιλιετιών» και παραδέχθηκε ότι όταν κλήθηκε να είναι κεντρικός ομιλητής σε ένα αμιγώς επιστημονικό συνέδριο: «….γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ο σκοπός αυτού του συνεδρίου δεν είναι τόσο να κοιτάξουμε εκεί ψηλά ή εκεί έξω. Αυτό το συνέδριο και αυτή η ομάδα ανθρώπων αφορά στον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε τον δικό μας κόσμο. Κοιτάζοντας από το διάστημα κάτω από την τροχιά των δορυφόρων. Και αυτό, νομίζω, έχει ιδιαίτερη απήχηση στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε πραγματικά όλη η επιστήμη σε αυτό το μέρος του κόσμου εδώ στην Ελλάδα, περίπου 2μιση χιλιάδες χρόνια πριν, επειδή οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν την περιέργεια να το κάνουν αυτό».Κατά στο κλείσιμο του Συνεδρίου, οι προεδρεύοντες συνόψισαν το Συνέδριο σε αριθμούς: Αναφορικά στον αριθμό των συμμετεχόντων, οι εγγραφές άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ των 3146 από 69 χώρες, εκ των οποίων οι 1205 ήταν φοιτητές. Αναφορικά στις επιστημονικές εργασίες, υποβλήθηκαν συνολικά 3847, από τις οποίες δεκτές έγιναν οι 2978, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 412 συνεδρίες.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1716790/i-elpida-gia-ti-diasosi-tis-gis-perna-apo-tin-athina-arithmos-rekor-symmetochon-sto-ieee-igarss-2024/

IGARSS2024-min.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η Γη βράζει. Γιατί και πόσο ακόμη;

Το Ελ Νίνιο που σάρωσε τον πλανήτη, η Λα Νίνια που έρχεται και οι άπιαστοι στόχοι.

Για ορισμένους Ευρωπαίους είναι ίσως δύσκολο να πιστέψουν ότι καταρρίφθηκε για δύο διαδοχικές ημέρες το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας στον πλανήτη Γη. Την ώρα που σε πολλές περιοχές της Αμερικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και του ευρωπαϊκού Νότου οι κάτοικοι υποφέρουν από αλλεπάλληλα και μακράς διαρκείας κύματα καύσωνα, πολλές χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης ζουν πρωτοφανείς για καλοκαιρινούς μήνες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες κοντά ή και χαμηλότερα του μέσου όρου.Τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, δείχνουν ότι συνολικά ο πλανήτης… βράζει. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 17,09 βαθμών Κελσίου στις 21 Ιουλίου και στο νέο ρεκόρ των 17,16 βαθμών Κελσίου την επομένη. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,08 βαθμών είχε σημειωθεί στις 6 Ιουλίου 2023.Η μεγαλύτερη επιρροή στη θερμοκρασία της Γης, πέρα από την υπερθέρμανση, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επηρεάζεται τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Μία από τις περιοχές που ανεβάζουν τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι η Ανταρκτική. Οι θερμοκρασίες στον Νότο Πόλο είναι πολύ υψηλότερες του συνηθισμένου, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του πάγου να είναι σε ιστορικό χαμηλό για τέτοια εποχή (στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας).Ένα ρεκόρ σπάνια έρχεται μόνο του, παρατηρεί ο Economist. Το 2023 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα για 4 διαδοχικές ημέρες. Το 2016 το ρεκόρ κατερρίφθη 7 φορές. Το 1998 τα ρεκόρ ήταν 6.

Το σερί των 13 μηνών

Ο κόσμος βιώνει μηνιαία ρεκόρ ζέστης επί 13 διαδοχικούς μήνες. Για κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Ιούλιο του 2024 η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου τα επίπεδα, που είχαν καταγραφεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (τα λεγόμενα προ – βιομηχανικά επίπεδα). Στη Συμφωνία του Παρισιού (2015) στόχος ήταν να μην ξεπεραστεί το φράγμα του 1,5 βαθμού.Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αποτύχαμε; Είναι ίσως νωρίς για να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Το δεύτερο μισό του έτους άλλωστε ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός παρατηρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες 70% το φαινόμενο La Nina (που φέρνει κρύο) να αρχίσει κάποια στιγμή από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο, οδηγώντας σε πιο δροσερές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Economist, το πιο πιθανό σενάριο είναι το 2024 συνολικά να είναι θερμότερο από το 2023, που ήταν ήδη το πιο θερμό όλων των εποχών.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1725684/i-gi-vrazei-giati-kai-poso-akomi/

gi-696x466.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μια νέα παγκόσμια οπτική για δύσκολους καιρούς.

Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο προχωρά ταχύτερα από τις παγκόσμιες προσπάθειες να τη σταματήσουμε, αλλά και οι ικανότητές μας να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει φαίνεται να μειώνονται. Με την οικονομική ανισότητα, την εργασιακή ανασφάλεια και το στάσιμο βιοτικό επίπεδο που δημιουργούν μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση αποξένωσης και αποδυνάμωσης, οι κοινωνίες κατακερματίζονται και η πολιτική πόλωση βαθαίνει. Η συνολική οικονομική ευημερία αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. Αν δεν υπάρξει επανασύνδεση θα καταστρέψουμε τις βάσεις της ζωής μας. Επομένως, η τρέχουσα δύσκολη θέση μας απαιτεί μια εντελώς νέα κοσμοθεωρία – έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του κόσμου μας και του ρόλου μας σε αυτόν.Ευημερούμε όταν ζούμε αλληλέγγυοι με τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητές μας, όταν ασκούμε εξουσία διαμορφώνοντας το περιβάλλον μας και καινοτομώντας, όταν απολαμβάνουμε επαρκές οικονομικό κέρδος για να ικανοποιήσουμε τις βασικές υλικές μας ανάγκες και όταν ζούμε βιώσιμα στο περιβάλλον μας.

Αυτοί είναι τέσσερις θεμελιώδεις παράγοντες ευημερίας που συνοψίζονται με το ακρωνύμιο SAGE.

Ενώ η κοσμοθεωρία του Διαφωτισμού οδήγησε σε άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη και εκτίμηση των ατομικών ελευθεριών, η κοσμοθεωρία του SAGE εστιάζει στο πώς να ευθυγραμμίσουμε τους ατομικούς μας στόχους με τους συλλογικούς μας στόχους. Συνεπάγεται τέσσερις αρχές συλλογικής δράσης, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη αρχή είναι ο κοινός σκοπός. Για παράδειγμα, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέποντας στις χώρες να έχουν κοινούς κλιματικούς στόχους.

Η δεύτερη αρχή είναι η διακυβέρνηση που βασίζεται σε φορείς. Εφαρμόζεται στις πολιτικές για το κλίμα, αυτό περιλαμβάνει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τις κυβερνήσεις να δεσμεύουν μονοπάτια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και δίνουν σε αυτές τις χώρες τα μέσα να πετύχουν τους στόχους τους και φωνή στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις.

Η τρίτη αρχή αφορά τον αναπροσανατολισμό του υλικού κέρδους. Τα επιχειρηματικά κίνητρα και οι όροι λειτουργίας θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν για να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να αποκομιστούν κέρδη σε βάρος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ή της κοινωνικής συνοχής.

Η τέταρτη αρχή αφορά τη διάχυτη περιβαλλοντική ευθύνη. Oλες οι οικονομικές μας δραστηριότητες πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικά βιώσιμες. Oσοι συνεισφέρουν στη γενναιοδωρία της Γης θα πρέπει να ανταμειφθούν και όσοι τη λεηλατούν θα πρέπει να τιμωρηθούν.Αυτές οι αρχές του SAGE μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υλικές και κοινωνικές ανάγκες του καθενός ικανοποιούνται σε έναν ακμάζοντα φυσικό κόσμο.

https://www.tanea.gr/2024/07/31/economy/mia-nea-pagkosmia-optiki-gia-dyskolous-kairous-online/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

«Ολοένα πιο πιθανό» το 2024 να είναι η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από το παρατηρητήριο της κλιματικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο Κοπέρνικος.

«Ολοένα πιο πιθανό» θεωρείται ότι το 2024 θα γίνει η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της κλιματικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο Κοπέρνικος, αν και ο Ιούλιος του 2024 δεν ήταν πιο θερμός από τον Ιούλιο του 2023, έστω και για λίγο.Η σειρά 13 συναπτών μηνιαίων ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια της Γης «έλαβε τέλος, αλλά οριακά», τόνισε η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) στο ινστιτούτο Κοπέρνικος, Σαμάνθα Μπέρτζες.Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, που σημαδεύτηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91° Κελσίου, δηλαδή 0,04° Κελσίου κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του Κοπέρνικου.Η ζέστη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς και στην ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο μετά το 2010.Σε παγκόσμια κλίμακα, τον περασμένο μήνα η θερμοκρασία ήταν 1,48° Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο της περιόδου 1850-1900 — της προβιομηχανικής εποχής, δηλαδή προτού η ανθρωπότητα αρχίσει μαζικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έμεινε ελάχιστα κάτω από το συμβολικό όριο του 1,5° Κελσίου, που ξεπερνιόταν κάθε μήνα επί έναν χρόνο. Ωστόσο ο Ιούλιος της τρέχουσας χρονιάς είναι ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφτεί ποτέ, υπογραμμίζει η υπηρεσία.

«Δεν έχει αλλάξει» η συνολική εικόνα

Η συνολική εικόνα «δεν έχει αλλάξει: το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται», τόνισε η κ. Μπέρτζες. «Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής άρχισαν πολύ πριν από το 2023 και θα συνεχιστούν ώσπου οι παγκόσμιες εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάσουν στο μηδέν», στην κλιματική ουδετερότητα.

«Ο κόσμος οδεύει να γίνει υπερβολικά ζεστός», είπε με ανησυχία χθες η Σελέστε Σάουλο, η αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Ο περασμένος μήνας κάθε άλλο παρά ήταν απαλλαγμένος από φαινόμενα που θεωρείται ότι οφείλονται στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κύματα καύσωνα έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πλημμύρες άνευ προηγουμένου σάρωσαν το Πακιστάν και την Κίνα. Κυκλώνες όπως ο Μπέριλ έπληξαν την Καραϊβική και τις ΗΠΑ. Φονικές κατολισθήσεις έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας. Γιγαντιαίες πυρκαγιές ρήμαξαν δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια.Εξάλλου ο κόσμος έσπασε δυο συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ (22η, 23η).Και οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας η οποία οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, συνεχίζουν να υπερθερμαίνονται και αυτοί. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών τον Ιούλιο ήταν 20,88° Κελσίου, η δεύτερη υψηλότερη τιμή οποιουδήποτε Ιουλίου στα χρονικά, μόλις 0,01° Κελσίου από το απόλυτο ρεκόρ, που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από 15 συναπτούς μήνες που έσπασαν ρεκόρ.Αυτό παραμένει ανησυχητικό, παρότι μπορεί να αναμένεται μεγαλύτερη πτώση καθώς το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αυξάνει τη θερμοκρασία των ωκεανών, φθάνει στο τέλος του.Οι θερμοκρασίες στις περιοχές του ισημερινού στον Ειρηνικό, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό, έχουν αρχίσει να μειώνονται, κάτι που «υποδεικνύει ότι αναπτύσσεται (φαινόμενο) Λα Νίνια», αντίστροφο από το Ελ Νίνιο, που γενικά ρίχνει τη θερμοκρασία του πλανήτη.Παρά την εξέλιξη αυτή, ειδικοί προεξοφλούν πως το 2024 θα σπάσει το ρεκόρ του 2023 και θα γίνει η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά. Από τον Ιανουάριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 0,27° Κελσίου από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2023, τονίζει το C3S. Θα απαιτείτο μεγάλη μείωση ως το τέλος της χρονιάς ώστε το 2024 να ολοκληρωθεί με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του 2023.Κάτι που «σπάνια συμβαίνει» αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, άρα γίνεται «ολοένα πιο πιθανό ότι το 2024 θα γίνει η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφτεί ποτέ», καταλήγει η υπηρεσία.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1736023/oloena-pio-pithano-to-2024-na-einai-i-pio-thermi-chronia-sta-pagkosmia-chronika/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πυρκαγιές: Εκπομπές 8,6 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε ένα έτος.

Οι εκπομπές που προήλθαν από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των δυο τελευταίων δεκαετιών

Οι mega πυρκαγιές, συχνές πλέον λόγω κλιματικής κρίσης, είχαν αποτέλεσμα να εκλυθούν πελώριες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024 σύμφωνα με παγκόσμιο απολογισμό.Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου, ίση με περίπου το 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, είχαν αποτέλεσμα 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα να μετατραπούν σε αποκαΐδια.Μόνο η συγκριτικά ήρεμη περίοδος στα μέτωπα των πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το ενδεχόμενο το 2023-2024 να γίνει η χρονιά που θα έσπαγε ρεκόρ ως προς τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.Αυτό συγκαταλέγεται στα συμπεράσματα της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data κι εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους οργανισμούς με έδρα τη Βρετανία, που εννοούν να την εκδίδουν επικαιροποιημένη σε ετήσια βάση.

Εννιά φορές υψηλότερες εκπομπές στα δάση του Καναδά

Οι εκπομπές που προήλθαν από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των δυο τελευταίων δεκαετιών κι αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκλύσεων.«Πάνω από 232.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους μόνο στον Καναδά, κάτι που υπογραμμίζει τη βαρύτητα και τον ανθρώπινο αντίκτυπο», υπενθυμίζεται στο κείμενο.Και άλλες περιοχές του κόσμου υπέφεραν, ιδίως οι χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη, η Ελλάδα…«Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές σκότωσαν κόσμο, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, προκάλεσαν μαζικές εσπευσμένες απομακρύνσεις, απείλησαν το βιος πολλών και προκάλεσαν ζημιές σε οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Μάθιου Τζόουνς του πανεπιστημίου της ανατολικής Αγγλίας, ο βασικός συγγραφέας του κειμένου.«Οι πυρκαγιές αυτές γίνονται συχνότερες και σφοδρότερες με την κλιματική αλλαγή και τόσο η κοινωνία, όσο και το περιβάλλον υφίστανται τις συνέπειες», συνέχισε.Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές. Κατά τους υπολογισμούς τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα αύξησε 20 φορές την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών στη δυτική Αμαζονία.Στο μέλλον, τέτοιες πυρκαγιές θα γίνουν πιο πιθανές αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκπέμπει τόσο μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.«Ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Δεν είναι πολύ αργά», επέμεινε ο κ. Τζόουνς κατά τη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο.Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, ο αριθμός και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, των πλέον καταστροφικών και ρυπογόνων, υπερδιπλασιάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1740462/pyrkagies-ekpompes-86-dis-tonon-dioxeidioy-toy-anthraka-mesa-se-ena-etos/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μεσόγειος: Νέο ρεκόρ θαλάσσιου καύσωνα τον Δεκαπενταύγουστο.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με τον ακραίο  καύσωνα του 2003.

Η υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία καταγράφηκε στα ύδατα της Μεσογείου χθες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2023.Στις 15 Αυγούστου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφθασε τους 28,90°C, καταγράφοντας νέο ρεκόρ μετά τους 28,71°C που μετρήθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, ανακοίνωσε σήμερα το AFP το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας.Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982.«Η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς (31,96ºC), αλλά «η τιμή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» πριν από μία ενδελεχέστερη επαλήθευση, δήλωσε  ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και του καταλανικού Ινστιτούτου ICATMAR.

Σπάνε τα ρεκόρ μετά από 20 χρόνια.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με το εξαιρετικού χαρακτήρα  καύσωνα το 2003, όταν η ημερήσια μέση θερμοκρασία μετρήθηκε στους 28,25°C στις 23 Αυγούστου. Αυτό το ρεκόρ διατηρήθηκε επί 20 χρόνια.Το νέο χθεσινό ρεκόρ καταγράφεται έπειτα από έναν καυτό Ιούλιο για την περιοχή της Μεσογείου, ένα από τα hot points της κλιματικής αλλαγής, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.

Οι συνέπειες

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.Σήμερα, το αξιοσημείωτο δεν είναι η μέτρηση της μέγιστης θερμοκρασίας σε μία δεδομένη ημέρα, αλλά η παρατήρηση μίας μακράς περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάρριψη ρεκόρ, είχε εξηγήσει ο Χουστίνο Μαρτίνεθ όταν ισοφαρίσθηκε το ρεκόρ του 2023.«Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπ’ όψιν την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε πει.

https://www.naftemporiki.gr/green/1742166/mesogeios-o-dekapentaygoystos-espase-rekor-stin-thermokrasia-tis-thalassas/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

ΟΗΕ: «Παγκόσμιο SOS» για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον Ειρηνικό.

Νησιά του Ειρηνικού απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Παγκόσμιο SOS» εξέπεμψε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό.«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS —Save our Seas (σ.σ. «σώστε τις θάλασσές μας»)— εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.Τα αραιοκατοικημένα νησιά του Ειρηνικού, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Απειλή για σειρά νησιών

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τη δεκαετία του 1990.Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1750258/oie-pagkosmio-sos-gia-tin-anodo-tis-stathmis-tis-thalassas-ston-eiriniko/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA στέλνει στόλο υποβρύχιων ρομπότ στην Ανταρκτική για να μελετήσουν το λιώσιμο των πάγων (βίντεο)

Τα οχήματα θα μελετήσουν ένα φαινόμενο που απειλεί τη ζωή στη Γη.

Ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η κλιματική αλλαγή λιώνει τους παγετώνες της Ανταρκτικής. Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών απέδειξε ότι η παγωμένη ήπειρος δεν λιώνει μόνο στην επιφάνεια της αλλά λιώνει και από… κάτω .Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων από την κάτω του πλευρά φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ανταρκτική.Έχουν γίνει ορισμένες έρευνες μελέτης του φαινομένου και έχουν εξαχθεί κάποια πρώτα συμπεράσματα. H NASA αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της και να βοηθήσει στη μελέτη του φαινομένου.Το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, επιστράτευσε τους μηχανικούς της που ασχολούνται με τη δημιουργία τεχνολογιών για την εξερεύνηση εξωγήινων κόσμων και ειδικά των παγωμένων δορυφόρων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.Οι επιστήμονες του JPL συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα που έλαβε την ονομασία IceNode και πρέπει να κατασκευάσουν ένα στόλο από ρομποτικά υποβρύχια οχήματα που θα βρεθούν στα νερά κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής και θα συλλέξουν δεδομένα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του λιωσίματος των πάγων.Πιο συγκεκριμένα τα ρομποτικά οχήματα θα καταγράψουν πόσο γρήγορα λιώνουν τα τεράστια στρώματα πάγου στην Ανταρκτική και τι σημαίνει αυτό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.«Αυτά τα ρομπότ είναι μια πλατφόρμα για να φέρουν επιστημονικά όργανα στις πιο δυσπρόσιτες τοποθεσίες στη Γη» αναφέρει στην ανακοίνωση της NASA ο Πολ Γκλικ, μηχανικός του τμήματος ρομποτικής του JPL Robotics και κύριος ερευνητής στο IceNode.

 

Ο κίνδυνος και τα ρομπότ

Η μοίρα του μεγαλύτερου στρώματος πάγου στον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο περίπου 1,500 ακαδημαϊκών και ερευνητών που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη νότια Χιλή για το 11ο συνέδριο Επιστημονικής Επιτροπής για την Έρευνα της Ανταρκτικής.Μια ανάλυση του JPL που δημοσιεύθηκε το 2022 αναφέρει ότι η αραίωση και η κατάρρευση της παγοκρηπίδας της Ανταρκτικής από το 1997 αντιστοιχεί σε περίπου 12 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου ποσότητα διπλάσια προηγούμενες εκτιμήσεις.Σύμφωνα με την NASA εάν η παγοκρηπίδια της Ανταρκτικής λιώσει τελείως η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά περίπου 60 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών της Γης θα βουλιάξουν προκαλώντας όπως είναι ευνόητο πλανητική οικολογική καταστροφή εξαφανίζοντας σε μεγάλο ποσοστό τη ζωή στον πλανήτη και θέτοντας φυσικά σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη της ανθρωπότητας.Το οχήματα που θα κατασκευάσει το JPL θα έχουν κυλινδρικό σχήμα, μήκος 2,4 μέτρα μήκος και 25 εκατοστά διάμετρο. Θα απελευθερώνονταν από γεωτρήσεις στον πάγο ή από σκάφη στη θάλασσα.Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση λογισμικό αυτά τα υποβρύχια ρομπότ θα μετακινούνται σε ρεύματα στις θαλάσσιες ζώνες όπου το ράφι παγωμένου γλυκού νερού συναντά το αλμυρό νερό του ωκεανού και τη στεριά. Αυτές οι ζώνες είναι αδιαπέραστες ακόμη και από τα δορυφορικά σήματα.«Ο στόχος είναι η λήψη δεδομένων απευθείας στη διεπαφή τήξης πάγου-ωκεανού» λέει ο Ίαν Φέντι, επιστήμονας του JPL για το κλίμα.Τα ρομπότ θα καταγράφουν συνεχώς δεδομένα από κάτω από τον πάγο για έως και ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εποχιακών διακυμάνσεων, προτού απελευθερωθούν για να παρασυρθούν πίσω στις ανοιχτές θάλασσες και να μεταδώσουν τα σήματα μέσω δορυφόρου.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα των ρομπότ που θα στείλει κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1753260/i-nasa-stelnei-stolo-ypovrychion-rompot-stin-antarktiki-gia-na-meletisoyn-to-liosimo-ton-pagon-vinteo/

robotpagoi1-696x522.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο κεντρικός Ατλαντικός ψύχεται με επιτάχυνση φαινόμενο που αδυνατούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με την απότομη μείωση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες χάρις στην ραγδαία τεχνολογική πρόοδο να έχουμε κάνει πρόοδο στην εξερεύνηση των ωκεανών της Γης και την κατανόηση των φαινομένων τους αλλά ο θαλάσσιος κόσμος τόσο όσον αφορά τα φυσικά του φαινόμενα, τη γεωλογική/χημική του κατάσταση όσο και τα οικοσυστήματα του παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ένα μεγάλο μυστήριο.Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον Άρη από ότι για τους ωκεανούς της Γης. Εκτιμάται ότι έχει χαρτογραφηθεί και μελετηθεί λιγότερο ή περισσότερο ένα ποσοστό περίπου 30% των ωκεανών του πλανήτη μας.Στα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν για τους ωκεανούς μας προστίθεται τώρα άλλο ένα. Τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίζεται συνεχής μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων των ωκεανών γεγονός που προκαλεί πολυεπίπεδες αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα αλλά και τη θαλάσσια ζωή διαπιστώθηκε ότι μία τεράστια περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού άρχισε ξαφνικά να ψύχεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.Μέχρι τον Μάρτιο, ο κεντρικός Ατλαντικός βίωνε τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1982 φτάνοντας σε επίπεδα τριάντα βαθμών Κελσίου. Ωστόσο ακολούθησε μια δραματική μεταβολή της θερμοκρασίας, με τις θερμοκρασίες των επιφανειακών υδάτων να πέφτουν κατακόρυφα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου και οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι την προκάλεσε.«Ακόμα ξύνουμε το κεφάλι μας για το τι συμβαίνει» δήλωσε στην ιστοσελίδα Live Science ο Μάικλ ΜακΦέιντεν  της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Επί του παρόντος οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά την περιοχή αυτή που εκτείνεται μεταξύ της Βραζιλίας και των ακτών της Ανατολικής Αφρικής.

Τι συμβαίνει;

Δεν είναι μόνο ότι αυτή η περιοχή γνωστή ως  κεντρικός (ισημερινός) Ατλαντικός ψύχεται κάτι που είναι ασυνήθιστο αλλά είναι επιπλέον και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το φαινόμενο που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι θερμοκρασίες σε αυτήν την περιοχή ήταν 0,5–1,0 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τον Ιούνιο σε μια μεγάλη περιοχή του κεντρικού ισημερινού Ατλαντικού υπήρξαν απροσδόκητα θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου χωρίς καμία προφανή αιτία.Οι θερμοκρασίες του νερού έχουν τώρα αρχίσει να ανεβαίνουν ξανά προς τα συνηθισμένα επίπεδα αλλά οι επιστήμονες έχουν μείνει μπερδεμένοι από το τι προκάλεσε την ξαφνική ψύξη εξαρχής. «Θα μπορούσε να είναι κάποιο παροδικό χαρακτηριστικό που έχει αναπτυχθεί από διαδικασίες που δεν καταλαβαίνουμε καλά» λέει ο ΜακΦέιντεν.Γενικά τα πιο δροσερά καλοκαιρινά νερά στον Ατλαντικό συνδέονται με ισχυρότερους ανέμους που πνέουν πάνω από τον ισημερινό. Αυτοί οι ισχυροί άνεμοι παρασύρουν τα θερμότερα επιφανειακά νερά επιτρέποντας σε ψυχρότερες υδάτινες μάζες που βρίσκονται πιο βαθιά να ανέβουν στην επιφάνεια σε μια διαδικασία που ονομάζεται ισημερινή ανύψωση.Αυτό που δημιουργεί το μυστήριο είναι ότι οι άνεμοι στην περιοχή που τα νερά ψύχονται γρήγορα είναι στην πραγματικότητα πιο αδύναμοι από το κανονικό άρα δεν μπορούν σύμφωνα με το ισχύον ατμοσφαιρικό μοντέλο να προκαλέσουν το φαινόμενο της ισημερινής ανύψωσης.Υπήρξαν σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν το φαινόμενο μερικοί έντονοι άνεμοι στις αρχές Μαΐου που μπορεί να άρχισαν τη διαδικασία ψύξης αλλά δεν ήταν τέτοιοι που να μπορούν να ενεργοποιήσουν την διαδικασία της ανύψωσης των ψυχρών υδάτων.Σύμφωνα με τον ΜακΦέιντεν ενώ η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί ως η αιτία είναι απίθανο να ευθύνεται άρα αναζητείται η ανεύρεση μιας αιτίας.

Γραφιστική απεικόνιση της περιοχής του Ατλαντικού που ψύχεται

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1753499/o-kentrikos-atlantikos-psychetai-me-epitachynsi-fainomeno-poy-adynatoyn-na-exigisoyn-oi-epistimones/

atlantikos-696x464.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το φετινό καλοκαίρι είναι και επισήμως το πιο καυτό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Επιβεβαιώνονται οι καταγραφές και μετρήσεις των τελευταίων μηνών.

Μια μάλλον αναμενόμενη ανακοίνωση έκανε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus αναφέροντας οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023.«Τους τελευταίους τρεις μήνες, η υφήλιος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ», συνόψισε με ανησυχία η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο παρατηρητήριο Κοπέρνικος, σε δελτίου Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.«Αυτή η αλληλουχία ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφηκε πέρυσι, πρόσθεσε, εξαιτίας της αύξησης των συγκεντρώσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο.Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας του αντίστοιχου μήνα οποιασδήποτε χρονιάς, που κατείχε αυτός του 2023, 1,51° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900), με άλλα λόγια πάνω από το όριο του 1,5° Κελσίου, που ήταν ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.Αυτό το όριο, εμβληματικό, ξεπεράστηκε τους 13 από τους 14 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου Κοπέρνικος (που διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία αντίστοιχων φορέων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας).

Τα στοιχεία

Τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 2023 ολοκληρώθηκε με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,48° Κελσίου και το 2024, που σημαδεύτηκε με τη σειρά του από καύσωνες, ξηρασίες και ακραίες πλημμύρες, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η χρονιά που θα καταγραφεί υπέρβαση του ορίου.Ωστόσο αυτή η ανωμαλία πρέπει να παρατηρείται για δεκαετίες ώστε να θεωρηθεί πως το κλίμα, που αυτό το διάστημα θεωρείται πως βρίσκεται περίπου 1,2° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, πλέον σταθεροποιείται σε επίπεδο πάνω από τον 1,5° Κελσίου.Τα χρονικά του ινστιτούτου Κοπέρνικος άρχισαν να τηρούνται το 1940, αλλά οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα της παλαιοκλιματολογίας, που αντλούνται κυρίως από στρώματα πάγου και ιζήματα.Τα αλλεπάληλλα ρεκόρ ζέστης στην υφήλιο τροφοδοτούνται από την άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών —οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης—, υδάτινων όγκων που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών διατηρείται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα φυσιολογικά από τον Μάιο του 2023, κάτι που κάνει πολύ πιο σφοδρά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1758881/to-fetino-kalokairi-einai-kai-episimos-to-pio-kayto-poy-echei-katagrafei-mechri-simera/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Νέα τεχνολογία υπόσχεται να… φυλακίσει το μεθάνιο της Γης που απειλεί τον πλανήτη.

Το αέριο αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει με διαφόρους τρόπους τη διάνοιξη στον πλανήτη πηγών διαρροής μεθανίου το οποίο παρέμενε εγκλωβισμένο στο εσωτερικό του πλανήτη μας. Έχει διαπιστωθεί ότι το μεθάνιο είναι πολύ πιο βλαβερό για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και η διαρροή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων μεθανίου από την επιφάνεια της Γης στον αέρα προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία μπορεί όπως υποστηρίζουν να σφραγίζει τα σημεία των διαρροών μεθανίου. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις πατεντάρισε την τεχνολογία και ίδρυσε μια εταιρεία, την Rockit, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και εμπορικά αυτή η τεχνολογία.Η μέθοδος που ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχει να κάνει με μια έγχυση χημικών ουσιών σε πετρώματα που εκπέμπουν μεθάνιο η οποία «κλειδώνει» με μόνιμο τρόπο τα τοξικά αέρια που παράγουν τα πετρώματα εμποδίζοντας τα να διαρρεύσουν.

Οι στόχοι

Η Rockit έχει ήδη λάβει μια πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει την σφράγιση γεωλογικών σημείων που έχει διαπιστωθεί η εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας και του πανεπιστημίου με την μέθοδο αυτή μπορούν να σφραγιστούν εκατό χιλιάδες σημεία διαρροής μεθανίου τα επόμενα δέκα χρόνια.Εκτιμάται ότι αν μέχρι το 2030 επιτευχθεί περιορισμός της εκπομπής μεθανίου στην ατμόσφαιρα σε ποσοστά 45% από τα σημερινά τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πιαστεί ο στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στη Γη στα τέλη της δεκαετίας που να μην ξεπερνά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου στόχος που αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην εκκίνηση της επόμενης δεκαετίας θα ξεπεράσει ίσως και αξιοσημείωτα τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.«Οι διαθέσιμες μελέτες αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους θα χρειαστούν πάνω από 300 χρόνια για να σφραγιστούν οι πηγές διαρροής μεθανίου στον πλανήτη. Η δική μας τεχνολογία μας προσφέρει μια ριζική νέα λύση μετατρέποντας τα πορώδη πετρώματα σε αδιαπέραστα εμπόδια, κλειδώνοντας τα επιβλαβή αέρια κάτω από τη Γη για χιλιετίες» αναφέρει ο Όλεγκ Ισκόφ, καθηγητής της Σχολής Ενέργειας, Γεωεπιστημών, Υποδομών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Heriot-Watt.
https://www.naftemporiki.gr/techscience/1761403/nea-technologia-yposchetai-na-fylakisei-to-methanio-tis-gis-poy-apeilei-ton-planiti/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το 2024 φεύγει δημιουργώντας 220 εκατ. τόνους πλαστικών σκουπιδιών.

Εκτιμάται ότι το 30% θα μολύνει τελικά το περιβάλλον.

Αποτελούν μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα το δίδυμο που μολύνει με τον πιο επιδραστικό τρόπο τον πλανήτη μας προκαλώντας πολλών μορφών ζημιές τόσο στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα όσο και στην υγεία του ανθρώπου.Το πλαστικό δημιουργεί μία ολιστική ρύπανση που ξεκινά από την αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους αόρατα στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντας τον και αυτόν.Πρόσφατη μελέτη κατέγραψε τις δέκα χώρες που προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση με πλαστικά στον κόσμο. Μια νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth Action προβλέπει τις ποσότητες πλαστικών που παρήχθησαν το 2024 και θα καταλήξουν στις χωματερές, στα ποτάμια και τις θάλασσες του πλανήτη.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή το 2024 στις τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών θα προστεθούν άλλοι 220 εκατ. τόνοι. Σύμφωνα με την έκθεση τα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών θα μπορέσουν να απορροφήσουν 150 εκατ. από τους 220 εκατ. τόνους της νέας «σοδειάς» πλαστικών σκουπιδιών και οι υπόλοιποι 70 εκατ. τόνοι θα καταλήξουν δυστυχώς στη φύση.Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κάθε άτομο στον πλανήτη θα παράγει κατά μέσο όρο 28 κιλά πλαστικών απορριμμάτων και ότι έχει σημειωθεί μια σταθερή αύξηση των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων κατά 7% από το 2021.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1761638/to-2024-feygei-dimioyrgontas-220-ekat-tonoys-plastikon-skoypidion/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να χτυπήσει με συνεχή ακραία φαινόμενα 5,6 δισ. ανθρώπους.

Έντονες καταιγίδες και ξηρασίες θα κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση τους σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τη μελέτη της σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό το 70% της ανθρωπότητας να βιώσει τα επόμενα χρόνια τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.Η μελέτη αναφέρει ότι τα επόμενα 20 χρόνια οι εξαιρετικά έντονες καταιγίδες και οι επίσης έντονες ξηρασίες θα κάνουν ολοένα και συχνότερα την εμφάνιση τους και τα φαινόμενα αυτά μπορεί να… χτυπήσουν 5,6 δισ. ανθρώπους.Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Κέντρου Διεθνών Κλιματικών Ερευνών CICERO στο Όσλο οι οποίοι λένε ότι πηγή του προβλήματος είναι η κλιματική αλλαγή και χαρτογράφησαν τις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα οι οποίες περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο, τη βορειοδυτική και νότιο Αμερική καθώς και την ανατολική Ασία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, το Περού, η Ινδία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Τα σενάρια

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερις μεγάλης κλίμακας κλιματικές προσομοιώσεις από τις οποίες προέκυψαν διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για το 70% της ανθρωπότητας ενώ ακόμη και το πιο αισιόδοξο προκαλεί τεράστιο προβληματισμό αφού κάνει λόγο για επιπτώσεις που βιώσουν 1,5 δισ. άνθρωποι.Η μελέτη υποδεικνύει ως βασικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης το διοξείδιο του άνθρακα και θεωρούν ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Αν υπάρξει αυτή η δραστική μείωση η μελέτη δείχνει ότι δεν θα αποφύγει ο πλανήτης την εμφάνιση συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά αυτά θα περιοριστούν στην αραβική χερσόνησο και περιοχές της ανατολικής Ασίας.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1762460/i-klimatiki-allagi-mporei-na-chtypisei-me-synechi-akraia-fainomena-56-dis-anthropoys/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Υποβρύχια ρομπότ έκαναν ακριβή διάγνωση της κατάρρευσης του Παγετώνα της Αποκάλυψης.

Αναμένεται να συμβεί στα τέλη του επόμενου αιώνα.

Η Βρετανική Αποστολή της Ανταρκτικής (BAS), η παλαιότερη και πιο οργανωμένη επιστημονική κοινότητα στην Ανταρκτική πραγματοποίησε μια νέα μελέτη στο γιγάντιο παγετώνα Thwaites που βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική και είναι περισσότερος γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» αφού πιθανή κατάρρευση του θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή καταστροφή αυξάνοντας από την μια πλευρά την στάθμη της θάλασσας ενώ ταυτόχρονα θα αποσταθεροποιήσει και θα συμπαρασύρει μαζί του και τους γειτονικούς του παγετώνες.Ο Thwaites έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Έχει διαπιστωθεί ότι ο παγετώνας λιώνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό προκαλώντας ανησυχία. Γίνονται συνεχείς μελέτες και παρατηρήσεις του Thwaites με επίγεια, εναέρια και δορυφορικά μέσα και όργανα. Προηγούμενες μελέτες κάποιες εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές αποστολές η BAS ανέφεραν ότι σε περίπτωση που ο Thwaites λιώσει η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αυξηθεί από μισό ως δύο μέτρα κάτι που σημαίνει ότι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από το νερό με καταστροφικές φυσικά συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή.

Η διάγνωση

Στη νέα μελέτη η BAS έστειλε υποθαλάσσια ρομποτικά οχήματα για να καταγράψουν διαφόρων ειδών δεδομένα από τον Thwaites και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν επιβεβαιώνουν ότι ο παγετώνας λιώνει και μαζί τους πράγματι θα συμπαρασύρει τα περισσότερα αποθέματα πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ο Thwaites και οι υπόλοιποι πάγοι της περιοχής θα έχουν εξαφανιστεί σε χρονικό διάστημα 170 ετών από σήμερα και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι της τάξης των 65 εκατοστών δηλαδή εντός του εύρους των προηγούμενων εκτιμήσεων.Όλοι συναινούν ότι η υποχώρηση του παγετώνα Thwaites θα επιταχυνθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο αιώνα. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι πρόσθετες διαδικασίες που αποκαλύφθηκαν από πρόσφατες μελέτες, διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί αρκετά καλά ώστε να ενσωματωθούν σε μοντέλα μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ταχύτερη επιτάχυνση της υποχώρησης» αναφέρει ο Δρ. Ρόμπ Λάρτερ, θαλάσσιος γεωφυσικός της BAS.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα σημείο του παγετώνα Thwaites.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1772348/ypovrychia-rompot-ekanan-akrivi-diagnosi-tis-katarreysis-toy-pagetona-tis-apokalypsis/

1712926-696x435.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το 2024 θα σπάσει τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών λέει η ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής αλλαγής.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Είναι πλέον «σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 – μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από έντονους καύσωνες και φονικές καταιγίδες – θα είναι το θερμότερο στον κόσμο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταλήξουν περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα έκανε το 2024 το πρώτο ημερολογιακό έτος που θα ξεπεράσει αυτό το συμβολικό σημάδι.Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, με μικρότερες συνεισφορές από φυσικούς παράγοντες όπως το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως σήμα κινδύνου ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν, COP29.«Αυτό το τελευταίο ρεκόρ στέλνει άλλη μια έντονη προειδοποίηση στις κυβερνήσεις στο COP29 για την επείγουσα ανάγκη δράσης για τον περιορισμό της περαιτέρω θέρμανσης», λέει η Λιζ Μπέντλει, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας της Βρετανίας. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν τόσο υψηλές κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2024 που μόνο μια απίστευτα απότομη πτώση τους τελευταίους δύο μήνες θα απέτρεπε το νέο ρεκόρ.Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό το 2024 να καταλήξει τουλάχιστον 1,55 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Ο όρος “προβιομηχανική” αναφέρεται στην περίοδο πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να θερμαίνουν σημαντικά τον πλανήτη, για παράδειγμα με την καύση μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1820171/to-2024-tha-spasei-ta-rekor-ypsilon-thermokrasion-leei-i-eyropaiki-ypiresia-klimatikis-allagis/

ros1.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η κατάρρευση του κλίματος θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά ένα τρίτο, λένε οι κεντρικές τράπεζες.

Έκθεση που βασίζεται στα πιο πρόσφατα σύνολα κλιματικών και οικονομικών δεδομένων.

Οι φυσικοί κλυδωνισμοί που θα προκληθούν από την κλιματική κατάρρευση θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου από δίκτυο κεντρικών τραπεζών.Η αύξηση του εκτιμώμενου πλήγματος στις παγκόσμιες οικονομίες ως αποτέλεσμα των σοκ από τις πλημμύρες, τις ξηρασίες, την άνοδο της θερμοκρασίας και τον μετριασμό και την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν το αποτέλεσμα της νέας κλιματικής μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε φέτος.Το Δίκτυο για την οικολογικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα σώμα μελών παγκόσμιων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανέφερε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι η τεράστια αύξηση του κινδύνου από τα φυσικά σοκ στην οικονομία σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στη συνολική σοβαρότητα των ζημιών που προκαλούνται.

Πάνω από 10 δισ. ευρώ οι επιχειρηματικές απώλειες στη Βαλένθια

Η έκθεση δημοσιεύθηκε καθώς οι επιχειρηματικές απώλειες μόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, υπολογίστηκαν σε πολύ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.«Αυτή η νέα μελέτη βασίζεται στα πιο πρόσφατα σύνολα κλιματικών και οικονομικών δεδομένων», αναφέρεται στην έκθεση. «Προσφέρουν εξαιρετικά λεπτομερή και αξιόπιστα δεδομένα με εξαιρετική γεωγραφική και χρονική κάλυψη. Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται σταδιακά όλο και πιο εμφανείς, η προσθήκη των πιο πρόσφατων δεδομένων καθιστά τις εκτιμήσεις μας πολύ πιο αξιόπιστες».Παρά την αύξηση του κινδύνου για τις παγκόσμιες οικονομίες, ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ανάλυση είναι μια τεράστια υποτίμηση του αντίκτυπου που θα έχει η κλιματική κατάρρευση στην οικονομική ανάπτυξη.Ο Sandy Trust, ασφαλιστής που ασχολείται με τη βιωσιμότητα και την κλιματική κρίση, δήλωσε ότι τα ψιλά γράμματα στην έκθεση του δικτύου των κεντρικών τραπεζών αποκαλύπτουν ότι δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις των κλιματικών σημείων καμπής, την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, τη μετανάστευση και τις συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης, τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή την απώλεια της βιοποικιλότητας. Τα κλιματικά σημεία καμπής, όπως για παράδειγμα το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και η αποψίλωση του Αμαζονίου, είναι κρίσιμα όρια τα οποία, εάν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε τεράστιες, επιταχυνόμενες και ενίοτε μη αναστρέψιμες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα. Ο Trust είπε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο χτύπημα του ενός τρίτου από τις φυσικές ζημιές στο ΑΕΠ. Έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές, από περίπου 6% σε 33%.

Πηγή: Guardian

ros2.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Δραματική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής αποκαλύπτει η μεγαλύτερη σχετική έρευνα.

Τα ποσοστά μείωσης κυμαίνονται από 70%-90% ανάλογα με το κάθε είδος.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα της Γης τα οποία είναι πολύ έξυπνα και πολύ κοινωνικά για αυτό και από τα πιο συμπαθή στον άνθρωπο ζώα. Η μεγαλύτερη σχετική μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για την ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων στην Αφρική τα τελευταία πενήντα έτη.Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης των δύο ειδών αφρικανικών ελεφάντων – του ελέφαντα της σαβάνας και του ελέφαντα του δάσους – χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν σε 475 τοποθεσίες σε 37 χώρες από το 1964 έως το 2016.Οι πληθυσμοί των ελεφάντων της σαβάνας μειώθηκαν κατά περίπου 70% κατά μέσο όρο στις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν και οι πληθυσμοί των δασικών ελεφάντων μειώθηκαν κατά περίπου 90% κατά μέσο όρο στις περιοχές της έρευνας, με κύρια αιτία τη λαθροθηρία και την απώλεια οικοτόπων. Συνολικά, σημειώθηκε μείωση πληθυσμού κατά 77% κατά μέσο όρο στις διάφορες τοποθεσίες που ερευνήθηκαν, καλύπτοντας και τα δύο είδη.Οι ελέφαντες εξαφανίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες, ενώ οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν σε άλλα μέρη χάρη στις προσπάθειες διατήρησης.
«Πολλοί από τους χαμένους πληθυσμούς δεν θα επιστρέψουν και πολλοί πληθυσμοί χαμηλής πυκνότητας αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις. Πιθανότατα θα χάσουμε περισσότερους πληθυσμούς στο μέλλον», δήλωσε ο Τζορτζ Βιτερμάιερ, καθηγητής διατήρησης της άγριας ζωής στο Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της οικολογικής οργάνωσης Save the Elephants, που βοήθησε στην υλοποίησης της μελέτης.Η λαθροθηρία συνήθως περιλαμβάνει ανθρώπους που σκοτώνουν ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους, οι οποίοι πωλούνται παράνομα σε μια διεθνή μαύρη αγορά που οδηγείται κυρίως από τη ζήτηση ελεφαντόδοντου στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας. Η αγροτική επέκταση είναι ο κορυφαίος παράγοντας απώλειας οικοτόπων.Ο πληθυσμός των ελεφάντων του δάσους υπολογίζεται ότι είναι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των ελεφάντων της σαβάνας. Η λαθροθηρία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους ελέφαντες του δάσους και έχει ρημάξει πληθυσμούς και των δύο ειδών στη βόρεια και ανατολική Αφρική.
«Έχουμε χάσει έναν αριθμό πληθυσμών ελεφάντων σε πολλές χώρες, αλλά η περιοχή του βόρειου Σαχέλ της Αφρικής – για παράδειγμα στο Μάλι, το Τσαντ και τη Νιγηρία – έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η υψηλή πίεση και η περιορισμένη προστασία οδήγησαν στην εξολόθρευση πληθυσμών» ανέφερε ο Βίτερμάιερ.Αλλά στη Νότια Αφρική, οι πληθυσμοί των ελεφάντων αυξήθηκαν στο 42% των περιοχών που ερευνήθηκαν. «Έχουμε δει πραγματική επιτυχία σε πολλά μέρη σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά ιδιαίτερα στη νότια Αφρική, με ισχυρή αύξηση πληθυσμού στη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια. Για πληθυσμούς που παρουσιάζουν θετικές τάσεις, είχαμε ενεργή διαχείριση από τις κυβερνήσεις ή εκτός ομάδες που έχουν αναλάβει διαχειριστικό ρόλο» είπε ο Βιτερμάιερ.Η μελέτη δεν παρακολούθησε έναν πληθυσμό σε ολόκληρη την ήπειρο, επειδή οι διάφορες έρευνες χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογίες σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια για την εκτίμηση της τοπικής πυκνότητας πληθυσμού ελεφάντων, καθιστώντας αδύνατη την ενοποιημένη καταμέτρηση κεφαλών. Αντίθετα, αξιολόγησε τις τάσεις του πληθυσμού σε καθεμία από τις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν.Μια εκτίμηση πληθυσμού από οικολόγους που διεξήχθη χωριστά από αυτήν τη μελέτη ανέφερε ότι το 2016, τελευταίο έτος δεδομένων της μελέτης, ο πληθυσμός των ελεφάντων και των δύο ειδών μαζί είναι κάπου ανάμεσα σε 415.000 και 540.000 ελέφαντες. Αυτή παραμένει η πιο πρόσφατη συνολική εκτίμηση σε ολόκληρη την ήπειρο.«Η απώλεια μεγάλων θηλαστικών είναι ένα σημαντικό οικολογικό ζήτημα για την Αφρική και τον πλανήτη», δήλωσε ο οικολόγος Ντέιβ Μπαλφούρ οικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Αφρικανικής Οικολογικής Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1828878/dramatiki-meiosi-toy-plithysmoy-ton-elefanton-tis-afrikis-apokalyptei-i-megalyteri-schetiki-ereyna/

ros1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πολυβιταμίνες στη μάχη της σωτηρίας των κοραλλιών της Γης.

Νέα μέθοδος ενίσχυσης της υγείας και ανθεκτικότητας των κοραλλιογενών υφάλων.

Καθώς οι θερμοκρασίες και η οξύτητα των ωκεανών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιστήμονες αγωνίζονται για να προστατεύσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γης από τις διαρκώς αυξανόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής και μια λύση μοιάζει περισσότερο με κάτι που υπάρχει σε πολλά ντουλάπια μπάνιων ή κουζίνας.Ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια πολυβιταμίνη για να βοηθήσουν να γίνουν αυτά τα κρίσιμα οικοσυστήματα πιο ανθεκτικά στο θερμικό στρες και να ενισχύσουν την υγεία τους. Δεν πρόκειται βέβαια για παρασκεύασμα βιταμίνης C και ασβεστίου που καταπίνει κάποιος με ένα ποτήρι νερό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα αν και έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή τη διαδικασία.Μέλη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου των Παρθένων Νήσων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δοκιμάσουν εργαστηριακά πλακίδια που έχουν εγχυθεί με θρεπτικά συστατικά που θα ενσωματωθούν σε έναν τεχνητό ύφαλο επτά μέτρων. Αφού φυτευτούν τα νεαρά κοράλλια στη δομή, τα πλακίδια θα εκπέμπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να απορροφήσουν τα κοράλλια.«Μελετούμε πώς αντιδρούν τα κοράλλια όταν αναπτύσσονται σε υποστρώματα που έχουν εγχυθεί με βασικά μεταλλικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και σίδηρος. Η ταχεία θέρμανση των νερών σε συνδυασμό με μια ενεργή περίοδο τυφώνων έχει καταστήσει δύσκολη τη διεξαγωγή δοκιμών πεδίου των υποστρωμάτων μας. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πειραμάτων πάνω από ένα χρόνο δείχνουν ότι τα κοράλλια που είχαν τα πρώτα πλεονεκτήματα των πολυβιταμινών ήταν πιο ανθεκτικά και ανθεκτικά στο θερμικό στρες» λέει η Κολίν Χάνσελ ανώτερη επιστήμονας και χημικός της θάλασσας στο Woods Hole.

Η μέθοδος

Η ομάδα σχεδιάζει να ενσωματώσει πλακίδια που έχουν εγχυθεί με θρεπτικά συστατικά στη δομή από σκυρόδεμα ενός τεχνητού υφάλου. Η δομή θα παρέχει μια στέρεη βάση για τη φύτευση νεαρών κοραλλιών και για την εγκατάσταση των προνυμφών κοραλλιών. Η ομάδα σχεδιάζει να ενσωματώσει πλακίδια που έχουν εγχυθεί με θρεπτικά συστατικά στη δομή από σκυρόδεμα ενός τεχνητού υφάλου. Η δομή θα παρέχει μια στέρεη βάση για τη φύτευση νεαρών κοραλλιών και για τις προνύμφες των κοραλλιών για να εγκατασταθούν.Ο τεχνητός ύφαλος θα εξυπηρετεί επίσης έναν άλλο σκοπό, σύμφωνα με την Marilyn Brandt, οικολόγο της νόσου των κοραλλιών στο Πανεπιστήμιο των Παρθένων Νήσων.«Ο τεχνητός ύφαλος θα προστατεύσει την ακτογραμμή από το κύμα καταιγίδας και τη διάβρωση παρέχοντας παράλληλα βιότοπο για κοράλλια που παλεύουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των φυσικών υφάλων στην περιοχή», εξήγησε.
Αν και οι επιτόπιες δοκιμές εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στο περιβάλλον δεν καλύπτουν ένα συγκεκριμένο είδος κοραλλιών ή δεν προωθούν την ανάπτυξη χωροκατακτητικών ειδών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο τεχνητός ύφαλος θα δημιουργήσει ένα ποικίλο περιβάλλον για τα είδη που βασίζονται σε τους«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ένας τεχνητός ύφαλος μοιάζει και ακούγεται όσο το δυνατόν πιο παρόμοιος με έναν φυσικό ύφαλο. Αυτό δεν αποτελείται μόνο από κοράλλια, αλλά και από σφουγγάρια, ανεμώνες και άλλα βιογεωχημικά συστατικά του οικοσυστήματος των υφάλων. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι απαραίτητο για να γίνει ολόκληρος ο βιότοπος υγιής» λέει η Χάνσελ.Εκτός από την παροχή κρίσιμου οικοτόπου για τουλάχιστον το 25 τοις εκατό της θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θεωρούνται κλειδί για την εύρεση νέων φαρμάκων. Προστατεύουν επίσης τις ακτές, μειώνοντας τις επιπτώσεις από τα κύματα, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, που γίνονται πιο σοβαρές και συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.Είναι το σπίτι σε σημαντικούς τροφοδότες φίλτρων που απομακρύνουν τους ρύπους από τους ωκεανούς και υποστηρίζουν μεγάλες ποσότητες φυτικής ζωής που προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Συμμετέχουν επίσης στο «χτίσιμο» των παραλιών μας και μεγάλο μέρος της άμμου είναι φτιαγμένο από κοραλλιογενείς σκελετούς. Πολλές χώρες βασίζονται σε κοραλλιογενείς υφάλους τόσο για τη παροχή τροφής σε στους κατοίκους της όσο και για την τοπική βιομηχανία αλιείας.

Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. πηγή φωτό. (Colleen Hansel, ©Woods Hole Oceanographic Institution)

Εικόνα των κοραλλιών που είναι τοποθετημένα πάνω σε πλακίδια που τους παρέχουν θρεπτικά συστατικά. πηγή φωτό. ((Colleen Hansel, ©Woods Hole Oceanographic Institution)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1844619/polyvitamines-sti-machi-tis-sotirias-ton-korallion-tis-gis/

ros2.jpeg

ros3.jpg

ros4.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κλιματική αλλαγή: Το 2024 θερμότερο έτος παγκοσμίως.

Λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ο Ιανουάριος.

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για την Ελλάδα σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα ενώ αναμένεται να ανακηρυχθεί και το θερμότερο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύοντας έτσι τις αυξανόμενες προκλήσεις που φέρει η κλιματική αλλαγή.Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του climatebook, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα για το 2024 κυμάνθηκε πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στο 77% των ημερών. Πιο συγκεκριμένα τις 282 ημέρες του έτους καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις.«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι εντονότεροι καύσωνες στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη, επιβεβαιώνουν μία αυξητική τάση που είχε ήδη εντοπισθεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και της οποίας η διατήρηση στο μέλλον θεωρείται πλέον βέβαια. Συνδυαστικά με τη θερμοκρασία, εξετάζεται πλέον και η κοινή εμφάνιση καύσωνα και ξηρασίας, ενός δηλαδή από τα συνδυασμένα φαινόμενα που πλήττουν τη Μεσόγειο (ένα δεύτερο παράδειγμα συνδυασμένου φαινομένου στη Μεσόγειο είναι η κοινή εμφάνιση θαλασσίων καυσώνων και καταιγίδων)», αναφέρει ο καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Καρτάλης.Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη «καθώς η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο αυξάνεται συστηματικά κατά τα τελευταία 40 έτη (περίπου 0.4 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία) παράγονται – λόγω εξάτμισης – περισσότεροι υδρατμοί που συγκρατούνται – επίσης περισσότερο – στην ατμόσφαιρα λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασία του αέρα (αύξηση της θερμοκρασίας αέρα κατά 1 βαθμό Κελσίου οδηγεί στην αύξηση της συγκράτησης υδρατμών κατά 7%). Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται – όσο και αν ακούγεται οξύμωρο καθώς στο ίδιο διάστημα ενισχύεται η ξηρασία – η πιθανότητα ισχυρών καταιγίδων και κατ’ επέκταση πλημμυρών, ιδίως δε σε περιοχές που στερούνται αντιπλημμυρικών έργων ή/και που έχουν προκληθεί παρεμβάσεις στο τοπίο.Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – δηλαδή σημαντικής ενίσχυσης της κλιματικής αλλαγής – εκτιμάται ότι οι καταιγίδες που κινούνται αργά και χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις βροχόπτωσης θα είναι 14 φορές πιο συχνές σε όλη την Ευρώπη σταδιακά μέχρι το 2100. Mία άλλη έρευνα (World Weather Attribution) έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο καθιστά φαινόμενα ακραίων καταιγίδων έως και 10 φορές πιο πιθανά να συμβούν», επισημαίνει.Όπως εξηγεί, σύμφωνα με ανάλυση του ΕΚΠΑ διακρίνεται αύξηση των ημερών με καύσωνα και ξηρασία σε όλη τη χώρα (από 47 ημέρες για το διάστημα 1971-2000 σε 150 για το διάστημα 2001-2023), αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν την ανατολική Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), την Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων. Σε ότι αφορά τις πλημμύρες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καρτάλης, περισσότερο ευάλωτες περιοχές στις κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται είναι η Κεντρική Μακεδονία, ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Θεσσαλίας, η Αττική, μικρότερες ζώνες στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο και φυσικά αστικές περιοχές όπως η Αθήνα (κυρίως κατά μήκος του Κηφισού), η Θεσσαλονίκη και οι πόλεις της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Συναγερμός για την πολιτική προστασία

«Η συχνότερη εμφάνιση στη Μεσόγειο, και στην Ελλάδα, συνδυασμένων φαινομένων σηματοδοτεί ένα «συναγερμό» για την πολιτική προστασία καθώς οι κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται, απαιτούν νέες προσεγγίσεις για την ανθεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών που δεν θα αναφέρονται μόνο σε κάθε κλιματικό κίνδυνο χωριστά αλλά και θα ανταποκρίνονται στην συνδυασμένη εμφάνισή τους», επισημαίνει ο κ. Καρτάλης προσθέτοντας ότι απαιτούν επίσης τον επανασχεδιασμό των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης τα οποία θα πρέπει να είναι προσανατολισμένα και σε συνδυασμένα φαινόμενα και στις επιπτώσεις τους.Όπως τονίζει, οι νέες αυτές προσεγγίσεις θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και να υποστηρίζονται από αλλαγές στο σχεδιασμό (τουριστικό, αγροτικό, πολεοδομικό, κ.α.) που σήμερα αντιστοιχεί σε ένα κλίμα που δεν υπάρχει πια και θα πρέπει κατά συνέπεια να προσαρμοσθεί στο κλίμα που διαμορφώνεται.

Εντονα καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο

Το 2024 πήρε τη σκυτάλη από το 2023 καταρρίπτοντας με τη σειρά του ρεκόρ θερμοκρασιών τόσο παγκοσμίως όσο και για τη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από το climatebook το δίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος 2024 με μέση μέγιστη θερμοκρασία στους 31°C είναι το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών στην Ελλάδα με μεγάλη διαφορά από το 2ο (2012).Όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των έντονων καιρικών φαινομένων είναι προβλήματα τα οποία απασχολούν τη Μεσόγειο.«Η θερμική επιβάρυνση είναι συνεχής όλο το 24ωρο. Και το 2023 και το 2024, μέσα στον Ιούλιο και των δύο χρόνων καταγράφηκαν πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνες, 15 ημέρες το 2023, 16 το 2024, η μεγαλύτερη διάρκεια που έχουμε καταγράψει στη χώρα μας. Είναι πολύ έντονη, επομένως επιβάρυνση των κατοίκων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι θερμοκρασίες μένουν συνεχώς υψηλές και είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ολοένα παρατεταμένοι καύσωνες, η συχνή εμφάνιση περιόδων πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της θερμικής επιβάρυνσης που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η αγροτική παραγωγή και τα οικοσυστήματα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι αντίστοιχα αυτές οι συνθήκες, -παρατεταμένοι καύσωνες και ξηρασίες- οδηγούν σε πολύ εύφλεκτα δάση αυξάνοντας έτσι πολύ τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, που αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Μεσόγειο.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο πρώτο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά ο μήνας που διανύουμε όπως υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και τονίζει ότι χρειάζεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις αλλά και βροχοπτώσεις ειδικά σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας όπως οι Κυκλάδες, η Ανατολική Κρήτη, τα Δωδεκάνησα.Όπως εξηγεί η αυξητική τάση των θερμοκρασιών συνεχίζεται ωστόσο «δεν θα είναι όλες οι χρονιές η μια πιο ζεστή από την επόμενη». «Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά η τάση είναι σαφέστατα ανοδική με σκαμπανεβάσματα. Με μεγάλη απόκλιση το 2024 ήταν πιο ζεστό από το 2023 και το 2022. Πιθανόν το 2025 να είναι λίγο πιο μαζεμένο με χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας αλλά η αυξητική τάση συνεχίζεται και αυτό δύσκολο θα αναστραφεί», επισημαίνει.Στις παραπάνω προκλήσεις που φέρει η κλιματική αλλαγή ο εξοπλισμός της πολιτικής προστασίας με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και με σύγχρονα εργαλεία θα συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1873731/klimatiki-allagi-to-2024-thermotero-etos-pagkosmios/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

«Πλανητική αφερεγγυότητα»: Μείωση 50% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2070 και 2090 λόγω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση.

«Δεν μπορείς να έχεις οικονομία χωρίς κοινωνία και μια κοινωνία χρειάζεται κάπου να ζήσει»

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, θα μπορούσαν να στοιχίσουν σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποιεί νέα έκθεση που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.Ειδικότερα, η έκθεση των ειδικών διαχείρισης κινδύνου του Institute and Faculty of Actuaries (IFoA) προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να δει μείωση 50% το διάστημα μεταξύ 2070 και 2090 εάν δεν ληφθεί άμεση δράση.Το IFoA χρησιμοποιεί μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία για να αναλύει τον οικονομικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.Η έκθεση δημοσιεύτηκε αφού έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος ότι ο πλανήτης μας ξεπέρασε το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή τόσο το 2024 όσο και κατά μέσον όρο τη διετία 2023-2024, κατά την οποία καταγράφτηκε επίσης άνευ προηγουμένου αύξηση της θερμοκρασίας στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία.

«Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς κοινωνία και μια κοινωνία χρειάζεται κάπου να ζήσει»

Αν δεν ληφθεί επειγόντως δράση για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποκατάστασης της φύσης, το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν μείωση κατά 50% τις δύο δεκαετίες πριν από το 2090, αναφέρει η έκθεση του IFoA.Εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο έως το 2050, θα μπορούσαν να υπάρξουν πάνω από 4 δισ. θάνατοι, σημαντικός κοινωνικοπολιτικός κατακερματισμός παγκοσμίως, αποτυχία κρατών (με αποτέλεσμα ταχεία, διαρκή και σημαντική απώλεια κεφαλαίου) και φαινόμενα εξαφάνισης ειδών, προειδοποιεί η έκθεση.Ο συγγραφέας της έκθεσης, Σάντι Τραστ, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο. Είπε επίσης ότι οι οικονομικές προβλέψεις, που εκτιμούσαν ότι οι ζημιές από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα είναι χαμηλές- στο 2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής- στην περίπτωση της αύξησης κατά 3 βαθμών Κελσίου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας επιφάνειας, ήταν ανακριβείς και «τύφλωσαν» τους παγκόσμιους ηγέτες μη βλέποντας τους κινδύνους των πολιτικών τους.Οι εκτιμήσεις κλιματικού κινδύνου που χρησιμοποιήθηκαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτικούς και αξιωματούχους για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης ήταν λανθασμένες, ανέφερε η έκθεση, επειδή αγνόησαν τις αναμενόμενες σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως κάποια σημεία καμπής, την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, τη μετανάστευση και τις συγκρούσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.Εάν λαμβάνονταν υπόψη αυτοί οι κίνδυνοι θα γινόταν κατανοητό ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο κίνδυνο «πλανητικής αφερεγγυότητας», όπου τα συστήματα της Γης θα είναι τόσο υποβαθμισμένα που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν αρκετές από τις κρίσιμες υπηρεσίες στις οποίες βασίζονταν για να υποστηρίξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες.«Δεν μπορείς να έχεις οικονομία χωρίς κοινωνία και μια κοινωνία χρειάζεται κάπου να ζήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Τραστ. «Η φύση είναι το θεμέλιό μας, παρέχοντας τροφή, νερό και αέρα, καθώς και τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που τροφοδοτούν την οικονομία μας. Οι απειλές για τη σταθερότητα αυτού του σχήματος είναι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανθρώπινη ευημερία, γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να τους αποφύγουμε».Ουσιαστικά η έκθεση επικρίνει την κυρίαρχη οικονομική θεωρία των κυβερνήσεων στη Δύση, που τη βλέπει να επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του πλανήτη ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη για το συμφέρον τους. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται, αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους πραγματικούς κινδύνους για τις κοινωνίες και τις οικονομίες από την υποβάθμιση της φύσης.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1883625/planitiki-afereggyotita-meiosi-50-stin-pagkosmia-oikonomiki-anaptyxi-metaxy-2070-kai-2090-logo-klimatikis-allagis-symfona-me-ekthesi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ωκεανοί… βράζουν.

Ο ρυθμός υπερθέρμανσης των υδάτων έχει υπερτετραπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι διαπιστωμένο ότι η θερμοκρασία των ωκεανών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφόρων ειδών σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή όπως για παράδειγμα, η μαζική εξόντωση των κοραλλιών του πλανήτη γύρω από τα οποία έχουν αναπτυχθεί πολύ σημαντικά οικοσυστήματα.Ο ρυθμός υπερθέρμανσης των ωκεανών έχει υπερτετραπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό«Environmental Research Letters». Όπως διαπιστώνεται, οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονταν με περίπου 0,06 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ τώρα αυξάνονται με 0,27 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών οφείλεται στην αυξανόμενη ενεργειακή ανισορροπία της Γης, σύμφωνα με την οποία περισσότερη ενέργεια από τον Ήλιο απορροφάται στο σύστημα της Γης από όση διαφεύγει πίσω στο Διάστημα. Αυτή η ανισορροπία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2010, εν μέρει λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου και επειδή η Γη αντανακλά πλέον λιγότερο ηλιακό φως στο Διάστημα από ό,τι πριν.Οι θερμοκρασίες των ωκεανών παγκοσμίως σημείωσαν ρεκόρ για 450 συνεχόμενες ημέρες το 2023 και στις αρχές του 2024. Μέρος αυτής της θερμότητας προήλθε από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό φαινόμενο θέρμανσης στον Ειρηνικό. Όταν οι επιστήμονες το συνέκριναν με ένα παρόμοιο Ελ Νίνιο το 2015-2016, εντόπισαν ότι το υπόλοιπο της θερμότητας-ρεκόρ εξηγείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας ταχύτερα τα τελευταία δέκα χρόνια από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες.Αυτή η επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, σημειώνουν οι ερευνητές, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης της καύσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να αποφευχθούν ακόμη πιο ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στο μέλλον και να αρχίσει η σταθεροποίηση του κλίματος.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1896199/nea-meleti-epivevaionei-oti-oi-okeanoi-vrazoyn/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και στους πάγους της Ανταρκτικής.

Ορισμένα από αυτά έχουν μέγεθος παρόμοιο με ένα ερυθρό αιμοσφαίριο.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού είναι σχεδόν πανταχού παρόντα ακόμη και σε μέρη τόσο απομακρυσμένα όπως τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών και οι επιστήμονες τα έχουν επίσης ανακαλύψει σε όλο το ανθρώπινο σώμα καθώς και στον οργανισμό πολλών ειδών σε θάλασσα και στεριά. Ήρθε η στιγμή που τα μικροπλαστικά έκαναν την εμφάνιση τους στην Ανταρκτική.Ερευνητές από της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS), της παλαιότερης και πιο οργανωμένης κρατικής ερευνητικής αποστολής στην παγωμένη ήπειρο ανακάλυψαν μικροπλαστικά στο χιόνι σε σημεία κοντά σε δύο ερευνητικούς καταυλισμούς της BAS. Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μερικά τόσο μικρά όσο ένα ερυθρό αιμοσφαίριο, έχουν βρεθεί σε τόσο απομακρυσμένες τοποθεσίες.Μια αρχική ανάλυση υποδηλώνει ότι τα μικροπλαστικά προέρχονται από τοπικές πηγές. «Θα μπορούσαν να προέρχονται από ρούχα εξωτερικού χώρου ή από τα σχοινιά και τις σημαίες που χρησιμοποιούνται για τη σήμανση ασφαλών διαδρομών μέσα και γύρω από τον καταυλισμό» λέει η Δρ. Κλάρα Μάνο, οικολόγος ωκεανών στο BAS.Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών σε αυτή την παγωμένη ερημιά παραμένουν ασαφείς. «Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς για τα υλικά που εισέρχονται στην Ανταρκτική, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν μικροπλαστική μόλυνση ακόμη και σε απομακρυσμένες και άκρως ελεγχόμενες περιοχές. Αυτό υπογραμμίζει τη διάχυτη φύση της πλαστικής ρύπανσης αποδεικνύοντας ότι πουθενά στη Γη δεν είναι πραγματικά ανέγγιχτο» λέει η Δρ. Κίρστι Τζόουνς-Ουίλιαμς εκ των επικεφαλής της μελέτης

Η ανθρώπινη παρουσία στην Ανταρκτική προκάλεσε την μόλυνση της από μικροπλαστικά.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1908103/entopistikan-mikroplastika-kai-stoys-pagoys-tis-antarktikis/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μήπως ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι ήδη «νεκρός»; Τι δείχνουν μελέτες.

Τα νέα δεν είναι καλά.

Για τον πλανήτη στο σύνολό του, τα ρεκόρ θερμότητας καταρρέουν – και αυτό σημαίνει πολύ άσχημα νέα.Δύο νέες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μήνυμα ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δηλαδή τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.Οι μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται και οι δύο τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Climate Change, αποτελούν την τελευταία απόδειξη ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, και έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από μια ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση από τον διάσημο κλιματολόγο James Hansen, ο οποίος δήλωσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε πορεία να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η διεθνής δράση για το κλίμα παραπαίει;

Ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν πει ότι αυτά τα επίπεδα θέρμανσης μπορούν να αποφευχθούν με άμεσες, ταχείες περικοπές των εκπομπών, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο φαίνονται όλο και πιο λίγες καθώς η διεθνής δράση για το κλίμα παραπαίει. Μία από τις πρώτες ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τώρα άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Ινδονησία, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης.Η συμφωνία του Παρισιού είναι εξαιρετικά συμβολική. Το 2015, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών σε σχέση με την περίοδο προτού ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, με τη φιλοδοξία να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.Πάνω από τον 1,5 βαθμό, οι επιστήμονες λένε ότι η αυξανόμενη ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα. Στους 2 βαθμούς, θα κινδυνεύσουν εκατομμύρια ζωές και ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά να προκληθούν σημεία καμπής, όπως το λιώσιμο των παγετώνων και ο θάνατος των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη.Από το 2015, ο 1,5 βαθμός έχει γίνει συνώνυμο της αποτροπής μιας πιο καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Πέρυσι ήταν το πρώτο ημερολογιακό έτος που ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό. Καθώς οι στόχοι του Παρισιού αναφέρονται σε μέσους όρους για περίπου δύο δεκαετίες και όχι σε μεμονωμένους μήνες ή χρόνια, αυτό σημαίνει ότι η παραβίαση της συμφωνίας μπορεί να επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα μόνο εκ των υστέρων, όταν είναι πια πολύ αργά.

Τι έδειξαν μελέτες

Έτσι, οι επιστήμονες πίσω από αυτές τις δύο νέες μελέτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν ο κόσμος βρίσκεται ήδη στην πρώτη μακροπρόθεσμη περίοδο θέρμανσης 1,5 βαθμού. Τα νέα δεν είναι καλά.Η μελέτη του Alex Cannon, ερευνητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά, διαπίστωσε ότι υπάρχει 60% έως 80% πιθανότητα να έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο του Παρισιού, δεδομένου ότι 12 συνεχόμενοι μήνες έχουν ήδη τουλάχιστον 1,5 βαθμό.Εάν ο κόσμος βιώνει 18 συνεχόμενους μήνες με θερμοκρασία που βρίσκεται στο όριο του 1,5 βαθμού ή πάνω από αυτό, θα είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η συμφωνία του Παρισιού έχει παραβιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση.Η άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Emanuele Bevacqua, κλιματολόγο του Κέντρου Helmholtz στη Γερμανία, χρησιμοποίησε κλιματικά δεδομένα του πραγματικού κόσμου και κλιματικά μοντέλα. Εξετάζοντας τις ιστορικές τάσεις θέρμανσης, διαπίστωσε ότι το πρώτο μεμονωμένο έτος που παραβίασε ένα όριο θερμοκρασίας έπεσε επίσης μέσα στην πρώτη 20ετή περίοδο κατά την οποία οι μέσες θερμοκρασίες έφτασαν στο ίδιο όριο.Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα εμπίπτει στην πρώτη 20ετή περίοδο θέρμανσης 1,5 βαθμού, κατέληξε η έκθεση.Και τα δύο έγγραφα τονίζουν ότι η ταχεία και ισχυρή δράση για το κλίμα μπορεί ακόμη να μειώσει την πιθανότητα παραβίασης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. «Από κάθε άποψη, η παραβίαση του ορίου του 1,5 βαθμού είναι δεδομένη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Άλεν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποφύγουμε το ακόμη πιο επικίνδυνο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, μειώνοντας ταχέως και μαζικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».Για άλλους, ωστόσο, αυτό το «πλοίο» έχει ήδη σαλπάρει. Ο κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν δημοσίως τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πέρυσι ότι ο στόχος του 1,5 ήταν «πιο νεκρός και από νεκρό». Αυτόν τον μήνα συνυπογράφει μια μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους κανονισμούς για τη μείωση της ρύπανσης από τη ναυτιλία. Ενώ η ρύπανση αυτή αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη.Ως αποτέλεσμα, είπε, η παγκόσμια θέρμανση είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς τις επόμενες δεκαετίες με καταστροφικές συνέπειες, όπως το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1909519/mipos-o-stochos-tis-symfonias-toy-parisioy-einai-idi-nekros-ti-deichnoyn-meletes/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί τώρα τους δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς.

Απρόσμενη παρενέργεια των βλαβερών αερίων που παράγει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Όπως φαίνεται τα βλαβερά για την ατμόσφαιρα αέρια που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο εντός της Γης αλλά επηρεάζουν αρνητικά και το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τον πλανήτη μας.Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ««Nature Sustainability» αναφέρει ότι τα βλαβερά αέρια ενδέχεται να μειώσουν μέχρι το τέλος του αιώνα τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων που μπορούν να βρίσκονται σε ασφαλή τροχιά γύρω από τη Γη έως και κατά 66% της σημερινής φέρουσας ικανότητας.Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξανόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, που αποτελείται από τη μεσόσφαιρα και τη θερμόσφαιρα. Η θερμόσφαιρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκονται σε τροχιά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και οι περισσότεροι δορυφόροι.Όταν η θερμόσφαιρα συρρικνώνεται, η μειωμένη πυκνότητα μειώνει την ατμοσφαιρική αντίσταση, που τραβάει τους παλιούς δορυφόρους και άλλα συντρίμμια προς τα κάτω, σε ύψη που θα καούν. Επομένως, λιγότερη αντίσταση σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα διαστημικά σκουπίδια και άρα αύξηση της πιθανότητας συγκρούσεων σε τροχιά.Οι ερευνητές, με επικεφαλής Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το περίφημο MIT) επιχείρησαν να εκτιμήσουν μέσα από προσομοιώσεις τον αριθμό των δορυφόρων που μπορούν να διατηρηθούν βιώσιμα σε γήινη τροχιά μέχρι το 2100 υπό διαφορετικά σενάρια εκπομπών. Η ομάδα συνέκρινε διαφορετικά σενάρια: ένα στο οποίο οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν στα επίπεδα του 2000 και άλλα στα οποία οι εκπομπές μεταβάλλονται σύμφωνα με τα σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Στο σενάριο με τις υψηλότερες εκπομπές διαπίστωσαν ότι ο μέγιστος αριθμός δορυφόρων που μπορούν να είναι υπό διαχείριση με βιώσιμο τρόπο σε χαμηλή γήινη τροχιά θα είναι κατά 50-66% μικρότερος ως το 2100, ανάλογα και με την ηλιακή δραστηριότητα.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο μετριασμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι σημαντικός μόνο για το κλίμα της Γης, αλλά και για τη διατήρηση της πρόσβασης μας στο Διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1931533/to-fainomeno-toy-thermokipioy-apeilei-tora-toys-doryforoys-kai-toys-diastimikoys-stathmoys/

ros11.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης